|
VW T3 T4 T5 |
| Autor |
Wiadomość |
cebek
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4 multivan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Wrz 2008 Piwa: 5/5 Skąd: kowary
|
Wysłany: 2014-01-25, 15:05
|
|
|
Multivan westfalia to potoczne określenia na vw z podnoszonym dachem ale bez umywalki kuchenki i właśnie lodówki sprężarkowej. T4 i nie tylko występowały w różnych wersjach. najprościej podzielić je tak.
Zwykłe czyli blaszaki i oszklone bez tapicerki z tyłu.
Caravelle czyli osobowy, otapicerowany , zazwyczaj 8-9 osób.
Multivan czyli tylna kanapa rozkładana na łóżko, stolik w bocznej ściance. 6-7 osób.
Westfalia czyli wyposażenie kempingowe (kuchenka, zlew , lodówka ) najczęsciej 4 osobowe.
Oczywiście dochodzą tu jeszcze różne modyfikacje czyli podnoszony dach ( najczęściej firmy westfalia) Podwyższony stały dach , i inne zabawki nad którymi można się rozpisywać godzinami. |
|
|
|
 |
VW
trochę już popisał
Twój sprzęt: VW T4 + HERZOG EASY TRAVEL
Nazwa załogi: żONA mYŚLI :)
|
Wysłany: 2014-01-25, 20:11
|
|
|
Widzę, ze mocno siedzisz w temacie...
To może jeszcze coś na temat wersji California... Czy to jest odmiana westfalii? Czy może jest to dokładnie to samo? |
|
|
|
 |
cebek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-01-26, 11:13
|
|
|
| California to już tylko wersja wyposażenia. |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-01-27, 15:18
|
|
|
Witaj.
Co byś powiedział na VW T4 Karuso? |
|
|
|
 |
cebek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-01-27, 17:09
|
|
|
| Ładne to :P |
|
|
|
 |
VW
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-01-29, 11:40
|
|
|
I Karuso i Dehlery i wiele innych zabudów na VW są bardzo ciekawe i prześcigają się rozwiązaniami... Niestety dla mnie wciąż pozostaje jeden drobny problem do rozwiązania... 208cm...
Śledzę ogłoszenia sprzedaży od jakiegoś czasu i ostatnio znalazłem T4 Multivan 2002 rok.
-mocno wyposażony
-silnik 150km
-na zdjęciach prezentuje się dobrze.
Do tego według ogłoszenia:
-bezwypadkowy
-udokumentowany przebieg.
Cena dość wysoka, ale z doświadczenia zakupowego samochodu - wolę dać więcej i mieć auto "pewne".
Postanowiłem zadzwonić do sprzedającego i dopytać o kilka szczegółów.
Co oznacza, że przebieg jest udokumentowany? - udokumentowany jest do 2008 roku, kiedy to samochód został sprowadzony. A gdzie pozostałe lata!?
Bezwypadkowy - ale miał naprawiany i malowany błotnik oraz maskę. Co oznacza pojęcie bezwypadkowy?
W takim wypadku poprosiłem jeszcze o przesłanie dodatkowych zdjęć na maila. Usłyszałem, że nie ma czasu na robienie zdjęć, a w ogłoszeniu jest wszystko pokazane.
Moje doświadczenie handlowe i w prowadzeniu własnego biznesu podpowiada mi, że nie ma mowy o zakupie czegokolwiek od sprzedającego, który już w ogłoszeniu mija się z prawdą. A dodatkowo jego podejście do klienta nie koniecznie zapowiada udany deal.
Szukam dalej... na mobile.de jest sporo T4 z dachami SCA ale ceny za znacznie starsze roczniki niż 2002 są nie małe. Powoli klaruje mi się decyzja... i aktualnie przeglądam ogłoszenia T4 i T5 Caravelle oraz Multivan. Niestety lub stety najprawdopodobniej bez dachu z możliwością późniejszego zakupu takowego i dołożenia.
Ciekawe czy w Polsce da się kupić "uczciwego" T4 lub T5 z prawdziwym przebiegiem? Zdaję sobie sprawę, że przebiegi aut służących do pracy lub do podróżowania nie mogą być małe. Ale mogą być prawdziwe i to jest dla mnie ważniejsze. |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-01-29, 12:02
|
|
|
Statystycznie patrząc, auto kilkunastoletnie musi mieć jakąś przygodę typu obcierka pod marketem.
Chyba, że właściciel rzeczywiście ma to auto od nowości i tylko raz w roku jedzie do Chorwacji. A takie czary to tylko w Bagdadzie.
A to i tak daje kilkadziesiąt kkm przebiegu.
Podaj budżet i wtedy można kombinować. Ja wychodzę z założenia, że jak brakuje i mam kupić zgniłka/umfall/badziew, to wolę poczekać i kupić to, co chcę. |
|
|
|
 |
VW
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-01-29, 12:29
|
|
|
Budżet omówiony wstępnie z małżonką to ~50 000 na całość. Czyli na gotowca lub na pudło z przeróbkami i przywróceniem do stanu używalności w obu przypadkach. Wiadomo im mniej tym lepiej dla portfela a gorzej dla zakupu. Choć często tak jak w omówionym przypadku więcej nie koniecznie znaczy lepiej.
Przy zakupie obecnego Passata miałem również przejścia. "Znajomy znajomego" przywiózł specjalnie dla mnie Passata bodajże 2004 rok z przebiegiem poniżej 200 000. Bardzo ładny i dobrze wyposażony. Po sprawdzeniu w serwisie okazało się, że już rok wcześniej samochód miał przegląd przy stanie licznika około 450 000. Zwątpiłem... ale uczciwość sprzedającego pozwoliła się dogadać. Zabrał samochód i szukał dalej. Znalazł znacznie starszy bo 1999 praktycznie w tych samych pieniądzach. Samochód z książką do samego końca i przebiegiem coś koło 175 000. Naklejki między drzwiami i na silniku potwierdzały przebieg. Również serwis potwierdził. Samochód miał rysę na drzwiach i sporo odprysków lakieru. Nie był idealny wizualnie, ale silnik i cała reszta technicznie perfekt. To jest dla mnie samochód bezwypadkowy. Czyli nie ominęły go drobne zarysowania, czyli ślady codziennego użytkowania, ale nie było potrzeby naprawy i lakierowania całych elementów. Systematycznie robię w nim co trzeba, dodatkowo przed wakacjami inwestuje w bezstresową podróż, robiąc przegląd i wymieniając wszystko co ma szansę "się skończyć" w trasie. Kilku mechaników już proponowało mi odkupienie samochodu ze względu na techniczny stan utrzymania pojazdu. Co daje mi pewność, że samochód jest dobrze utrzymany.
Podobnie jest z zakupem do którego się przymierzam. Nie szukam ideału. Szukam uczciwego "kadłubka" z możliwością rozsądnego zainwestowania w celu doprowadzenia do stanu bezpiecznego na wyjazdy 2-3 tygodniowe. |
|
|
|
 |
VW
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-01-29, 12:44
|
|
|
Dostałem wycenę, opis i info od dystrybutora dachów SCA. Najważniejsza informacja dla mnie to koszt dachu do T5 ze spaniem długości 240 cm i wytrzymałości 200kg. Przy kursie euro 4,2364 z dnia dzisiejszego koszt z montażem i oryginalnym materacem to blisko 23 000 brutto w wersji bogatszej i prawie 21 000 brutto w wersji słabszej.
Przyznam, że spodziewałem się mniejszych kwot.
Zastanawiam się teraz czy lepiej kupić np. długą Caravelle i dołożyć nowy dach? Czy może lepiej kupić oryginał z dachem? Ale tu nie spotkałem jeszcze długich Caravelle czy Multivanów z dachem...
A może jest inny - tańszy a równie dobry, producent takich rozwiązań jak SCA?
Dostałem obszernego maila i trawię resztę informacji powoli. Generalnie widać, że się człowiekowi chce pomóc i interesuje się rzeczywiście moimi potrzebami. A, że jestem "wyjątkowym klientem" to i problemy ze mną wyjątkowe |
|
|
|
 |
VW
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-01-29, 12:48
|
|
|
|
|
|
|
 |
cebek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-01-29, 13:33
|
|
|
| Na http://www.t4-forum.pl/ jest dużo wiadomości, i grono i grono przyjaznych ludków którzy pewnie pomogą w zakupach. Jest też opisane parę przeróbek. Może ci coś doradzą. |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2014-01-29, 20:53
|
|
|
| VW napisał/a: |
Dostałem obszernego maila i trawię resztę informacji powoli. Generalnie widać, że się człowiekowi chce pomóc i interesuje się rzeczywiście moimi potrzebami. A, że jestem "wyjątkowym klientem" to i problemy ze mną wyjątkowe |
Jeżeli Nie Musisz mieć auta niższego niż 200cm (np sprawa garażu itp) to naprawdę odpuść ten temat vw jako kamper... Bo to taka świnka morska... ani świnka ani morska.. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
cebek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2014-01-29, 21:19
|
|
|
| Bajaga napisał/a: | | VW napisał/a: |
Jeżeli Nie Musisz mieć auta niższego niż 200cm (np sprawa garażu itp) to naprawdę odpuść ten temat vw jako kamper... Bo to taka świnka morska... ani świnka ani morska.. |
Trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Warto by się było zastanowić jak taki kamper ma być używany. Jeśli ma jeździć jako autko wakacyjne, po cywilizowanych drogach, to im większy tym lepszy. Jeśli to ma być uniwersalne auto do ewentualnych wakacyjnych lub weekendowych wyjazdów to vw multivan i jego wariacje sprawdzą się doskonale. Nie jestem zwolennikiem przeróbek typu dehler itp bo nie da się zrobić pełnego kampera na tak małej powierzchni. :P Ja wolę multivana bo klasycznym kamperem nie dam rady wjechać w miejsca które mnie interesują. Poza tym potrzebuję się tylko wyspać w aucie a nie mieszkać w nim na długich wyjazdach. |
|
|
|
 |
VW
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-01-29, 21:21
|
|
|
Dzięki za namiar. Przeglądnąłem i wysłałem zapytanie mailowe w temacie... Dam znać co odpiszą, jeżeli odpiszą... |
|
|
|
 |
|
|