Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: koder
2015-04-22, 14:18
Lodówka przenośna .Jaka ?
Autor Wiadomość
MOPAR 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Piwa: 4/8
Wysłany: 2015-04-19, 22:17   

Waeco owszem ale jest jeszcze ENGEL na japoński podzespołach. Te lodówki to już wyższa półka ale zakup na wiele lat. Znane są przypadki pracy 30 lat i to po Australijskich bezdrożach.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 78/63
Wysłany: 2015-04-20, 00:59   

koder napisał/a:
Za 7499.99 mogę sprzedać wersję z naklejką "for camper". Dostawa w 27mc od wpłaty zaliczki (40%), bo purpurowy tusz do naklejki muszą wydoić z dziewicy aligatora w północnej najrobii i przywieźć rikszą, by spaliny nie zatruły subtelnego połysku.

Ohohoho...koder popłynął na maxa... nie wiem co brałeś ale ja też chcę... :haha:
DO tej pory byłem święcie przekonany że atrament pozyskuje się z kałamarnic metodą profesora Ambrożego Kleksa...

DO tego styroduru od siebie mogę dołożyć żelpaki - elastyczne, znacznie tańsze od samej lodówki :bajer , ale bynajmniej nie badziewne, jak te "rozcieńczone" z marketów...

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2015-04-20, 06:08   

maszakow napisał/a:

Ohohoho
DO tej pory byłem święcie przekonany że atrament pozyskuje się z kałamarnic metodą profesora Ambrożego Kleksa...
.

Miałem w podstawówce atrament Pelikan.... ;) :roll:
Myślałem, że......
Niepotrzebnie tyle lat, żałowałem tych ptaków.....! :oops:
Postaw piwo autorowi tego posta

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2015-04-20, 06:26   

maszakow napisał/a:
mogę dołożyć żelpaki - elastyczne

Maciek a gdzie takie nabyć?

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-04-20, 06:42   

Żelpaki i lodówki to drogie półśrodki.

Kupiłem w Makro pudło ze styropianu o wymiarach ok 100x45x40. Do środka 15-20 kg lodu przygotowanego wcześniej w zamrażarce, który położyłem na ręcznikach lub reklamówkach izotermicznych żeby nie dotykał żywności. Potem kiedy temperatura lodu wzrośnie do zera nie ma to takiego znaczenia.
Po trzech dniach jazdy we Włoszech w dalszym ciągu większość lodu nie zamieniła się w wodę, a temperatura w środku wynosiła 0-5 stopni.
Jako małą lodówkę na plażę wziąłbym zwykłe wiadro plastikowe z pokrywką. W środku dużo lodu, woda i pływające w niej piwo. Aby schłodzić np kanapki, to bez wody a lód np w butelkach PET lub mocnych workach foliowych.
Najważniejsze to mieć gdzie zrobić lód. Lodówki absorpcyjne słabo sobie z tym radzą, ale na kempingach czasem są zamrażarki i można sobie zrobić na kilkudniowy zapas.

Benior 
doświadczony pisarz

Piwa: 3/11
Wysłany: 2015-04-20, 08:03   

elmo78 - to jakieś słabe te lodówki miałeś.
Ja nie piszę teoretycznie tylko osobiście przetestowałem swoją lodówkę w Chorwacji, Czarnogórze gdzie jak wiesz temperatura zewnętrzna nie jest 15 stopni.

Temperatura w lodówce oscylowała od 2 do 8 stopni przy stałym podłączeniu do 230V
Unikałem wkładania nieschłodzonych płynów. Jeśli chciałem mieć zimne piwo to takie już kupowałem i wkładałem do lodówki. Lodówki też nigdy nie pakowałem do pełna.
Na moje potrzeby się sprawdziła, nic się nie zepsuło.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/86
Wysłany: 2015-04-20, 08:30   

W lodówce kluczowa jest izolacja, bo to ona sprawia, że dłużej trzymają wkłady / mniej energii musi wypompować peltier albo kompresor. Może trafiłeś na taką z dobrą izolacją - nic tylko się cieszyć. Ja jak pisałem oglądałem ich sporo i zwykle izolacja była po prostu śmieszna. Szczególnie oszczędzają na niej w lodówkach termoelektrycznych - co jest dla mnie niepojęte, bo izolacja jest tania a bardzo by się w nich przydała. Zwykle były po prostu płatki takie 0.5cm z odstępami po kilka cm między nimi.

Istotną wadą robionych naiwnie lodówek termoelektrycznych - układem radiator-peltier-radiator, jest konieczność stałego podłączenia do prądu. Po prostu te same radiatory, które umożliwiają wypompowanie ciepła z wnętrza przy podłączeniu do prądu doskonale przewodzą ciepło do środka po odłączeniu prądu. A na plaży o 12 czy 230V ciężko. Ten problem można rozwiązać dodając w układ jeszcze termosyfon, ale nie widziałem tego w seryjnych lodówkach. Pewnie się nikomu nie chciało.

Podsumowując: nie wykluczam, że można zrobić dobrze działającą lodówkę termoelektryczną, ale takiej jeszcze nie widziałem.

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 67/71
Wysłany: 2015-04-20, 09:02   

koder napisał/a:
Podsumowując: nie wykluczam, że można zrobić dobrze działającą lodówkę termoelektryczną, ale takiej jeszcze nie widziałem.

- masz rację, można...

- posiadam taki wynalazek rodem z ZSRR (urządzenie o nazwie "chołodok"), rok produkcji ok. 1990, obudowa solidna z ebonitu, ścianki grube a komora wykonana z metalu, ogniwo umieszczone w podstawie chłodziarki (inaczej niż we współczesnych) dzięki temu skropliny nie leją się do środka,
- przez pierwsze kilka lat potrafiła wewnątrz utrzymać temperaturę ok. 0 st. C (!) :wyszczerzony: ...

- działa do dzisiaj ale niestety zasilanie tylko na 12V oraz mała pojemność - 9 l a także dosyć spora masa własna...

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 243/264
Wysłany: 2015-04-20, 09:57   

Koder już zdradził "sekret" swojej lodówki. Koszt też znikomy. W tamtym roku jadąc do Toskanii zamroził butelki z wodą w domowej zamrażarce i takie wpakował do swojego "pudła". Do nas dojechali 4-go dnia i osobiście "macałem" to co w lodówce i nadal było chłodne !!
Na autostradzie po drodze nikt mu zamrażalnika nie użyczał, a przynajmniej nic o tym nie wspominał.
Najciekawszą rzeczą w tym jest to, że on w tym pudle nie ma żadnego peltiera, kompresora itd.
Zużycie prądu po wsadzeniu wkładów z wodą = 0,00Ah (i 0,00zł).
Jeśli macie lodówki z zamrażalnikiem w kamperach, to gdzie problem na noc wrzucić butelki z wodą - lepsze i tańsze od żelpaków i przed plażą w takie pudło.
W sierpniu 2014 Koderowe "pudło" trzymało temperaturę przez 4 dni, to chyba jeden dzień, też da radę. :haha:
No chyba, że ktoś nie potrafi wyciąć styroduru, albo problemem jest brak naklejki waeco sreko itp. To trzeba poczekać na dostawę tuszu.
Youtube: Toscaner Vanlife

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-04-20, 10:36   

Po co wycinać jeśli za 20-50 zł można kupić?
http://www.quickpack.pl/i...ferta_produktow

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/86
Wysłany: 2015-04-20, 11:31   

1) Wymiary jakie chcesz
2) To chyba styropian a nie XPS.

Na pudełku z XPS można spokojnie siąść, nie kruszy się i ma lepsze parametry.

No ale kupić też można. Jak widać, jest to znana i stosowana technologia, ZTCW głównie do transportu medycznego.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2015-04-20, 13:24   

Pewnie idealnym było by zrobić coś takiego jak sugeruje Koder .Taki termos i w niego zapakować dopiero jakieś coś w rodzaju schładzarki.
Ale jak się okazuje jest luka w tym temacie cały czas.Widać ,że albo za 100 parę zł. Albo , jak coś lepszego to naprawdę drogo.

Odpowiedz do tematu