|
Zasilanie aku zabudowy w Rapido - niski prąd ładowania |
| Autor |
Wiadomość |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 53/38 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-05-20, 09:35
|
|
|
| Banan napisał/a: | | marcincin napisał/a: | | Ja bym obstawiał na problem z przewodami lub słabe styki gdzieś po drodze. |
Też bym się ku temu skłaniał.
Na energobloku masz ustawiony przełącznik typu aku na kwas, czy żel? Jak na żel, ustaw na kwasa, BMS to sam ogarnie. |
1. Przełącznik "żel/kwas" dotyczy tylko ładowarki 230V - która jest osobnym komponentem i która w żaden sposób nie wpływa problem małego prądu ładowania z alternatora. Sama centralka DS 520 nie posiada wyżej wymienionych ustawień.
2. Ustawienie ładowarki na żel spowoduje "pełniejsze" doładowanie akumulatora pokładowego - przy ustawieniu na żel ładowarka daje 14.3/14.1V co jest poniżej granicy bezpieczeństwa (14.6V) dla LiFePO4. Przy ustawieniu na "kwas" ładowarka daje 13.8/13.6V - więc teoretycznie akumulator zostanie doładowany w mniejszym stopniu niż przy ustawieniu dla żel. Kwestia czy ładować ze słupka aku LiFePO4 do powiedzmy 95% pojemności, czy do 90% jest innym zagadnieniem zupełnie nie związanym z tematem ładowania z alternatora. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
|
Wysłany: 2021-05-20, 18:12
|
|
|
Spróbowałem obniżyć rezystancję kabli zasilających wykonanych linką 2x 10mm2 dokładając dodatkowy łącznik na masę (ramę) z "-" akumulatora od razu do tyłu do zabudowy (ok 1m kabla 16mm2) i... BINGO!!! - ładowanie od razu wzrosło do 20A, po włączeniu lodówki dalej spada ale już do 10A. Pewnie jeszcze się pokuszę o dołożenie drugiej linki równolegle na + ale już jest prawie dobrze.
TLTR:
Przy okazji wymiany AGM na lifeso4 zyskałem on line monitoring AKU po BT i okazało się, że w trakcie jazdy doładowanie aku to raptem 8A a przy włączonej lodówce i światłach wręcz lodówka podbierała energie z aku zabudowy. Wszystko wskazywało że to alternator bo zamiast 14,4 dawał jakieś 14,1. Niestety wymiana altka nic nie dała - jedynie pojedyncze ampery więc podejrzenie padło na separator / łącznik akumulatorów, który okazało się jest zintegrowany z panelem dystrybucyjnym CBE DS 520 RA (mogą być inne modele które też pełnia taką funkcje jak DS 300, 400, 450 itp). W środku tego panelu jest oczywiście przekaźnik (dość kiepski) oraz dodatkowo diodą schottky (dodatkowy spadek napięcia) co powoduje kłopoty z osiągnieciem zadawalającego prądu ładowania.
Reasumując - jeśli twój aku zabudowy jest pod fotelem kierowcy to pewnie linka 6-10mm2 będzie ok, jeśli zaś aku jest w garażu z tyłu i jeszcze tam wpięta jest lodówka to wiedź, że na pewno akumulator się nie ładuje wiec sugeruje wymianę bądź dołożenie równolegle zasilania
IMG-20210520-WA0002.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 101,99 KB |
|
|
|
|
 |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 53/38 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-05-20, 21:13
|
|
|
| MaxL napisał/a: |
Przy okazji wymiany AGM na lifeso4 zyskałem on line monitoring AKU po BT i okazało się, że w trakcie jazdy doładowanie aku to raptem 8A a przy włączonej lodówce i światłach wręcz lodówka podbierała energie z aku zabudowy. Wszystko wskazywało że to alternator bo zamiast 14,4 dawał jakieś 14,1. Niestety wymiana altka nic nie dała - jedynie pojedyncze ampery więc podejrzenie padło na separator / łącznik akumulatorów, który okazało się jest zintegrowany z panelem dystrybucyjnym CBE DS 520 RA (mogą być inne modele które też pełnia taką funkcje jak DS 300, 400, 450 itp). W środku tego panelu jest oczywiście przekaźnik (dość kiepski) oraz dodatkowo diodą schottky (dodatkowy spadek napięcia) co powoduje kłopoty z osiągnieciem zadawalającego prądu ładowania.
|
Ja bym nie obwiniał energobloku CBE za spadek napięcia (o ile konetkory do których przykręcone są przewody są w prawidłowym stanie). Ta rodzina energobloków nie wykorzystuje elementów półprzewodnikowych przy łączeniu akumulatorów. Dioda schottkiego nie bierze udziału przy przepływie prądu z alternatora do akumulatora zabudowy. Podczas pracy alternatora układ spina tradycyjny przekaźnik - jeśli jego stan jest prawidłowy (stan jego styków) to żadne napięcie się tam nie odkłada. W moim CBE w czasie pracy alternatora mam dokładnie takie samo napięcie na złączach B1 i B2. Dioda prawdopodobnie jest wykorzystywana do ładowania akumulatora rozruchowego przez ładowarkę 230V. W Twoim przypadku tak jak napisałeś problemem jest rezystancja przewodów (nieodpowiednia średnica w stosunku do odległości). Dołożenie dodatkowego przewodu plusowego o odpowiednim przekroju powinno całkowicie problem wyeliminować. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-21, 08:23
|
|
|
marcincin, Dzieki za rzeczowy komentarz - o diodzie schottky wyczytałem na forum "CT UK" i tam też narzekali na ich zdaniem kiepski przekaźnik (z mały według nich jak na przełączane prądy) - ale faktycznie ja zmierzyłem spadek napięcia na całym energobloku (B1 i OUT) to wyszło ok 0,02V - czyli nic.
Niekwestionowanym problemem jest zainstalowanie długich przewodów 10mm2 przez całą długość auta na tył i dodatkowo dołożenie tam zasilania lodówki przez co praktycznie traci się ok 0,8V. Przypominam sobie że nawet agm ładowało trochę słabo - ok 8A ale pewnie nikt specjalnie nie narzekał bo to w końcu podręcznikowe 0,1C. |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-22, 11:03
|
|
|
Do testów wydajności rozładowałem aku do zera - po uruchomieniu silnika ładowanie ponad 50A i co ciekawe włączenie lodówki zmniejszyło tylko o 10A.
Ciekawie też wygląda proporcja przepływu prądu przez "bypass" do masy (ramy) a linka 10mm2 - wychodzi 9-1
Wniosek - chyba zostanę już przy tym rozwiązaniu bo te 50A już chyba wystarczy - nie ma co katować akumulator. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-05-22, 22:13
|
|
|
| Co to oznacza u ciebie do 0 ? |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-23, 08:25
|
|
|
| andi at napisał/a: | | Co to oznacza u ciebie do 0 ? |
0Ah na wskaźniku aku - "cycle capacity" ustawione jak napięcie spadnie poniżej 12V, oczywiście akumulator ma jeszcze z 10% energii ale żeby go odblokować trzeba zmienić parametr LVD - zmieniałem to tylko raz na chwilę o 0,1V żeby odblokować aku bo nie chciał wystartować po rozładowaniu i ani energoblok ani regulator solarny go nie pobudziły. Co ciekawe ostatnio jak zmieniłem na regulatorze solarnym na typ aku lifeso4 to akumulator wystartował automatycznie po rozładowaniu |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-05-23, 09:07
|
|
|
| MaxL napisał/a: | Do testów wydajności rozładowałem aku do zera - po uruchomieniu silnika ładowanie ponad 50A i co ciekawe włączenie lodówki zmniejszyło tylko o 10A.
...
chyba zostanę już przy tym rozwiązaniu bo te 50A już chyba wystarczy - nie ma co katować akumulator. |
Toć bazgrałem:
| Socale napisał/a: | MaxL, z alternatora priorytetem jest ładowanie akumulatora rozruchowego, część prądu na akumulator zabudowy
...
Myślę że masz wszystko w porządku
... |
A że rozruchowy miałeś naładowany to cała para szła w rozładowany |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-05-23, 09:38
|
|
|
| Wcześniej też miałem rozruchowy naładowany ma max - różnica w prądzie jest spowodowana niższym napięciem - 12V na aku zabudowy. Praktycznie każdy akumulator jak startuje od zera to przyjmuje o wiele większy prąd. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|