Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
Wysłany: 2025-01-27, 16:51
No ja mam odwrotny problem... Probuje tak dobrac ustawienia i czyszcze cache zeby nie zobaczyl nazw, a on ciagle je widzi.... No coż, czekamy na pomoc kogos mądrzejszego w kwestii mDns/Bonjor/Zeroconf...
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
Wysłany: 2025-01-28, 09:53
Zobaczcie co znalazłem przy porannej kawce... Jeśli dziś uda mi się wrócić z roboty (choć to mało prawdopodobne) - jutro będę miał takie cudo w swoim domowym banku energii, a na wiosnę w kamperku!
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Wysłany: 2025-01-28, 23:56
W robocie szybko poszło, miałem więc kilka minut wolnego, a pod ręką wolne ESP. Jako że mój bms to nie JK ale JBD, zajęło to pięć minut więcej ale warto było... Informacje z bms przez bluetooth trafiają do ESP, z tamtąd przez WiFi do brokera MQTT i dale już prosta droga do HomeAssistanta... Teraz jeszcze do kompletu dołożę obsługę SINUS PRO ULTRA i temat zarządzania energią w domu i kamperze zakończony.....
Ale to za kilka dni, póki co muszę trochę popracować zawodowo.
Screenshot 2025-01-28 at 23-47-38 Ustawienia – Home Assistant.png
Plik ściągnięto 51 raz(y) 192,43 KB
Wysłany: 2025-02-14, 09:25
No i zamiast kilku dni zeszło mi kilka tygodni. Ale już w domciu. W międzyczasie kurier dostarczył nową przetwornicę... No wygląda obiecująco.
Pooglądałem troszkę statystyki zużycia energii przez poszczególne urządzenia w domu i trochę mi uszy opadły. Niby to wszystko dużo nie bierze, ale gdy się to skumuluje - wychodzą spore wartości.
Jako przerywnik i trening przed nową zabudową Milki 2.1 postanowiłem na szybko obniżyć rachunek za prąd w domu. Analiza wykazała że mam trochę wampirów energetycznych które nie biorą dużo, ale stale. Mam też trochę ogniw Lifepo które stoją i się kurzą, a na dachu domu trochę miejsca. Chciałem przejść na taryfę dynamiczną i zbudować sam magazyn energii który będzie ładował akumulatory gdy prąd w sieci jest tani, ale po dokładniejszej analizie warunków dostawcy energii okazuje się że oferta wyrzucona z systemu pod wpływem rządowych nacisków to jedna wielka podpucha, jeśli wręcz nie oszustwo dlatego postanowiłem dołożyć też kilka paneli i przejść na całkowicie własne zasilanie, a sieci używać jako zabezpieczenie awaryjne. Mam też kilka odbiorników o dużej mocy szczytowej (indukcja, pompy hydrauliczne windy) który podłączenie wymagałoby użycia ogromnej przetwornicy, a ta z kolei zużywałaby mnóstwo energii na własne potrzeby. Dlatego po analizie zdecydowałem się na małą przetwornicę zasilającą serwerownię, komputer w warsztacie, kocioł, szafkę RTV i może jeszcze lodówkę (choć potrafi nieźle kopnąć zużyciem) a resztę urządzeń pozostawię podłączoną do sieci.
Screenshot 2025-02-14 at 09-22-01 Energia – Home Assistant.png
Plik ściągnięto 43 raz(y) 316,49 KB
Wysłany: 2025-02-14, 10:00
Chcę w podsieci uwzględnić tylko te urządzenia które nie mają dużej mocy szczytowej aby nie przeciążyć przetwornicy. Swoją drogą... Zastanawiające są te piki generowane przez lodówkę raz na dobę. Rozmrażanie??? Osuszanie tacki na skropliny???
Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 40 raz(y) 412,99 KB
Wysłany: 2025-02-14, 10:06
A gdy do wykresu za ostatnie kilka dni dołożyć całkowitą moc pobieraną z sieci - to już istna masakra. To już musiałby być potężny, wielki ciężki i drogi falownik.... Piki 5 czy 10kW nie są niczym niezwykłym ani niecodziennym
Bez tytułu.png
Plik ściągnięto 39 raz(y) 235,61 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum