Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2019-07-18, 07:59
Budowa kampera na bazie Jumper L3H2
Autor Wiadomość
rviru 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper L3H2 3.0 HDI
Piwa: 4/5
Wysłany: 2021-06-30, 14:56   

reaven22 napisał/a:
rviru napisał/a:
Ale tu pojawiła się nieplanowana potrzeba i pytanie czy możecie mi polecić jakąś przyzwoitą przetwornicę która obsłuży w razie czego pompę wody ? Nie mówię tu o ciągłej eksploatacji ale o manualnym włączaniu na żądanie tak żeby wody tylko nabić. U siebie mam mniej więcej taką pompę : https://www.hurtowniaprze...-m-p-10696.html
Pytam bo nie chcę wywalić kasy na coś co się okaże nieprzydatne.

Podejrzewam, że coś takiego da radę.
https://www.polskieprzetw...ips-4000s-4000w
Ważne aby miało płynny start, bo silniki 1 fazowe indukcyjne potrafią pociągnąć kilkadziesiat amper przy rozruchu.
ewentualnie szukaj tańszych na aliex... tylko musi być sinus z miękkim startem.

Dzięki reaven22 za namiar w jakim kierunku iść.

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-06-30, 14:59   

decumanus napisał/a:
Ile Cie tapicer kosztowal?
R

Za dwa fotele +materiał ekoskóra dałem 1,1 tys.
Czy drogo nie wiem , zależy jak patrzeć na całość, gdzie w sumie koszt finalny dwóch foteli zamknął się poniżej 2 tys.(zakup foteli, obrotnic,tapicerowanie) Nie sądzę żeby to było możliwe do zrealizowania w tej cenie kupując gotowce.
Aha plastiki sam malowałem , czyli jeszcze doszedł koszt farby :)

Postaw piwo autorowi tego posta

necik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-04, 13:30   

@rviru wrzuć więcej zdjęć ze środka, bo mam Ducato L3H2 do zabudowania dla dwóch osób i zaciekawił mnie twój projekt bez dodatkowych siedzeń w drugim rzędzie. Mam kilka pytań:

- Czy przy stoliku kierowcy nie jest za ciemno? Czy nie przydałoby się tam jakiś małe otwierane okno na ścianie?
- Jak wygląda stolik pasażera? Czy to jest podnoszony blat kuchenny? Czy nie jest za wąski?
- W łazience masz tylko wentylator? Jak on sprawdza się?

Ja myślę nad czymś takim. Zamiast dużej łazienki z oddzielnym prysznicem dałbym szafę i na niej 24-calowy monitor do pracy. Albo łóżko wzdłuż, bo mam 183 cm i chcę mieć duży garaż na dwa rowery górskie. Stolik pasażera na uchwycie Lagun.

ducato 14 B 2 os wzdłuż łazienka po str kierowcy.png
Plik ściągnięto 16 raz(y) 86,3 KB

ducato 32 łóżko w poprzek 2 rowery na środku.png
Plik ściągnięto 15 raz(y) 82,18 KB

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-07-04, 16:51   

necik napisał/a:

- Czy przy stoliku kierowcy nie jest za ciemno? Czy nie przydałoby się tam jakiś małe otwierane okno na ścianie?

Dla mnie nie jest za ciemno, mam tam podświetlenie taśmą led pod szafką i jak dla mnie jest wystarczające. Okna tam nie chciałem, nie chcę żeby samochód za bardzo rzucał w oczy bo parkuję na dziko. Z zewnątrz staram się utrzymać wrażenie zwykłego dostawczaka. Ale jak najbardziej można tam by było wstawić jakieś małe okienko , na pewno miałoby to swoje plusy, ale z drugiej strony tu nie ma drugiego rzędu siedzeń a Ty siedząc na fotelu kierowcy masz z boku okno w drzwiach więc w mojej ocenie zbędna dziura ;)

necik napisał/a:

- Jak wygląda stolik pasażera? Czy to jest podnoszony blat kuchenny? Czy nie jest za wąski?

Stolik pasażera to jednocześnie przedłużeniem blatu roboczego w kuchni,a w sumie to na odwrót, przedłużając blat zyskałem przypadkowo stolik dla pasażera.. Po rozłożeniu blat sięga początku otworu drzwi przesuwnych. Czy jest za wąski... raczej nie , to jest blat kuchenny z ikei , standardowa szerokość chyba 64, a na tym odcinku przy drzwiach ścieniony do ok 54-55 cm, dokładnie nie pamiętam

necik napisał/a:

- W łazience masz tylko wentylator? Jak on sprawdza się?

Tak w łazience mam tylko wentylator/grzybek. Jest to od początku zamierzone. Nie chciałem tam okna ze względu że tą przestrzeń na dachu zarezerwowałem pod panele fotowoltaiczne. Grzybek od wentylatora idealnie mieści się pod panelami i na dachu go nie widać, a dzięki temu mogłem wsadzić tam ponad 600W paneli mimo jeszcze dwóch okien .
Jeśli chodzi o to czy się sprawdza to tak daje radę podczas kąpieli wyciągać powietrze. Ale jego jedyny minus to to że w oryginale te grzybki do cichych nie należą, teraz jakbym montował to zamieniłbym w nim wiatrak na jakiś lepiej łożyskowany. Ale to zawsze mogę jeszcze zrobić, na razie mi się nie chce :) . Ale jeśli będziesz taki montował to naprawdę polecam od razu to zrobić.
Generalnie ten wentylator używam podczas kąpieli, ale jako narzędzie do szybkiej wymiany powietrza w całym samochodzie używam okna turboventa Fiammy , rewelacyjnie się sprawdza.

Zdjęć więcej nie mam, aktualnie pracuję na finalnym wykończeniem i na razie to wygląda nieszczególnie :) . Jak wszystko ukończę i pomaluję to wrzucę, na razie to nie warto się chwalić ;)

necik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-04, 17:57   

Zastanawiam się czy przedłużenie blatu kuchennego jako stolik pasażera nie będzie kłopotliwe w komunikacji? W sensie kierowca chce wyjść, to pasażer musi zabierać graty i opuścić stolik. Może ktoś ma takie rozwiązanie i mógłby podzielić się opinią.

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-07-05, 08:03   

necik napisał/a:
Zastanawiam się czy przedłużenie blatu kuchennego jako stolik pasażera nie będzie kłopotliwe w komunikacji? W sensie kierowca chce wyjść, to pasażer musi zabierać graty i opuścić stolik. Może ktoś ma takie rozwiązanie i mógłby podzielić się opinią.

Dokładnie tak ja mam. Nie bardzo rozumiem co oznacza "kierowca chce wyjść". No jeśli się uprze że przez drzwi przesuwne, to tak pasażer musi złożyć stolik bo inaczej to tylko na czworakach pod stolikiem. Ale przecież są drzwi kierowcy z których może skorzystać. A jeśli mowa o tym czy może przejść swobodnie od fotela do łązienkii , łózka czy też skorzystać z kuchni to żadna strona drugiej w tym nie przeszkadza, ciąg komunikacyjny "korytarz" nigdy nie jest zastawiony.

necik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-05, 08:25   

rviru napisał/a:
No jeśli się uprze że przez drzwi przesuwne, to tak pasażer musi złożyć stolik bo inaczej to tylko na czworakach pod stolikiem. Ale przecież są drzwi kierowcy z których może skorzystać.

Jak w praktyce wygląda wyjście przez drzwi kierowcy? Załóżmy, że kierowca siedzi przy swoim stoliku. Czy aby wyjść przez swoje drzwi, to musi kręcić fotel dookoła w lewo, czy w prawo też jest na to miejsce?

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-07-05, 08:37   

necik napisał/a:
rviru napisał/a:
No jeśli się uprze że przez drzwi przesuwne, to tak pasażer musi złożyć stolik bo inaczej to tylko na czworakach pod stolikiem. Ale przecież są drzwi kierowcy z których może skorzystać.

Jak w praktyce wygląda wyjście przez drzwi kierowcy? Załóżmy, że kierowca siedzi przy swoim stoliku. Czy aby wyjść przez swoje drzwi, to musi kręcić fotel dookoła w lewo, czy w prawo też jest na to miejsce?

Pełen obrót jest niemożliwy, przynajmniej u mnie i sądzę że u innych może być podobnie.

Niestety nie wszystko się da zrobić , a jeśli już to potrzeba kompromisów.
Jeśli chcesz aby pasażer miał stolik, a kierowca miał możliwość używania w tym czasie drzwi przesuwnych bez składania tego stolika . To zdecydowanie nie może to być przedłużenie blatu kuchennego.bezpośrednie. Stolik pasażera raczej na pewno zajmie światło przejścia w drzwiach przesuwnych, dlatego trzeba będzie zostawić tak dajmy ok 50 cm światła przejścia , wiec kuchnia nie może za bardzo wchodzić na drzwi przesuwne. Jest to do zrobienia, Ja mam powiedzmy długą kuchnię o zajmuje mi praktycznie połowę światła drzwi. Ale jak nie będziesz montował piekarnika, dużego zlewu i lodówki podblatowej , wystarczy że jedna z tych rzeczy będzie mniejsza to już zyskujesz na miejscu.
Na pewno jest to do ogarnięcia i tragedii nie będzie z przejściem.

necik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-05, 08:44   

Ja myślałem na d tym, aby stolik pasażera zrobić na uchwycie Lagun.

39113050611_ca29ffbc5e_k.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 476 KB

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-07-05, 08:49   

Jak najbardziej to się sprawdzi. Przy takim stoliku spokojnie robisz kuchnię i zostawiasz przejście miedzy stolikiem a kuchnia na ok 50 cm w górę. Jest na to miejsca. Nie pamietam wymiarów otworu drzwi i mojej kuchni, ale na 100% miejsca na to co chcesz będzie. Ewentualnie tak jak pisałem kuchnie zrobić o jakiej 10-20 cm krótszą jak ja mam.

Rozumiem że ten stolik po złożeniu ma blat tak jakby na "plecach" fotela, a jak wygląda jak się go złoży ale fotel pasażera ciągle odwrócony ? Co wtedy zastawia, nogi pasażera czy światło w przejściu drzwi ?

necik 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-07-05, 08:57   

rviru napisał/a:
Rozumiem że ten stolik po złożeniu ma blat tak jakby na "plecach" fotela, a jak wygląda jak się go złoży ale fotel pasażera ciągle odwrócony ? Co wtedy zastawia, nogi pasażera czy światło w przejściu drzwi ?

Tego stolika chyba się nie składa. Trzeba go zdjąć z tej nogi.

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-07-05, 09:00   

necik napisał/a:
Tego stolika chyba się nie składa. Trzeba go zdjąć z tej nogi.

to w sumie lepiej ;) , blat można gdzieś upchnąć jak stolik nie potrzebny i nie będzie zawadzał.
Podoba mi się taki stolik , ale już nie mam go gdzie wsadzić :)

Jeśli ta noga by się opuszczała to jako zawnętrzny też można by go użyć

stolik.png
Plik ściągnięto 3 raz(y) 548,37 KB

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-10-14, 19:55   

Czy ktoś z was miał podobny problem z toaletą dometic ct4110. Mianowicie po wyjeciu kasety opada pomarańczowa klapka. W traksie wsuwania kasety powinna sie podnieść. Tam jest tak zwykła dźwignia która kaseta dociska. Wszystko działało aż przestało. Aktualnie klapka pomaranczowa nie podnosi się do końca. Dopiero naciśniecie jej na końcu z pewną siłą powoduj jej calkowite podniesienie. Kasety teraz nie da sie wsunąć bez pomocy z drugiej stony poprzez reczne jej podniesienie. Ja tam nie widzę niczego co może sie zepsuć. Jest tam tylko ta dzwignia , a teraz tak jakby jej skok sie zmniejszył. Czy coś mi odpadło i czegoś brakuje ? Nic tam nie widzę. Ma ktoś jakiś pomysł zanim to rozbierając rozwale ;) ?. Na filmiku widać o co mi chodzi.
https://youtube.com/shorts/dt6xlsskulA?feature=share

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 333/226
Wysłany: 2021-10-15, 09:09   

rviru napisał/a:

Zawsze możesz podjechać do Duniego , masz ta wygodę ze jest blisko. :ok

rviru 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-10-15, 11:59   

W sumie fakt, nie pomyślałem o tym żeby to tak załatwić. W linii prostej mam do nich jakiś kilometr.
A w razie czego odepnę dźwignię i zamocuje linkę, podczas wsuwania kasety pociągnę za linkę i tez będzie działało.

Odpowiedz do tematu