Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Hand made czy kupny >?
Autor Wiadomość
Danyxm 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
Piwa: 5/8
Wysłany: 2015-08-24, 22:21   

Wiem, ze mase takich pytan bylo. Jednak moja perspektywa jest pewnie nieco inna niz @innych@ - dlatego tak na luzaczku pytam zorietowanych co polecaja. Kampery na ktore mnie teraz stac raczej mi sie nie podobaja - zreszta sezon w pelni i ciezko znalezc cos od prywatnej osoby.

Pomijajac moje rozterki - tak, naturalna sprawa dla mnie bylo i jest grzebanie w istniejacych watkach, czytanie o budowaniu kamperow - i robie to z przyjemnoscia, choc mase czasu to zajmuje.

Reasumujac: poza tym co wyczytam w starych watkach na tym forum i roznych innych - z checia poczytam o waszych subietywnych odczuciach na temat kupna gotowca badz budowy swojego.

Ten moj , poza planowanym dluzszym wyjazdem, bedzie tez pewnym sposobem na zycie - stad zalezy mi na tym by ten domek na kolkach byl wygodny jak garnitur na miare szyty.

Nigdy nie mieszkalem w kamperze, spedzilem zas kilka nocy w roznych przyczepach camping - no i szalu nie bylo.. boje sie sytuacji kiedy poswiece czas i pieniadze na zakup gotowca - i zlapie dola bo to nie bedzie to .

Takze, drodzy forumowicze - czytam czytam i jeszcze raz czytam. I pytam ,pytam - bo bardzo cenie sobie doswiadczenie praktykow i cos czuje ,ze moze mi Wasze doswidczenie zaoszczedzic kupe kasy i nerwow :)

Ahoj! :)
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2015-08-24, 22:27   

człowieku... nie liznąłeś a chcesz się pchać ??? Kup starego blaszaka kampera za 10 000 zł i testuj swoje powołanie i moźliwości adaptacji .... sprzedasz go bez straty a doświadczenie bezcenne . Inaczej to szkoda gadać bo Ty sam nie wiesz czego chcesz :idea :idea :idea Nikt Ci tu nie zdefiniuje Twojego gustu i potrzeb ...NIKT :spoko

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-08-24, 22:36   

E tam, a co chcesz znaleźć?
Jak się buduje, to chyba wcześniej warto przeglądnąć relacje poprzedników? Znaczy ja nie wiem. :niewiem:
Ja tak zrobiłem. Wtedy wiedziałem, co się z czym je, a ostateczny szlif, wygląd, wykończenie dopasowałem pod siebie. Materiały to też kwestia wyboru i finansów. Często im taniej, tym więcej roboty, albo do dupy wygląd. Widywałem takie samoróbki też. Decha, na to materac i łóżko jest. Pod dechą walizki i ludziki sobie jeżdżą. Kible w barach. Nie wiem jak z myciem. Najczęściej z węża od białej stojąc na zrzucie szarej/czarnej. Szampon w ręce, kapcie i w majach. Niemiecki sposób pomijam, bo ci to na golasa potrafią przy kamperze na widoku dzieci brać prysznic. Kamper blaszanka, wąż przez okno i heja. Tego fakt szukajka nie znajdzie. :haha:
Budowa domka ze złomka

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-08-24, 22:44   

Panowie i Panie.
TO ja moze skroce pytanie :
waszym zdaniem , jakie sa plusy i minusy kampera kupionego vs zrobionego wlasnorecznie?.
:)

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-24, 22:52   

To fakt, kamper to nie dom, a nawet nie kawalerka. Tu jest ciasno i albo idziesz na kompromisy albo nie ma o czym mówić. Nikt Ci nie doradzi czy kupić, czy budować.
Do tego trzeba poznać trochę zmiennych: budżet, umiejętności, czas, oczekiwania.

Kamper to wolność, ale i wyrzeczenia głównie ze względu na brak przestrzeni. I znowu kompromis, coś ponad 3,5T i mamy trochę przestrzeni, albo dobrze zaprojektowane pod siebie wnętrze w takim do 3,5T.

Osobiście chciałbym mieć 6 tonowego na 10m długiego kampera nówkę model 2016 za 200-300tys ojro, ale nie mam tyle "na luzie" i nie mam prawka C. Kompromisem było mieć nówkę, ale budżet pozwalał na wersję "własna produkcja". :bigok
Więc zacznijmy od... budżetu jaki chcesz przeznaczyć?
Budowa domka ze złomka

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-08-24, 23:04   

Kolego,BIORCA dobrze radzi,mówię Ci to z autobsji.
Ja kupiłem gotowca w ub.roku jesienią-pierwszego w życiu.
Pojeździliśmy jesienią i teraz wiosną,i...z grubsza wiem co chcę mieć.
Naprawdę takie doświadczenie jest bezcenne,i to należy przeżyć,nikt tego nie opowie,każdy odczuwa inaczej.
Ja buduję.. :spoko

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-24, 23:33   

A ja chyba jestem największym kamikaze na forum. Nigdy nie miałem przyczepki, nigdy kampera. Ba ja nawet nie stałem nigdy w kamperze. Widziałem je tylko na fotkach w necie (wnętrza), przeczytałem kilka budów i wiedziałem czego chcę. Zaprojektowałem wszytko pod nas. W domu rozstawiałem pudła i krzesła i robiłem wizualizację przestrzenną na żywo. Nie miałem innej opcji. Żaden program tego nie odda, bo tu mogłem usiąść na fotelu(krześle) w kamperze przyszłości. Obrócić i zobaczyć czy się zmieszczę. Ja poszedłem tą drogą. Finalny plan uległ lekkim modyfikacjom w trakcie budowy, ale na lepsze. Teraz zmieniłbym może z 3-5%. Wszystko jest tam gdzie powinno być. Może tylko za dużo narzędzi wożę, no ale my na żywioł i jeszcze mechanikę po drodze uprawiam. Włoski mechanik to może mi co najwyżej zrobić pizzę. Takie matoły. Takie realia. Jeżdżąc po cywilizacji pewnie wywalę połowę albo komuś oddam. :bigok
Będzie miejsca na ze 100kg wina i żarcia. Jutro może znowu coś wywalę z kampera. :haha:
Ostatnio wywaliłem drukarkę kolorową laserową. 100% sprawną. I tak mam jeszcze skaner, fax i atramentówkę. Mało drukuję ostatnio. Dwie mi w kamperze nie były potrzebne. :haha:
Teraz rozważam może wiertarkę, bo mam 3 w bagażniku. Spawarki trochę szkoda wyrzucić. :shock:

Kolejnego jeśli kiedyś, też będę budował. Te nowe duże ładne, ale po kupnie pewnie był od razu pół przerobił pod siebie. No może w trasie. No i więcej miejsca na narzędzia. :-P

Ta choroba powinna mieć jakąś nazwę i powinno się ją leczyć. A najlepiej dostawać jakąś rentę z tego tytułu. A co. :haha:
Budowa domka ze złomka

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-08-25, 00:29   

no to escie moje rozterki tylko poglebili, a liczylem na rozwianie watpliwosci :P

I tak bede do firmy blaszaka kupowal, to tak zupelnie przypadkiem kupie takiego ,ktorego moglbym wykorzystac pod zabudowe :)
a za miesiac zerkne co z uzywanych kamperow mozna tu kupic..

Z kamperami jest jak z innymi autami ? tzn jakie sa roznice w cenach w europie ? oplaca sie w UK kupowac ?

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-08-25, 00:34   

Kampery, blaszaki z reguły mają drzwi z drugiej strony i to chyba jedyny problem, gdy są jedne. Z tych brytyjskich wychodzisz na ulicę na kontynencie i odwrotnie. Czyli znowu kompromisy. :bigok
Budowa domka ze złomka

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-08-25, 00:41   

Drzwi to tam spoko, przeciez nie wychodze podczas jazdy :wyszczerzony:
Osobowki w UK sa tansze , a i z doswiadczenia wiem ze mniej kombinowane.
Ale , kamperowanie , to chyba sport narodowy w UK, wiec moze i ceny wieksze. Przy tym wszechobecna zgnilizna w osobowkach..
No nic , trzeba studzic glowe, rozgladac sie i dobrze przyszykowac do nadchodzacego roku :)
A tymczasem lecee dalej poznawac wasze historie :)

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-08-25, 08:44   

wlodo napisał/a:
Cytat:
trzeba tylko przewalić te dziesiątki lub setki (milka) kart

No i właśnie w tym cały kłopot,i...bezsens podejmowania się szukania czegokolwiek :gwm

Przestaw wyniki wyszukiwania na "posty" a nie "tematy", wtedy wyświetla się konkretny post i można skorzystać z linka do tematu od tego posta (ikona kartki).

Oprócz tego polecam lekturę tematów:
Czy warto budować samemu kampera z dostawczaka?
Ile kosztuje zbudowanie kampera?

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-08-25, 11:30   

Czytam czytam.
Dziekuje..!
Wniosek plynacy ze sporej ilosci wypowiedzi : szukac okazji w postaci dawcy :)

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2015-08-25, 17:13   

Ja proponuję nie zakup tylko wynajęć po sezonie jakąś tańszą starszą budkę i pojechać na 4-5 dni , a wszystko będziesz wiedział :mrgreen:

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Danyxm 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-08-25, 19:25   

ELER1 - to samo przez sie wie , moze uda mi sie w pazdzierniku tydzien od pracy odpoczac, to smigne w szkockie gorki..

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2015-08-25, 19:53   

toscaner napisał/a:
Kampery, blaszaki z reguły mają drzwi z drugiej strony i to chyba jedyny problem, gdy są jedne. Z tych brytyjskich wychodzisz na ulicę na kontynencie i odwrotnie. Czyli znowu kompromisy. :bigok

Chyba że zrobisz tak jak Adam.
On przecież ma Anglika...a drzwi z właściwej strony dorabiał od "doki" - i teraz ma prawilne normalnie zamykane i nie musi "szurać" i trzaskać na postojach.
I to jest IMHO jedno z najładniejszych rozwiązań które na forum (forach ?) można znaleźć.

Danyxm - wszystko zależy na co cię stać ile możesz czasu i pieniędzy poświęcić.
każde auto kosztuje.
Albo kupisz gotowca i się do niego dopasujesz - albo będziesz tak jak toscaner budował pod siebie. Ile wydasz - twoja sprawa - oszczędności można szukać wszędzie.
Możesz kupić aut tylko i wyłącznie na niedzielne wypady - albo coś czym możesz jeździć na co dzień i co nie będzie przeszkadząło w normalnej codziennej eksploatacji.
Możesz kupic nówke blaszaka za 150-200k albo kupić auto za 15 i dać do zabudowy za 15-50k...też sie da.
Jest kolega, który kupił totalny złom alkowę za 5k rozebrał do ramy i zbudował od nowa...
Jest relacja jak uratowano blaszaczka kampera - Transita Westfalię nugget - i też kolega remontował od ramy zaczynając... kwestia funduszy czasu i możliwości.
Jest i relacja kolegi który od x lat remontuje drewnianego tabberta pracując po 2 dni w miesiącu.
Są ludzi przerabiający Vw Caddy, Hyundai Trajet po to by móc zaznaś trochę tej swobody podróżowania...
Z drugiej strony mamy sztandarową wręcz Milkę na R12, Mercedesa Atego i parę innych wielkogabarytowych przykładów.
Ponownie powtarzam - rozwiązań jest mnóstwo.
Koledzy dobrze radzą ... ZANIM ZAPYTASZ, POCZYTAJ NAJPIERW FORUM. NIeważne ile czasu na to poświęcisz- ważne ile wniosków z tego wyciągniesz.
MOżesz pooglądać oferty producentów lub firm adaptujących... może też ci coś wpadnie do głowy... musisz zebrać do kupy i wykreować swoją własną wizję auta.

Odpowiedz do tematu