Twój sprzęt: Opel Vivaro Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
Wysłany: 2017-12-22, 20:42
koder napisał/a:
e-NV200 ma na miesiącach wyjść w wersji 40kWh, która zaczyna wyglądać już bardzo rozsądnie. Zasięg na jednym ładowaniu powinien wynieść 272km NEDC, więc prawdziwa trasa bez specjalnego oszczędzania się to jakieś 200. Szybkie ładowanie na następne 160km zajmuje 30min, w sam raz na obiad.
Realny dzienny zasięg 360km już mnie urządza.
Mam Leafa 24kW - tak realnie to 100/120km zasięgu (zima/lato) przy prędkościach do 100km/h, żeby z małym zapasem do ładowarki dojechać (irlandzką zimą wychodzi około 18kW/100km bez oszczędzania energii typu grzanie foteli czy kierownicy, i dynamicznej jeździe). Ten e-NV200 pewnie trochę cięższy i opory powietrza większe ma. Ciekawe ile faktycznie będzie tego zasięgu.
koder napisał/a:
Podpięcie na campingu do gniazdka 10A pozwala naładować go do pełna w 20 godzin i w tym czasie oferuje ogrzewanie i klimatyzację postojową.
Ileż problemów nam odpada! Nie trzeba kombinować z bateriami do obsługi zabudowy, mamy postojową klimatyzację i ogrzewanie, energoblok...
I tak jak mówisz - ładowanie na kempingu niejako przy okazji, a w trasie na publicznych szybkich ładowarkach (pomijając Polskę - są wszędzie co max 100km).
e-NV200 na kampera się średnio nadaje, ale żonie już zapowiedziałem, że jak wejdzie na rynek van wielkości Opla Vivaro z zasięgiem praktycznym min 300km to biorę się znowu za budowę.
Twój sprzęt: Opel Vivaro Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
Wysłany: 2018-01-03, 20:12
Z 60kW baterią ... albo robimy po 250-300km od kempingu do kempingu, co wychodzi taniej niż paliwo, albo szukamy darmowych słupków i niespiesznie przemieszczamy się do przodu. ZACZYNA się coś dziać w temacie
Na razie zapowiadają 40kWh, wątpię, żeby już w 2019 dali 60kWh. Choć baterie są, leafy je mają mieć. W wersji 40kWh on już powinien mieć te 200km realnego zasięgu (pewnie ze 300 jak się postarać), co by mnie nawet już urządzało.
Albo 200km między kempingami, albo można by nawet gdzieś niedaleko słupka na zwiedzanie stanąć.
Jak marzyć to marzyć.
Policz, boś w tym dobry, z 800wat solara i 210 Ah /24h Efoya.
Niewiele ale ale zawsze pozwala mieć nadzieję. W końcu to kamper i można się nie śpieszyć do następnej stacji ładowania.
Ciekawe czy starczy jedzenia na taki postój?
Policz, boś w tym dobry, z 800wat solara i 210 Ah /24h Efoya.
Raczej za mało. Na początek, to 800W solara to też już będzie wymagało pewnych kombinacji, Efoy ładnie podaje Ah/dobę, bo jakby podawał naprawdę 105W to by się ludzie śmiali.
Do najbiższego gniazdka powiedzmy 10 km Przy zużyciu ok 12-14 kwh /100km przez auto
Mało. Dla kampera czy minikampera należy raczej liczyć 20-25kWh/100km.
Bronek napisał/a:
Efoy nadyma empirycznie takinakumulator przez parę godzin, ale auto jest na 36v...
Akumulator trakcyjny to jednak zwykle 400V.
Po pierwsze, system ładowania samochodu, jak już się odpali, bierze 200 do 500W na samą obsługę ładowania. W ramach tego jest elektronika (komputer pokładowy), kontrola termiczna baterii i pewnie inne pierdoły. Ładowanie ze źródeł poniżej 1500W ma sens tylko buforowo - ładujemy sobie jakieś LiFePO4 przez całą dobę, a potem bierzemy z niego 3 albo 6kW do trakcyjnego. W ten sposób można naładować te 20-25km w dobę - ale czy to ma faktycznie sens? Walizkowa honda zrobi to samo w godzinę, a to jest do stosowania w przypadkach awaryjnych, nie w normalnej eksploatacji.
Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/193 Skąd: Nicelea
Wysłany: 2019-02-11, 10:15
Rambler napisał/a:
odgrzebię nieco temat
chwała że im się chciało. Jak na "naukowca" przystało poskładał wszystko
z klocków. trochę kasy zainwestowali...
te wysuwane ogniwa niegłupi pomysł, choć wygląda okropnie,
ale może to w przyszłości kampery bedą rozkładać ogniwa podobnie jak dzieje się to w satelitach...
Czy gdzieś mówili jakie mają baterię, bo tak momentami nie uważałem a nie słyszałem.
No i też nie znalazłem na filmie żeby tym się przemieszczali.
Zastanawiam się, dlaczego, pomimo że mają pojazd elektryczny,
którego silnik na pewno 24V nie jest zasilany to np. lodówka chodzi na 24V
a nie na 230V, a przy takim pojeździe byłoby łatwiejsze w realizacji wszystko na 230V.
I tańsze...
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum