|
|
Hand made czy kupny >? |
Autor |
Wiadomość |
Danyxm
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato 1991 Knaus Traveller
|
Wysłany: 2015-08-24, 03:14 Hand made czy kupny >?
|
|
|
Witaciez!
Jestem bardzo nowiutki w temacie kamperowania, lecz decyzja podjeta i za rok chcialbym ruszyc w min 2 miesieczna podroz.
By miec czym ruszyc w ta podroz zastanawiam sie nad budowa lub zakupem gotowca.
I bardzo chcialbym poznac wasze zdanie - tych ktorzy i jezdza konstrukcja wlasnego pomyslu i wykonania oraz tych ,ktorzy uzywaja gotowca.
Jakie sa wady i zalety ?
Domyslam sie ze zalecta wlasnorecznej zabudowy blaszaka jest cena.
Byc moze komfort ?
Z pewnosci idealne dopasowanie do potrzeb.
Jakie sa zalety fabrycznego kampera?
Dodam ,ze nie stac mnie na nowy - w planach mam albo budowe ( bardziej prawodpodobne) lub zakup .
W tej chwili posiadam renaul mastera 2007 h2l3 i przymierzajac sie do przebudowy stwierdzilem ze nie ma sensu - raz ze za slaby silnik (100 koni) , dwa - buda - mam minibusa, a tyle szyb mi nie potrzebnych , oraz mam drzwi boczne przesuwane z obu stron - w kamperze chyba bez sensu ?
Takze , jak rozstrzygne pytanie : budowac czy kupic , na korzysc budowania - postanie kolejne pytanie - co pod zabudowe kupic ? Jezdzilem kilkoma busami, i zdecydowanie sklaniam sie ku renault i psa (citroen i podobne) - ale bardzo jestem ciekaw waszych opini!
Pomozcie bo swiat czeka!
Cieple pozdrowienia ze Szkocji!
Daniel |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-08-24, 06:33
|
|
|
mało danych , -sam czy w czworo dzieci czy dorosłych dwoje |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-08-24, 07:54
|
|
|
Jak odsuwane nie przeciekają, to żaden problem mieć z obu stron. Pojedziesz na południe Europy latem to wręcz idealnie, żeby wychłodzić budkę. Tyle, że takie autko, to na max 2 osoby. Wiem co mówię. Nasz to Jumper L3H2, a szkoda, że nie H3.
No chyba, że to krótkie wypady, bo na kilka miesięcy w 4-kę. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-08-24, 11:35
|
|
|
toscaner - wlasnie ja mam h3 mastera, ale od kilku tygodni laze po nim i nijak nie chce mi sie zmiescic wszystko..
zalozenia minimum : 2 dorosle osoby, wygodne lozko, garazyk dla skutera wewnatrz, jakis kibelek (myslalem o bezkibelkowym, ale niezlaeznosc..) , nieco powiekszony aneks kuchenny z dobrym oswietleniem.
Mozna wygodnie spedzic kilka miesiecy w kamperze tej wielkosci - pytanie kieruje do toscanera |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-08-24, 12:06
|
|
|
My 7-my miesiąc w kamperze, no ale nie mamy skutera. Fakt, u mnie w projekcie przewidziałem 2 poziomy łóżek i dolne jest nisko. Łóżko można zamienić na podkowę na dzień. Aktualnie górna rama wyleciała. Dałem ją jakiemuś złomiarzowi, a szafek na górze nie mamy, więc teoretycznie rezygnując z podkowy i podnosząc łóżko dolne wyżej byłby kawał garażu. Kwestia ile ma skuter wysokości? Zakładam, że to wykonalne. A tym bardziej jeśli masz H3.
No ale wtedy to już tylko 2 osobowo raczej. Kuchnia u nas duuuża, łazienka jak na blaszankę olbrzymia z osobną kabiną prysznicową. No chyba, że rezygnujesz z łazienki, co dla mnie niewyobrażalne, to w to miejsce dałoby się 2-gi rząd foteli. Ale to będzie ciasnota w mojej opinii.
Przeglądnij sobie u mnie układ w "Budowa domka ze złomka". Na pewno jest inny niż typowe wyspiarskie układy, które mnie totalnie nie odpowiadają.
Jeśli do tego planujesz pojeździć po Europie dłużej (kilka miesięcy), to bez łazienki wg mnie to pomyłka. No chyba, że masz za dużo kasy i kąpiele na kempingach. W takich Włoszech to często trudno o kibel na stacji, a gdzie tu do cywilizacji, żeby na stacjach były prysznice. Zresztą publiczne łazienki, kible to i syfa można załapać. Wolę własną.
Jak będziesz miał więcej pytań, to pytaj, a jak bardzo dużo, to mogę Ci podać na PW mój numer brytyjski i pogadamy. ...Jak będę w zasięgu. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Danyxm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-08-24, 12:39
|
|
|
Dzieki wielkie! Jak narazie musze rozstrzygnac : kupic gotowca czy budowac?
Emocjonalnie - chce budowac:)
Przy tym nie jestem fachowcem..mam smykalke, narzedzia i mozliwosci.. no ale , jakis krytyczny stosunek do siebie tez mam
Ale jak budowac - to na jakiej bazie ?
Bardzo lubie swojego masterka - przemysle czy go sprzedawac, czy jednak zostawic i kombinowac..
Dzieki za mile slowa i pomoc! |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2015-08-24, 12:45
|
|
|
masz czas buduj. taniej nie bedzie ale moze lepiej bo co zrobione samemu na ogol cieszy najbardziej. Ja budować nigdy nie bede. 11 sierpnia kupilem wychuchanego knausa na Duc 2 i 14 sierpnia polecialem w trase od grzebania mam zabytkowe auta, kamper jest od wypoczynku. Zresztą I tak przy starym knausie sie nagrzebałem zeby wszystko działalo. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-08-24, 13:37
|
|
|
temat się powtarza kolejny raz ...proponuje poszukać wypowiedzi już napisanych , jest tego sporo |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-08-24, 20:26
|
|
|
A co by mu pojechal-prawde napisal.Jak masz ochote buduj-bzdura ,ze taniej nie bedzie,za to co wydalem na swojego na zbudowanie to moze kupilbym rupiecia z lat 80tych.Tak mam 1999,na ducato II,ktore zrobilo w tym roku grecje w maju,w lipcu chorwacje i od czasu zabudowy 45tysiecy km.Jak chcesz tanio ,da sie,jak cchcesz na wypasie ,da sie.Tylko jedno-zaczynajacych zabudowe bylo tu kupa ludzi,tych co skonczylo i jezdzi-kilku. |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-08-24, 20:40
|
|
|
izola napisał/a: | . ten by ci pojechał |
...i kto by sie tym przejmował ? JA ???? Byłaby odpowiedź merytoryczna do bólu i po sprawie .
Ludzie zaczynają nowy temat , identyczny z dziesięcioma już przewalonymi na wszystkie sposoby bo LENIUCHAMI są i im się nie chce szukać a tym , którzy w poprzednich się wypowiadali już się nie chce kolejny raz o tym samym pierdzielić bo nic nowego się już nie wymyśli i kółko się zamyka .... a nerwowi to na forum nigdy długo nie zabawili ...tu trzeba na luziku bo inaczej sie nie da |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-08-24, 21:43
|
|
|
No,totalny luzik należy sobie włączyć,jak próbujesz coś szukaczką znaleźć!
Wywala masę tematów,bez kierowanie na nr strony z szukanym słowem.
Jak znaleźć to co się chce?
Kolejny raz czytać całe tematy?
Luuuuzik ,to prawidłowe podejście... |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-08-24, 21:49
|
|
|
nie wiem czy spostrzegliście dziwną sprawe że google daje lepsze odpowiedzi z CT niż wyszukiwarka CT |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-08-24, 21:52
|
|
|
Nie no bez przesady z tą szukajką, wystarczy umiejętnie wybrać co i gdzie się szuka. Poza tym odkąd Koder jest moderatorem, to się zrobił troche porządek w tematach na forum. Wcześniej to było szukania. Teraz tematy z budowami są w jednym dziale. Klikasz i masz. No trzeba tylko przewalić te dziesiątki lub setki (milka) kart i to tu chyba jest pies pogrzebany, a nie szukajka zepsuta. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-08-24, 21:58
|
|
|
Cytat: | trzeba tylko przewalić te dziesiątki lub setki (milka) kart |
No i właśnie w tym cały kłopot,i...bezsens podejmowania się szukania czegokolwiek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|