|
|
|
W jakim miesiącu kupiliście swojego campera?? |
| Autor |
Wiadomość |
KrzysF
zaawansowany

Twój sprzęt: "Hyniek" - Hymermobil 540 1978r
|
Wysłany: 2010-09-01, 16:12
|
|
|
No to ja jestem pierwszy ze zgłaszających się, który kupił po sezonie (październik zeszłego roku). Wcześniej, zeszłego lata oglądaliśmy kilka innych kamperów ale marzenie ziściło się jesienią. I jak dotąd twierdzę, że był to udany zakup, nawet bardzo. 32-letnia maszyna przewiozła nas dzielnie już 14 tys. kilomerów i nigdy nie stanęła w drodze.
Oczywiście, naprawy się zdarzają. Ech, gdyby tak dało się hurtem wymienić wszystkie uszczelkowo-gumowe elementy, one niestety nie wytrzymują próby czasu. A to membrana pompy paliwa, a to wysprzęglik, a to uszczelka korka wlewu chłodnicy. Ten ostatni kosztował 14 złotych ale diagnoza, bagatela 1400 złotych. Ale to przyczynek do innej opowieści |
_________________ Pozdrawiam, Krzysiek
...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)
 |
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
|
Wysłany: 2010-09-01, 20:14
|
|
|
| Pamiętaj, że kamper nie jest tyle wart ile ceni sprzedający tylko ile daje kupujący. Warto poobserwować przez zimę, które nie znajdują nabywców a wiosną zaproponować swoją cenę i poczekać na efekt propozycji. |
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-01, 20:15
|
|
|
| Pamiętaj, że kamper nie jest tyle wart ile ceni sprzedający tylko ile daje kupujący. Warto poobserwować przez zimę, które nie znajdują nabywców a wiosną zaproponować swoją cenę i poczekać na efekt propozycji. |
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-01, 20:15
|
|
|
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

|
Wysłany: 2010-09-01, 20:17
|
|
|
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-01, 20:48
|
|
|
| Krzysztof M napisał/a: | | Pamiętaj |
Bede pamietał ale jak znam siebie to ja mam tak ze jak sie napale na cos co mi sie spodoba, to trace glowe cale szczescie ze żona jest ze mną |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2010-09-02, 17:15
|
|
|
To zalezy w ktorym roku chcesz kupowac
W ubieglym na przelomie tego i teraz to generalnie totalna kicha - i to o dziwo w obie strony.
Sprzedac cokolwiek to masakra, wiec wydawalo by sie ze kupic mozna lepiej. Nic podobnego - kupic nie ma co. Przynajmniej u nas. Zreszta to oczywiste skoro sie nic nie sprzedaje to i nie przyjezdza do sprzedania. Zas to co jest wisi czasem od poltora roku a handlarze nic nie opuszczaja, bo drogo kupili to i musza sprzedac , moze w lepszych czasach.
Indywidualni sprzedawcy jak widza ze nic nie ma, a maja cos dobrego to tez cene trzymaja.
Jestem na bierzaco probuje sprzedac terenowki i kupic busa 4x4 - ani jedno ani drugie.
Poza tym, zalezy co chcesz kupowac. Sa samochody ktore bardzo trudno sprzedac nawet w 40 mln kraju (mimo, ze sa bardzo dobre tylko niewiele osob ma o tym pojecie). I tu negocjacje mozesz prowadzic od jesieni az do wiosny, a nastepnego lata
Dalej zalezy za ile i w jakim stanie chcesz kupic - kupowanie starego uzywanego auta przed sezonem... to w tym sezonie moze nie pojezdzic, chyba ze ktos jest wyluzowany.
Samo objezdzenie to z poltoramiesiaca a jak cos wyjdzie to poprawka i znow objezdzenie.
Moim zdaniem kupic samochod uzywany na nadchodzacy sezon mozna max w kwietniu.
PS
a jak jestes przywiazany do LT kow to sprzedam Ci Karmanna, taraz taniej, na wiosne drozej . Negocjowac i ogladac mozesz cala zime |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
andreas p
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2008 Piwa: 15/43 Skąd: Bad Driburg
|
Wysłany: 2010-09-05, 11:59
|
|
|
Donald nie pytaj kiedy, talko jak trafisz na to co Ci sie podoba to kupuj |
_________________ Nadszedl czas .
zabawy i wypoczynku
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-05, 18:44
|
|
|
No szukam jak dziki....nawet teraz w Pradze przegladam strony na czeskim odpowiedniku alledrogo. Straszna popelina ...chyba ze Avie bym kupil..te sa tu na wypasie |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2010-09-06, 12:42
|
|
|
no wlasnie Avia...
jedna taka mijalem ostatnio, stala na podworku - dostalbys ja za darmo
(a moze sie myle)
nie wiedzialem ze takie cuda robili, i kawal auta, na tym mozna niezle mieszkanie wymoscic.
no cena mysle ze aktualna bez wzgledu na sezon
pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2010-09-07, 07:55
|
|
|
Hej!
Ja przez zimę tak napaliłem się, że w kwietniu pojechałem na tydzień do Niemiec, z plikiem camperków w ręku i wybrałem sobie jeden
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
marcos40
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato Dethleffs
|
Wysłany: 2010-09-08, 00:37
|
|
|
A ja myślę, że czas nie ma znaczenia Ja przez miesiąc codziennie studiowałem nowe oferty na markt.de i mobile.de aż w końcu kupiłem. Jak się okazało później nie bez mankamentów, którymi już kolegów na forum męczę ale uważam że okazyjnie. Oczywiście zależy ile chcesz wydać, im więcej tym więcej ofert Ja miałem budżet skromny ale kupiłem od pierwszego właściciela dorosłego mężczyznę w wieku lat 22 imieniem Fiat, z zabudową Dethleffs za 1400 euro. Wyprawa w celu adopcji (w obie strony) to koszt 1500 zł aczkolwiek przyznaję, że nie ponosiłem kosztów tablic wywozowych (ukłon właściciela) co koszty me obniżyło. No a jak już mam go za oknem to teraz się zaczęło... szukanie dostawców, na szczęście drobnych, elementów do naprawy
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 107/101 Skąd: Suwałki

|
Wysłany: 2016-11-09, 22:43
|
|
|
Podnoszę temat.
Kilku handlowców z którymi rozmawiałem twierdziło, że tylko teraz, tzn. do końca roku nie jest drogo
Po pierwszym stycznia, to dopiero wszystko pójdzie w górę!
Przeglądam oferty od kilku miesięcy i widzę, że 95% to te same auta.
Opinie wyrażone tutaj w tym wątku obniżyły mi sporo ciśnienie. Nie sądzę,że na wiosnę będzie drożej. Powinno być taniej. Przecież te wszystkie używane samochody po 31 grudnia będą o rok starsze.
Nowe stawki akcyzy? Zostawmy je w spokoju |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Rowerek
weteran

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SUN-TRAVELLER 658 LG
Nazwa załogi: Marek i MałgoŻata
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Cze 2012 Piwa: 28/4 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2016-11-09, 23:07
|
|
|
Pierwszego kupiłem w lipcu drugiego w pażdzierniku |
_________________ Marek |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-11-09, 23:07
|
|
|
Czy te kampery co obserwujesz tanieją? Jeśli tak to dlatego, że są starsze i bardziej wyeksploatowane
Ciekawy może być wpływ nowej akcyzy na ceny.
Złe kryterium, to nie bułki czy kapusta.
Nie ma co odpuszczać i kupować bo tanio.
Nie kupujesz na kilogramy.
Wybór jest skomplikowany i kompromisowy.
Cena, rocznik, marka auta, marka zabudowy, konfiguracja, stan, waga itd.... Nawet przy dużych pieniądzach wybór jest trudny.
A oferta uboga.
Nie ma co odpuszczać. A na wiosnę o ile ceny nie wzrosną lub nawet spadną, to nie masz gwaracji, iż trafisz.
Jeszcze raz przypominam, nie kupujesz kilkuset kilo, świeżego kampera.
Czepkę i kampera kupiłem na jesieni., Wrzesień październik. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|