Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze.
Autor Wiadomość
cyprian
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-09-08, 09:32   

Witam, jestem nowy na forum. Poszukuję kampera aby przemieszkać nim zimę w kopenhadze, nie ma tam z temperaturami tragedii, wykres pokazuje, że minimum to -2 a średnia ok. 0, więc to mnie nawet rozradowało. Budżet mam na to płynny, jak bym się zmieścił w 20 tyś to super jak nie to coś tam jeszcze ojciec powiedział że dorzuci więc było by z 40 tyś w sumie. Główkuję mocno nad fiatami z lat 91, 92, 93 bo są tanie , co o nich myślicie ? czy to kiepskie samochody czy dają radę ?? są 2 warianty silnika- 1,9 i 2,5 , który lepszY?
Najważniejsze pytanie dotyczy ogrzewania- gazowe czy na diesla ? które częściej się psuję ? i z jakim zużyciem należy się liczyć w obu przypadkach ? czy prąd jaki jest potrzebny do obsługi tego ogrzewania to może być masakra jak się nie jeździ tylko stoi 2 tygodnie a gniazdka obok nie ma ?? (( czy w takim razie opcja 1 lub 2 zmienia postać rzeczy))
Na co szczególnie zwrócić uwagę przyglądając się 15 letniemu kamperowi ?
dzięki za wszelkie sugestie
cyprian
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2010-09-08, 10:25   

KOGUT napisał/a:
nie pokuszą się by przerobić już istniejące tematy

Bo odrzuca ich od lektury ciągły off-top i pouczania jak maja się zachowywać. :haha:
Aby wyłuskać zdanie z informacjami trzeba przeczytać 33 inne odbiegające od tematu.
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje. :haha: :haha: :haha:

TOMMAR 
stary wyga

Twój sprzęt: KARMANN DEXTER 625
Piwa: 21/28
Wysłany: 2010-09-08, 10:45   

Januszu trafiłeś w sedno sprawy.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2010-09-08, 11:04   

janusz napisał/a:
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje.

Niestety niewiedza również kosztuje i często znacznie drożej. :-P

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-09-08, 11:25   

Cytat:
Ale nikt nie obiecywał, że będzie lekko. Wiedza kosztuje.

I tu pełna zgoda. Kolega Cyprian najwyraźniej nie zadał sobie trudu przestudiowania forum, bo tu ma większość odpowiedzi na swoje pytania.
Ja dorzucę tylko to, pięknie pokryte bitexem podwozie nie świadczy dobrze o właścicielu tylko o chęci zamaskowania różnych wad. Zgniłej podłogi lub przerdzewiałych elementów. :spoko

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-08, 12:41   

KOGUT napisał/a:
Jak wyobrażacie sobie żyjące forum ??? Tylko pierdoły o kranikach i markizie ??? Tego nikt nie zatrzyma jak chcecie by było ciekawie . Full merytorycznie chyba miało być na WC i może i jest bo dawno tam nie spojrzałem , tyle że nudno jak diabli , kto tam wchodził to liczył na zadymę bo przecież niczego więcej jak na CT wymyśleć się nie da w temacie kamperowania , tu mamy wszystko .

Robiłem na ten temat ankietę .......
Poważnie merytorycznie i elegancko ...... to w operze jest i nie mówię tu o przeglądarce internetowej - hmmmmm ale może komuś nawet sama zmiana przeglądarki na operę da to wszystko czego mu brakuje ... ;)

PS
Mimo że tu torszke się zgadzamy to i tak Cię pierzasty nie lubię i tak masz przechlapane ... ....... :ok :box2

WODNIK 
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Piwa: 55/242
Wysłany: 2010-09-08, 13:29   

Kogut napisał:
dziś jeszcze przytrafia mi się temat na który nie trafiłem ...do tej pory.

Nie,nie i jeszcze raz nie, to jest absolutnie niemożliwe :gwm :haha: :haha: :haha:

Pozdrawiamy Bronia i Janek

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2010-09-08, 13:34   

No dobra KOGUCIE :-P , chciałeś to masz. Ustosunkuję się do tego co napisałeś, chociaż w tym temacie to raczej nie na temat a może i na temat. Temat brzmi "Nowicjusz kupuje campera-nasza pomoc w wyborze." Czytając to co tu jest napisane "nowicjusz" dochodzi do wniosku, lub powinien dojść do wniosku, że najpierw opcja - szukaj. I wielu najpierw szuka. Czasami znajdują. Przyznam się, że ja mam tak samo jak ta druga grupa, która nie czyta 133 stron na temat bojlera by znaleźć zdanie "należny przeczyścić palnik". Wolę zapytać i pomiędzy dwoma zachęcającymi postami o treści "Wpisują się nowi ludkowie , którzy chcą wszystko mieć od razu na tacy , nie pokuszą się by przerobić już istniejące tematy (lenistwo? wygodnictwo? niewiedza?" (nie bierz tego do siebie, nie chodzi o te konkretne słowa lecz te miałem pod ręką) dostanę jakaś konstruktywną odpowiedź w rodzaju: poszukaj tutaj http//camperteam.pl/xxx/yyy, lub "pisał o tym kiedyś, ktoś, gdzieś, zaraz pomogę Ci znaleźć. Albo z goła radę "przeczyść palnik" Forum znam od początku :-P i wiem czego spodziewać się po Was Misiaczki moje. Wielu nowych jednak nie zna panujących tu obyczajów. Mają problem, znajdują forum i pytają tych którzy coś wiedzą, i chcą podzielić się swoją wiedzą. Trudno wymagać od ludzi by mając problem z palnikiem czytali całe forum, choć przedstawić się to należało by.

Wracając do tematu. Większość Was wie, że jestem na forum jednym z większych offtopowców i nader często zdarza mi się zakręcić temat. Chyba nawet częściej niż tobie.
KOGUT napisał/a:
Janusz , tO może Ty jako szef zdeklaruj jak widzisz przyszłość , jeśli wytykasz (nawet ze śmieszkami na końcu) jakieś błędy czy bolączki tętna CT to znak , że chciałbyś to widzieć inaczej , co innego dostawać takie uwagi ( i tu biorę to bardzo do siebie ) od zwykłego formułowicza , który może mieć swoje zdanie a co innego od Ciebie

To co napisałem to nie było wytykanie błędów tylko szukaniem a raczej przedstawienie mojego zdania w odpowiedzi na pytanie " dlaczego wolą ludzie zapytać niż przeczytać"
A jak widzę przyszłość? - świetlaną, będziemy najlepszym, największym, najzabawniejszym, najpoważniejszym, naj, naj, naj forum internetowym w tej części wszechświata. I niech tak pozostanie jak jest, chociaż opozycja pisze, że forum CT umiera.
Z wyrazami szacunku i życzeniami powodzenia na zbliżający się 2011 rok Wasz pucio pucio. :spoko :-P

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-08, 13:44   

janusz napisał/a:
Forum znam od początku :-P i

Hmmm no nie wiem .... nie wiem ....jakieś dowody może ...... :bajer boi wyglada na to żeś stworzył potwora :haha: :haha: :haha:

janusz napisał/a:
A jak widzę przyszłość? - świetlaną, będziemy najlepszym, największym, najzabawniejszym, najpoważniejszym, naj, naj, naj forum internetowym w tej części wszechświata. I niech tak pozostanie jak jest, chociaż opozycja pisze, że forum CT umiera.
Z wyrazami szacunku i życzeniami powodzenia na zbliżający się 2011 rok Wasz pucio pucio. :spoko :-P

A takie rzeczy to tylko w Erze ... ;)

No co Ty Januszku z tym końcem roku uwziąłeś się czy jak ...... czy gwiazdki się nie możesz doczekać bo Ci prezent jakiś obiecali :( ?

PS
Aha jaka opozycja .... ? :mikolaj :box :box2 jest jakaś w Kingsajzie :bajer

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2010-09-08, 13:50   

roger napisał/a:
Aha jaka opozycja .... ? :mikolaj

Opozycję lub konkurencję zawsze jakaś trzeba mieć bo to jest zdrowo. Inaczej wkrada się anarchia.
Ostatnio planowaliśmy plany na Sylwestra i po tym planowaniu tak mi zostało, do tego aura za oknem jesienno zimowa, przepowiednie w telewizyji o pogodzie przechlapane, zbiorniki na opał puste, dostawca cały czas powtarza że będzie taniej należy poczekać. Ot taki choinkowy nastrój :mikolaj .

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2010-09-08, 15:54   

KOGUT napisał/a:

Wodnik , prawdę piszę ...
KOGUCIE..juz jasniej nie da rady tego napisac...
moze nie wszyscy na forum sa zainteresowani TWOJĄ PRAWDĄ w kazdym temacie...

:chytry

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2010-09-08, 16:21   

KOGUT
Cytat:
czasami to Ciebie SZEFIE nie kumam

Nie tylko szefa

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/469
Wysłany: 2010-09-08, 17:39   

Kogut...
Cyprian zadał dość konkretne pytania, na które wielu z nas może odpowiedzieć w 60 sekund. A TY ZE SWOIM WSZECHMONOPOLEM MÓŁBYŚ TO ZROBIĆW 20 SEKUND.

Każesz mu wertować połowę forum, którego nie zna.. (że ile tam tych tematów jest?)
a wiesz, że sami czasem mamy problemy, aby coś znaleźć.
Nie wszyscy mogą siedzieć całymi dniami na CT.

Łosiu założył temat- i dobrze.. nikt za to go nie strofuje i nie każe mu grzebać w archiwach.
A czemu każesz to robić cyprianowi?
Skoro chcesz pomóc napisz coś konkretnego.. skoro nie chcesz NIE PISZ NIC i nie wyciągaj tego dywanika znów na sam wierzch.

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Wysłany: 2010-09-08, 20:35   

KOGUT napisał/a:
i mam olać nowego kolegę ??? :shock:

A wiejski zamek zamontowałeś? Jeśli nie to do łazienki kupisz sobie drugi. :bigok :haha:

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Wysłany: 2010-09-08, 20:41   

KOGUT napisał/a:
zamontowany ...jeden wystarczy :-P

Jesteś czujny jak kogut podwójny :haha: :haha: :haha: