Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskazowka predkosciomierza zaczyna skakac..
Autor Wiadomość
Aimeiz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
Piwa: 5/3
Wysłany: 2011-04-23, 07:18   

Dzięki za uwagi.
Jaki konkretnie smar / olej był by właściwy?
Nie może być zbyt gęsty bo nie ścieknie i nie nasmaruje całej linki no i nie za rzadki bo wyleci drugą stroną albo wyschnie jak ten WD40.
Jak narazie działa.

tachowp 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD '89 Dethleffs
Nazwa załogi: Halinka i Włodek
Piwa: 2/7
Wysłany: 2011-04-23, 07:48   

Witam ! Jeśli miałbym doradzić , a doświadczenia z licznikami , tachografami mam od kilkunastu lat. To poleciłbym jednak wymianę linki.Nie jest to wydatek rujnujący budżet a smarowanie olejem może spowodować uszkodzenie samego licznika, ponieważ linka poprzez obrót pracuje jak pompa i wtłacza olej do licznika. Lepiej moim zdaniem jest delikatnie posmarować smarem, wazeliną . Jeśli jest kłopot z zakupem linki to jest firma która dorabia każdą linkę na podstawie starej w ciągu kilku dni. Myślę że nie będzie to potraktowane jako reklama więc podam nazwę : LINOR . Adres dostępny na ich stronie. Pozdrawiam. ! :spoko

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2012-05-06, 22:05   

Mam pytanie. Po zmianie silnika z 1,9td na 2,5td, wykonałem pierwszą jazdę w długi weekend do Elbląga. Podczas podróży wyszło, że strzałka licznika skacze przy małej prędkości, a porównując licznik na którym było 70 km/godz - gps wskazywał 75 km/godz. Nie wiem skąd bierze się ta różnica. Przekładałem silnik ze skrzynią, zawieszeniem, kołami, poza samym licznikiem i linką, i nie wiem czy licznik jest inny w różnych silnikach? Opony są w takim samym rozmiarze jakie były w dawcy - 195/75R16. Poprzednio miałem koła 14.
Postaw piwo autorowi tego posta

Aimeiz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
Piwa: 5/3
Wysłany: 2012-05-06, 22:27   

Hej.
W poprzednim kamperze miałem problemy ze skaczącą wskazówką prędkościkomierza.
Wykręć linkę z prędkościomierza, pociągnij za linkę napędową, tak aby wwystawała z pancerza i precyzyjnie zamontuj spowrotem, tak aby końcówka linki napędzającej weszła głęboko w gniazdo. Za którymś razem uda Ci się tak to załączyć że prędkościomierz przestanie skakać. Również smarowałem linkę towotem, ale nie wiem czy akurat to pomogło.
Wskazania różniące sięo 10% w dół są dosyć powszechne, również w nowych samochodach. U mnie w Peugeocie przy wskazaniu 90 jest 80 wg. GPS. W nowym Focusie podobna różnica. Jak jedziesz pod górę lub z góry, różnica na GPS może być jeszcze większa, bo GPS działa w trzech wymiarach i uwzględnia prędkość wznoszenia / opadania, a prędkościomierz tylko w dwóch i składową pionową prędkości pomija.

Odpowiedz do tematu