|
|
|
Zbiornik wody z blachy ocynkowanej |
| Autor |
Wiadomość |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2015-09-13, 21:59
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | ARCADARKA jakie to tajemne prawa fizyki nie pozwalają wykonać fachowo ocynkowany lutowany zbiornik nieomal bezciśnieniowy do kampera? to chyba majster do du py |
nie stukaj jaki to majster do dupy ,bo to nie ładnie tak o kimś tak stukać ,,,,,,,,,tylko wyciągnij wnioski ,,,,,możesz lutować czym chcesz a grawitacja i tak swoje zrobi dobitniej ciśnienie działające na ściany zbiornika ,,,,, i nie będę więcej ci tłumaczył
pa |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 378/170 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-09-13, 22:26
|
|
|
No nie chciałem nikogo obrazić. Jakby co to przepraszam Ciebie.
Ciśnienie statyczne jest pomijalne bo wynosi ok 0,05 starej atmosfery to wytrzyma solidna reklamówka.
Ciśnienie dynamiczne (krótkotrwałe) trudne do określenia bo zależy od kształtu zbiornika, jakości zawieszenia pojazdu, nawierzchni drogi po której porusza się pojazd i kilku innych czynników.
W efekcie powoduje dodatkowe zmienne parcie na ściany naczynia i może doprowadzić do zmęczeniowego zniszczenia połączeń.
I tu jest ważna rola dobrego majstra, powinien wykonać połączenia zagniatane i dodatkowo lutowane, aby zminimalizować wpływ uderzeń hydraulicznych wstawić odpowiednie przegrody, usztywniające ściany zbiornika oraz hamujące ruchy cieczy w zbiorniku. (większe zbiorniki paliwa też to mają)
Poprawnie wykonany lutowany zbiornik jest wystarczająco sztywny by nie pękał na połączeniach.
Jak wielka jest rola dobrego majstra? taka że zbiornik będzie OK
|
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2015-09-13, 22:34
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | No nie chciałem nikogo obrazić. Jakby co to przepraszam Ciebie.
Ciśnienie statyczne jest pomijalne bo wynosi ok 0,05 starej atmosfery to wytrzyma solidna reklamówka.
Ciśnienie dynamiczne (krótkotrwałe) trudne do określenia bo zależy od kształtu zbiornika, jakości zawieszenia pojazdu, nawierzchni drogi po której porusza się pojazd i kilku innych czynników.
W efekcie powoduje dodatkowe zmienne parcie na ściany naczynia i może doprowadzić do zmęczeniowego zniszczenia połączeń.
I tu jest ważna rola dobrego majstra, powinien wykonać połączenia zagniatane i dodatkowo lutowane, aby zminimalizować wpływ uderzeń hydraulicznych wstawić odpowiednie przegrody, usztywniające ściany zbiornika oraz hamujące ruchy cieczy w zbiorniku. (większe zbiorniki paliwa też to mają)
Poprawnie wykonany lutowany zbiornik jest wystarczająco sztywny by nie pękał na połączeniach.
Jak wielka jest rola dobrego majstra? taka że zbiornik będzie OK
|
Mnie nie obraziłeś ,tylko dekarza z dziada pradziada ze Stalowej
stukałem ,,,,możesz sobie obliczać wyliczać robić wykresy ,,,,,,,jest tu taki dobry w wyliczeniach i wykresach ,,,a ja wiem z doświadczenia ,,że po pewnym czasie od ciśnienia bujania luty prędzej czy później puszczą
dobrej nocki |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-09-13, 22:36
|
|
|
| Wiesz co, mnie takie "nie kombinuj, zapłać fachowcowi" z ust kogoś, kto bierze kasę za robienie przy kamperach trochę fałszywie brzmiało. Pewnie przewrażliwiony jestem. |
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-13, 22:38
|
|
|
Cieszę, że bez urazy.
Dobranoc ARCADARKA
|
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
|
Wysłany: 2015-09-13, 22:40
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | Cieszę, że bez urazy.
Dobranoc ARCADARKA
|
|
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-09-13, 22:47
|
|
|
hej , sąsiedzie , ja robiłem podejście do cynku , . spawaliśmy z czarnej i wszystko pięknie ale nie do ocynkowania w środku.
masa roboty i troche kasy na marne poszło. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-09-14, 05:21
|
|
|
| silny napisał/a: | | nie do ocynkowania w środku |
galwanicznie i owszem wewnątrz się nie da ale ogniowo bez problemu. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-14, 06:39
|
|
|
A gdyby polutować zbiornik lutem twardym Np: srebrnym (wcale nie jest tak drogo) to załatwiło by sprawę szczelności, wytrzymałości i dodatkowo wprowadzone byłyby dobroczynne jony srebra poprawiające jakość wody. Niektórzy nawet coś takiego specjalnie dodają do wody.
do lutowania potrzebny tylko palnik propanowy i trochę zręczności.
Lutowane lutem twardym są lepsze gatunkowo stalowe ramy rowerowe i jakoś nagminnie nie pękają w normalnej eksploatacji.
A może nitowany? dobrzy majstrowie potrafią mocno i szczelnie i na wieki.
odpadnie problem zniszczonego ocynku.
zbiornik.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3199 raz(y) 164,16 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Skwarek 2015-09-14, 06:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 70/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-09-14, 06:47
|
|
|
| Wielokrotnie robiłem zbiorniki do wody użytkowej (nie pitnej - chociaż dlaczego nie) z czarnej blachy stalowej spawanej metodą TiG a następnie malowane wewnątrz (oczywiście po dokładnym odtłuszczeniu) podkładem epoxydowym a następnie akrylem nawierzchniowym. Zbiorniki takie działają od wielu lat np na jachtach (moje np zamontowane są na ZJAWIE). Ludzie nie dajcie się bardziej zwariować - przecież wodę w domku, którą pijecie na co dzień, macie dostarczaną starymi pordzewiałymi rurami (wszyscy chyba widzieli zardzewiałą wodę lecąca po naprawie wodociągu w okolicy) a jak widać wszyscy od tego nie poumieraliście. |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-14, 07:05
|
|
|
Z żeliwno - stalową armaturą jest taka sprawa, że pokrywa się ona dość szybko warstewką kamienia w której to warstewce często przebywają bakterie żelaziste. I wtedy woda prawie nie ma kontaktu z żelazem więc jest czysta. Jakaś ingerencja w czasie awarii, lub nagły większy pobór np. z hydrantu niszczy tę warstewkę i mamy brudny efekt w kranie.
W samochodzie kempingowym w ruchu takie zjawisko nie wystąpi bo wiadomo.
Zrozumiałem że w tej dyskusji chodzi o cienką gotową blachę ocynkowaną, (bo każdy kilogram się liczy) z której kolega proponuje samodzielnie wykonać kształtowy zbiornik na wodę. Więc radźmy jak to z tego materiału wykonać. |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-09-14, 08:17
|
|
|
| Cytat: | | chodzi o cienką gotową blachę ocynkowaną, (bo każdy kilogram się liczy) z której kolega proponuje samodzielnie wykonać kształtowy zbiornik na wodę |
Dokładnie,zbiorniki o których myślę,kosztują jeden 1000 zł a drogi 600 zł.
W wykonaniu samodzielnym,taniej,większa pojemność,kształt dopasowany do wnęk,wyjścia w odpowiednich kierunkach,więcej miejsca wewnątrz auta.
Krawędziowe pospawanie blach nie sprawia specjalnie kłopotu.
Na blasze warstwa ocynku jest cieniutka,co innego na np.płaskowniku,tu bez oczyszczenia faktycznie chmura gazu.
Kłopot tylko w zabezpieczeniu wypalonego cynku wzdłuż spawu wewnątrz zbiornika.
Jeżeli byłby pełen wody,nie ma tematu,pokryje się kamieniem i ok.
Ale jak do gołej blachy dostanie się powietrze,lub w przypadku szarej inne środki,to...za chwilę mamy polewaczkę nie zbiornik.
Może ktoś zna jakiś środek którym można np.posmarować miejsce spawu,a który zabezpieczy go przed rdzą? |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-14, 09:16
|
|
|
Gdyby był dostęp to zbiornik można pobielić cyną w miejscach spawów.
Pospawać ściany i dno, pobielić i dospawać sufit z przykręcaną pokrywą i pobielić przez otwór dekla. Nie wiem czy pamiętasz dawne duże stalowe bańki na mleko luzem, one były bielone cyną i służyły latami. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-09-14, 09:25
|
|
|
Tylko po co te wszystkie kombinacje..
ciężkie, drogie i ponoć nietrwałe..
skoro, tanio,trwale i szybko robi się zbiorniki z tworzyw sztucznych |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2015-09-14, 09:35
|
|
|
Ale pytanie było jak zrobić a nie jak zrobić z czegoś innego, kolega chce z blachy ocynkowanej i oczekuje podpowiedzi jak blachę zabezpieczyć.
Zbiornik plastikowy jest fajny, uważam, że lepszy do tego celu, ale jak wlodo napisał zbyt kosztowny, bo rozpoznał sprawę. Więc dlatego próbujemy coś wymyślić z tym ocynkiem.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|