|
|
Zabudowa na Iveco |
Autor |
Wiadomość |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2018-11-15, 09:49
|
|
|
Rysiu78 napisał/a: | Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - znalazłem jednak odpowiedni wątek na forum i już go wertuję), |
Separator cyrix ct powinien załatwić sprawę, podczas jazdy ładuje zabudowę z alternatora, ale działa również w drugą stronę. Po naładowaniu zabudowy doładowuje rozruchowy. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Iveco
|
Wysłany: 2018-11-15, 10:02
|
|
|
No cena przyzwoita, plus za odseparowany wyświetlacz w cenie, tyle tylko, że to PWM - czyli jakieś 25% strat energii z paneli ( jeśli dobrze doczytałem). Dodatkowo: na zabudowę mam 95Ah AGM a w aucie kwasiak 110Ah. Pojemności niby mogą być różne, ale rodzaje aku już nie ;( |
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2018-11-15, 10:28
|
|
|
A może coś z chin za przyzwoitą kasę 328zł z dostawą zamówiłem
https://www.aliexpress.co...tId=32923506405 |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-11-15, 10:28
|
|
|
Rysio78 podalem Ci wyżej taki sam regórator do solaró tylko z aliexpres jest tam sporo tańszy. A z tym zyskiem z mppt a pwm na poziomie 25% to uważam że to przesada.
PWM i solary 18V i jest prawie to samo co MPPT - tak sądzę. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-11-15, 10:43
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Rysio78 podalem Ci wyżej taki sam regórator do solaró tylko z aliexpres jest tam sporo tańszy |
Hahaha - tak myślałem, że go już gdzieś wcześniej widziałem
Burza mózgów normalnie we mnie |
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-11-15, 11:04
|
|
|
Podzwoniłem, popytałem i .... mam opcję przeróbki swojego separatora akumulatorów SLA80 na to by działał w dwie strony, czyli klasycznie: po zgaszeniu silnika akumulator główny (samochodowy) jest izolowany, ale po naładowaniu panelami solarnymi akumulatora zabudowy - system ładowania (separator) puści prąd dalej, na akumulator samochodowy.
Koszt przeróbki u producenta urządzenia: 40 zł + przesyłki
Więc temat ładowania akumulatora samochodowego mielibyśmy zamknięty. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2018-11-15, 15:07
|
|
|
jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia gorzej już w realu |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-11-15, 16:57
|
|
|
MECENAS napisał/a: | jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia gorzej już w realu |
Ja już nawet kilka razy zemdlałem to jest z cyklu "każda sroczka swój ogonek chwali" |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-11-25, 12:33
|
|
|
Małe zmiany pierwotnej koncepcji u mnie, ze względu na oszczędności wagowe i budżetowe, no i wnioski jakie wyciągnąłem po przeczytaniu YX relacji z Waszych budów.
1. Izolacja pianką - kupiona, podłoga styrodur 2cm.
2. Będzie tylko jedna lodówka ( 38L - ta mniejsza)
3. Panele elastyczne 2x100W już kupione, MPPT 20A też już mam
4. Akumulator spod łózka przenoszę w moich planach do części garażowej,
5. Ogrzewanie suche PLANAR 4kW - montowane również w części garażowej (ciszej, więcej miejsca). Duża moc, bo izolacja nie będzie idealna a i oferta na nie była trochę lepsza
6. Łóżko składane 180x110 składane do wersji kanapa + stolik
7. Będzie jednak prysznic, myślę też nad toaletą, biję się z myślami czy przenośna (niskie koszty) czy stacjonarna
8. Mebelek pod zabudowę kuchenna z profili alu obity sklejką Cejba 4mm
9. Wszystko na profilach alu + Ceiba
MECENAS napisał/a: | jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia gorzej już w realu |
Sprawdzi się, dostałem w podarku na "Mikołaja" regulator 20A PWM, jak tylko będzie czas podepniemy jeden, odczytamy wyniki, potem kolejny... wnioskami na pewno się podzielę |
Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-28, 12:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
|
Wysłany: 2018-11-26, 10:08
|
|
|
Rysiu78 napisał/a: | 1. Izolacja pianką - kupiona, podłoga styrodur 2cm.
8. Mebelek pod zabudowę kuchenna z profili alu obity sklejką Cejba 4mm
9. Wszystko na profilach alu + Ceiba |
Słuszna koncepcja- popieram Czekam na foty z budowy-pochwaliła byś się zdjęciami bazy. na zachętę.
Rysiu78 napisał/a: | 7. Będzie jednak prysznic, myślę też nad toaletą, biję się z myślami czy przenośna (niskie koszty) czy stacjonarna |
Stacjonarna zajmie ci mniej miejsca i mniej upierdliwa będzie w obsłudze.
Przenośna za to daje więcej możliwości aranżacyjnych bo nie musisz się trzymać drzwiczek do wyjmowania kota. Pisałeś że bronisz się przed bocznymi oknami - to pytanie czy ci drzwi nie będą przeszkadzały |
_________________ moja budowa
https://www.camperteam.pl...818&view=newest |
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-02-10, 18:31
|
|
|
Długo to wszystko trwa, ale zima, śnieg, brak garażu...i chyba też strach przed fuszerką - brak umiejętności, nie mniej decyzja zapadła i trzeba rzeźbić.
W międzyczasie odkupiłem od szwagra auto i cała zabawa w przeróbkę finalnie spadła już tylko na mnie. W pracach pomaga mi kolega i mój kochany Tato.
Pogoda trochę się poprawiła więc i prace ruszyły więc pora uzupełnić historię...
Nasz bohater to Iveco 35S17 3.0 170KM z 2015r.
Pewny przebieg: 95.000km jak do tej pory bezawaryjnie.
Silnik w miarę mocny ale do Ducato 3.0 mu daleko, pewnie to wina tylnego napędu (straty na wale) i większej masy własnej o ok 500-600kg.
Wyposażenie raczej skąpe: poduszka powietrzna, klimatyzacja auto, zamek centralny, wspomaganie, hak holowniczy, elektryczne sterowane i podgrzewane lusterka. Najbardziej brak będzie chyba tempomatu i fotela pneumatycznego Co do samego wyposażenia to kilka ulepszeń na pewno będzie.
Na początek zdjęcia bazy, w wolnych chwilach będę dokumentował postęp prac.
Ivo2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 26 raz(y) 905,64 KB |
Ivo1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 27 raz(y) 1012,53 KB |
Ivo3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 21 raz(y) 829,78 KB |
Ivo4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 27 raz(y) 848,25 KB |
|
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-02-13, 10:39
|
|
|
Na początek system audio...
Pioneer + głośniki JBL z odseparowanym twitterem. Niestety montaż w zbytnim pośpiechu i będzie trzeba poprawić ich mocowanie To już na kiedyś, szkoda teraz czasu - gra i to jest najważniejsze (trochę za bardzo wysokotonowe głośniki poszły w kierunku przedniej szyby - trzeba będzie kupić nowe plastiki, nowe dziury...)). Pioneer ma też wyjście na subwoofer więc kiedyś jakiś system podsiedzeniowy w moim Iveco na pewno wyląduje. Mam taki w innym aucie, gra to wystarczająco dobrze (jak na moje ucho i potrzeby) by nie wchodzić w zbędne kg (a w garażu mam i monoblokowy wzmacniacz - 7kg i skrzynię pod subwoofer - dużo miejsca i kolejne 8kg).
Trochę się z robotą pospieszyłem - trzeba będzie boczki drzwi jeszcze raz ściągać - jakaś lekka izolacja akustyczno-termiczna tam pewnie wyląduje.
Jak zauważyliście od początku liczę kilogramy
Liczę, że auto naprawdę niewiele przytyje.
Waga przed przeróbkami, z kierowcą bez paliwa (rezerwa), z narzędziami i kołem zapasowym (27kg!): 2760kg
Cel chyba nie do osiągnięcia: 3000kg +/- 3%, raczej plus
P.S. Kierowca już na diecie
Ivo5.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,15 MB |
Ivo6.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,01 MB |
Ivo7.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 891,14 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-11, 14:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rysiu78
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-02-15, 07:23
|
|
|
Auto rozebrane, podłoga wymyta i nawet sprzedana za kilka stówek Stan blach oceniam na bdb+.
Profile alu kupione, sklejka również.
Jako, że zimno - na pierwszy ogień montuję ogrzewanie postojowe suche - Planar 4kW, z odseparowanym zbiornikiem (7L), bo na tym mi bardzo zależało.
Kolega bierze się za uchwyt po akumulatory - będzie miejsca pod 4x120Ah, nie mniej na początek wystartuję z jednym (95Ah o którym pisałem wcześniej oddałem do drugiego auta). Wybór padł na zwykłego kwasiaka, który gabarytami i plusem pasuje do akumulatora głównego - w razie awarii (włożyłem nową Vartę tej zimy) będzie możliwość w miarę szybkiej podmiany. Wstawiłem słoweńską Toplę (TOPLA) - w naszej rodzinie używamy tych akumulatorów od hmmm... +/- 15 lat, nigdy nie było problemów, więc i ja w końcu zaufałem marce, nie ukrywam, że dobra cena też była atutem - zapłaciłem 440 zł wspierając lokalnego przedsiębiorcę ( na necie można kupić już za 400).
Przegrody na jakiś czas postanowiłem nie ściągać, by zbytnio nie zabrudzić przedziału kierowcy.
Fotele zostawiam oryginalne, ilości miejsc w dowodzie rejestracyjnym również nie będę zmieniał - zostają 3 osoby. |
Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-28, 12:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2019-02-15, 22:05
|
|
|
Rysiu78 napisał/a: | (...)
Jako, że zimno - na pierwszy ogień montuję ogrzewanie postojowe suche - Planar 4kW, z odseparowanym zbiornikiem (7L), bo na tym mi bardzo zależało.. |
A dlaczego oddzielnie? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|