|
Ukraina-Mołdawia |
| Autor |
Wiadomość |
zibi
zaawansowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2009-03-22, 16:44
|
|
|
Proszę, nie róbcie z Ukrainy dzikiego kraju. Pod względem bezpieczeństwa wydaje mi się jest może lepiej niż w niektórych "cywilizowanych " krajach. Ja osobiście mniej się boję nocą przez Ukrainę jechać niż przez Polskę Gęsta sieć "Postów" - pozostałości po punktach kontrolnych granic między "obłastiami" zapewnia super bezpieczeństwo. A i złapówkami tez powoli się kończy. Tak więc Kazku bez obawy możesz się na wakacje wybrać. Uważać należy jedynie z kupnem jedzenia - jak mięsko woła "Eto ja salmoniella : kuszaj mienia" to bezwzględnie takiego mięska nie kupować |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2009-03-22, 17:21
|
|
|
Zibi chyba nie doczytałeś łapówkarstwo jest w Mołdawi i Naddnieprzu
O Ukrainie tego nie piszemy
Ukrainę trzebaj jednak polubić inny klimacik ale swój urok ma
odnośnie bezpieczeństwa to nie odbiega od innego europejskiego kraju wszedzie zdarzają się przypadki, poprostu podrózować trzeba z głową i traktowac ludzi tak jak się chce być samemu traktowanym i wszystko będzie OK
Wybieram się w tym roku na Krym i mam nadzieję że spedzę urlop innaczej
Ukrainę zilczyłem nascie razy ale kamperem to będzie pierwszy raz |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-22, 17:36
|
|
|
Z tym łapówkarstwem na Ukrainie to różnie bywa szczególnie jak GAI zobaczy "Innostranca" A Poprzednie posty czytałem i mój dytyczył wypowiedzi Kazika na tema sytuacji politycznej. Ja także zjeździłem Ukrainkę trochę i zgadzam się Bim z Tobą w całej rozciągłości i mojego posta napisałem w оборoнe Yкраины !!!!!! |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2009-03-22, 17:56
|
|
|
Trafiłem na fajny przewodnik po Krymie:
http://ksiegarnia.pascal....9MCZvZmY9Mjg%3D
Dużo ciekawych informacji i co waże "na czasie". Polecam.
| zibi napisał/a: | | Tak więc Kazku bez obawy możesz się na wakacje wybrać |
Co do Ukrainy to już postanowione i ani kroku w tył. Waham się jeszcze trochę nad Mołdawią. Wiem też, że im dłużej będę się wahał, to tym bardziej mnie tam pociągnie |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-22, 18:00
|
|
|
Kazek, jeśli będziesz potrzebował mapki czy przewodniki - służę pomocą, lecz mam dostęp do owych tylko w jedynie słusznym języku |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2009-03-22, 18:04
|
|
|
Kazek troche zdjęc z podróży po Mołdawi znalezionych w sieci dla zaostrzenia apetytu
Mołdawia |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2009-03-22, 18:14
|
|
|
| zibi napisał/a: | Kazek, jeśli będziesz potrzebował mapki czy przewodniki - służę pomocą, lecz mam dostęp do owych tylko w jedynie słusznym języku |
Dzięki serdeczne. Z rosyjskiego miałem zawsze całe "-3". Boję się więc, że za mało umiem, by czytać "ze zrozumieniem". |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2009-03-22, 18:46
|
|
|
Od lat jakże długich i trudnych
Wciąż ta sama na sercu troska:
Że tam gdzieś- zostały trzy ziemie:
Wileńska, Wołyńska i Lwowska
Jak w nowych Księgach Pielgrzymstwa
Genezis naszego tułactwa:
Trzy ziemie, Trzy ofiary
Największego na świecie łajdactwa
Gdyby ktoś na Ukrainie szukał czegoś więcej niż tylko ładnych widoków to polecam stronę mojego znajomego TUTAJ O KRESACH |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2009-03-22, 18:47
|
|
|
Jeszcze jedno pytanko:
- czy ktoś z kolegów wie jak się przedstawia sprawa z przewozem psa? |
|
|
|
 |
Hercer
stary wyga Adam

Twój sprzęt: .
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Mar 2009 Piwa: 32/9 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-03-23, 21:40
|
|
|
Witam wszystkich i napiszę wam troszkę - bywam na Ukrainie średnio co 6 miesięcy
co do jedzenie szczególnie kupowanego na targowiskach i tzw świeżego bardzo trzeba uważać (nasz sanepid zamknoł by tam wszystko jak leci-ciężko to opisywać aczkolwiek jadłem ich potrawy i jadam i nigdy nic mi nie było) ale co widziałem to brrrryyyy.
poza tym nie jest tak żle są dość życzliwi i naprawdę jesteśmy dla nich mniej więcej tym czym dla nas niemcy w latach 80 przy naszej zamkniętej granicy-rozmawiałem z nimi na różne tematy i oni wielu się dziwją a należy pamietać bezwzględnie o tym że to nie są rosjanie - strasznie tego nie lubja jak i języka rosyjskiego aczkolwiek świetnie sie z nimi można w tym jezyki porozumieć. Ukraiński wbrew pozorom jest dość podobny do polskiego, będę pisał fonetycznie po polsku, co robisz - szo robyty, kupic - kuplaju nie ruchaj - nie ruszaj, ha ha ha u nas co innego w głowie!!
jest tam bardzo duzo szczególnie w pasie przygranicznym Polaków.
nie cierpią ruskich-drogi faktycznie w stanie dość fatalnym a boczne w tragicznym tak jak w Mołdawi 20km/h. Jadłem w różnych domach w miasteczkach i na wsi żarcie superowe tzn inna zupełnie kóchnia ale jak ktos smakosz super i bardzo tłusta a i oczywiście chleb do wszystkiego nawet do drugiego dania ale co ziemia i las da to sie podzielą-byłem tam kilka razy i nie mogę się przyzwyczaić do widoku babulek na targu które wręcz wzrokiem proszą o to abyś kupił te kilka popsutych jabłek które sprzedają-jest im naprawdę ciężko ale to do innego opisu. Co do zwierząt to rozmawiałem na granicy z ich słuzba wet i twierdza że nie ma problema ale dla pewności telefon do ambasady jest tu http://www.mfa.gov.ua/poland/pl/2304.htm polecam Ukrainę aczkolwiek autko zawsze mi chowali na podwórko i jeszcze swoim zastawiali a jak spałem w miasteczku to w omim aucie spał gospodarz u którego spałem(coby rano stalo) autko było osobowe-teraz jadę kamperkiem na ich świeta tydzień po naszych.
Acha na granicy na jednego można 1 kg mąki a miałem 50 to u nich cenny towar ale niestety słynne łapów.... 5 dolca wystarcza i koniec szukania... jechałem na wesele i praktycznie wszystko wiozłem z Polski poza alkocholem...
pozdrawiam Adam. |
_________________ nieznajomość terminu śmierci umożliwia życie |
|
|
|
 |
Hercer
stary wyga Adam

|
Wysłany: 2009-03-23, 21:44
|
|
|
a i granica stałem 20 minut a i 14 godzin no i papierologja starszna bez kompletu piecząten nie pajdiosz wpieriod.. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2009-03-23, 21:50
|
|
|
uśmiałem się pozytywnie na twój opis
z życia wzięty zwłaszcza stragany w lecie z mięskiem i nabiałem
Na dzień dzisiejszy Ukraina to kraj dla koneserów
masz tam rodzinkę, że kontrabandę jeszcze targasz? |
|
|
|
 |
aw
trochę już popisał

Twój sprzęt: TOYOTA DYNA 100
Nazwa załogi: AW
|
Wysłany: 2009-03-23, 22:13
|
|
|
Witamy
Jesteśmy zainteresowani jazdą na Ukrainę i powrotem przez Mołdawię. Jedziemy prawdopodobnie w lipcu. O Mołdawii mamy kilka informacji od człowieka, który pisał przewodniki i zna od podszewki. Chętnie z kimś się połączymy aby było zdrowiej i bezpieczniej. Mam też stronkę do kampingów na Ukrainie z fotkami - ale cyrylicą - ja jeszcze coś bukwów kojarzę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hercer
stary wyga Adam

|
Wysłany: 2009-03-26, 21:10
|
|
|
Witaj!!!
tak mam rodzinkę aczkolwiek daleką dziadek miał drugą żonkę - to była ukrainka!!!
i ważne na Ukrainie CB radio jest całkowicie zabronione i karane samo posiadanie :-(
sam wiem 5 dolca czyni cuda...
pozdrowionka. |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-03-26, 21:32
|
|
|
Jeżeli chodzi o CB to na kablu zasilającym - ukryty wyłącznik. i mówisz nie rabotajet.
odpowiedź - Duj w trubku - jak nie piłeś to stwierdzi że masz rejestrację brudną.
Efekt zawsze ten sam , i tak zapłacisz. Więc lepiej od razu do paszportu 10 hrywien włożyc jako drugie zdjęcie, które oni do archiwum zabierają |
|
|
|
 |
|
|