Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
grzanie w czasie jazdy
Autor Wiadomość
sator
zaawansowany

Piwa: 5/2
Wysłany: 2016-12-19, 22:53   

Flag napisał/a:
sprawdz ile wat maja wentylatory wnagrzewnicach a ile maja "darmowe wentylatorki z komputera", chcesz ogrzewanie czy jakis shit ?

To ma delikatnie rozprowadzić ciepło, a nie urwać głowę :D
Zresztą wiele zrobi termodynamika :D

teraz obliczenia - Twoja nagrzewnica maks. przepływ powietrza 300m3 /h
wiatrak 120 x 120 x 25 - maks. przepływ powietrza ok 70 m³/h czyli 2 (zmieszczą się) - dają 140 m³/h - da rade :D

Postaw piwo autorowi tego posta

Mirekl61 
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote
Nazwa załogi: 3M
Piwa: 54/38
Wysłany: 2016-12-20, 18:40   

80A również ma znaczenie.

stef 
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
Piwa: 45/20
Wysłany: 2016-12-20, 21:50   

Flag napisał/a:

chyba nie wiesz o czym piszesz :) sprawdz ile wat maja wentylatory wnagrzewnicach a ile maja "darmowe wentylatorki z komputera", chcesz ogrzewanie czy jakis shit ?

Uwierz mi, ze wiem o czym pisze. Jeśli u kolegi w UAZie zdawało egzamin to uwierz mi wiem co to znaczy. Miałem UAZA przez ponad 10 lat i to był mój jedyny samochód... wiem jak działa tam ogrzewanie na postoju :)
Poza tym trzeba dogrzać a nie nagrzać przedziału mieszkalnego w czasie jazdy.
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com

Rambler 
zaawansowany
związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Piwa: 10/14
Wysłany: 2016-12-20, 22:59   

michal_olk napisał/a:
ja ogrzewam normalnie trumą gazową w czasie jazdy.

W Niemczech i Austrii jest całkowity zakaz używania urządzeń gazowych w czasie jazdy, a kary mają niemałe...

Brodacz77 
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Piwa: 47/286
Wysłany: 2016-12-21, 15:14   

Rambler napisał/a:
michal_olk napisał/a:
ja ogrzewam normalnie trumą gazową w czasie jazdy.

W Niemczech i Austrii jest całkowity zakaz używania urządzeń gazowych w czasie jazdy, a kary mają niemałe...

O Francji wyczytałem, ale wyczytałem, że w pozostałych krajach Europy można korzystać z gazu o ile mamy zawór bezpieczeństwa odłączający gaz w czasie kolizji.

Więc jak to jest z tą Austrią i Niemcami?

sator
zaawansowany

Piwa: 5/2
Wysłany: 2016-12-21, 16:19   

stef napisał/a:
Miałem UAZA przez ponad 10 lat i to był mój jedyny samochód... wiem jak działa tam ogrzewanie na postoju :)

a wogóle działa?? :D

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2016-12-21, 18:33   

Brodacz77 napisał/a:
Więc jak to jest z tą Austrią i Niemcami?
Nie wiem jak to jest prawnie ale zawsze jeździłem z włączonym piecem bo dzieciakom by było zimno.

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Rambler 
zaawansowany
związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Piwa: 10/14
Wysłany: 2016-12-21, 19:58   

Nie znam konkretnych przepisów ale sytuacja z realu: Znajomego w tamtym roku zatrzymały
niemieckie policmajstry i pierwsze co zrobili to polecieli sprawdzać czy nie ma załączonej
lodówki. Na szczęście nie miał. To było w lecie i ogrzewania nie sprawdzali :szeroki_usmiech

Dobrze byłoby żeby w temacie wypowiedzieli się koledzy z Niemiec i Austrii. Pewnie wiedzą więcej.

stef 
zaawansowany

Wysłany: 2016-12-22, 08:04   

sator... na postoju elektryczny wentylator daje radę zimą ale pod warunkiem, że zrobimy sobie kabinę 2 osobową. Wieszałem po prostu folie bąbelkową za tylnymi siedzeniami. Super działało. Natomiast przy dobrej nagrzewnicy (odkamienionej) i przy zasłoniętej atrapie chłodnicy - odpowiednim pokrowcem, nawet zimą w czasie jazdy można było siedzieć w swetrze.... to było w uazie.
W kamperze mam podobnie. Szoferka nagrzewa się błyskawicznie. Natomiast na przedział pasażerski już brakuje mu rozprowadzenia ciepła z nagrzewnicy. Więc trzeba kombinować.
A co do używania urządzeń gazowych w czasie jazdy. Przepisy przepisami ale zdrowy rozsądek i wiedza w tym temacie powoduje, że nigdy w życiu nie używam urządzeń gazowych w czasie jazdy. Istnieje bowiem realne zagrożenie takich zawirowań powietrza, że płomień może być i zdmuchnięty ale tez wdmuchnięty do wewnątrz. Każde urządzenie w kamperze ma blokadę przed wypływem gazu po zaniku płomienia. A te zawory o których piszecie mają tylko dociąć dopływ gazy w razie wypadku bezpośrednio od butli. W innych przypadkach należy zakręcać butle przed ruszeniem z miejsca.
Oczywiście są koledzy którzy używają lodówek czy ogrzewania na gaz w czasie jazdy od wielu lat i twierdzą, że nic się nie dzieje. Ale do mnie ten argument nie przemawia.

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2016-12-22, 09:27   

Ja zamontowałem nagrzewnicę dodatkową pod fotelem pasażera obok kierowcy, jest zwrócona do tyłu, nagrzewnica ma 5kW i wentylator 65W, Jest wpięta w szereg w obwód chłodzenia silnika z oryginalną nagrzewnicą z przodu i z Webasto (thermo C -5kW), mogę ją zasilać silnikiem i Webasto. I nikt mi nie wmowi że wentylator 65W zrobi tyle samo pracy co 2 wentylatorki 3W z komputera. Ta nagrzenica spokojnie w pare minut zagrzeje cały samochód przy temp do -5 na zewnątrz ( mniejszej nie było w tym roku więc nie sprawdzałem jak wplywa na czas zagrzania wnętrza). Wentylator ma 2 biegi i kilka poziomów sterowania. włacznik kierowcy - nagrzewnica działa tak dlugo jak mamy uruchomiony silnik, włacznik webasto - nagrzewnica działa tak długo jak mamy włączone webasto, włącznik manualny. Chce jeszcze zrobic sterownik temperaturowy, tzn po właczeniu wentylatora przyciskiem, faktyczny start wentylatora bedzie dopiero po osiagnieciu zadanej temp na nagrzewnicy (brak pracy wentylatora przez pierwsze minuty nagrzewania silnika)

stef 
zaawansowany

Wysłany: 2016-12-22, 13:55   

Ja jeszcze zastanawiam się nad innym rozwiązaniem - wyciągnięciem ciepłego powietrza z nagrzewnicy szoferki. Oryginalna nagrzewnica jest bardzo wydajna. Spokojnie mógłbym z niej odebrać więcej ciepła i podać na tył. Zastanawiam się nad zrobieniem kanału na tył z zastosowaniem jednego wentylatora z komputera.

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/308
Wysłany: 2016-12-22, 14:20   

Stef a gdzież Ty się zimą wybierasz? Napisz to może ja dołączę :spoko

Ja to bardziej myślę jak to zimne powietrze z klimy rozprowadzić :szeroki_usmiech

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2016-12-22, 17:04   

stef napisał/a:
Ja jeszcze zastanawiam się nad innym rozwiązaniem - wyciągnięciem ciepłego powietrza z nagrzewnicy szoferki. Oryginalna nagrzewnica jest bardzo wydajna. Spokojnie mógłbym z niej odebrać więcej ciepła i podać na tył. Zastanawiam się nad zrobieniem kanału na tył z zastosowaniem jednego wentylatora z komputera.

miałem to w krótkim fordzie ( paka 2m ), dawało na tyle ciepła ze nie bylo mrozu :)

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2016-12-22, 17:22   

stef napisał/a:
Przepisy przepisami ale zdrowy rozsądek i wiedza w tym temacie powoduje, że nigdy w życiu nie używam urządzeń gazowych w czasie jazdy. Istnieje bowiem realne zagrożenie takich zawirowań powietrza, że płomień może być i zdmuchnięty ale tez wdmuchnięty do wewnątrz. Każde urządzenie w kamperze ma blokadę przed wypływem gazu po zaniku płomienia.
Są piece z zamkniętą komorą spalania bez tzw. świeczki i czasami potrafi piec zgasnąć ale to bardzo rzadko przy mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło i na panelu zapala się czerwona lampka błąd pieca lub brak płomienia . W typowym kamperze w zimę ogrzewanie pełni funkcję nie tylko do ogrzewania ale rury w kanałach są rozprowadzone z rurami wodnymi więc zabezpieczają przed zamarznięciem wody. :spoko

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

stef 
zaawansowany

Wysłany: 2016-12-22, 17:44   

Zgadza się. Ale nie w czasie jazdy.
W czasie jazdy aby woda nie zamarzła stosuje się elektryczne ogrzewanie wody - mam zimowa wersje i w obydwu zbiornikach mam zamontowane fabrycznie grzałki wody.

Odpowiedz do tematu