Ogrzewanie promiennikiem gazowym |
Autor |
Wiadomość |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2015-11-16, 13:22
|
|
|
Napisz co chcesz ogrzewać a może mam coś co by ci pasowało za free i skąd jesteś. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-11-16, 14:52
|
|
|
Kto chce zastosować promiennik do ogrzewania kampera, ma duże szanse dostać się do czołówki programu "Śmierć na 1000 sposobów"
Ostatnio na targowisku w Kutnie chciało trzech gości dogrzać się w dostawczaku. X 3 |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2015-11-16, 15:10
|
|
|
@realista
Student napisał/a: | Do tego celu o jakim myślisz stanowczo odradzam. |
i tego się trzymaj!!!
żadne modyfikacje typu dodatkowy dolot powietrza (tlenu) czy tym podobne nie są dobrym rozwiązaniem ...
wiem co piszę... dawno temu przedobrzyłem w przyczepie z podobnym promiennikiem (mniejszym, turystycznym nakręcanym bezpośrednio na butlę) ... mnie się wówczas udało
ale od tamtej pory wolałem marznąć niż dalej eksperymentować... |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2015-11-16, 18:36
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Gorszego źródła ciepła dla cycepki i kampera nie ma nad promiennik gazowy.
Zabiera z pomieszczenia cały zapas tlenu w bardzo krótkim czasie i zamienia pomieszczenie w mokrą norę.
Znam dwa przypadki uduszenia całej załogi jachtu ogrzewanego promiennikiem.
Do spalenia 1 kg propanu - butanu potrzeba 15,5 kg tlenu. W miarę szczelnym pomieszczeniu człowiek nie ma szans. | przeca pisałam - dla sporadycznego ogrzania budy- ja to robiłam jak wracałam z biegówek i cepka była chłodna ...po promienniku obejmowała Truma dalsze całodobowe ogrzewanie
a jak mieliśmy "balange" z sąsiadami np. urodziny, nowy rok - to nikt się nie obalił bo miał za mało powietrza w cepce ... ale źe zbytnio do kielicha zerkał |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2015-11-16, 18:39
|
|
|
izola napisał/a: | przeca pisałam - dla sporadycznego ogrzania budy- ja to robiłam jak wracałam z biegówek i cepka była chłodna ...po promienniku obejmowała Truma dalsze całodobowe ogrzewanie
a jak mieliśmy "balange" z sąsiadami np. urodziny, nowy rok - to nikt się nie obalił bo miał za mało powietrza w cepce ... ale źe zbytnio do kielicha zerkał |
Tak myślałem.
Zapewne jeszcze balanga trwała przy uchylonych drzwiach. Wiadomo, że jak balanga to drzwi się nie zamykają. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2015-11-19, 20:16
|
|
|
Tu nie trzeba pytać. |
Ostatnio zmieniony przez łoś 2015-12-13, 03:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2015-11-19, 21:02
|
|
|
Również stanowczo odradzam grzanie kampera takim promiennikiem. Parę lat temu jeździłem karetką, w której nie było ogrzewania postojowego i używałem takiego sprzętu. Tak jak piszą poprzednicy momentalnie wypala tlen z pomieszczenia, podłoga bez bezpośredniego skierowania nie nagrzewa się, a po szybach płynie rzeka. Bez dostępu tlenu to szybki sposób żeby stanąć przed STWÓRCĄ. |
|
 |
realista
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-11-20, 01:20
|
|
|
Oczywiście, że nie nadaje się do używania w zamkniętym pomieszczeniu. Dlatego piszę o tym, żeby zabudować to blaszaną, szczelną skrzynką. Od dołu wlot powietrza, od góry wylot przez dach. Spaliny i para wodna nie będą problemem. Grawitacja sprawi, że gorące spaliny polecą do góry, a od dołu wpłynie świeże powietrze. Wszystko uszczelnić silikonem termicznym. Grzanie się blach można ograniczyć stosując podwójne ścianki w roli chłodnic.
Cały ambaras, żeby to było szczelne i odpowiednią grubość rur doprowadzających powietrze i odprowadzających spaliny zastosować.
Najwidoczniej nikt nie próbował tego rozwiązania - w sumie nie różni się od suchego webasto - tam również spaliny są wydalane na zewnątrz. Z tym, że tutaj grzeje promieniowanie IR. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2015-11-20, 08:40
|
|
|
Ze względów bezpieczeństwa, komplikacji konstrukcji i łącznych kosztów uczynienia tego ustrojstwa w miarę bezpiecznym - wszyscy użytkownicy jak jeden mąż odradzają taką konstrukcję. Jeżeli decydującym jest czynnik finansowy - poszukaj używanej Trumy z rozbitej przyczepki. Jeżeli chodzi o miejsce - zamontuj webasto Air, jeżeli będziesz miał dostęp do prądu - połóż na podłogę maty grzejne albo zamontuj wodne ogrzewanie podłogowe jak Toscaner ale z grzałką elektryczną. Zamontuj nawet małe kaloryfery ale nie rób ogniska w kamperze - możesz tego nie przeżyć. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-11-20, 09:27
|
|
|
A ja w dawnych czasach Widziałem w roburach takie wynalazki.(Robur był chłodzony powietrzem i był w zimie bardzo zimny)Bo w zimie jest zimno
W jednym gość zrobił normalne ogrzewanie wodne ,napełnione czymś niezamarzającym. Pod paką miał " Kocioł" tzn. zbiorniczek cieczy podgrzewany jakimś niewielkim palniczkiem i termostat regulujący wielkość płomienia .Butla w pojemniku w innym miejscu.Jako kaloryfery zastosował nagrzewnice chyba id żuka + nadmuch,małą pompkę na 12v u góry między kabiną a plandeką spory zbiorniczek wyrównawczy .Komicznie wyglądało jak się z niego para unosiła .Wiem ,że pan stworzył tam małe ciśnienie .Tak jak w chłodnicach samochodowych.
Inny tez w roburze ,ale w furgonie miał taką wydumkę ale 'suchą'. Palnik na zewnątrz a ogrzane powietrze krążyło w metalowej róże po kabinie .Wylot na zewnątrz. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2015-11-20, 09:44
|
|
|
realista napisał/a: | Najwidoczniej nikt nie próbował tego rozwiązania - |
Bo nie ma technicznego sensu.
realista napisał/a: | w sumie nie różni się od suchego webasto - tam również spaliny są wydalane na zewnątrz. Z tym, że tutaj grzeje promieniowanie IR. |
Różni się zasadniczo jako, że w webasto spaliny odprowadzane są na zewnątrz ale ogrzane czyste powietrze wdmuchiwane jest do wnętrza, natomiast w proponowanym rozwiązaniu z promiennikiem spaliny wraz z całym prawie ciepłem wydalane miałyby być na zewnątrz.
Resztki ciepła przenikające przez blaszaną obudowę to cały zysk ze spalonego gazu.
Sprawność energetyczna promiennika odkrytego, przy jego wadach, jest jednak bardzo wysoka, a w proponowanym urządzeniu dramatycznie spada.
Szkoda czasu i materiałów na taką konstrukcję. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-11-20, 10:59
|
|
|
ludzie to mają pomysły .... masakra.
ale na forum jak widzę w dziale zrób to sam temat ogrzewanie promiennikiem gazowym to tak się zastanawiam czy aby nie należałoby ingerować w taki tytuł tematu z pozycji moderatorskiej ? np dodać na czerwono : NIE POLECAMY !!!N albo NIEBEZPIECZNE !!!.
SĄ ludki niezagłębiający się w temat i robia bzdury bo przecież na znanym forum jest jak wół , że taki promiennik jest w dziale zrób to sam .
chyba warto by się nad takimi ostrzeżeniami zastanowić |
|
|
|
 |
Jack_Daniel's
trochę już popisał
Twój sprzęt: jest na taśmie montażowej
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2015 Postawił 4 piw(a) Skąd: stąd
|
Wysłany: 2015-11-20, 11:59
|
|
|
No... intencja Adam bardzo słuszna.
Żeby zaraz nie było że ktoś zrobił WYCZYTUJĄC NA FORUM że coś takiego jest i interpretowane jako dozwolone a potem udusił żonę.
Co innego grzanie a co innego podskórny cel... |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-11-20, 12:09
|
|
|
Dobry pomysł. Nie każdy czyta temat od dechy do dechy i może nie doczytać o ostrzeżeniach. Fakt, kiedyś nazywało to się selekcja naturalna, ale jednak lepiej chyba dawać takie czerwone ostrzeżenia.
Na elektrodzie też jest ich sporo i od razu wiadomo, że ktoś głupoty poleca. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-11-20, 15:37
|
|
|
Gotowe. |
|
 |
|