|
|
Problem z lodówką |
Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 272/601 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-06-26, 18:42
|
|
|
marcincin napisał/a: | Jarro73 napisał/a: | No i się wyjaśniło.
Szczegóły na zdjęciach.
Przyczyną było wypalenie kostki głównego zasilania na płytce bezpiecznikowej |
Kolejne wypalenie wtyczki - tak się zastanawiam dlaczego producenci komponentów instalacji elektrycznych kamperów/przyczep od dekad upierają się przy stosowaniu wtyczek, które nie wytrzymyją prądu rzędu kilkunastu amperów. Wtyczki wypalają się podobnie u różnych producentów. Przykładowo połączenie śrubowo-oczkowe o większej powierzchni styku i byłoby bezpieczniejsze i trwałe. |
U mnie też wtyczka szczęście w nieszczęściu nie przy płytce, zrobię zdjęcia jak będę naprawiał |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2022 Piwa: 20/62 Skąd: Przasnysz oklice
|
Wysłany: 2023-06-27, 11:44
|
|
|
Lodówka pobiera ok 80w to jest prawie 7amper. Tak jak piszą Koledzy rozłączenie i połączenie parę razy powoduje, że styk jest coraz słabszy. Jeżeli zacznie być problem ze stykiem konektorów to wypalenie następuje bardzo szybko. |
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2023-06-27, 12:43
|
|
|
WaldekR napisał/a: | Lodówka pobiera ok 80w to jest prawie 7amper. Tak jak piszą Koledzy rozłączenie i połączenie parę razy powoduje, że styk jest coraz słabszy. Jeżeli zacznie być problem ze stykiem konektorów to wypalenie następuje bardzo szybko. |
Masz zapewne małą lodówkę - moja ma grzałkę 12V o mocy 200W - płyną prądy w granicach 15A przy pracującym alternatorze (napięciu 14,2V) |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
WaldekR
weteran
Twój sprzęt: Challenger/Ducato/98
Nazwa załogi: Waldek i Wiesia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2022 Piwa: 20/62 Skąd: Przasnysz oklice
|
Wysłany: 2023-06-27, 13:26
|
|
|
marcincin napisał/a: | WaldekR napisał/a: | Lodówka pobiera ok 80w to jest prawie 7amper. Tak jak piszą Koledzy rozłączenie i połączenie parę razy powoduje, że styk jest coraz słabszy. Jeżeli zacznie być problem ze stykiem konektorów to wypalenie następuje bardzo szybko. |
Masz zapewne małą lodówkę - moja ma grzałkę 12V o mocy 200W - płyną prądy w granicach 15A przy pracującym alternatorze (napięciu 14,2V) |
Oczywiście, że mam niedużą, na dwie osoby wystarczy.
Nawet te 7a to już sporo a 15 to powinno być zrobione na porządnych skręcanych złączach. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|