Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsza przygoda z Camperem-Chorwacja 10-23 września
Autor Wiadomość
arturroa8 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: poszukuje........
  Wysłany: 2011-08-07, 13:14   

Andrew,ja z rodzinką (żona i dwie córki 5 i 8 lat)byłem w tym roku w Chorwacji od 1-go przez dwa tygodnie.My zaczeliśmy od pierwszego noclegu po przekroczeniu granicy na stacji benzynowej,a jak rano się obudziliśmy to obok nas stało już kilka przyczep i kamperków!!Pierwszy camping był w okolicach Zadaru,w Nin na kampingu Ninska laguna.Same parcele jeszcze jak Cię moge,ale sanitariat to już niezbyt!!Za to plaża dla dzieciaczków rewelacja,piasek i bardzo, bardzo płytko,dosłownie do kostek!!Mam parę zdjęć więc jeśli chcesz to wyśle Ci na maila!My zaplanowaliśmy troszkę inaczej,że NIC nie planujemy!!Tak jak ktoś już wcześniej napisał i tak będziesz miał dach nad głową!!My postanowiliśmy na sam początek pojechać na sam dół czyli Dubrovnik,a potem pomału do góry na północ,żeby było jak najbliżej do domku!!Camping w Nin był tylko dwu dniowym przerywnikiem w podróży!!Byliśmy łącznie na 4-rech campingach,i też udało nam się zaliczyć wodospady Krka.Na pewno warto zobaczyć,i my byliśmy na campingu o nazwie Marina,a syn właścicielki organizuje wycieczki na wodospady,i my się na taką zdecydowaliśmy,i teraz już wiem że był to strzał w dziesiątkę.Też mam namiary jakbyś chciał.Trudno wszystko opisać,tyle tego było,jeśli chciałbyś więcej się dowiedzieć od kogoś kto był tez pierwszy raz kamperkiem w Cro,to przyślij mi nr tel.(najlepiej stacjonarny gdyż mieszkam w SE,a na stacjonarne mam tanio)na email arturzawada@hotmail.com .Pozdrawiam.Artur.
Postaw piwo autorowi tego posta

@ndrew 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-08-12, 08:06   

arturroa8 odezwę się na priv.
Chyba faktycznie zrezygnuję z Plitvickich i zaliczymy KRKA...z dzieciaczkami będzie łatwiej....no i będą miały frajdę z kąpieli.
Najprawdopodobniej wylądujemy od razu gdzieś w okolicach Sibenika na kilka dni, na jakimś fajnym,zadbanym campingu nad samym morzem (możecie coś polecić?cena na drugim miejscu-ma być jakość :-) ) i potraktujemy to jako bazę wypadową na KRKA,Kornati...
A Plitvice i tak zaliczymy jak maluchy troszkę podrosną...

Jack64 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mc Loius Steel 425/Peugeot Boxer
Nazwa załogi: FLISACY
Wysłany: 2011-08-26, 15:49   

Bylśmy na Murterze na początku sierpnia.
Fajny camping JAZINA w Tisnej, stoisz w gaju figowym,z jednej strony plaża z drugiej port.Plaża podsypana piaskiem.Fajne miejsce!
Ceny z poczatku sierpnia (teraz pewnie taniej)2+2 camp+elektr ok.30 Euro.
Dojazd z autostrady na Pirovac następnie na Muter, w Murterze przed mostem w prawo i do końca!

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2011-08-28, 13:35   

Kolego @ndrew, ja byłem w Chorwacji tylko trzy razy za każdym razem z dziećmi.
Moja propozycja jest taka:
Jak wyjedziesz z łodzi wczesnie rano to przy normalnej jeździe (a chyba z dziećmi nie będziesz szalał) dojedziesz wieczorem gdzieś w okolice wiednia a może i Grazu i tam bym nie szukał na twoim miejscu kempingu tylko jak wszyscy został na nocleg na dużej stacji benzynowej (to cywilizowany kraj i nic Wam się nie stanie, zresztą zobaczysz mnóstwo takich jak Ty.
Można też szukać kempingu ale jak już zajedziesz i zostaniesz na 2 dni to o tyle będziesz miał mniej Chorwacji, dlatego nie polecam.
Rano bym jechał na Maribor, z Maribor na Zagreb i potem na Sybenik i tam poszukał kempingu, myślę, że dojechałbyś tam około 16 tej.
Z Sybenika można kamperkiem podjechać na wodospady Krka ( w których wolno się kąpać, bo w Plitwickich nie wolno) ale można też zostawić kamperka na kempingu i wykupić na miejscu jednodniową wycieczka na wodospady krka (zawiozą Was busikiem, dają zjeść i oprowadzą po parku) ja bym tak wolał.
Po paru dniach pojechać sobie wcześnie rano malowniczą drogą nr 8 w okolice Trogiru na kemping Seget przed Trogirem, tam bym został na jeden lub dwa dni, z kempingu za 20 kuna z cala rodzina przejedziesz taksowka wodna do centrum trogiru i zwiedzisz wszystkie zabytki.
Bardzo polecam przemieszczać się wcześnie rano, dzieci mogą spać a Wy z żoną oglądacie przepiękne miejsca jadąc trasa nr 8 na południe (nie ma dużego ruchu) dojeżdżacie do Split a właściwie za Split na kemping Stobrec, tylko, żeby zwiedzić Split trzeba tam podjechać komunikacja miejską, lub podjechać kamperem i zaparkować gdzieś pod dużym marketem.
Ze Split możecie pojechać w zależności od czasu na południe do samego Dubrownika ale może to za daleko, można też do przepięknej Makarskiej i jeżeli jesteście wierzący to polecam Medjugorje (trzeba mieć zieloną kartę bo to jest Bośnia).
Wszystko zależy od czasu i kasy.
To tylko moje sugestie, nie wiem jak tam we wrześniu z temperaturkami, ale proponuje bardziej południe, niż Istrię.

Życzymy udanego wypoczynku i czekamy na relację
a tutaj moja relacja z tego roku
http://gembala.pl/Chorwacja2011/index.html

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2011-08-28, 14:33   

Kamping w Szybeniku Solaris jeżeli cena nie gra roli na pewno nie będziecie się nudzić

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/492
Wysłany: 2011-08-28, 23:09   

Załoga G napisał/a:
polecam Medjugorje (trzeba mieć zieloną kartę bo to jest Bośnia).

Karta zielona jest ważna ale równie ważne są PASZPORTY. Jadąc do Dubrownika, również przekraczamy granicę z Bośnią ale tutaj dokumenty kontrolują sporadycznie. Natomiast planując Medjugorje bez paszporu bym nie ryzykował !! Zawrócą !! szkoda czas i przejechanych kilometrów.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2011-08-29, 07:51   

Endi napisał/a:
Karta zielona jest ważna ale równie ważne są PASZPORTY. Jadąc do Dubrownika, również przekraczamy granicę z Bośnią ale tutaj dokumenty kontrolują sporadycznie. Natomiast planując Medjugorje bez paszporu bym nie ryzykował !! Zawrócą !! szkoda czas i przejechanych kilometrów.

Zielona Katra to podstawa, ale paszporty nie.
My przejechaliśmy od Dubrownika wybrzeżem do końca Albani na dowodach tylko córka miała paszport i nikt nigdzie nie sprawiał trudności na granicach :spoko

Endi 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-29, 09:51   

Do Bośni wymagany jest paszport bądż dowód osobisty, takaże dzieci powinny mieć paszporty.
A swoją drogą my chcieliśmy wjechać do Bośni przez przejście w Metkowić i dalej do Medjugorie. Mięliśmy dowody osobiste a nasz Piotruś 9 latek paszport i tylko jego chcięli wpuścić :wyszczerzony: Prosiłem pograniczników z piętnaście minut :( nic nie pomogło - zawróciliśmy :gwm

Rover 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer Camp 634
Nazwa załogi: A&G
Wysłany: 2011-08-29, 10:01   

@ndrew ja wczoraj wróciłem z Chorwacji,
tak jak ty jechalem z dziecmi. moje mialy 4 latka i 9 miesiecy.
Szwagier był z dwojka dzieci 5 i 7 lat.
jechaliśmy ze Szczecina wiec mamy troche dalej.
Planowaliśmy drogę tak aby nie jechac wiecej niz 500 km na dobe. aby dzieci nie meczyc. po drodze zaplanowany pobyt w Niemieckim legolandzie 140 euro za dwa dni na campingu i wejsciowki do parku. ekstra radocha dla dzieci ( w sumie dla nas też). Później kierowaliśmy na miejscowosc w chorwacji Vresar do campingu Porto Solo. Camping nic specjalnego ale blisko morza i baseny wiec przez 4 dni dzieci byly z głowy.
Natomiast drugi tydzien spedzilismy w Solarisie w Sibreniku i to byl zawrót glowy, duzo atrakcji dla dzieci itp itd. Rózne opinie czytalem o tym campingu ze duzy moloch itp itd ale dla dzieci nie ma chyba nic lepszego. Szczerze polecam

@ndrew 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2011-08-29, 11:47   

Tak.....Solaris chyba zaliczymy.....:-)

Grzegorz83 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D 93 rok
Wysłany: 2011-08-31, 18:46   

Endi kiedy byles w Chorwacji? bo piszesz, ze na dowod nie chcieli Was puscic przez Bosnie? a z tego co pisze na stronach naszego MSZ, od 2009 roku do Bosni mozna jechac na nowy plastikowy dowod (paszport jest zalecany oczywiscie)

Endi 
Kombatant

Wysłany: 2011-08-31, 19:07   

Grzegorz83 napisał/a:
...kiedy byles w Chorwacji?

W sumie byliśmy ze 4 razy a ostatnio w zeszłym roku na Hvaru.

Odpowiedz do tematu