Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima-ekstrahiperduperowo-hipsterska
Autor Wiadomość
pasza 
weteran

Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Piwa: 21/2
Wysłany: 2019-02-13, 23:33   

kalinin napisał/a:
Przy tych wszystkich wyliczeniach proszę pamiętać, że zaleca się aby różnica temperatury między pomieszczeniem klimatyzowanym a temperaturą zewnętrzną sięgała maksymalnie 7°C

Ja ustawiam nawet mniej niż 7 tak z 5 stopni różnicy, mieszkam wilgotnym klimacie (lato z 80%) i już samo to że klima działa i zmniejsza wilgotność bardzo dużo daje w temp. odczuwalnej.
Najgorsze jest przyzwyczaić się do klimy, ciężko to opisać bo mi się nie chce :) ale po żołniersku :
Kod:
"to co odczuwałeś w maju jak popołudniu było zaledwie 30 jako bardzo gorący dzień wymagający konieczności użycia klimy! dziś byś uznał być za chłodny jak w klimatyzowanym pomieszczeniu"

40st sierpień 80% wilgotności w nocy 29stopni choć i 34 w nocy bywa przy scirocco.
Dobranoc.

Edit:
ktoś sobie jaja robi z teksem pisanym , wiem że można ingerować w trakcie czy mam to udowodnić czy się odpied.

Postaw piwo autorowi tego posta

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2019-02-13, 23:58   

pasza napisał/a:
...
wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?

Doszukujesz/oszukujesz - się. Przewróć na odwrót dla pojęcia. Klasyczna farelka 2000W ile ci nagrzeje? Wiesz bo znasz i nie udawaj że nie. Klima musi x2 by równie skutecznie schłodzić.
Klima 500W to odwrotna farelka o mocy 500W... dmucha coś trochę letnim.

pasza 
weteran

Wysłany: 2019-02-14, 00:12   

Socale napisał/a:
pasza napisał/a:
...
wszystkie klimy z małym poborem energii dziwnie wymiotło , są jakieś inne klimy 360-500W dostępne?

Doszukujesz/oszukujesz - się. Przewróć na odwrót dla pojęcia. Klasyczna farelka 2000W ile ci nagrzeje? Wiesz bo znasz i nie udawaj że nie. Klima musi x2 by równie skutecznie schłodzić.

Ale o czym ty piszesz? jaka farelka tu można w idealnych warunkach uzyskać nadsprawność x7-8 a zwyczajne x3-5 to norma , nie jest to żadne perpetuum mobile, poczytaj jak to działa bo to proste jest zamiast pisać bez sensu "Doszukujesz/oszukujesz"
Widzę że tu prosta wiedza ja działa klima jest tajemna? i co rusz widzę projekty rzekome patenty na to co w ciągu jednego dnia ogarnąłem no powiedzmy dwóch, na cudowne klimy KTÓRE JUTRO WYJDĄ :)

Podałem po polsku nawet schemat gdzie jak na dłoni widać,wystarczy myśleć co robią temp. i skąd nadsprawność , ale coś czuję że tu nikt tego nie zrozumie, a ci co się połapali robią patenty na coś co jet oczywiste i dawno w użyciu.
Ostatnio zmieniony przez pasza 2019-02-14, 00:38, w całości zmieniany 3 razy  

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-02-14, 00:16   

Bronek napisał/a:
...
Wypisując kwit zużywam 10 kcl energii, papier za ułamek grosza, atramentu ilość nie do wyceny, trochę prądu, czynszu. Tak może w sumie za zeta!

A biorę 5 dych :spoko

Wytłumaczy ktoś dlaczego jestem takim ssynem? Przecież mógłbym wypisać i tego zeta dodać do kwitka?

Tak wytłumaczę!
Bo TY WIESZ, ile energii zużywasz, ile papieru na to potrzeba, ile atramentu, ile w tym czasie prądu, obciążeń czynszowych, ile najdroższej wiedzy. Swojej wiedzy.
Ja też zarabiam na wiedzy, nie na marży. Im większą ją mam tym więcej... klientów. :gwm Stawiam ceny w kosmos zaporowe, nie skutkuje. Jestem niewolnikiem moich, w górę od kosmosu zasobnych klientów. Ehhh... żebym tak umiał 20-30 lat temu. Trump by mi buty polerował.
A się starzeję :dziadek:

pasza 
weteran

Wysłany: 2019-02-14, 00:48   

Pasza napisał/a:
Podałem po polsku nawet schemat gdzie jak na dłoni widać,wystarczy myśleć co robią temp. i skąd nadsprawność , ale coś czuję że tu nikt tego nie zrozumie, a ci co się połapali bredzili że robią patenty na coś co jet oczywiste i dawno w użyciu ba bredzili że niedługo będą sprzedawać super klimy do kamperów

Tu mój patent z deumidyfikatorem jako klima , sam to wczoraj wymyśliłem ale widać ktoś się cofnął w czasie i zgapił ode mnie :) mam go zaskarżyć za to czy jak?

Żałosne.

pasza 
weteran

Wysłany: 2019-02-14, 01:03   

Socale napisał/a:

W co grasz i o co?
Dlaczego zmienia się tekst i chronologia?
Być może to pytanie nie do ciebie ale coś mi tak intuicja i logika podaje ?

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2019-02-14, 01:06   

pasza napisał/a:
Tu mój patent z deumidyfikatorem jako klima , sam to wczoraj wymyśliłem ale widać ktoś się cofnął w czasie i zgapił ode mnie mam go zaskarżyć za to czy jak?

Tak zaskarż go , zyskaj fortunę i kup normalną klimę nie wyważając otwartych drzwi.
Wałkujesz temat bezproduktywnie kilka stron o tym co wszyscy wiedzą od lat.
:spoko

pasza 
weteran

Wysłany: 2019-02-14, 01:20   

Andrzej 73 napisał/a:

Wałkujesz temat bezproduktywnie kilka stron o tym co wszyscy wiedzą od lat.

Proszę grzecznie o przykłady, ja widać nieudolny jestem a ty taki spec , nie trafiłem ani tu ani nigdzie indziej po polsku o tym ,widać słabo szukałem.
Wykaż to przecież od lat o tym wiadomo jak piszesz , proszę pokaż to tylko nie od dupy strony odwracając kota ogonem ale jak piszesz " o tym co wszyscy wiedzą od lat." bo socale i inni którzy robią patenty widać tego nie wiedzą może ty nas oświecisz geniuszu?

nie nie z nadsprawnościa ale to z osuszaczem powietrza jako klima.

Fakt:Wałkują od lat i do niczego nie doszli a ja w ciągu 2 dni pokazałem że stoją w miejscu i są możliwości :)

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2019-02-14, 09:12   

Socale napisał/a:

Mylisz się.
Farelka 500W to 500W mocy grzewczej i COP1.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2019-02-14, 09:20   

COP to nie Centralny Okręg Przemysłowy a https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_wydajno%C5%9Bci_ch%C5%82odniczej

No to mamy dwóch ciężko strawnych inerlocutorów. :mrgreen:

pasza 
weteran

Wysłany: 2019-02-14, 09:48   

Johny_Walker napisał/a:
Socale napisał/a:

Mylisz się.
Klima inwerterowa pobierająca 500W to >2kW mocy grzewczej lub chłodniczej przy COP4. Możliwe że >3kW i COP>6 zmierzające do teoretycznego maksimum.

Ta nadsprawność jest na każdej tabliczce klimy (była przynajmniej) bo jeśli pisze jak byk że bierze np. 1000W ale moc grzewcza 4,3KW, chodzenia 4KW to co to jest?

Kolejny patencik na marnowanie się potężnej energi cieplnej przy ochładzaniu skraplacza, przecież aż się prosi zastosować coś co by wytwarzało energię z różnicy temperatur.
prosty przykład: https://www.youtube.com/watch?v=8EEd_GIiZxQ
Już mam patent na inverter prawie za darmo :) ale musiałbym na czymś testować a tę klimę za 15eu jakiś sęp kupił.

Tak to jest jak się niczego nie produkuje a jest się liderem w zbijaniu palet i produkcji jabłek, kiedyś Polska 10 miejsce w świecie (CIA podawała 12)dziś z 50 a może realnie nawet dalej w przemyśle.
W Włoszech też już mało co się produkuje ale choć projektują nadal.
durnego kopresora na 12v nie idzie dostać za normalne pieniądze trzeba chinola prosić się, a kiedyś w Polsce produkowano wszystko i taki kompresor to był pryszcz za grosze.

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-02-14, 19:04   

pasza napisał/a:
...
durnego kopresora na 12v nie idzie dostać za normalne pieniądze trzeba chinola
...

Mam tego 12kG, potrzebujesz? Podaj adres wyślę Ci extra.
Mam nawet z logo Audi, Mercedes...
:bigok
.
.
.
Johny_Walker napisał/a:

Mylisz się.

Masz rację, całe zużycie idzie w ciepło. To tylko przykład do przemyślenia, niekoniecznie zgodny z obliczeniami wydajnościowymi, ale chciałem zwrócić uwagę, że farelce łatwiej jest ogrzać o +10stC niż klimatyzacji schłodzić w przeciwnych sobie warunkach o -10stC przy tych samych poborach mocy.

MisioKRAK 
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Piwa: 28/15
Wysłany: 2019-02-14, 19:58   

Po ciężkim dniu pracy fajnie jest takie coś poczytać ;)

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2019-02-14, 20:12   

O widzisz Michał, jako doświadczony autorytet w tej materii masz okazję wyprostować bzdury bo ja sam się już zmixowałem i mam :roll:
:spoko

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2019-02-14, 21:38   

pasza napisał/a:
Ta nadsprawność jest na każdej tabliczce klimy (była przynajmniej) bo jeśli pisze jak byk że bierze np. 1000W ale moc grzewcza 4,3KW, chodzenia 4KW to co to jest?

To znaczy że 1000W bierze wg swojej mocy nominalnej. A w rzeczywistości weźmie od 200 do 1200W, ochłodzi od 1-5kW i podobnie ogrzeje.
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2019-02-14, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu