Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gazowy promiennik ciepła.
Autor Wiadomość
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2010-01-06, 21:44   

Rockers zwróć uwagę z jak dużej przyczepy jest wyjęta ta Truma , myślę że musi mieć dużą moc.
Postaw piwo autorowi tego posta

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2010-01-06, 22:23   

kacper - mamy mniej więcej ten sam problem :) poszukaj na forum :)
Ta truma to duży typ - 5kW nada się będzie bardzo cieplutko - tylko ze spali więcej niż model 2kW
Promienniki odpadają, na krótką metę możesz auto dogrzać przez 5-15min, potem już będzie za dużo wilgoci. Jak pracowałem w zeszłym roku w swoim blaszaku to dogrzewałem się rurą remingtona - po godzinie na całym dachu paki (blacha bez tapicerki) wisiały już ciężkie krople wody.
Jeśli masz nóż na gardle i niedogrzaną chałupę mozesz kupić coś takiego jak poniżej - KONIECZNIE z katalizatorem spalin (Piecyk katalityczny 400-600PLN ) co nie zmienia faktu że będziesz musiał jakiś przewiew mu zapewnić - tego typu rozwiązania służą większym i bardziej wentylowanym pomieszczeniom. Docelowo tylko ogrzewania powietrzne z zewnętrznym wyprowadzeniem spalin (Truma, eberspracher i inne)

873040933_piecyk.jpg
Plik ściągnięto 3113 raz(y) 13,4 KB

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2010-01-06, 22:30   

Ja mam taką trumę ale model 3000 coś tam różnica polega na tym iż jest jedno żebro a nie dwa, wydaje mi się że zarówno w tym jak i moim jest jeden palnik taki sam natomiast większa moc wychodzi z tego iż ciepłe powietrze przechodzi przez dwa żebra tworząc większą powierzchnię grzewczą. Ja jak pisałem mam jedno żebro i jestem z niego zadowolony bardzo dobrze grzeje nawet teraz na mrozach, jeszcze nie dawno temu byłem na rybkach, temp koło 0 , po nagrzaniu kamperka ogrzewanie chodziło na pół gwizdka a ja spałem w slipkach.

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2010-01-06, 23:43   

Mam taki niewielki piecyk Truma SW1800 wymontowany chyba z VW Westfalia - moc 2,45kW. Brakuje tylko tylnej obudowy, ale to można dorobić z blachy. Rozważałem jego montaż w swoim kamperku, ale stwierdziłem, że będzie za słaby i wymaga za dużo przeróbek, w tym wycinanie otworów w dachu :gwm ! Aktualnie szukam takiego, jaki był zamontowany wcześniej (Trumatic E2400 albo E2800).
Zdjęcia i opis urządzenia:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2223
Myślę, że mógłbym się go pozbyć za jakąś rozsądną kasę.

kacper012 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit
Wysłany: 2010-01-07, 08:51   

Co do żartów - uwaga - nie ogarniam nic - i jeszcze mnie namówicie na palenisko w kamperze :)

Widzę, że Truma jest Jedyną Słuszną Alternatywą - myślałem nad tą najmniejszą 2200S. Wnętrze jest naprawdę niewielkie, więc nie potrzebuję nic większego.

Powiedzcie mi jeszcze czy w związku z gazem (cięższym od powietrza) - robi się jakąś wentylację w podłodze (jakieś ujścia, dziurki??)

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2010-01-07, 08:59   

kacper012 napisał/a:
Co do żartów - uwaga - nie ogarniam nic - i jeszcze mnie namówicie na palenisko w kamperze :)

Widzę, że Truma jest Jedyną Słuszną Alternatywą - myślałem nad tą najmniejszą 2200S. Wnętrze jest naprawdę niewielkie, więc nie potrzebuję nic większego.

Powiedzcie mi jeszcze czy w związku z gazem (cięższym od powietrza) - robi się jakąś wentylację w podłodze (jakieś ujścia, dziurki??)

Już sam sobie odpowiedziałeś, wentylacja tam gdzie butle z gazem i reduktory dobrze wpływa na zdrowie!!!

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-01-07, 09:43   

Oj Kacper tak czytam twoje pomysły gazowo elektryczne (temat 12...220...) i przerażasz mnie kolego niby pytasz ale swoją skrystalizowana "tanią wizję" masz. Tak się zastanawiam czy budujesz samochód dla siebie czy na zlecenie kogoś z Jemenu ? bo jak dal mnie to wyjdzie Ci jakaś puszka pandory ....taka wiesz tykajaca bomba zegarowa .....
ZDECYDOWANIE NIE IDŹ TĄ DROGĄ KACPRZE..... ;)

PS

Nie bierz tego do siebie ale Twoje pomysły sa niebezpieczne, niepraktyczne, drogie, niefunkcjonalne ...... Taki pojazd stwarza zagrożenie dla zycia i zdrowia zarówno Twojego jak i rodziny a i również dla wszystkiego co stoi obok.... a to zły kierunek

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 482/100
Wysłany: 2010-01-07, 10:10   

Muszę Rogerowi przyznać rację. Mimo że sam buduję kamperka. Kamper jest konstrukcją tak małą że nawet kanty mebli są zaokrąglone. Problem wentylacji to poważny problem (codziennie w wiadomościach informacja ile dziś osób się zaczadziło. Gaz to najbardziej zdradzieckie źródło energii wymagające najwięcej zabezpieczeń. A to kosztuje. Rozważ może webasto diesla? W eksploatacji droższe, ale prostrze w montażu i tańsze w zakupie... A ponadto dużo bezpieczniejsze i można je zamontować pod samochodem...

Milka - może ją spotkacie?

szymon79 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: vw t4 multivan 2.5LPG +niewiadów n132t
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2010-01-07, 21:43   

no i Świstak, mnie wyprzedził....

ja bym się ani chwili nie zastanawiał nad trumą ( w tym przypadku oczywiście) tylko webasto i nic więcej a wydaje mi się ze za kwote 300-500zł na pewno znajdziesz - ja szukałem i znalażłem za 400zł ( chociaż mam wiekszy problem bo potrzebuje zasilanego benzyna)

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2010-01-07, 23:10   

Webasto niedawno dyskutowaliśmy w moim przypadku. jest potwornie prądożerne.
na dogrzanie auta ok ale jako główne nawet chodząc w kratę dobije akumulator w bardzo krótkim czasie.
Gaz to najrozsądniejsze i najtańsze rozwiązanie. Jedyną wadą Trumy w naszych przypadkach jest to, że trzeba wykonać otwory na komin i pobór powietrza.
przy czym otwory mogą być obok siebie. Dziurawienie blaszaka nie bardzo mi się podoba. Kamperki są wozami wykonanymi w określonym celu a nasze wozy a przynajmniej mój - mają być uniwersalne. Świstak ma taką brykę i tyle schowków że jemu to nie wadzi. :)

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1608/2337
Wysłany: 2010-01-07, 23:32   

maszakow napisał/a:
Webasto niedawno dyskutowaliśmy w moim przypadku. jest potwornie prądożerne.
na dogrzanie auta ok ale jako główne nawet chodząc w kratę dobije akumulator w bardzo krótkim czasie.

To prawda. Z tego powodu nie jest dobrym rozwiązaniem dla kampera.

maszakow napisał/a:
Gaz to najrozsądniejsze i najtańsze rozwiązanie. Jedyną wadą Trumy w naszych przypadkach jest to, że trzeba wykonać otwory na komin i pobór powietrza.
przy czym otwory mogą być obok siebie. Dziurawienie blaszaka nie bardzo mi się podoba.

Ale takie dziurawienie może być konieczne i praktyka pokazuje, że wcale nie jest to złe rozwiązanie. Pamiętajmy, że z gazem żartów nie ma i wszelkie półśrodki są bez sensu, z czym wszyscy się zgadzamy. Najlepszym rozwiązaniem jest truma specjalna do kamperów i nic lepszego nie wymyślimy. :wyszczerzony:

maszakow napisał/a:
Kamperki są wozami wykonanymi w określonym celu a nasze wozy a przynajmniej mój - mają być uniwersalne. Świstak ma taką brykę i tyle schowków że jemu to nie wadzi. :)

Świstakowi nic nie wadzi, o czym wszyscy wiedzą i wróble ćwierkają. :szeroki_usmiech
Mówiąc serio, byłbym za tym, żeby nawet w tych uniwersalnych blaszakach stosować bezpieczne ogrzewanie trumy. :spoko

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2010-01-08, 08:30   

No cóż. To może urządzenia podobne do trumy ale innych firm lecz o podobnej zasadzie działania???

http://allegro.pl/item878...w_reduktor.html

http://allegro.pl/item869...warsztatow.html

http://allegro.pl/item867..._gwarancja.html

Mnie osobiście podoba się ten.... http://allegro.pl/item870...y_grzejnik.html tyle że gabarytowo duży....

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2010-01-08, 08:41   

Świstak napisał/a:
Mnie osobiście podoba się ten.

ma jeden minus
Waga: 44kg. :zastrzelic

Świstak 
Kombatant

Wysłany: 2010-01-08, 08:55   

He he... Wybaczcie... Jakoś mi to umknęło... Ale za to dużą pojemność cieplną :chytry

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2010-01-08, 09:32   

Świstak, ten z trzeciego linku (Beta) jest mi znany. Takie urządzenia są często spotykane w mieszkaniach na Śląsku - z racji bliskości Czech (kraju producenta), a w naszych stronach używane są najczęściej do ogrzewania remiz OSP i kaplic. Rzeczywiście zasada działania podobna do Trumy, tylko gabaryty o wiele większe i duża średnica komina. Rury są wyprowadzone współosiowo (wydechowa wewnątrz ssącej).
Może udałoby się go zmieścić w Milce, ale nie w małym kamperku.

Odpowiedz do tematu