Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudowa na Iveco
Autor Wiadomość
reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2018-11-15, 09:49   

Rysiu78 napisał/a:
Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - znalazłem jednak odpowiedni wątek na forum i już go wertuję),

Separator cyrix ct powinien załatwić sprawę, podczas jazdy ładuje zabudowę z alternatora, ale działa również w drugą stronę. Po naładowaniu zabudowy doładowuje rozruchowy.
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2018-11-15, 09:57   

Rysiu78 napisał/a:

Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - .

wcale nie jest tak drogo

https://modernhome.pl/product-pol-2491-Regulator-EPIP20-DB-na-2-akumulatory-20A-12-24V-WYSWIETLACZ.html

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Iveco
Piwa: 2/5
Wysłany: 2018-11-15, 10:02   

MECENAS napisał/a:
Rysiu78 napisał/a:

Na obecną chwilę rezygnuję z zasilania tymi solarami aku rozruchowego (za duży koszt - .

wcale nie jest tak drogo

https://modernhome.pl/product-pol-2491-Regulator-EPIP20-DB-na-2-akumulatory-20A-12-24V-WYSWIETLACZ.html

No cena przyzwoita, plus za odseparowany wyświetlacz w cenie, tyle tylko, że to PWM - czyli jakieś 25% strat energii z paneli ( jeśli dobrze doczytałem). Dodatkowo: na zabudowę mam 95Ah AGM a w aucie kwasiak 110Ah. Pojemności niby mogą być różne, ale rodzaje aku już nie ;(

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2018-11-15, 10:28   

A może coś z chin za przyzwoitą kasę 328zł z dostawą zamówiłem
https://www.aliexpress.co...tId=32923506405

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2018-11-15, 10:28   

Rysio78 podalem Ci wyżej taki sam regórator do solaró tylko z aliexpres jest tam sporo tańszy. A z tym zyskiem z mppt a pwm na poziomie 25% to uważam że to przesada.
PWM i solary 18V i jest prawie to samo co MPPT - tak sądzę.

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-11-15, 10:43   

dziwaczek napisał/a:
Rysio78 podalem Ci wyżej taki sam regórator do solaró tylko z aliexpres jest tam sporo tańszy

Hahaha - tak myślałem, że go już gdzieś wcześniej widziałem ;)
Burza mózgów normalnie we mnie ;)

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-11-15, 11:04   

Podzwoniłem, popytałem i .... mam opcję przeróbki swojego separatora akumulatorów SLA80 na to by działał w dwie strony, czyli klasycznie: po zgaszeniu silnika akumulator główny (samochodowy) jest izolowany, ale po naładowaniu panelami solarnymi akumulatora zabudowy - system ładowania (separator) puści prąd dalej, na akumulator samochodowy.
Koszt przeróbki u producenta urządzenia: 40 zł + przesyłki
Więc temat ładowania akumulatora samochodowego mielibyśmy zamknięty.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2018-11-15, 15:07   

jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję :) ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia :) gorzej już w realu :)

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2018-11-15, 16:57   

MECENAS napisał/a:
jak słyszę te teorie o takich różnicach w regulatorach pod względem strat itp to mdleję :) ale nich będzie , prospekty i instrukcje jak biblia :) gorzej już w realu :)

Ja już nawet kilka razy zemdlałem to jest z cyklu "każda sroczka swój ogonek chwali" :spoko

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-11-25, 12:33   

Małe zmiany pierwotnej koncepcji u mnie, ze względu na oszczędności wagowe i budżetowe, no i wnioski jakie wyciągnąłem po przeczytaniu YX relacji z Waszych budów.
1. Izolacja pianką - kupiona, podłoga styrodur 2cm.
2. Będzie tylko jedna lodówka ( 38L - ta mniejsza)
3. Panele elastyczne 2x100W już kupione, MPPT 20A też już mam
4. Akumulator spod łózka przenoszę w moich planach do części garażowej,
5. Ogrzewanie suche PLANAR 4kW - montowane również w części garażowej (ciszej, więcej miejsca). Duża moc, bo izolacja nie będzie idealna a i oferta na nie była trochę lepsza ;)
6. Łóżko składane 180x110 składane do wersji kanapa + stolik
7. Będzie jednak prysznic, myślę też nad toaletą, biję się z myślami czy przenośna (niskie koszty) czy stacjonarna
8. Mebelek pod zabudowę kuchenna z profili alu obity sklejką Cejba 4mm
9. Wszystko na profilach alu + Ceiba

MECENAS napisał/a:

Sprawdzi się, dostałem w podarku na "Mikołaja" regulator 20A PWM, jak tylko będzie czas podepniemy jeden, odczytamy wyniki, potem kolejny... wnioskami na pewno się podzielę ;)
Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-28, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  

Wyświetl szczegóły
Kombinator 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
Piwa: 15/7
Wysłany: 2018-11-26, 10:08   

Cytat:
Rysiu78 napisał/a:
1. Izolacja pianką - kupiona, podłoga styrodur 2cm.
8. Mebelek pod zabudowę kuchenna z profili alu obity sklejką Cejba 4mm
9. Wszystko na profilach alu + Ceiba

Słuszna koncepcja- popieram :ok Czekam na foty z budowy-pochwaliła byś się zdjęciami bazy. :pifko na zachętę.

Rysiu78 napisał/a:
7. Będzie jednak prysznic, myślę też nad toaletą, biję się z myślami czy przenośna (niskie koszty) czy stacjonarna

Stacjonarna zajmie ci mniej miejsca i mniej upierdliwa będzie w obsłudze.
Przenośna za to daje więcej możliwości aranżacyjnych bo nie musisz się trzymać drzwiczek do wyjmowania kota. Pisałeś że bronisz się przed bocznymi oknami - to pytanie czy ci drzwi nie będą przeszkadzały

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-02-10, 18:31   

Długo to wszystko trwa, ale zima, śnieg, brak garażu...i chyba też strach przed fuszerką - brak umiejętności, nie mniej decyzja zapadła i trzeba rzeźbić.
W międzyczasie odkupiłem od szwagra auto i cała zabawa w przeróbkę finalnie spadła już tylko na mnie. W pracach pomaga mi kolega i mój kochany Tato.
Pogoda trochę się poprawiła więc i prace ruszyły więc pora uzupełnić historię...

Nasz bohater to Iveco 35S17 3.0 170KM z 2015r.
Pewny przebieg: 95.000km jak do tej pory bezawaryjnie.
Silnik w miarę mocny ale do Ducato 3.0 mu daleko, pewnie to wina tylnego napędu (straty na wale) i większej masy własnej o ok 500-600kg.
Wyposażenie raczej skąpe: poduszka powietrzna, klimatyzacja auto, zamek centralny, wspomaganie, hak holowniczy, elektryczne sterowane i podgrzewane lusterka. Najbardziej brak będzie chyba tempomatu i fotela pneumatycznego ;) Co do samego wyposażenia to kilka ulepszeń na pewno będzie.
Na początek zdjęcia bazy, w wolnych chwilach będę dokumentował postęp prac.

Ivo2.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 905,64 KB

Ivo1.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 1012,53 KB

Ivo3.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 829,78 KB

Ivo4.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 848,25 KB

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-02-13, 10:39   

Na początek system audio...
Pioneer + głośniki JBL z odseparowanym twitterem. Niestety montaż w zbytnim pośpiechu i będzie trzeba poprawić ich mocowanie :( To już na kiedyś, szkoda teraz czasu - gra i to jest najważniejsze (trochę za bardzo wysokotonowe głośniki poszły w kierunku przedniej szyby - trzeba będzie kupić nowe plastiki, nowe dziury...)). Pioneer ma też wyjście na subwoofer więc kiedyś jakiś system podsiedzeniowy w moim Iveco na pewno wyląduje. Mam taki w innym aucie, gra to wystarczająco dobrze (jak na moje ucho i potrzeby) by nie wchodzić w zbędne kg (a w garażu mam i monoblokowy wzmacniacz - 7kg i skrzynię pod subwoofer - dużo miejsca i kolejne 8kg).
Trochę się z robotą pospieszyłem - trzeba będzie boczki drzwi jeszcze raz ściągać - jakaś lekka izolacja akustyczno-termiczna tam pewnie wyląduje.
Jak zauważyliście od początku liczę kilogramy ;)
Liczę, że auto naprawdę niewiele przytyje.
Waga przed przeróbkami, z kierowcą bez paliwa (rezerwa), z narzędziami i kołem zapasowym (27kg!): 2760kg
Cel chyba nie do osiągnięcia: 3000kg +/- 3%, raczej plus ;)
P.S. Kierowca już na diecie ;)

Ivo5.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,15 MB

Ivo6.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,01 MB

Ivo7.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 891,14 KB

Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-11, 14:53, w całości zmieniany 1 raz  

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-02-15, 07:23   

Auto rozebrane, podłoga wymyta i nawet sprzedana za kilka stówek ;) Stan blach oceniam na bdb+.
Profile alu kupione, sklejka również.
Jako, że zimno - na pierwszy ogień montuję ogrzewanie postojowe suche - Planar 4kW, z odseparowanym zbiornikiem (7L), bo na tym mi bardzo zależało.
Kolega bierze się za uchwyt po akumulatory - będzie miejsca pod 4x120Ah, nie mniej na początek wystartuję z jednym (95Ah o którym pisałem wcześniej oddałem do drugiego auta). Wybór padł na zwykłego kwasiaka, który gabarytami i plusem pasuje do akumulatora głównego - w razie awarii (włożyłem nową Vartę tej zimy) będzie możliwość w miarę szybkiej podmiany. Wstawiłem słoweńską Toplę (TOPLA) - w naszej rodzinie używamy tych akumulatorów od hmmm... +/- 15 lat, nigdy nie było problemów, więc i ja w końcu zaufałem marce, nie ukrywam, że dobra cena też była atutem - zapłaciłem 440 zł wspierając lokalnego przedsiębiorcę ( na necie można kupić już za 400).

Przegrody na jakiś czas postanowiłem nie ściągać, by zbytnio nie zabrudzić przedziału kierowcy.
Fotele zostawiam oryginalne, ilości miejsc w dowodzie rejestracyjnym również nie będę zmieniał - zostają 3 osoby.
Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-28, 12:13, w całości zmieniany 2 razy  

zbiegusek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
Piwa: 10/7
Wysłany: 2019-02-15, 22:05   

Rysiu78 napisał/a:
(...)
Jako, że zimno - na pierwszy ogień montuję ogrzewanie postojowe suche - Planar 4kW, z odseparowanym zbiornikiem (7L), bo na tym mi bardzo zależało..

A dlaczego oddzielnie?

Odpowiedz do tematu