Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lubartów i okolice
Autor Wiadomość
Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2013-07-03, 15:28   Re: Byliśmy i gorąco polecamy!

Mahawatar napisał/a:
, a sam Lubartów uroczy.

A tak konkretniej... to co tam jest uroczego w tym miasteczku i okolicach ? (powiedzmy, że to że nakręcono tam 10 filmów specjalnie mnie nie ekscytuje..)

Bajaga&Instruktori
Postaw piwo autorowi tego posta

rysiol 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 94/28
Wysłany: 2013-07-04, 07:01   

Uroczy to nie to samo co ekscytujący. Ekscytacja to podniecenie, pobudzenie a tego trzeba szukać gdzie indziej niż na naszej prowincji. U nas spokój, relaks, meandrujący Wieprz, cieniste lasy, kolorowe pola, pomniki naszej przeszłości to właśnie jest urocze, nie ekscytujące.

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2013-07-15, 22:59   

rysiol napisał/a:
Uroczy to nie to samo co ekscytujący. Ekscytacja to podniecenie, pobudzenie a tego trzeba szukać gdzie indziej niż na naszej prowincji. U nas spokój, relaks, meandrujący Wieprz, cieniste lasy, kolorowe pola, pomniki naszej przeszłości to właśnie jest urocze, nie ekscytujące.

Moja uwaga o "ekscytacji" dotyczyła plenerów filmowych - które są chyba atrakcyjne tylko dla miłośników danego filmu...
Chciałem tylko poznać coś fajnego, jak mówisz - uroczego... (poza polami i lasami, sorki ale to jest prawie wszędzie :wyszczerzony: )

Bajaga&Instruktori

rysiol 
weteran

Wysłany: 2013-07-20, 21:41   

Bajaga napisał
Cytat:
Chciałem tylko poznać coś fajnego, jak mówisz - uroczego... (poza polami i lasami, sorki ale to jest prawie wszędzie :wyszczerzony:

Mam takie dziwne wrażenie że się czepiasz. Jest taka zasada że o gustach się nie dyskutuje. Nie wszystko wszystkim musi się podobać. Mądrze piszesz, że krajobraz jest wszędzie, tylko nie zauważasz, że wszędzie jest inny. Piękny jest w Toskanii, inaczej piękny jest na stepach akermańskich, lecz także Roztocze, Podlasie, czy dolina Wieprza to tereny gdzie uważny podróżnik może odnaleźć dużo uroczych miejsc. Niestety bardzo często zachwycamy się tym co odległe nie dostrzegając tego mamy po nosem.

Posłużę się przykładem: W ramach wymiany młodzieżowej przyszło nam gościć u siebie Francuzkę z Bretanii. Program wymiany był tak pomyślany, że młodzież miała zorganizowane wycieczki do Warszawy, Krakowa i zamku Krzyżtopór w Ujeździe oraz zwiedzanie okolicy. Przed powrotem do Francji spytałem co z pobytu w Polsce najbardziej utkwiło w jej w pamięci. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu stwierdziła, że okolice Wieprza, gdyż pasjonuje ją kajakarstwo i Wieprz ją zauroczył. Od tej pory sam jakoś inaczej spoglądam na to, co dotychczas wydawało mi się takie pospolite i nieciekawe.

Napisz proszę co Ciebie pasjonuję, czego poszukujesz w swoich podróżach, co Cię ekscytuje może znajdziemy coś takiego w naszych stronach. :spoko

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2013-07-29, 09:09   

rysiol napisał/a:
Bajaga napisał
Cytat:
Chciałem tylko poznać coś fajnego, jak mówisz - uroczego... (poza polami i lasami, sorki ale to jest prawie wszędzie :wyszczerzony:

Mam takie dziwne wrażenie że się czepiasz. Jest taka zasada że o gustach się nie dyskutuje. Nie wszystko wszystkim musi się podobać.

Właśnie nie chcę żeby wychodziło ze sie czepiam :lol:
Chodzi mi tylko o to, ze i u nas i na innych tego typu forach dosyć często zauuważam promowanie swych "małych ojczyzn" pozbawione hmm... obiektywizmu. Chodzi mi o entuzjastyczny opis jakiegoś miejsca, w którym tak naprawdę nic do oglądania nie ma..
ok, podam przykład: Kruszyniany (Podlasie)
1. Opis fanatyka: oaza spokoju, gwarancja ciszy, piękne widoki na prastare łąki, wspaniałe możliwości jazdy rowerem przy wtórze bocianów, możliwość zapoznania się ze wspaniałą kulturą Tatarów ich wierzeniami w swietnie zachowanym meczecie i kuchnią w oryginalnej tatarskiej restauracji.
2. Opis sceptyka lub osoby obiektywnej. Niewielka podlaska wieś na końcu drogi. Nie ma sensownego miejsca do nocowania kamperem, meczet wyglada jak przecietna wiejska chata, kuchnia tatarska nie nadzwyczaj dobra ale za to droga. Mozna pojeździć po okolicy rowerem, no bo niby co innego tam robic...

Także, różne są możliwe punkty widzenia.. 8-)

I ja uważam, że śmiganie 300 czy 500km by zobaczyć ten meczecik to lekka przesada...

Ale tak w ogóle to bez urazy :spoko

Bajaga&Instruktori

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/625
Wysłany: 2013-07-29, 15:09   

Bajaga napisał/a:
I ja uważam, że śmiganie 300 czy 500km by zobaczyć ten meczecik to lekka przesada..

Masz rację, my śmigaliśmy te 300 km, żeby zobaczyć znajome bużki towarzyszy z CT :bigok

rysiol 
weteran

Wysłany: 2013-07-30, 15:46   

Paradoks polega na tym iż obydwie przytoczone przez ciebie opinie o Kruszynianach mogą być prawdziwe. Piękno, zaciekawienie, smak, zainteresowanie, czyli ogólnie mówiąc nasze odczucia zawsze są subiektywne. Jak mówi stare przysłowie jednemu podoba się Kasia innemu Marysia. Dlatego też pisałem wcześniej, że o gustach się nie dyskutuje.

Na przykład ja uwielbiam sery, a moja żona wyczuwając stoisko z serami zatyka nos i oddala się jak najszybciej.

Miłośnik roślin cały dzień potrafi zachwycać się jakąś roślinką, którą inni traktują jak normalne badyle.

W sferze doznań moim zdaniem obiektywizm nie istnieje. Pewnie można napisać, że jeśli na przykład Kozłówka uzyskała pierwsze miejsce w konkursie "National Geographic", to podobała się wielu ludziom, lecz na pewno wśród zwiedzających znajdzie się ktoś kto powie "phi, trochę starych mebli, trochę obrazów, jakiś park, a na dodatek Bierut z Leninem lepiej było pojechać na ryby".

Swoją drogą to ciekawe na ile jesteśmy naprawdę wolnymi ludźmi i sami decydujemy co nas interesuje, co chcemy zobaczyć, gdzie odpocząć, a na ile jesteśmy tylko jednymi z wielu tysięcy, czy nawet milionów klientów przemysłu turystycznego? Nawet gdy nie korzystamy ze zorganizowanych wycieczek to udajemy się stadnie do miejsc które przewodniki opisują jako te których nie można ominąć. Czy naprawdę udany wyjazd do Włoch musi zawierać potrzymanie za cycuszek Julii, zdjęcie z krzywą wieżą itp.

moim zdaniem ciekawy artykuł o turystyce

rysiol 
weteran

Wysłany: 2013-12-17, 22:18   

Namawiałem Was wcześniej do zwiedzania muzeum w Kozłówce. Oczywiście nadal uważam, ze warto a dla tych którzy zimę spędzają w domciu polecam wirtualny spacer po muzeum

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 141/307
Wysłany: 2013-12-18, 13:16   

SlawekEwa napisał/a:
Bajaga napisał/a:
I ja uważam, że śmiganie 300 czy 500km by zobaczyć ten meczecik to lekka przesada..

Masz rację, my śmigaliśmy te 300 km, żeby zobaczyć znajome bużki towarzyszy z CT :bigok

Niektórzy kupują samochody turystyczne aby sprawnie, wygodnie zobaczyć jak najwięcej atrakcji. Potrzebują extra campingów, znanych nazw kurortów, przejechanych tysięcy km. Takie osoby nazwałbym turystami.

Inni kupują samochody kampery - niekiedy pełnoletnie. Oni jadą na spotkania ze znajomymi często którzy są już dla nich przyjaciółmi. Dla nich ważni są ludzie, ich relacje z nimi. Oni samochody nazywają domami na kółkach i nie traktują ich jak wozidełka. Nie potrzebują extra kempingów itp. Nawet w Kruszynianach zabitej wiosce na Podlasiu jest im dobrze. Co więcej spotykają się bez kamperów np. na wigilii albo przyjeżdżają do siebie "na podwórek" i spędzają tam wiele czasu bez widoku na Adriatyk.
Wydaje mi się że kamperowanie to sposób na życie ale nie każdy turysta to czuje.

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2013-12-18, 19:38   

[quote="rysiol"]Namawiałem Was wcześniej do zwiedzania muzeum w Kozłówce. Oczywiście nadal uważam, ze warto a dla tych którzy zimę spędzają w domciu polecam wirtualny spacer po muzeum[/quotie]
Przepiekny ten pałac .Naprawde jest sie czym zachwycac no i przepiękne krajobrazy .Bravo za prezentacje tego zakątka kraju .

Bogusław i Ewa 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Piwa: 75/28
Wysłany: 2013-12-19, 16:26   

Panie Sławku święta racja :spoko :spoko

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 141/307
Wysłany: 2013-12-19, 16:30   

Nuuuuuuudy:

Po ... jechać 300 albo 500 km jak można zobaczyć w necie:

http://www.lasy.gov.pl/zubr

gfizyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
Piwa: 3/15
Wysłany: 2013-12-20, 19:17   

Przez pierwsze 8 lat życia mieszkałem w połowie drogi pomiędzy Lublinem a Lubartowem (Zalesie k/Niemiec). Tato pracował w masarni w Lubartowie do 1983r. Ja pracując w Warcie m.in. odpowiadałem za powiat lubartowski i średni 1-2 razy w tygodniu byłem w przedstawicielstwie przez kilka lat :-). Oboje żoną lubimy piosenki śp. Agaty Budzyńskiej, która z Lubartowa pochodzi. Na tamtejszym cmentarzu jest pochowana...

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2013-12-20, 22:59   

slawwoj napisał/a:

Niektórzy kupują samochody turystyczne aby sprawnie, wygodnie zobaczyć jak najwięcej atrakcji. Potrzebują extra campingów, znanych nazw kurortów, przejechanych tysięcy km. Takie osoby nazwałbym turystami.

Inni kupują samochody kampery - niekiedy pełnoletnie. Oni jadą na spotkania ze znajomymi często którzy są już dla nich przyjaciółmi.

"Turyści" zabrzmiało niemal jak obelga :lol: A w takim razie ci nie co nie znoszą atrakcji, kempingów i tysięcy km to jak się nazywają..? Bo coś mi się jednak zdaje że to też... Turyści :)

Bajaga&Instruktori

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2013-12-21, 09:13   

Bajaga napisał/a:
slawwoj napisał/a:

Inni kupują samochody kampery - niekiedy pełnoletnie. Oni jadą na spotkania ze znajomymi często którzy są już dla nich przyjaciółmi.

"Turyści" zabrzmiało niemal jak obelga :lol: A w takim razie ci nie co nie znoszą atrakcji, kempingów i tysięcy km to jak się nazywają..? Bo coś mi się jednak zdaje że to też... Turyści :)

Otwartym tekstem to jedni lubią zwiedzać a inni się napić.Trzeba być tolerancyjnym dla wszystkich a nie krytykować "kochających inaczej" :aniolek

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu