|
|
problem z przetwornicą w trasie po Warmi i Mazurach |
Autor |
Wiadomość |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 60/2 Skąd: kielce

|
Wysłany: 2022-07-24, 20:54
|
|
|
Nic nie odłączaj od solara o tej porze nie nasz już znaczącego ładowania !!!! Trzeba po prostu zrobić test akumulatora. Daj obciążenie i badaj co się dzieje. Jak w kamperze zgasną światła , przestanie działać pompa albo nadmuch przy ogrzewaniu albo lodówka nie ma iskry .., to winny rozładowany akumulator . Podładuje go silnikiem a jutro kup nowy . |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-07-24, 21:04
|
|
|
jestem47 napisał/a: | ...
na wyjściu z solara 13,9 akumulator 12,8 i zwykła ładowarka tel. powoduje piski przetwornicy jakieś sugestie? |
Zmierz napięcie akumulatora podczas pracy przetwornicy czy nie spada poniżej progu a najlepiej to zmierz napięcie na samym wejściu do przetwornicy.
Nie wiem jaką masz przetwornicę, ale bywa, że jeden tranzystor lub dioda się upali (najczęściej przechodzi w stan zwarcia) i zamiast produkować, to pożera do masy część wysiłku innych tranzystorów.
Żeby to doraźnie potwierdzić, zastąp bezpiecznik główny bezpiecznikiem o wartości około 25% nominalnego. Tzn, jeśli masz zabezpieczenie np 100A, to wstaw 20...25A i uruchom przetwornicę i tylko tą ładowarkę, jak się natychmiast przepali, odłącz przetwornicę od prądu i nie oczekuj cudu.
Daj jakieś foty, mówią więcej i jaśniej bo ja tu w kosmosie lawiruję
.
Edit: Orkaaa, pisaliśmy razem i podobnie, ja tylko nieco dłużej |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2022-07-24, 21:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jestem47
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ford Connect
|
Wysłany: 2022-07-24, 21:07
|
|
|
Dzięki koledzy jutro posprawdzam , jestem na dolnym Śląsku słońca w brud Czuje że Aku do wymiany ale dwa miesiące w podróży ładował aku rowerowe laptopa herbatkę i takie tam inne urządzenia. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-07-24, 21:19
|
|
|
Z mojego doświadczenia pada aku , tak miałem ostatnio (przed lifepo4)pomimo 2x100AH to przy większym poborze np. ekspres przetwornica piszczała . |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
AndyS
doświadczony pisarz Andrzej
Twój sprzęt: Ducato II Granduca
|
Wysłany: 2022-07-25, 02:28
|
|
|
Warto by jeszcze sprawdzić czy klemy i słupki akumulatora są "czyste" i maja dobry kontakt bo to też częsta przyczyna problemów przy dużym poborze prądu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|