Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 25/15 Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-04-20, 22:57
Zaintrygowałeś mnie tą tematyką...
Bo widzę że już na biegu jałowym potrafi u mnie chodzić nawet 2kWh dziennie...może rzeczywiście to wykorzystać do czegoś...
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4 Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
Wysłany: 2019-04-20, 23:07
Kurcze. Roberto. Masz wyjątkowo korzystny dach do takich instalacji.
U mnie alkowa, spojlery plastikowe (ograniczają możliwości zabudowy). Duże Heki zaraz za alkową, potem zaraz Klima centralnie na środku, później 1 torbovent z łazienki, duży wywietrznik z tyłu + komin. Tak mam to porozkładane, że ledwie wcisnąłem 110 W.
A teraz z innej beczki (skoro sami spece się tu zbiegli). Jaką przetwornicę zastosować?
Miałem Volta (uczucia mieszane, siadała przy niższym obciążeniu aniżeli deklarowane jako nominalne). Szukam pełnego sinusa ok. 1,5 kW mocy ciągłej. Warunek musi działać z solarami (wiem, że Volt często pada - ponoć regulatory solarne ładują paczkami wyższego napięcia, a przetwornica tego nie wytrzymuje - Volt ostrzega nawet sam, aby nie stosować w systemach solarnych).
Twój sprzęt: Citroen Jumper
Wysłany: 2019-04-21, 14:33
Dobry temat, sam posiadam 800Watt paneli i nadmiar jest duzy, ale nie bardzo wiem który zbiornik mógłbym podgrzać, 10l trumy? chyba za dużo rzeźby jesli możliwe a gaz podgrzewa ja w 5min do kąpania. Natomiast 100l głowny niesie za sobą to iż ciepła woda będzie sie psuć, bakterie itp. im zimniejsza tym lepiej. chyba ze ktoś zużywa ją codziennie, mi starcza na ok 2tygodnie. a robienie kolejnego zbiornika? nie wiem jak to u Was jest zrobione.
Rav napisał/a:
Miałem Volta (uczucia mieszane, siadała przy niższym obciążeniu aniżeli deklarowane jako nominalne). Szukam pełnego sinusa ok. 1,5 kW mocy ciągłej. Warunek musi działać z solarami (wiem, że Volt często pada - ponoć regulatory solarne ładują paczkami wyższego napięcia, a przetwornica tego nie wytrzymuje - Volt ostrzega nawet sam, aby nie stosować w systemach solarnych).
Pisałem na forum o Volt, mi padła po 3dniach i reklamacji nie uznali a trzymali 3miesiace bo szef był na urlopie, kpina i ogolnie jest na forum opisane wszystko. 500zł wydane ot tak.
Mam od prawie roku kupioną w UK dobrą przetwornice 3KW ciągłej 6kw peak. China ale posiadałem wczesniej 600-1200watt oczywiscie na Sinusie obie i skubana ciągneła przez 5min czajnik elektryczny 750watt, do tego odpalała lodówke indukcyjna która przy starcie nabija mi ok 1.2KW. dlatego kupiłem mocniejszego jej brata i jestem zadowolony, maxa nie tesowałem bo i po co ale odpalam ekspres do kawy na niej który ma 1700Watt.
Tak dodam od siebie do auta bo pisal ze posiada 100Ah aku do 750watt. kazdy ma swój patent i jesli nie uzywasz mocnych odbiorików to ok. ale własnie gdy odpalam z rana taki ekspress i leci 130A praktycznie tylko z Aku to gdynie nie 370Ah aku spadek napiecie bylby na tyle duzy ze nie umożliwiłby mi zrobienie kawy. To juz tak abstrahując
Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
Wysłany: 2019-05-20, 09:47
Do tego celu wystarczy czujnik napięcia na akumulatorze z regulowanym punktem zadziałania i regulowaną histerezą. W idealnym rozwiązaniu przekaźnik powinien dołączyć nieznacznie przewymiarowane grzałki bezpośrednio do paneli słonecznych (oczywiście przez termostat) dzięki temu nie rozładujemy akumulatora nadwoziowego a jedynie odetniemy od niego ładowanie i zabierzemy z paneli wszystko co są w stanie w danej chwili zaoferować bez strat na regulatorze. Urządzenie z linku powyżej można przerobić, ale w chwili obecnej działa odwrotnie do naszych potrzeb - uruchamia przekaźnik gdy napięcie na akumulatorze spadnie.... Natomiast tak na szybko w jeden dzień - zastosować to ustrojstwo:
Ten poniżej nawet łatwiejszy w zastosowaniu bo z przekaźnikiem który możemy wpiąć przed regulator niezależnie od jego typu (obwody nie muszą mieć wspólnej masy). Są dostępne kity do samodzielnego montażu i płytki zmontowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum