|
|
|
Fotoradar to czy żart jakiś ??? |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2012-10-11, 21:30
|
|
|
| Fux napisał/a: | | http://www.youtube.com/watch?v=KjjZvpXCmfg |
Hm... a tutaj to już przegięcie... fujarki:
http://www.youtube.com/wa...feature=related |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2012-10-11, 22:28
|
|
|
| dobre.... moja fotka jest z 13 września a filmik pogromcy SM http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu z 14 września , jest to to samo urządzenie ( ten sam numer) robiące pomiary w następnej wiosce na tej samej trasie ... |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-10-12, 04:33
|
|
|
niezle filmiki )
ale, czy udowodnili ze wlepiaja mandaty tym, ktorzy jada przepisowo?
...czy tylko tym, ktorzy przekraczaja dozwolona na danym odcinku predkosc?? |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2012-10-12, 08:30
|
|
|
| Tolo-Digli napisał/a: | dogonić ????....... ty przed moją tratfą uciec nie mogłeś |
Jest kilka osób które mogą potwierdzić, że auto Tola jest jednym z szybszych aut w CT. Nawet jadąć w kolumnie, w środku, potrafi jechać szybciej niż pozostali. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-10-12, 09:07
|
|
|
W te wakacje jadąc do Mielna z JAWĄ i GĄTKAMI ,miałem aż try fotki .Jechałem jako ostatni ,na jednym zdjęciu miałem przekroczenie o 11km/h. Najciekawsze jest to że jechaliśmy jeden za drugim i tylko mi błyskało. skorzystałem z opcji ;nie wiem kto prowadził i płacę.(mimo że było mnie widać jak na dłoni nikomu to nie przeszkadzało,wzięli kasę i koniec. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
| Ostatnio zmieniony przez MAWI 2012-10-12, 09:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2012-10-12, 09:07
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Tolo-Digli napisał/a: | dogonić ????....... ty przed moją tratfą uciec nie mogłeś |
Jest kilka osób które mogą potwierdzić, że auto Tola jest jednym z szybszych aut w CT. Nawet jadąć w kolumnie, w środku, potrafi jechać szybciej niż pozostali. |
aaaaaaaaaa bo ma takie malutkie oponki z przodu , które muszą nadrabiać i nabijają mu tą prędkość na liczniku ..... Tolo nawet jadąc do kiosku po gazetkę ma stówkę na rondzie |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2012-10-12, 09:12
|
|
|
| MAWI napisał/a: | W te wakacje jadąc do Mielna z JAWĄ i GĄTKAMI ,miałem aż try fotki .Jechałem jako ostatni ,na jednym zdjęciu miałem przekroczenie o 11km/h. Najciekawsze jest to że jechaliśmy jeden za drugim i tylko mi błyskało. skorzystałem z opcji ;nie wiem kto prowadził i płacę.(mimo że było mnie widać jak na dłoni nikomu to nie przeszkadzało,wzięli kasę i koniec. |
Wiesiu ... 11 przekroczenia to mogłeś biorąc błąd pomiaru najlepszego urządzenia zejść do 9 km co by Ciebie ustawiło w najniższej skali przekroczenia prędkości 6-10 ..... a to już tylko 50 zł i zero pkt ....oddając walkowerem pewnie o te punkciki 2 Ci chodziło i zapłaciłeś 200 .... szkoda , kupią za to nowy radar |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2012-10-12, 10:06
|
|
|
| A czy wiecie co się dzieje dalej jak wskażemy prowadzącego ? Czy spada odpowidzielność z właściciela ? A co jest jak osobą wskazaną jest osoba z innego kraju ? |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-10-12, 10:16
|
|
|
Adam w załączniku masz moją historię pierwszej wojny z SM. Niektóre dane zamazałem choć są to pisma urzędowe i nie musiałem. Nie jest to z mojej strony jakiś odwet na SM bo i nie ma za co, tylko doping dla Ciebie, że warto powalczyć.
Najbardziej wkurza mnie jak ktoś swoja robotę chce na mnie zwalić. Maja automaty, radary satelity i cepiki a wskazanie kierującego wymuszają na "przestępcy". Niech się ruszy jeden z drugim i stanie na drodze z radarem. Porozmawia z kierowcą, a nóż widelec wpłynie na psychikę i "łamacz prawa" więcej nie przekroczy prędkości. Jeden nawrócony lepszy od 100 ukaranych.
Była i II wojna z SM. Aktualnie zakończona, postawiłem na swoim. Uważam, że jak już dałem się namierzyć i dostałem mandat to powinienem go zapłacić. Oczywiście obie moje sytuacje nie były wątpliwe. Jeden samochód i ewidentne przekroczenie. U ciebie trochę inaczej.
II wojna dotyczyła SM koło Częstochowy. Dostałem zdjęcie (mojego auta, nie ja kierowałem - to dosyć ważne) tylko 100zł i dwa punkty. Do przeżycia, nie warte chyba nawet jakiejś reakcji i na początku jej nie było.
Dostałem zdjęcie z porządnym opisem, z twarzą kierującego i formularzem z 30 słownie (trzydziestoma) rubryczkami do wypełnienia.
Niewskazanie komu powierzyło się pojazd może być powodem do ukarania albo do sądu. Napisane było, że dane można podać mailem. Odpisałem. Po jakimś czasie przyszły identyczne papiery drugi raz z tą różnicą, że na adres kierującego. Dostali ode mnie nazwisko, adres i pesel kierowcy. Co więcej jest potrzebne do wystawienia mandatu na 100zł?
Potrzeba im:
PESEL,
Numer telefonu,
Imię, (imiona),
Nazwisko,
Imię matki,
Imię ojca,
Nazwisko rodowe matki,
Data i miejsce urodzenia,
Pełny adres zameldowanie,
Pełny adres zamieszkania,
Nazwa dokumentu tożsamości,
Numer dokumentu tożsamości,
Numer praw jazdy,
Data wydania prawa jazdy,
Data pierwszych uprawnień,
Seria i numer blankietu prawa jazdy,
Kategoria prawa jazdy,
Organ wydający prawo jazdy
Nawet próbowałem to wypełnić, zdziwiłem się po co Panu Komendantowi SM numer telefonu mojej żony, ale całkiem wymiękłem przy nazwisku jej dziadka.
Nie wypełniłem i nie wysłałem.
Znalazłem w internecie numer konta SM wysłałem 100 zł w przekazie powołałem się na numer sprawy. I tak rozpoczęła się II wojna którą wygrałem, nic więcej ode mnie nie dostali choć pani przez telefon sądem straszyła.
Skan0002.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 639 raz(y) 432,99 KB |
Skan0004.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 536 raz(y) 410,48 KB |
Skan0005.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 548 raz(y) 448,49 KB |
Skan0006.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 1321 raz(y) 450,76 KB |
Skan0007.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 648 raz(y) 401,56 KB |
Skan0001.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 829 raz(y) 356,26 KB |
Skan0004.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 571 raz(y) 410,41 KB |
|
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-12, 10:25
|
|
|
| Przecie to sa durnie ta cala SM.Nawet to co orzegl NIK wobec SM ich nie interesuje sa ponad prawem.Powolani byli zupelnie do pilnowania czystosci na ulicach i w smietnikach a teraz maja juz za dlugie lapki i trza im to ukrucic |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2012-10-12, 12:08
|
|
|
| No name napisał/a: | | MAWI napisał/a: | W te wakacje jadąc do Mielna z JAWĄ i GĄTKAMI ,miałem aż try fotki .Jechałem jako ostatni ,na jednym zdjęciu miałem przekroczenie o 11km/h. Najciekawsze jest to że jechaliśmy jeden za drugim i tylko mi błyskało. skorzystałem z opcji ;nie wiem kto prowadził i płacę.(mimo że było mnie widać jak na dłoni nikomu to nie przeszkadzało,wzięli kasę i koniec. |
Wiesiu ... 11 przekroczenia to mogłeś biorąc błąd pomiaru najlepszego urządzenia zejść do 9 km co by Ciebie ustawiło w najniższej skali przekroczenia prędkości 6-10 ..... a to już tylko 50 zł i zero pkt ....oddając walkowerem pewnie o te punkciki 2 Ci chodziło i zapłaciłeś 200 .... szkoda , kupią za to nowy radar |
Mazsz racje Adamie ,pisałem im o tym błędzie i wogóle.Odpisali ,że w Białym Borze w tym miejscu wolno jechać 40 km/ha nie 51 i tyle gdybym jechał 49 to by nie było sprawy . końcu utargowałem na 50 zł bz punktów .Tylko dlatego ,że nie chciało mi się z nimi gadać.Nierar tak jest lepiej. Po prostu po sprawie. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2012-10-12, 13:20
|
|
|
Janusz ...dzięki , kilka zdań jest na bank wartych powielenia bo sytuacja podobna z rozpoznaniem kierowcy mimo fotki z przodu auta .... sam już nie wiem kto prowadził go w momencie zrobienia fotki , pewnie kumpel bo ta czarna plama to nijak do mnie podobna nie jest ....
Nawiasem to wiesz już czy Ty jesteś JK czy KJ ???
Właśnie dorwałem oryginalną instrukcję uzytkowania tego USA urządzenia ... panowie z SM chyba tej instrukcji nie mają ... jeszcze nie
Wiem , że kilka osób już się pieni , bo przecież jest fota , są pieczątki , jest WADZA z orzełkiem na czapce ...to muszą mieć rację a jak się przeleciało za szybko to trzeba zapłacić i po sprawie .... otóż nie tak szybko .
Jak jest choćby 1% niepewności co do winy to reszta jest mało warta a ja tych %-tów już naliczyłem więcej , szukam tego 1 % winy |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2012-10-12, 14:03
|
|
|
| Cytat: | Nawiasem to wiesz już czy Ty jesteś JK czy KJ ??? |
Tak, chyba tak.
Jeep EPJ56JK
kamper EPJ56KJ
albo odwrotnie
EPJ.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 5585 raz(y) 65,7 KB |
|
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9TD 1994r CI Riviera 1000
Nazwa załogi: Ela i Irek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Gru 2011 Piwa: 54/7 Skąd: Jura Pólnocna
|
Wysłany: 2012-10-12, 18:07
|
|
|
O tym czy państwo jest opresyjne świadczy ilość służb mających uprawnienia do represjonowania obywateli. W poprzednim ustroju była MO (zastąpiona przez Policję) i ORMO (godnie zastępowane przez straże gminne i miejskie). Aktualnie uprawnienia do represjonowania obywateli za wykroczenia drogowe mają, oprócz w/w jeszcze Straż Graniczna i Inspekcja Transportu Drogowego, a o takie uprawnienia upomina się Służba Celna. Należy tedy się zastanowić czy Polska jest demokracją, czy państwem policyjnym. Wszystkie te służby zapomniały o podstawowej zasadzie ich obowiązującej tj. pomagać i chronić. Ja to się ma do praktyki, świadczy wypowiedź półgłówka ze straży gminnej ,jednej z gmin pomorskich, który szczyci się tym, że wideoradar zarobił na siebie. Z dostępnej analizy wydatkowania funduszy uzyskanych z mandatów w biednych gminach Polski północnej wynika, że ponad 2/3 uzyskanych dochodów idzie na utrzymanie straży i wideorejestratorów (opłaty dla firm zewnętrznych będących ich właścicielami), zaś pozostała kwota przeznaczana jest na naprawy kilku dróg osiedlowych. Nijak się to ma do poprawy bezpieczeństwa na drogach, na których stoją urządzenia rejestrujące. Drogi wojewódzkie są państwowe, a pieniądze uzyskane z rozbójniczego procederu na tych drogach, samorządowe i prywatne. Żadna złotówka uzyskana w ten sposób, nie poprawia bezpieczeństwa drogowego. Jest to kradzież w majestacie prawa. Ustawodawca pisząc ustawę nie przewidział, że daje małpie brzytwę. Zaś małpa zachowuje się jak na małpę przystało i korzysta z danej jej zabawki. Z oficjalnej wypowiedzi jednego z wójtów, dotyczącej zakupu nowego wideoradaru wynika, że zarówno wideoradar jak i nowe etaty dla strażników sfinansowane będą z mandatów za wykroczenia drogowe. Wypowiedź ta świadczy o poziomie umysłowym tego pana i jego pojęciu o praworządności.
Jeżeli połowa budżetu gminy pochodzi z mandatów, to w moim przekonaniu jest to patologia. Internet jest medium, które piętnując tę patologię, może doprowadzi do zmian w mentalności lokalnych kacyków uważających że są władzą ( „ja jestem władza, co każe i nagradza”). Proponuję zatem przestrzegać z centymetrową dokładnością oznakowania terenu zabudowanego od tablicy do tablicy, choćby tablice ustawiono w szczerym polu. Może to spowoduje, że wideoradar nie zarobi ani na siebie, ani na nowe etaty strażników. Wiem, że zjawisko straży biznesowej występuje w całym kraju, jednak nie ma mojej zgody na taki stan rzeczy. Chcę mieszkać w kraju, którego nie będą ośmieszać ludzie pokroju niedouczonych strażników miejskich i gminnych. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2012-10-12, 18:07
|
|
|
Widać małe znajomości w komunikacji ….
Pamiętam jak kiedyś w urzędzie miła pani podeszła do szafki z nowymi tablicami, rozwinęła wachlarz propozycji i głośno pyta które chcę … ja oczywiście 69 …. Gdybyście widzieli te główki w sąsiednich stanowiskach , które jakby na rozkaz na raz w jedną stronę by zobaczyć tego zboka …. Od tamtego czasu cicho proszę o takie kombinacje …
Wracając do fotek z fotoradarów na których są dwa pojazdy , wklejam instrukcję jak powinno się rozpatrywać takie przypadki , mojego to nie dotyczy ale jest jeszcze w PL sporo Multanovej 6F , więc klepią kasę na bieżąco …i systematycznie . Jeśli dostajecie fotkę z dwoma autami jadącymi w jedną stronę to możecie grzecznie poprosić o dosłanie fotki z naniesionymi liniami strumienia pomiaru , czasami kawałek zderza czka innego się załapie i …. Po dowodzie zbrodni …
multanova
13. ANALIZA ZDJĘĆ
Wykonując pomiary prędkości pojazdów przy pomocy przyrządu Multanova 6F należy wiedzieć,
że otrzymany pomiar musi być przypisany tylko jednemu pojazdowi uwidocznionemu na zdjęciu.
W przypadku uwidocznienia na zdjęciu dwóch lub więcej pojazdów należy taką sytuację
przeanalizować.
Przyrząd posiada możliwość automatycznego anulowania takiego pomiaru sygnalizując powyższe
zapisem na pasku zdjęcia „V……km/h”.
Również w przypadku braku prawidłowej komunikacji między jednostką centralną, a aparatem
cyfrowym zdjęcie nie jest wykonane, a na wyświetlaczu pilota pojawia się zapis „ERROR”.
Może również wystąpić jeszcze inny przypadek: dwa lub grupa samochodów/pojazdów, zostaje
sfotografowana, a na pasku zdjęcia zostaje zapisana prędkość pojazdu. W tej sytuacji zdjęcie
takie nie nadaje się do dalszej analizy lub można przeprowadzić analizę zapisanej sytuacji na
poziomie obróbki zdjęć. W tym celu wykorzystuje się odpowiedni program. Przy pomocy
ukazującego się w kadrze zdjęcia/ szablonu (dwa pionowe kursory w pewnej odległości od siebie)
, można ustalić pewnie któremu pojazdowi została zmierzona prędkość. Pojazd znajdujący się w
obszarze szablonu jest tym pojazdem od którego odbiła się wiązka radarowa i tylko jemu została
zmierzona prędkość.
Jeżeli jeden z wyżej wymienionych sposobów określania pojazdów któremu została zmierzona
prędkość nie spełni warunku jednoznaczności, zdjęcie takie nie nadaje się do dalszej analizy i
należy je odrzucić.
Analizy zdjęć dokonuje się zawsze w taki sposób niezależnie od konfiguracji w jakiej fotoradar
Multanova 6F wykonał pomiary.
Poniżej przedstawione są szczegółowe przykłady analizy zdjęć pozwalające na zapoznanie się z
prawidłową oceną pomiaru prędkości właściwemu pojazdowi. Wskazane poniżej przykłady
prawidłowej oceny, który samochód ma jednoznacznie zmierzoną prędkość dotyczą zarówno
samochodów nadjeżdżających jak i odjeżdżających.
11.png między liniami załapały się dwa , więc żaden nie dostanie mandatu - fotka do śmietnika |
 |
| Plik ściągnięto 5537 raz(y) 151,31 KB |
12.png biały płaci , załapał się |
 |
| Plik ściągnięto 5537 raz(y) 130,22 KB |
13.png radar ustawiony na 22 stopnie bo tylko tak powinien ... zbliżanie ... czarny płaci , biały nie , ten za czarnym zupełnie nieważny w sprawie ... |
 |
| Plik ściągnięto 5537 raz(y) 193,92 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|