Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie rozstawu kół osi tylnej.
Autor Wiadomość
CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-11-02, 11:44   

kilka postów wyżej najprawdopodobniej przeoczyłeś mój wpis w temacie .

Dołożyć możesz dystanse jakie sobie życzysz i jakie się zmieszczą by koło nie ocierało o nadkole ... kwestia ile takie rozwiązanie wytrzyma a raczej ile wytrzyma łożysko koła ... jak do tego dodasz,że dokładkę robisz do łożyska już sporo używanego i to całe życie pod max naciskiem to wyobraź sobie jakie stawiasz przed nim wyzwanie , ma pracować dalej z innymi , większymi , naprężeniami i do tego być bezawaryjne ? Cudów nie ma w tej kwestii a firmy bawiące się w sztuczne poszerzanie dodają blasku i usmiechu na twarzy właściciela auta , inaczej do tego podchodzi gwarant czyli producent auta ...łożysko padło ? no cóź...nie trzeba było gmerać w konstrukcji osi , gdybyśmy wiedzieli,że takie będą warunki uzytkowania to byśmy wsadzali łożyska innej , mocniejszej , konstrukcji ale my przecież nie konstruowaliśmy wąskiej belki by dokładano redukcje i nasze wszystkie obliczenia brały w łeb .... my wymyślilismy nowy typ belki , szerszy , by sprostać rynkowi przy zachowaniu wytrzymałości łożysk .

teraz juz rozumiesz o co chodzi z bajerami z allegro ??? Pomijam już wszystkie kwestie materiałów z jakich sa produkowane te redukcje , przecież do nich właśnie przykręcane jest teraz koło , nie do piasty fabrycznej ....

zawsze twierdzę,że tuningować sobie auto warto ale trzeba mieć i wiedzę jakie zmiany wpłyna na bezpieczeństwo bo zacieranie łożyska to najmniejszy problem, ono może pękać , blokować koło , gwinty w badziewnej redukcji mogą puscic a my ciągle jedziemy nie malutkim autkiem tylko 3,5 tonowym klamotem ...

gdy na drodze zrobisz komus krzywdę na skutek takiej modyfikacji to ubezpieczalnia zabierze Ci wszystkie gatki z szafy na zawsze , oni to znajdą ...
Postaw piwo autorowi tego posta

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2016-11-02, 12:15   

Można by zrobić dystans miedzy czop a belkę.

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 380/163
Wysłany: 2016-11-02, 13:39   

Ja się wyleczyłem z szerszego rozstawu kół, niech stary kamper wygląda pokracznie. A i jeszcze jedno nie jestem pewny czy się z dystansami lepiej prowadzi, nie gorzej ale poprawa jest ledwo zauważalna.

Moja krótka terapia jest opisana w szóstym poście tego wątku http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

:spoko

Chętnie opchnę swoje ledwo używane dystanse 30mm :haha:

Strzelec 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: OBECNIE: Renault Trafic GENERATION 1,9 dCI
Nazwa załogi: Strzelec
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2016-11-02, 14:25   

Skwarek napisał/a:
Ja się wyleczyłem z szerszego rozstawu kół, niech stary kamper wygląda pokracznie. A i jeszcze jedno nie jestem pewny czy się z dystansami lepiej prowadzi, nie gorzej ale poprawa jest ledwo zauważalna.
Moja krótka terapia jest opisana w szóstym poście tego wątku http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Chętnie opchnę swoje ledwo używane dystanse 30mm :haha:

Dzięki Skwarek, poczytałem i jestem mądrzejszy o Twoje doświadczenie. Mnie bardziej chodzi o taką piastę ze szpilkami jak jest na zdjęciu w tym linku: http://polskicaravaning.p...oprawia-fabryke Niestety nie radzę sobie z wklejaniem fotek na tym forum więc może ktoś tą fotkę piasty skopiuje i załączy. :ok

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2016-11-02, 14:47   

Strzelec napisał/a:
Niestety nie radzę sobie z wklejaniem fotek na tym forum więc może ktoś tą fotkę piasty skopiuje i załączy.

To jest dystans , piasta i tak dostanie po du..e , żywotność jej znacznie spadnie jak wspomniał Biorca .

Strzelec 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: OBECNIE: Renault Trafic GENERATION 1,9 dCI
Nazwa załogi: Strzelec
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2016-11-02, 16:33   

Szczerze mówiąc nie sądzę aby ten "dystans" na piastę ( fotka powyżej) i z tak znanej firmy nie posiadał homologacji skoro otrzymuje świadectwo TÜV. Może się mylę w takim przypadku pozostaje szukanie odpowiedniej felgi lub tak jak pisze darek 61 zrobić dystans miedzy czopem a belkę, to będzie bezpieczniejsze od "nakładek samoróbek" na piaste.
Podstawą jakiegokolwiek działania musi być bezpieczeństwo... moje i innych użytkowników drogi, czyli m. in. to co napisał BIORCA "gdy na drodze zrobisz komuś krzywdę na skutek takiej modyfikacji to ubezpieczalnia zabierze Ci wszystkie gatki z szafy na zawsze , oni to znajdą ".
Zawsze wolę dmuchać na zimne, choć wyzwania nie są mi obce. :spoko

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2016-11-02, 17:25   

Strzelec napisał/a:
Szczerze mówiąc nie sądzę aby ten "dystans" na piastę ( fotka powyżej) i z tak znanej firmy nie posiadał homologacji skoro otrzymuje świadectwo TÜV

Dobry dystans wytrzyma a łożyska nie koniecznie , im grubszy dystans tym gorzej dla łożysk , podobnie będzie gdy dasz felgę z innym ET.
Ale to w końcu twe auto i zrobisz co zechcesz.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618

Wysłany: 2016-11-02, 18:03   

amples napisał/a:
Dobry dystans wytrzyma a łożyska nie koniecznie ,

Czy ktoś z Was ma jakieś praktyczne doświadczenia o ile skróci się przebieg łożyska z założonym dystansem?
Czy jak zwykle coś tam sobie wiemy, coś gdzieś ktoś słyszał itp itd.
A wystarczy dobrze przypieszyć w jakąś dziurę na drodze i łożysko do wymiany / nawet bez dystansu/.

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 380/163
Wysłany: 2016-11-02, 18:28   

By określić o ile zmieni się trwałość łożysk trzeba by pojeździć z dystansem na jednym kole i porównać z kołem "normalnym" i to pod warunkiem, że w obu kołach są jednakowe łożyska i wszystko mają tak samo, smarowanie, dziury w jezdni itp. Czyli sprawa nierealna bez wielokrotnie powtarzanych badań. Bo inaczej to są spekulacje.
W starszych samochodach łożyska są często różnej jakości, po wymianach i trudno określić co jest przyczyną zużycia, czy jakość łożysk, jakość montażu (młotki i przecinaki) czy faktycznie dystanse. Bo bez nich też się łożyska sypią.

Tak dla siebie to można zwymiarować piastę i policzyć jak statycznie zmienią się siły działające na łożyska w zależności od grubości "dystansu".

Ale komu się chce? :gwm

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2016-11-02, 18:37   

SlawekEwa napisał/a:
Czy ktoś z Was ma jakieś praktyczne doświadczenia o ile skróci się przebieg łożyska z założonym dystansem?

Nie z dystansem, ale z niestandardowymi kołami.
1. ducato '07 ("niemaxi", koła 15) - samochód ma w tej chwili 650 tysięcy kilometrów z czego jakieś 400 tysięcy na alufelgach 7x15ET50 (zamiast fabrycznych 6x15ET68) - łożyska ma jeszcze oryginalne.
2. ducato '10 (maxi, 16cali) - ostatnie 2 sezony letnie (~80 tysięcy km) przejeździł na felgach 8x17ET55 (z oponami 255/55R17C) - nie widać jakiegoś wpływu na łożyska, wszystko fabryka.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2016-11-02, 18:39   

Skwarek napisał/a:
Bo inaczej to są spekulacje.

Czyli jak zwykle nasi forumowi fachowcy "wróżą z fusów" :chytry

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2016-11-02, 19:15   

Sławek wyhamuj nim sie rozpędzisz , poczytaj może trochę książek i popytaj w serwisach co i dlaczego się rozlatuje a potem kąsaj ...sądziłem,że już wyrosłeś z takich manewrów , jednak nie...

Nasz autor tematu , jak zauważyłem, jest estetą i chciałby sobie poszerzyć by lepiej wyglądało tylko nie sprawdził ile by musiał poszerzyć by wyglądało tak samo jak to oryginalnie poszerzone ...

Fiat wprowadził szerokie osie na przełomie 2008/2009 , są one szersze o 180 mm czyli by tak zupełnie teoretycznie , dołożyć dystanse musiały by one mieć po 9 cm na stronę ... nie ma takich dystansów . O łożysko przy takim odstawieniu od osi już nie będę wspominał . zatem całe rozważania i plan jest nie do zrealizowania przy zastosowaniu czegokolwiek co ma sens i jest dopuszczone . Można by przykręcić dystans do dystansu i poszerzyć sobie oś o metr i więcej ... to plan dla świrów .

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2016-11-02, 19:29   

BIORCA napisał/a:
Sławek wyhamuj nim sie rozpędzisz , poczytaj może trochę książek i popytaj w serwisach co i dlaczego się rozlatuje a potem kąsaj ...sądziłem,że już wyrosłeś z takich manewrów , jednak nie...

"Poczytaj , popytaj w serwisach" / pewnie wiesz o jakiś danych z serwisów na ten temat/ to je przytocz , a nie wal ogólnikami.
Pewnie temperatura na północy spadła i opady śniegu nadciągają :spoko

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2016-11-02, 19:36   

dla Ciebie tylko ogólniki ... najlepiej w kartonie kartonowym , musi wystarczyć . :haha:

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2016-11-02, 19:41   

:rozchmurz :busted:

Odpowiedz do tematu