Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktoś coś wie, prośba o pomoc i informacje
Autor Wiadomość
papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2012-07-14, 05:43   

GregSad napisał/a:
dość duży przebieg

czemu boisz się takiego przebiegu?
podwozia kamperów to typowe dostawczaki, woły robocze
fiat jest trwały.
Silnik 2,8 to jeden z najlepszych silników jakie montowano we fiacie i iveco
Postaw piwo autorowi tego posta

fest2 
zaawansowany

Nazwa załogi: fest2
Piwa: 2/5
Wysłany: 2012-07-14, 06:54   

Witam - nie zawsze " to co lepiej wygląda" jest "lepsze" .Przede wszystkim zanim podejmnie się decyzję o kupnie trzeba na żywo zobaczyć -zapraszam.

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2012-07-14, 08:24   

witam
Napisze tak ::

kazdy ceni swoje autko jak chce , a co kupiec zaplaci to juz co innego .
Podalem Ci stronke tam sprzedaja prywatni i firmy , sparawa wyglada nastepujaco ludzie dopasowywuja cene to tego co im firma powiedziala ,sa to samochody wieszac z pierwszej reki ,cena sa do negocjacji .W tej chwili polowa wakacji u pensionistow koniec sierpnia wychodza nowe modele wielu ludzi mysli ze cos wiecej uskrobie .Jak handlarz daje 30 tys to ja moge napisac 40 bo on/handlarz) za ta cene bedzie sprzedawal
W kazdy razie tu nie masz problemu z cofanymi kilometrami tak jak w niemczech poprostu handlarz jest bialy a za to sa w austrii duze kary .Poza tym posredniczylem juz w kilku transakcjach ,ja sie znasz na papierach i przegladach to nie ma mozliwosci cofniecia kilometrow , pierwsza reka tez jest bardzo wazna , no i MARKA.

Koledzy kupili nowe samochody ,ale po roku je sprzedali bo umeblowanie skrzypialo ,i latalo po kamperku w czasie jazdy .

Tak ,ze niewiele czasu zostalo ,ale zrob to z glowa , bo bedziesz nastepnym co po pierwszym wyjezdzie zabiera sie za szukanie zapachow rozkrecanie i skladanie,na nowo Campera.
pozdrawiam
DAKOTA

ps. Ja widzisz oglaszam ale nie natarczywie,mam swoja cene juz w fabryce( dla mnie zadawalajaca) i nowe auto zamowione(bedzie 2.09 do odbioru) ,ale szkoda mi go oddawac w rece handlarza ,(FABRYKA ODDAJE AUTO Do handlarza.) bo faktycznie dopieszczalem i servisowalem w fabryce .Zycze Ci abys kupil dla sie w takim stanie ,ale naturalnie w zadawlalajacej Cie cenie

GregSad napisał/a:
Witaj Dakota,

Dzięki za pomoc, auta na tym serwisie są super, szczególnie niektóre - mające przebiegi po15-25 tys km przy 6-8 letnim aucie. Ceny od tych w Polsce, może 15-20% wyższe. Ale trzeba dodać jeszcze 18% akcyzy i tu już robi się niewesoło. Za auto które w Polsce kosztuje 30 tys Eur (z przebiegiem ok 100tys) tu muszę zapłacić 45 - 50 tys Eur uwzględniając akcyzę (z przebiegiem doskonałym ok 20 tys.). Tak że wybór dość trudny. Problemem dla mnie jest również to że nie znam niemieckiego.

Za to wpełni się z Tobą zgadzam z tezą:
DAKOTA napisał/a:
ja napisalem tylko ze wzgledu na Twoje cisnienie, do tej pory ze znajopmych kto kupowal tanio , to kupowal z 2 x.

Ale będę się przyglądał

Jeszce raz dzięki za pomoc

Oczywiście polecam się Twojej pamięci jak byś natknął się na coś ciekawego :szeroki_usmiech

Pozdrawiam

Grzegorz
609380601

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-07-14, 09:04   

hej,hej !

aby zaoszczędzić na akcyzie szukajcie autek z pojemnością 2 l. a za zaoszczędzone pieniądze zwiedzajcie świat :ok

ps. ja tak właśnie zrobiłem ,o ! przy nowym kamperku średniej klasy jest to nawet kilkadziesiąt tysięcy zł więc jest o co grać :spoko

Yekater 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Home made
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2012-07-14, 09:37   

Kamper podobny jest do samochodu ale nie jest pojazdem zarobkowym, wręcz przeciwnie sprzętem do wydawania pieniędzy. O tym trzeba pamiętać. Auto z silnikiem 2 litrów to kompletne nieporozumienie, dobre aby wzbudzić zawiść u niekumatego sąsiada.
Finansowo lepiej mają ci spod namiotów a gorzej ci co wypoczywają w przyczepach.

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-07-14, 10:19   

oświeć mnie kolego bo nie kumam bazy :shock:
dlaczego kamper z 2 litrowym sercem to nieporozumienie ,e ?
w przypadku fiata ma on 115 kucyków więc jest zdrowszy niż wiele 2i pół litrowych wolnossących tutaj które rozwijają moce rzędu 75 KM 8-)

ps. w przypadku volkswagena jest to 140 KM a z turbinkami aż 180 KM i 400 Nm !

więc nie pitol mnie tu proszę że jest to kompletne nieporozumienie ,zwłaszcza w urzędzie celnym gdy miast płacić 40 czy 50 tys złotych polskich akcyzy za nowego kamperka płacisz jakieś 7-8 tysi a za zaoszczędzoną kasiorę lejesz do baku całą dekadę ,o ! :mrgreen:

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 342/86
Wysłany: 2012-07-14, 10:32   

szymek1967 napisał/a:
w przypadku volkswagena jest to 140 KM a z turbinkami aż 180 KM i 400 Nm !

Z tą różnicą , że przy małej pojemności silnika i dużej mocy , żywotność jego skraca się o połowę.
Ja ze swojej strony wolę mieć silnik większej pojemności.
:spoko

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2012-07-14, 10:49   

Andrzej 73 napisał/a:
szymek1967 napisał/a:
w przypadku volkswagena jest to 140 KM a z turbinkami aż 180 KM i 400 Nm !

Z tą różnicą , że przy małej pojemności silnika i dużej mocy , żywotność jego skraca się o połowę.
Ja ze swojej strony wolę mieć silnik większej pojemności.

Prędzej ty doczekasz końca żywota. 500 tys km. przy regularnej obsłudze to norma.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 342/86
Wysłany: 2012-07-14, 11:19   

Trochę pojazdów miałem , więc mam wyrobioną opinię na ten temat. Pięćset tysięcy kilometrów jak na dwa litry motor to bardzo dużo zważywszy , że pojazdy kempingowe są cały czas pod pełnym obciążeniem.
Moje pojazdy w firmie z ładunkiem mają mniejszą wagę całkowitą niż mój kamper podczas wyprawy.

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2012-07-14, 11:40   

Silnik kampera jest mniej odciążony dynamicznie, niż silnik dostawczaka czy osobowego. Sa inne przełożenia napędu, sterowanie silnka jest inne, a co najważniesze jazda jest łagodna nie szarpana i przebiegi między postojami większe. silniki euro 4 i 5 są bardzo wytrzymałe ze względu na ograniczenia w czystości spalin, a co za tym idzie max moment obrotowy zaczyna się już przy niskich obrotach co wpływa na trwałość. Silnik multijet, tak się ma do jtd jak concord do tutki

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-07-14, 12:22   

co do kwestii techn. nie wypowiadam się gdyż kompletnie się na tym nie znam , są inni spece ,znawcy tematu :mrgreen:
natomiast wydaje mnie się iż silnik ,nawet dwulitrowy przy dziesiejszej technologii produkcji powinien wy3mać przynajmniej do czasu wymiany kamperka na nowszy model :-P
ps. zawiódł bym się srogo gdyby serce mojego karmanna wysiadło przed upływem co najmniej 300 tys km , a to jest czas ok. 10 lat przy częstotliwości moich podróży ,o !

ps2. jest jeszcze inny atut o którym nie wspomniałem - otóż spalanie na poziomie 8-9 l przy spokojnej,podróżniczej jeżdzie można uznać chyba za wynik zadowalający :spoko

Cykada 
weteran

Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Piwa: 12/9
Wysłany: 2012-07-14, 15:14   

szymek1967 napisał/a:
co do kwestii techn. nie wypowiadam się gdyż kompletnie się na tym nie znam , są inni spece ,znawcy tematu :mrgreen:
natomiast wydaje mnie się iż silnik ,nawet dwulitrowy przy dziesiejszej technologii produkcji powinien wy3mać przynajmniej do czasu wymiany kamperka na nowszy model :-P
ps. zawiódł bym się srogo gdyby serce mojego karmanna wysiadło przed upływem co najmniej 300 tys km , a to jest czas ok. 10 lat przy częstotliwości moich podróży ,o !

ps2. jest jeszcze inny atut o którym nie wspomniałem - otóż spalanie na poziomie 8-9 l przy spokojnej,podróżniczej jeżdzie można uznać chyba za wynik zadowalający :spoko

szymek- może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2012-07-14, 15:45   

mobili napisał/a:
szymek- może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia.

Szczególnie zaraz po zakończeniu gwarancji. :haha: :haha: :haha:

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2012-07-14, 17:27   

mobili napisał/a:
może tłoki i cylindry sie nie popsują ale pompowtryski i elektronika nowych silników pozostawia wiele do życzenia.

czyżby?
z autopsji :
4 kampery, łaczny przebieg 300.000km- odpukać zadnej awarii,
w jednym profilaktycznie wymieniłem kompletne sprzęgło

to teraz przyłóż te przebiegi (70,75,100,50 tys to do swojego auta)
wytrzymało tyle bez napraw ?

szymek1967 
Kombatant

Otrzymał 37 piw(a)
Wysłany: 2012-07-14, 18:51   

janusz napisał/a:
mobili napisał/a:

Szczególnie zaraz po zakończeniu gwarancji. :haha: :haha: :haha:

to się może zdarzyć nawet w silnikach 6 litrowych :-P

ps. pompowtryskiwacze ? eee... chiba już nikt nie robi tą technologią silników 8-)
nawet VW zakończył tę przygodę jakieś 2-3 lata temu, teraz bazą jest common rail :szeroki_usmiech

Odpowiedz do tematu