Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilanie aku zabudowy w Rapido - niski prąd ładowania
Autor Wiadomość
marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 53/38
Wysłany: 2021-05-20, 09:35   

Banan napisał/a:
marcincin napisał/a:
Ja bym obstawiał na problem z przewodami lub słabe styki gdzieś po drodze.

Też bym się ku temu skłaniał.

Na energobloku masz ustawiony przełącznik typu aku na kwas, czy żel? Jak na żel, ustaw na kwasa, BMS to sam ogarnie.

1. Przełącznik "żel/kwas" dotyczy tylko ładowarki 230V - która jest osobnym komponentem i która w żaden sposób nie wpływa problem małego prądu ładowania z alternatora. Sama centralka DS 520 nie posiada wyżej wymienionych ustawień.

2. Ustawienie ładowarki na żel spowoduje "pełniejsze" doładowanie akumulatora pokładowego - przy ustawieniu na żel ładowarka daje 14.3/14.1V co jest poniżej granicy bezpieczeństwa (14.6V) dla LiFePO4. Przy ustawieniu na "kwas" ładowarka daje 13.8/13.6V - więc teoretycznie akumulator zostanie doładowany w mniejszym stopniu niż przy ustawieniu dla żel. Kwestia czy ładować ze słupka aku LiFePO4 do powiedzmy 95% pojemności, czy do 90% jest innym zagadnieniem zupełnie nie związanym z tematem ładowania z alternatora.

MaxL 
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
Piwa: 9/59
Wysłany: 2021-05-20, 18:12   

Spróbowałem obniżyć rezystancję kabli zasilających wykonanych linką 2x 10mm2 dokładając dodatkowy łącznik na masę (ramę) z "-" akumulatora od razu do tyłu do zabudowy (ok 1m kabla 16mm2) i... BINGO!!! - ładowanie od razu wzrosło do 20A, po włączeniu lodówki dalej spada ale już do 10A. Pewnie jeszcze się pokuszę o dołożenie drugiej linki równolegle na + ale już jest prawie dobrze.

TLTR:

Przy okazji wymiany AGM na lifeso4 zyskałem on line monitoring AKU po BT i okazało się, że w trakcie jazdy doładowanie aku to raptem 8A a przy włączonej lodówce i światłach wręcz lodówka podbierała energie z aku zabudowy. Wszystko wskazywało że to alternator bo zamiast 14,4 dawał jakieś 14,1. Niestety wymiana altka nic nie dała - jedynie pojedyncze ampery więc podejrzenie padło na separator / łącznik akumulatorów, który okazało się jest zintegrowany z panelem dystrybucyjnym CBE DS 520 RA (mogą być inne modele które też pełnia taką funkcje jak DS 300, 400, 450 itp). W środku tego panelu jest oczywiście przekaźnik (dość kiepski) oraz dodatkowo diodą schottky (dodatkowy spadek napięcia) co powoduje kłopoty z osiągnieciem zadawalającego prądu ładowania.

Reasumując - jeśli twój aku zabudowy jest pod fotelem kierowcy to pewnie linka 6-10mm2 będzie ok, jeśli zaś aku jest w garażu z tyłu i jeszcze tam wpięta jest lodówka to wiedź, że na pewno akumulator się nie ładuje wiec sugeruje wymianę bądź dołożenie równolegle zasilania

IMG-20210520-WA0002.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 101,99 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 53/38
Wysłany: 2021-05-20, 21:13   

MaxL napisał/a:

Przy okazji wymiany AGM na lifeso4 zyskałem on line monitoring AKU po BT i okazało się, że w trakcie jazdy doładowanie aku to raptem 8A a przy włączonej lodówce i światłach wręcz lodówka podbierała energie z aku zabudowy. Wszystko wskazywało że to alternator bo zamiast 14,4 dawał jakieś 14,1. Niestety wymiana altka nic nie dała - jedynie pojedyncze ampery więc podejrzenie padło na separator / łącznik akumulatorów, który okazało się jest zintegrowany z panelem dystrybucyjnym CBE DS 520 RA (mogą być inne modele które też pełnia taką funkcje jak DS 300, 400, 450 itp). W środku tego panelu jest oczywiście przekaźnik (dość kiepski) oraz dodatkowo diodą schottky (dodatkowy spadek napięcia) co powoduje kłopoty z osiągnieciem zadawalającego prądu ładowania.

Ja bym nie obwiniał energobloku CBE za spadek napięcia (o ile konetkory do których przykręcone są przewody są w prawidłowym stanie). Ta rodzina energobloków nie wykorzystuje elementów półprzewodnikowych przy łączeniu akumulatorów. Dioda schottkiego nie bierze udziału przy przepływie prądu z alternatora do akumulatora zabudowy. Podczas pracy alternatora układ spina tradycyjny przekaźnik - jeśli jego stan jest prawidłowy (stan jego styków) to żadne napięcie się tam nie odkłada. W moim CBE w czasie pracy alternatora mam dokładnie takie samo napięcie na złączach B1 i B2. Dioda prawdopodobnie jest wykorzystywana do ładowania akumulatora rozruchowego przez ładowarkę 230V. W Twoim przypadku tak jak napisałeś problemem jest rezystancja przewodów (nieodpowiednia średnica w stosunku do odległości). Dołożenie dodatkowego przewodu plusowego o odpowiednim przekroju powinno całkowicie problem wyeliminować.

Wyświetl szczegóły
MaxL 
zaawansowany

Wysłany: 2021-05-21, 08:23   

marcincin, Dzieki za rzeczowy komentarz - o diodzie schottky wyczytałem na forum "CT UK" i tam też narzekali na ich zdaniem kiepski przekaźnik (z mały według nich jak na przełączane prądy) - ale faktycznie ja zmierzyłem spadek napięcia na całym energobloku (B1 i OUT) to wyszło ok 0,02V - czyli nic.

Niekwestionowanym problemem jest zainstalowanie długich przewodów 10mm2 przez całą długość auta na tył i dodatkowo dołożenie tam zasilania lodówki przez co praktycznie traci się ok 0,8V. Przypominam sobie że nawet agm ładowało trochę słabo - ok 8A ale pewnie nikt specjalnie nie narzekał bo to w końcu podręcznikowe 0,1C.

MaxL 
zaawansowany

Wysłany: 2021-05-22, 11:03   

Do testów wydajności rozładowałem aku do zera - po uruchomieniu silnika ładowanie ponad 50A i co ciekawe włączenie lodówki zmniejszyło tylko o 10A.
Ciekawie też wygląda proporcja przepływu prądu przez "bypass" do masy (ramy) a linka 10mm2 - wychodzi 9-1 :shock:

Wniosek - chyba zostanę już przy tym rozwiązaniu bo te 50A już chyba wystarczy - nie ma co katować akumulator.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2021-05-22, 22:13   

Co to oznacza u ciebie do 0 ?

MaxL 
zaawansowany

Wysłany: 2021-05-23, 08:25   

andi at napisał/a:
Co to oznacza u ciebie do 0 ?

0Ah na wskaźniku aku - "cycle capacity" ustawione jak napięcie spadnie poniżej 12V, oczywiście akumulator ma jeszcze z 10% energii ale żeby go odblokować trzeba zmienić parametr LVD - zmieniałem to tylko raz na chwilę o 0,1V żeby odblokować aku bo nie chciał wystartować po rozładowaniu i ani energoblok ani regulator solarny go nie pobudziły. Co ciekawe ostatnio jak zmieniłem na regulatorze solarnym na typ aku lifeso4 to akumulator wystartował automatycznie po rozładowaniu

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2021-05-23, 09:07   

MaxL napisał/a:
Do testów wydajności rozładowałem aku do zera - po uruchomieniu silnika ładowanie ponad 50A i co ciekawe włączenie lodówki zmniejszyło tylko o 10A.
...
chyba zostanę już przy tym rozwiązaniu bo te 50A już chyba wystarczy - nie ma co katować akumulator.

Toć bazgrałem:
Socale napisał/a:
MaxL, z alternatora priorytetem jest ładowanie akumulatora rozruchowego, część prądu na akumulator zabudowy
...
Myślę że masz wszystko w porządku
...

A że rozruchowy miałeś naładowany to cała para szła w rozładowany :bigok

MaxL 
zaawansowany

Wysłany: 2021-05-23, 09:38   

Wcześniej też miałem rozruchowy naładowany ma max - różnica w prądzie jest spowodowana niższym napięciem - 12V na aku zabudowy. Praktycznie każdy akumulator jak startuje od zera to przyjmuje o wiele większy prąd.

Odpowiedz do tematu