Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
IVECO Turbo Daily vs. Renault MASTER
Autor Wiadomość
sator
zaawansowany

Piwa: 5/2
Wysłany: 2011-08-31, 10:02   

papamila napisał/a:

Nic podobnego 6m blaszak zajmuje na parkingu tyle samo miejsca co 6m kamper

Miejsca tyle samo, tylko że przeganiają kampery, nie zaś blaszaki dostawcze.
Miałem ostatnio możliwość podróży blaszakiem z moto w środku w jednym z krajów,
gdzie społeczeństwo jest bardzo elektryczne. Parkowałem gdzie chciałem i nie było kłopotów z nocowaniem. Pomimo, iż dwa razy na moich oczach przegonili kampery. Blaszak nie miał z zewnątrz żadnych oznak nocowania w środku.
Większość kamperków na bazie blaszaka ma dodatkowe okna, klapę kibelkową, gniazdo elektryczne.
Tymczasem jak to wszystko się ukryje maksymalnie idzie nocować nawet pod komisariatem policji.

----------------
Co u mnie przeważa na stronę IVECO.
- rama
- wysokość wnętrza (210 cm) - zostaje 10 cm na podłogę i ok 6 na sufit (izolacja)
- kubatura (17m3)
- szerokość (175 cm)
- silniki mocne i trwałe a co za tym idzie odpowiednia "żwawość" nawet pod załadunkiem.
- w masterku L3H3 dach jest z laminatu. Ciężko cokolwiek mocować do słabej konstrukcji szkieletowej.

33.jpg
Plik ściągnięto 11008 raz(y) 30,97 KB

Iveco-DAILY-35-S12-2-3-HPi-FUR,9d7a981c.jpg
Plik ściągnięto 11008 raz(y) 61,65 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2011-08-31, 10:35   

[quote="sator"]
papamila napisał/a:

Większość kamperków na bazie blaszaka ma dodatkowe okna, klapę kibelkową, gniazdo elektryczne.
Tymczasem jak to wszystko się ukryje maksymalnie idzie nocować nawet pod komisariatem policji.

Wszystko można przeskoczyć (szyberdachy, przenośny kibelek, ukryte gniazdo, ale problem będzie z wentylacją lodówki. Trzeba by kombinować z wlotem powietrza spod podłogi i wylotem na dachu.

Poza tym, jaka to przyjemność mieszkania w zamkniętej blaszanej puszce bez okien?

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2011-08-31, 10:44   

dwa okna z boku dwa z tylu. nie ma tragedii. tyle co w ori zabudowie tylko bez okienka w kibelku. Np Poesll

http://aukcje.idg.pl/rena...1793918943.html

a master jednak waski....

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-08-31, 10:54   

TomekW napisał/a:
ale problem będzie z wentylacją lodówki.
Trzeba by kombinować z wlotem powietrza spod podłogi i wylotem na dachu.

Nie koniecznie - Iveco miało oryginalnie kratki wentylacyjne (małe z boku nadwozia) oraz duże nad drzwiami tylnymi (na całą długość samochodu). vide zdjęcia.
Nawet chyba wlot do Trumy z tego byłby niezły [nad drzwiami].

TomekW napisał/a:
Poza tym, jaka to przyjemność mieszkania w zamkniętej blaszanej puszce bez okien?

Samochód ma służyć mi na co dzień. Często robię długie trasy i czasem po drodze muszę się kimnąć. Potrzebuję też mobilnego biura z internetem, i podstawowymi maszynami (skaner, drukarka itp). Okna są przewidziane z przodu na wysokości salonu, oraz vis a vis w drzwiach. Również w drzwiach tylnych. Ze dwa szyberdachy do tego.
Natomiast chciałbym mieć również pełnowartościowego kamperka. Uwielbiam podróże i chciałbym wsiąść i udać się np do Moskwy bez potrzeby specjalnych przeróbek.

went.jpg
Wentylacja nad drzwiami
Plik ściągnięto 10997 raz(y) 21,57 KB

went 2.jpg
i z boku nadwozia
Plik ściągnięto 10997 raz(y) 11,48 KB

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2011-08-31, 23:27   

:-/ Rozumiem potrzebujesz żony i kochanki na raz. Ja mam ochotę zbudować kamperka dla mnie i dla żony. Na głowie stanę żeby zabudowa była jak najlżejsza (spalanie /100) więc Iveco raczej mnie nie interesuje (dość drogie w zakupie) Stać mam zamiar tam gdzie do tej pory czyli w krzakach i dzikich plażach np:w Grecji (wakacje w tym roku ) nikt mnie nie gonił,a spałem w miasteczkach na głównych ulicach,raz na placu budowy ,rano musiałem sie szybko ewakuować bo przeszkadzałem w pracy spycharce :haha: ,na parkingach przy plażach i na dziko ,nikt NIGDY nie miał do mnie pretensji ,że sie zatrzymałem. Moim zdaniem trzeba się bardziej koncentrować na wypraktykowanej i mądrej zabudowie , niż na wymyślonych i wyssanych z palca trudnościach. Stawiam na francuza czyli Master bo,dobre silniki,jak mi skrzynia poleci po 150 000 to auto oddam na złom. Ja robie w sezonie 6000-7000 kilometrów czyli skrzynia starczy na ok 15 lat. Plastikowy dach kusi mnie by zabudować bardzo wysoko łóżko i zrobić otwierany dach na wzór Westfalii. Uwielbiam spać nad morzem i czuć lekko ciepłą bryzę (Grecja). Ostatnio zaczynam się przyglądać starszym sprinterom typu Bus. Z racji ,że mają rejestrację na dziewięć osób (brak problemów przy ponownej rejestracji ),środek wykończony fabrycznie i cena wbrew pozorom nie taka wysoka. :spoko

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-09-02, 09:52   

WINNICZKI napisał/a:
Stać mam zamiar tam gdzie do tej pory czyli w krzakach i dzikich plażach np:w Grecji (wakacje w tym roku ) nikt mnie nie gonił,a spałem w miasteczkach na głównych ulicach,raz na placu budowy ,rano musiałem sie szybko ewakuować bo przeszkadzałem w pracy spycharce :haha: ,na parkingach przy plażach i na dziko ,nikt NIGDY nie miał do mnie pretensji ,że sie zatrzymałem.

Mam dokładnie takie same potrzeby :D

WINNICZKI napisał/a:
Plastikowy dach kusi mnie by zabudować bardzo wysoko łóżko i zrobić otwierany dach na wzór Westfalii. Uwielbiam spać nad morzem i czuć lekko ciepłą bryzę (Grecja).

Ja chcę wykorzystywać samochód również zimą, stąd jak najmniej chciałbym tam ingerencji diaksem :) Ciężko to zaizolować, nie wiem jak z przeciekaniem itp

WINNICZKI napisał/a:
Ostatnio zaczynam się przyglądać starszym sprinterom typu Bus. Z racji ,że mają rejestrację na dziewięć osób (brak problemów przy ponownej rejestracji ),środek wykończony fabrycznie i cena wbrew pozorom nie taka wysoka. :spoko

Też o nich myślałem - znam przypadki, gdzie trzeci milion kręcą. Tylko ta kubatura Iveco powala :)

grzesio 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: na razie w głowie
Wysłany: 2011-09-02, 20:07   

http://camperspol.pl/iveco_daily_bus.html

Tu jest link do zrobionego Iveco.... W innych "blaszankach" nie osiągniesz takiej przestronności.... Ja niestety pomimo skompletowania części do budowy (bojler, zbiorniki, energoblok oraz kompletne meble z przyczepy) rezygnuję z zabudowy ze względu na trudności w zarejestrowaniu większej ilości osób. (Mam 4 osobową rodzinę).

Na razie plan na kampera jest zawieszony gdyż nie mogę znaleźć sposobu na "obejście" tej rejestracji

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2011-09-03, 21:22   

Kup Busa na Ivec-u będziesz miał rejestrację na 9 lub 7 osób i po kłopocie.Chętnie bym obejrzał to co zdążyłeś pozbierać ,może coś odkupię. Zastanawiam się nad sprzedażą swojego kampera,troche mi żal.Ale jak zdecyduję sie na przebudowę blaszaka to będę potrzebował fundusze. :-/ :spoko

airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2011-09-04, 06:07   

eMWu napisał/a:
dwa okna z boku dwa z tylu. nie ma tragedii. tyle co w ori zabudowie tylko bez okienka w kibelku. Np Poesll

http://aukcje.idg.pl/rena...1793918943.html

a master jednak waski....

A zwróciliście uwagę jak fajnie poszerzona jest sypialnia? Nawet długi się zmieści :diabelski_usmiech

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2011-09-05, 10:18   

airgaston napisał/a:
A zwróciliście uwagę jak fajnie poszerzona jest sypialnia? Nawet długi się zmieści

wlasnie to mialem na mysli ;) na ducato jednak nie trzeba takich manewrów odczyniac :)

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-09-05, 12:12   

Ja niestety ze swoim "nadwzrostem" i tak nie wlezę :(
U mnie zostaje TYLKO spanie wzdłuż. Poza tym to zawsze szczegół zwracający uwagę.
A jak widać nawet gniazdo zasilania zewnętrznego da się ukryć:

shore600_jpg.jpg
Plik ściągnięto 10694 raz(y) 57,16 KB

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2011-09-05, 19:45   

eMWu napisał/a:
wlasnie to mialem na mysli ;) na ducato jednak nie trzeba takich manewrów odczyniac :)
Jak ktoś uprze się ,że spanie ma mieć długości 200cm. Proponuję sprawdzić swoją długość zajmowaną w łóżku.Czyli wygodnie ułożyć się z głową na poduszce opartej o zagłówek i odmierzyć (przy pomocy metra i żony ) w jakiej odległości od zagłówka są stopy.Gwarantuję wynik wzrost minus co najmniej 10 cm.Czyli dla przeciętnych długość łóżka 183 cm jest zupełnie wystarczająca. A tyle w środku ma Master.

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-09-07, 10:14   

Winniczku to wynika TYLKO z doświadczenia :)

WINNICZKI napisał/a:
Jak ktoś uprze się ,że spanie ma mieć długości 200cm. Proponuję sprawdzić swoją długość zajmowaną w łóżku.Czyli wygodnie ułożyć się z głową na poduszce opartej o zagłówek i odmierzyć (przy pomocy metra i żony ) w jakiej odległości od zagłówka są stopy.Gwarantuję wynik wzrost minus co najmniej 10 cm.

Mam 192 na sucho. Poza tym śpię na brzuchu, więc stopy są wyciągnięte. Te również nie są małe, bo rozmiar buta to 46. Dwa metry to u mnie minimum.
Stąd odpada spanie na krótszym. Można po skosie, ale jak już z kimś drugim śpisz to ciężko.

sator
zaawansowany

Wysłany: 2011-09-07, 10:21   

Kilka inspiracji:

9motocamper.jpg
Plik ściągnięto 10564 raz(y) 26,17 KB

yarbrough01.jpg
Plik ściągnięto 10564 raz(y) 25,01 KB

2613338-2t.jpg
Plik ściągnięto 10564 raz(y) 3,84 KB

garage-with-bike.jpg
Plik ściągnięto 375 raz(y) 24,39 KB

WINNICZKI 
Kombatant

Wysłany: 2011-09-07, 22:02   

Zastanawiam się nad podłogą w luku bagażowym . jak by tak zrezygnować z tej właściwej,a nową przykręcić do spodu ramy.Myślę że z 15 cm udało by się wygospodarować. A to dużo jak na odległość potem łóżka od sufitu. :spoko

Odpowiedz do tematu