|
|
Black Lion na bazie Peugeota Boxera L4H3 |
Autor |
Wiadomość |
Sergij
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer L4H3
Dołączył: 09 Maj 2023 Postawił 1 piw(a) Skąd: Polska, Lubuskie
|
Wysłany: 2023-07-09, 12:38 Black Lion na bazie Peugeota Boxera L4H3
|
|
|
Cześć!
Pora rozpocząć własny temat, w którym opiszę moją przeróbkę kampera i zadam pytania bardziej doświadczonym kolegom.
Wstępne dane furgonetki:
Peugeot Boxer 2017, w pięknym ciemnym brązie.
Silnik 2.0 163 KM z manualną skrzynią biegów.
Przebieg w momencie zakupu: 204 tys. km.
Dobrze wyposażone:
- automatyczna klimatyzacja
- czujniki parkowania tył + kamera cofania
- Tempomat
- nawigacja na ekranie dotykowym
- pneumatyczny fotel kierowcy
Z minusów:
- martwa skrzynia biegów
- padła pompa wtryskowa
Co już zostało zrobione:
- naprawiona skrzynia biegów
- wymieniona pompa wtryskowa
- wymienione opony
- wymieniony olej i wszystkie filtry
W planach jest przerobienie go na kampera dla dwóch osób + w przyszłości możliwość rozbudowy o miejsce dla 1-2 dzieci.
Większość prac planuję wykonać sam, ale niektóre części zamontuję w wyspecjalizowanych warsztatach (np. konstrukcja kotwiąca do krzeseł czy podłączenie autonomicznego grzejnika).
Póki co widzę taki plan pracy:
1. Montaż szyb bocznych w drzwiach przesuwnych i części pasażerskiej
- Kupiłem już dwa okna 900x500 chińskiego producenta TYTXRV (są bardzo podobne konstrukcyjnie do okien Tern Overland)
2. Montaż wentylatorów na dachu, jeden z przodu w części dziennej, drugi z tyłu w sypialni.
- Kupiłem już dwa wentylatory TYTXRV (w konfiguracji maksymalnej, z czujnikiem deszczu itp.), na początku myślałem o MaxxFan, ale cena mnie odstraszyła
3. Ocieplenie furgonetki + częściowe wygłuszenie
- Planuję zacząć od podłogi (będzie konstrukcja z drewna + XPS + cienka warstwa izolacji z aluminium). Od góry planuję okleić go sklejką 12mm.
- Planuję przykleić na ścianach gumowe maty 19mm. bitmat na wszystkich płaszczyznach prostych
- Do wygłuszenia dachu dodatkowo użyj pasków bitmaty, które przykleję wzdłuż dachu (nie wiem czy jest sens kleić też wygłuszenie na podłodze?)
- Ocieplę też strop matami gumowymi 19mm.
Dalsze plany obejmują instalację elektryczną, wodno-kanalizacyjną i inne.
Czy wszystko robię we właściwej kolejności?
Będę zadowolony ze wszystkich zaleceń, tk. To moja pierwsza praca budowlana w takim rozmiarze.
Układ przyszłego kampera:
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem!
PS Przepraszam za mój polski, to nie jest mój język ojczysty, ale próbuję się go nauczyć. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2023-07-09, 15:41
|
|
|
19 mm armacella to nie jest wystarczająco dużo, a kosztuje sporo. Ja bym dał 6mm na kleju w spraju (wersja bez kleju swietnie sie naciaga), na to jakaś wełnę poliestrowa, i zakryc to wszystko sklejka. Co się zaś tyczy pr,yszlego potomstwa, to zaplanuj miejsce na fotele drugiego rzędu tak żeby się potem wszystko zmieściło. Np fotele z okb/mobiframe mozna zasadniczo zamontować tylko w jednym miejscu. Rozlicz to dobrze. Nie powinieneś mieć problemów, bo zwykla ławka do używania stołu jest mniejsza niż taka z pasami, więc nawet pomimo zostawienia grodzi, nie będzie ciasno.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-09, 17:54
|
|
|
decumanus napisał/a: | 19 mm armacella to nie jest wystarczająco dużo, a kosztuje sporo. Ja bym dał 6mm na kleju w spraju (wersja bez kleju swietnie sie naciaga), na to jakaś wełnę poliestrowa, i zakryc to wszystko sklejka. Co się zaś tyczy pr,yszlego potomstwa, to zaplanuj miejsce na fotele drugiego rzędu tak żeby się potem wszystko zmieściło. Np fotele z okb/mobiframe mozna zasadniczo zamontować tylko w jednym miejscu. Rozlicz to dobrze. Nie powinieneś mieć problemów, bo zwykla ławka do używania stołu jest mniejsza niż taka z pasami, więc nawet pomimo zostawienia grodzi, nie będzie ciasno.
R |
Dla materiałów izolacyjnych:
Chciałbym zastosować jak najłatwiejsze w montażu, a jednocześnie niepalne i dające normalną izolację termiczną, myślę że gumowe maty są do tego odpowiednią opcją.
Cena z pewnością będzie droższa, ale to nie jest straszne.
Wiem o konstrukcji kotwiącej, że montowana jest tylko w jednym miejscu, mocowana od dołu do ramy samochodu.
Rozważam zakup tej konstrukcji kotwicznej:
https://pitstopcamper.com/it/ancoraggio-cinture-sicurezza/14278-strutt-anc-cint-x-combi-h-1265mm-mm-con-cinture-montate.html
ponieważ Planuję zamontować chińskie "Truma Combi D" aka JP Heater.
Dziękuję! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2023-07-09, 20:18
|
|
|
Sergij napisał/a: | Wiem o konstrukcji kotwiącej, że montowana jest tylko w jednym miejscu, mocowana od dołu do ramy samochodu. |
Twój samochód nie ma ramy
Kontener ,laweta, skrzyniowy ma |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-09, 22:03
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Sergij napisał/a: | Wiem o konstrukcji kotwiącej, że montowana jest tylko w jednym miejscu, mocowana od dołu do ramy samochodu. |
Twój samochód nie ma ramy
Kontener ,laweta, skrzyniowy ma |
Pomyliłem się, miałem na myśli ciała poprzeczne. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2023-07-10, 03:37
|
|
|
Sergij napisał/a: |
Pomyliłem się, miałem na myśli ciała poprzeczne. |
Do podłużnicy są montowane te stelaże. Też użyłbym zwrotu "do ramy". Mam podobny w garażu, można to było montować w pewnym zakresie przód-tył.
Te maty rzeczywiście są stosunkowo łatwe w instalacji, ale zrob sobie test i rozwiń rolkę w ducato rozgrzanym na słońcu, bo one rozgrzane "smierdza"
R |
 |
|
|
|
 |
kubas72
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2023-07-13, 08:01 Re: Black Lion na bazie Peugeota Boxera L4H3
|
|
|
Sergij napisał/a: | Cześć!
- Planuję zacząć od podłogi (będzie konstrukcja z drewna + XPS + cienka warstwa izolacji z aluminium). Od góry planuję okleić go sklejką 12mm. |
Zamiast zwykłego XPS-a zastosuj płyty PIR, zaoszczędzisz sobie pracy przy tej izolacji z Al. Ponieważ ta płyta jest już nią oklejona, przy tym świetnie się obrabia (piłuje, szlifuje)
Nie oszczędzaj na izolacji podłogi i sufitu. Masz duże auto. Ja w swoim vanie H2 zastosowałem izolację na podłodze 7 cm i sufit 4 cm. Przynajmniej w gorące dni nie będzie tak upiornie gorąco. Trzymam kciuki aby wystarczyło Tobie determinacji aby zakończyć projekt z sukcesem. Oczywiście będę obserwował postępy. |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-13, 16:47 Re: Black Lion na bazie Peugeota Boxera L4H3
|
|
|
kubas72 napisał/a: | Sergij napisał/a: | Cześć!
- Planuję zacząć od podłogi (będzie konstrukcja z drewna + XPS + cienka warstwa izolacji z aluminium). Od góry planuję okleić go sklejką 12mm. |
Zamiast zwykłego XPS-a zastosuj płyty PIR, zaoszczędzisz sobie pracy przy tej izolacji z Al. Ponieważ ta płyta jest już nią oklejona, przy tym świetnie się obrabia (piłuje, szlifuje)
Nie oszczędzaj na izolacji podłogi i sufitu. Masz duże auto. Ja w swoim vanie H2 zastosowałem izolację na podłodze 7 cm i sufit 4 cm. Przynajmniej w gorące dni nie będzie tak upiornie gorąco. Trzymam kciuki aby wystarczyło Tobie determinacji aby zakończyć projekt z sukcesem. Oczywiście będę obserwował postępy. |
Cześć!
A jaka jest warstwa aluminium na tych płytach PIR?
Widziałem, że tam aluminium jest rozdarte jak papier.
Dziękuję za zainteresowanie moim projektem. |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-13, 16:54
|
|
|
Chińskie okna już czekają na montaż.
Ale jedno okno przyszło z wadą, zainstaluję je po lewej stronie.
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2023-07-16, 19:44 Re: Black Lion na bazie Peugeota Boxera L4H3
|
|
|
Sergij napisał/a: |
Cześć!
A jaka jest warstwa aluminium na tych płytach PIR?
Widziałem, że tam aluminium jest rozdarte jak papier.
Dziękuję za zainteresowanie moim projektem. |
Te warstwy Alu są bardziej cienkie, nie muszą być grube. Uwaga kolegi sluszna, zwłaszcza sufit powinien być docieplony bez kompromisów, bo latem to tam slonce grzeje najbardziej, a zima to własnie pod sufitem zbiera się ciepłe powietrze i różnica temp miedzy wewn i zewn jest największą . A jak wiadomo strumien cieplny jest wprost proporcjonalny do różnicy temperatur.
R |
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2023-07-16, 19:57
|
|
|
Okno ma aluminiowa ramę? Wyklepalbym i tyle, ale zastanowiłbym się nad montowaniem tego okna na tą uszczelkę. Mam w dachu szyberdach webasto 300 i olałem oryginalna uszczelkę (której z reszta nie mialem) i wkleiłem je na klej do karoserii, albo do szyb samochodowych - nie pamiętam. To pewniejszy sposób i trwaly.
R |
 |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-17, 06:25
|
|
|
decumanus napisał/a: | Okno ma aluminiowa ramę? Wyklepalbym i tyle, ale zastanowiłbym się nad montowaniem tego okna na tą uszczelkę. Mam w dachu szyberdach webasto 300 i olałem oryginalna uszczelkę (której z reszta nie mialem) i wkleiłem je na klej do karoserii, albo do szyb samochodowych - nie pamiętam. To pewniejszy sposób i trwaly.
R |
Próbowałem uderzać gumowym młotkiem, ale bezskutecznie.
Nie próbowałem uderzać mocniej, aluminium nie jest tak mocne, jak wygląda i jest pomalowane.
Przed montażem usunę gumę wokół ramy, użyję tylko Sika 710. |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-29, 06:47
|
|
|
szukam porady co mam zrobić ze starą podłogą?
Mam zainstalowaną fabryczną podłogę, ale jest przyklejona do metalu.
Rozumiem, że nie ma sposobu, aby to ładnie usunąć? |
|
|
|
 |
BikerB
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: L4H2 2015
|
Wysłany: 2023-07-29, 11:25
|
|
|
witam
szczerze watpie ze to "fabryczna" podloga co nie zmienia faktu ze ona jest.
zdemontowac da sie wszystko -kwestia nakladow
jesli ja musiabym to zrobic to
podloga lezy na wygarbieniach ,w ducato leza one w jednej lini , plunge saw (nie wiem jak to jest po polsku) i tne sklejke na waskie paski potem je wyrywam , przynajmniej pierwsze 2-3 , a potem mozna kolejna za pomoca air saw odcinac w sumie to nawet nozem sie da odginajac paski sklejki , blaszana podloga w sevelach jest wklesla (ok 5 mm) wiec jesli ktos nie dociazyl podlogi podczas klejenia to najslabiej bedzie sie trzymala posrodku
resztki kleju scinasz nozem , dlutem etc.
co do izolacji -wiekszosc campervanow konwertowanych w malych manufakturach jezdzi z izolacja 8-10mm, wiekszosc pudelkowatych camperow jest zrobiona z sandwicha ktory ma 20 mm pianki tak wiec ...
co do wygluszenia bo jedna sprawa jest pianka (armacell) a druga bitumiczne maty gluszace te dodo mats sa starsznie cizekie
masz vana z najmiejsza ladownoscia - przemysl wszytko ,kazdy kilogram bo przekroczysz wage |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Sergij
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2023-07-29, 14:19
|
|
|
BikerB napisał/a: | witam
szczerze watpie ze to "fabryczna" podloga co nie zmienia faktu ze ona jest.
zdemontowac da sie wszystko -kwestia nakladow
jesli ja musiabym to zrobic to
podloga lezy na wygarbieniach ,w ducato leza one w jednej lini , plunge saw (nie wiem jak to jest po polsku) i tne sklejke na waskie paski potem je wyrywam , przynajmniej pierwsze 2-3 , a potem mozna kolejna za pomoca air saw odcinac w sumie to nawet nozem sie da odginajac paski sklejki , blaszana podloga w sevelach jest wklesla (ok 5 mm) wiec jesli ktos nie dociazyl podlogi podczas klejenia to najslabiej bedzie sie trzymala posrodku
resztki kleju scinasz nozem , dlutem etc.
co do izolacji -wiekszosc campervanow konwertowanych w malych manufakturach jezdzi z izolacja 8-10mm, wiekszosc pudelkowatych camperow jest zrobiona z sandwicha ktory ma 20 mm pianki tak wiec ...
co do wygluszenia bo jedna sprawa jest pianka (armacell) a druga bitumiczne maty gluszace te dodo mats sa starsznie cizekie
masz vana z najmiejsza ladownoscia - przemysl wszytko ,kazdy kilogram bo przekroczysz wage |
Niestety nie mam takiej piły, ale zrozumiałem zasadę, spróbuję spiłować tę płytę OSB wyrzynarką elektryczną lub multitoolem, a następnie oderwać ją na kawałki.
Dziękuję!
p.s. co do izolacji, poproszę o radę trochę później, ale i tak dzięki!
W tej chwili priorytetem jest:
- usunąć starą podłogę i przygotować podłogę do montażu ławki
- ustawić ławkę
- zainstalować okna
- zamontować szyberdachy
- wykonać nową podłogę z ociepleniem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|