|
|
Trumatic SL3002 gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
Jerzy
weteran
Twój sprzęt: Adria Sun Living
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2007 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2008-02-03, 17:25
|
|
|
Piotr Suchowski napisał/a: | to niestety wymaga rozebrania praktycznie 3/4 pieca, a ja jako kompletny gazowy laik wolę się za to nie brać |
Podczas rozbierania rób dokładne notatki - przestaniesz być laikiem, gdy rozbierzesz i złożysz a jest bardzo prawdopodobne, że znajdziesz uszkodzenie. |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2008-02-03, 17:43
|
|
|
Łatwe do rozebrania pod samochód i dwie nakrętki motylkowe i masz dysze i palnik w ręce |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-03, 20:42
|
|
|
U mnie cały piec trzeba wyciągać od góry, ale trochę z nim już walczyłem i cała operacja zajmuje mi ok. 10 minut. Jeśli ma się trochę zamiłowania i talentu do majsterkowania można piec rozłożyć i próbować naprawić samemu. Najczęściej przyczyną jest po prostu zanieczyszczenie całego układu sterującego czyli zespołu dysz razem elektrozaworem, termoparą i termostatem.
W Twoim przypadku stawiałbym na zbyt słaby płomień świeczki z powodu zanieczyszczonej dyszy lub jakiś nalot lub brud na czujniku-końcówce termopary. |
|
|
|
 |
Piotr Suchowski
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: uturbiony Transit 2.5D MK3 Hehn
|
Wysłany: 2008-02-04, 22:51
|
|
|
I już po sprawie. Piecyk przeczyszczony, założone nowe uszczelnienia, sprawdzone odprowadzanie spalin przez speca z Truma. Koszt 10zł o-ring i 30zł robocizna. Na razie nie zgasło ani razu - w piątek test w terenie. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-02-04, 23:27
|
|
|
Piotr Suchowski napisał/a: | I już po sprawie. Piecyk przeczyszczony, założone nowe uszczelnienia, sprawdzone odprowadzanie spalin przez speca z Truma. Koszt 10zł o-ring i 30zł robocizna. |
A gdzie to tak tanio biorą? sam bym się wybrał bo zdaje się że uszkodziłem niechcący termostat. |
|
|
|
 |
Piotr Suchowski
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: uturbiony Transit 2.5D MK3 Hehn
|
Wysłany: 2008-02-04, 23:52
|
|
|
Katowice TAM ul. Koników Polnych 27 032-202 77 39
Autoryzowany serwis z truma.com.pl |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|