Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
VW T3 T4 T5
Autor Wiadomość
VW 
trochę już popisał

Twój sprzęt: VW T4 + HERZOG EASY TRAVEL
Nazwa załogi: żONA mYŚLI :)
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-19, 23:47   VW T3 T4 T5

Witam,

Po kilkuletnim podróżowaniu po Europie VW Passatem wypchanym po sufit, z rozkładaniem namiotu na niemalże każdym odwiedzonym kampingu przyszła pora na zmiany. Wieloletnie obserwacje sprzętów na kempingach kierują mnie w stronę VW T4 Multivan Westfalia. Najprawdopodobniej to jest to, co na ten moment będzie dla nas (mnie + Małżonki + wkrótce - miejmy nadzieję - pociech sztuk 2) najodpowiedniejszym wyborem.
Kilka założeń przed zakupem:
1. Mój wzrost (208cm) determinuje wybór modelu - swego czasu miałem okazję prowadzić Transportera T4 w wersji LONG z podwyższonym dachem i jakoś dałem radę - niestety większość typowych samochodów odpada bo po prostu nie mieszczę się za kierownicą, a w naszej ekipie jestem jedynym czynnym kierowcą. Na początek muszę więc zmierzyć się do takiego samochodu i jako kierowca i na miejscach sypialnych - bez tego, dalszych założeń nie ma sensu rozpatrywać. Dodam, że aktualnego Passata wybierałem z kilku bardzo dużych wydawałoby się samochodów. Niestety zabudowana konsola przy lewarku zmiany biegów nie pozwoliła mi w nich nawet ruszyć kierownicą. Więc wierzcie mi, że problem z miejscem w moim przypadku istnieje. :)
2. Nie potrzebuję prysznica i WC - aktualne doświadczenia podpowiadają mi, że dotychczas odwiedzone kampingi oferują te wygody w formie wymiarowo dla mnie odpowiedniej :)
3. Koniecznie lodówka - możliwie największa - aktualnie posiadam dwie sztuki mobilnej na 12V/230V, ale są niewielkie i słabo chłodzą.
4. Kuchenkę mamy przenośną jednopalnikową na "cartridge" z gazem - gdyby była możliwość to chętnie dwupalnikowa na zdecydowanie tańszy gaz z butli
5. Spanie w samochodzie na rozkładanej kanapie 2 os. i na dachu (typu SCA?)2 os.
6. Gdyby przy tym wszystkim była to wersja Multivan na 7 osób to poza sezonem samochód znalazłby jeszcze inne zastosowania.

Na ten moment to tyle wymagań, ale jestem na etapie myślenia w temacie, więc pewnie jeszcze coś dojdzie w czasie.

Wymagania trochę nietypowe, głównie ze względu na wzrost, ale zapewne coś w temacie da się znaleźć lub zrobić...
Liczę na pomoc osób doświadczonych w temacie. Każda uwaga będzie bardzo cenna i będę za nią bardzo wdzięczny.

Gdyby była taka potrzeba, mogę również zamieszczać systematycznie sprawozdanie pisemne i foto z całego procesu przemyśleń, testów i zakupu.

Pozdrawiam i czekam na uwagi
Postaw piwo autorowi tego posta

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2014-01-20, 11:34   

Jeżeli to nie ma być typowy camper to raczej bym szukał busa blaszaka z dwoma rzędami siedzeń.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2014-01-20, 13:18   Re: VW T3 T4 T5

VW napisał/a:

2. Nie potrzebuję prysznica i WC - aktualne doświadczenia podpowiadają mi, że dotychczas odwiedzone kampingi oferują te wygody w formie wymiarowo dla mnie odpowiedniej :)
3. Koniecznie lodówka - możliwie największa - aktualnie posiadam dwie sztuki mobilnej na 12V/230V, ale są niewielkie i słabo chłodzą.
4. Kuchenkę mamy przenośną jednopalnikową na "cartridge" z gazem - gdyby była możliwość to chętnie dwupalnikowa na zdecydowanie tańszy gaz z butli
5. Spanie w samochodzie na rozkładanej kanapie 2 os. i na dachu (typu SCA?)2 os.
6. Gdyby przy tym wszystkim była to wersja Multivan na 7 osób to poza sezonem samochód znalazłby jeszcze inne zastosowania.

Jak na kampera to wymagania masz w zasadzie minimalistyczne i każdy kamper ma kuchenke lodówkę itp. Jest tylko jedna cienkość takiego VW. Pamiętaj że wysoki wzrost to nie tylko miejsce za kierownicą ale jest jeszcze kwestia wyprostowania się w aucie oraz wyspania. Łóżko na wzrost 208cm znajdziesz w zasadzie wyłącznie w niektórych alkowach w żadnym seryjnym vanie czy blaszaku takiego nie ma.
Moje porady:
1. Kupić pelnowymiarową alkowę i już
lub
2. Kupić vw t4/5 blaszak najdłuższy i go zabudować. Potrzebujesz tylko lodówkę, kuchnio-zlew i jakieś ogrzewanie postojowe z rzeczy technicznych (a to są drogie zabawki). A resztę wykonasz sam lub u jakiegoś rzemieślnika i będzie tam łóżko wygodne żeby sie komfortowo wyciągnąć. Fajnie byloby dodać też podnoszony dach (jeżeli $ pozwoli) to sie można wyprostować. W sumie wyjdzie to jak westfalia ale z większą lodówką i dużym łóżkiem. No i w zasadzie nowe.

Bajaga&Instruktori

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-20, 23:22   

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.

Bajaga napisał/a:
Moje porady:
1. Kupić pelnowymiarową alkowę i już
lub

Rozumiem, że mowa o zakupieniu kampera w pełnym tego słowa znaczeniu? Chyba nie jestem jeszcze na to gotowy i co ważniejsze bardzo mi się spodobały właśnie VW typu California na odwiedzonych kampingach. Czyli właśnie w wersji z dachem rozkładanym do spania. Jak rozpatrywaliśmy wspólnie z "szanowną" potrzeby oraz za i przeciw to wyszło, że to jest właśnie to.

Bajaga napisał/a:
2. Kupić vw t4/5 blaszak najdłuższy i go zabudować. Potrzebujesz tylko lodówkę, kuchnio-zlew i jakieś ogrzewanie postojowe z rzeczy technicznych (a to są drogie zabawki). A resztę wykonasz sam lub u jakiegoś rzemieślnika i będzie tam łóżko wygodne żeby sie komfortowo wyciągnąć. Fajnie byloby dodać też podnoszony dach (jeżeli $ pozwoli) to sie można wyprostować. W sumie wyjdzie to jak westfalia ale z większą lodówką i dużym łóżkiem. No i w zasadzie nowe.

Do tej pory myślałem raczej o gotowcu. Ale po "namowach" zastanawiam się w temacie...
Dziś rozmawiałem z człowiekiem handlującym dachami SCA. I wyszła jedna kwestia o której wcześniej nie pomyślałem. Czy takie spanie udźwignie moje ~125kg + ~55? Szczerze przyznał, że nie wie, ale obiecał zapytać u producenta i dać info na maila. Przy okazji okazało się, że zajmuje się on również pełnymi zabudowami między innymi VW T5. Aktualnie czekam na maila z informacjami na temat dachu, a także z pomysłami, ofertą, linkami i zdjęciami tego co on wykonuje i mógłby zaproponować na moje potrzeby.
Nie ukrywam, że jestem również majsterkowiczem, więc frajdą byłoby zbudowanie czegoś samemu. Ale obawiam się, że bez doświadczenia, warsztatu i z niewielka ilością czasu to nierealne.

darek 61 napisał/a:
Jeżeli to nie ma być typowy camper to raczej bym szukał busa blaszaka z dwoma rzędami siedzeń.

Czyli może się okazać, że rada będzie trafiona... Bus + przeróbka=zaspokojenie moich potrzeb:)

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2014-01-21, 00:48   

VW - cienko to widzę w Transporterach.
przy takim wzroście łózko musi byc wyłacznie wzdłuż pojazdu. Mejsca na życie już po prodstu nie będzie w T4-T5 już tragicznie mało. Lepiej by było w T3 bo są szersze :)
Nawet jakbyś przestawił się na busa będzie ciasno ale już przyzwoiciej.
mam prawie te same minimalne założenia co ty - tylko 2 łby więcej :-P i LT35 II do dyspozycji. Do zabudowy mam przestrzeń 2,1x 1,75(przy podłodze)x1,85 i to jest moja paka. W twoim przypadku T4/T5....niemal całą przestrzeń po rozłożeniu zajmie łóżko i nawet przejść obok się nie da... I to musi być wersalka bo inaczej będziesz miał Schlafwagen a nie kamperka.

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2014-01-21, 08:18   

VW, spanie na "poddaszu" w busie to jest dla dzieciaków.Na pewno nie dla Ciebie,tam się nie ruszysz i się udusisz.Wiem coś o tym miałem t2 z podnoszonym dachem.Szukaj blaszaka jak najdłuższego , najwyższego,i tak miejsca za dużo nie będzie.

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2014-01-21, 08:25   

darek 61 napisał/a:
VW, spanie na "poddaszu" w busie to jest dla dzieciaków.Na pewno nie dla Ciebie,tam się nie ruszysz i się udusisz.Wiem coś o tym miałem t2 z podnoszonym dachem.Szukaj blaszaka jak najdłuższego , najwyższego,i tak miejsca za dużo nie będzie.

Ducato, Boxer, Jumper - Maxi ma 217cm wewnątrz i dla dwóch osób dowolnych rozmiarów jest to pełen komfort.

Bajaga&Instruktori

Oskar 
zaawansowany

Twój sprzęt: T4 Multivan
Piwa: 3/7
Wysłany: 2014-01-21, 15:56   

Achoj!
Na temat podróżowania samochodami typu bus lub "rasowy kamper" mamy już na CT bez mała pracę doktorską. Ja osobiście uważam , że oba typy pojazdów które służą do podróży związanych z noclegiem na ich pokładach nazywam Kamperami. Różnica dotyczy tylko wyposażenia tak jak w przypadku samochodów osobowych. Bo czy Fiat Cinquecento nie jest tak samo samochodem jak np. Mercedes 500SL ? No właśnie różnią się tylko wyposażeniem , komfortem, ceną itp. Ale tak naprawdę przewożą Nas z punktu A do punktu B i ich cele są takie same. Tak samo z Kamperami . Jedne mają kibelki z prysznicem inne tylko spanie. I tu trzeba się zastanowić się jak mamy zamiar z nich korzystać . Gdybym miał 18 lat i potrzebował samochód tylko na dyskoteki lub aby przewieść nim gdzieś po mieście swoja dziewczynę to kupiłbym 20 letnie BMW i było by super. Jednak mając rodzinę i potrzebowałbym auta na co dzień lub na wakacje stacjonarne to myślałbym o jakimś Kombiku. I to samo dotyczy podróży kamperowych.
Kolega VW musi sam zrozumieć co mu jest właśnie potrzebne a my możemy tylko doradzić.
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem busa ale jestem singlem i mierzę 182cm wzrostu. Kolega jak widać kawał gościa więc bus z rodzina to jak maluch dla Guliwera.
Pozdrawiam :spoko

Wyświetl szczegóły
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2014-01-21, 23:12   

Bajaga napisał/a:
Ducato, Boxer, Jumper - Maxi ma 217cm wewnątrz i dla dwóch osób dowolnych rozmiarów jest to pełen komfort.

Coś kolego podejrzane te wymiary... która generacja? rocznik 1996-2005 ma 195cm. Zewnętrzna szer 205cm.

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-21, 23:36   

darek 61 napisał/a:

Według "gościa" od SCA najdłuższe takie spanie do Transportera w wersji Long ma 240cm. Więc na długość byłoby ok. Wciąż niestety nie wiem ile to wagi wytrzyma. No i bardzo cenna uwaga na temat możliwości poruszenia i ewentualnej klaustrofobii... Tego parametrami jak wymiar niestety nie sprawdzę. Trzeba wejść, położyć się i spróbować... I tu problem bo oczywiście nie ma gdzie... W najbliższy weekend wybieram się na giełdę samochodową z ciekawości czy przypadkiem czegoś takiego tam nie będzie do przetestowania...

VW 
trochę już popisał

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2014-01-22, 00:12   

Oskar napisał/a:
Achoj!
Na temat podróżowania samochodami typu bus lub "rasowy kamper" mamy już na CT bez mała pracę doktorską. Ja osobiście uważam , że oba typy pojazdów które służą do podróży związanych z noclegiem na ich pokładach nazywam Kamperami. Różnica dotyczy tylko wyposażenia tak jak w przypadku samochodów osobowych. Bo czy Fiat Cinquecento nie jest tak samo samochodem jak np. Mercedes 500SL ? No właśnie różnią się tylko wyposażeniem , komfortem, ceną itp. Ale tak naprawdę przewożą Nas z punktu A do punktu B i ich cele są takie same. Tak samo z Kamperami . Jedne mają kibelki z prysznicem inne tylko spanie. I tu trzeba się zastanowić się jak mamy zamiar z nich korzystać . Gdybym miał 18 lat i potrzebował samochód tylko na dyskoteki lub aby przewieść nim gdzieś po mieście swoja dziewczynę to kupiłbym 20 letnie BMW i było by super. Jednak mając rodzinę i potrzebowałbym auta na co dzień lub na wakacje stacjonarne to myślałbym o jakimś Kombiku. I to samo dotyczy podróży kamperowych.
Kolega VW musi sam zrozumieć co mu jest właśnie potrzebne a my możemy tylko doradzić.
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem busa ale jestem singlem i mierzę 182cm wzrostu. Kolega jak widać kawał gościa więc bus z rodzina to jak maluch dla Guliwera.
Pozdrawiam :spoko

Aktualnie podróżuję VW Passatem kombi. W nim jest na tyle miejsca, żeby spakować:
1. 2 osoby (dzieci o których była mowa, można powiedzieć, że w drodze... ale to inna historia)
2. namiot 4-osobowy - do mniejszego się nie mieszczę :)
3. 2 komplety karimaty, spiwory, poduszki, materace leżakowe (do spania)
4. lodówka 24l 12V/230v
5. mega torba na moje "ciuszki i buciki" + torba małżonki (i nie mała kosmetyczka tym razem należąca do niej)
6. sprzęt elektroniczny (foto, lap, ładowarki, latarki, gps i inne)
7. kuchenka gazowa jednopalnikowa na wkłady
8. wyposażenie samochodu (kamizelki, apteczka i inne...)
9. naczynia, sztućce i chemia
10. trochę suchej karmy (około dwa pudełka po 20l)
11. prowiant na drogę
12. stoliczek i dwa krzesła
13. dodatkowy patent z plandeką na "przedsionek"

To już chyba cała lista w skrócie...
Całość zajmuje mi miejsca tyle, że już więcej nic tam się nie wepchnie. A jak wspomniałem planuję dołożyć do tego 2 pociechy i ekwipunek dla nich. Czyli kombi będzie zdecydowanie za małe. I to jest jeden powód poszukiwań nowego środka transportu. A drugi zaraz...
Nasze wojaże to głównie pobyt na kempingach, stąd nie interesuje mnie aktualnie typowy kamper z prysznicem i łazienką (zapewne i tak bym się nie zmieścił do kabiny :) ). Jak już wspomniałem do tego wystarczy mi infrastruktura na kempingach. Interesuje mnie natomiast skrócenie czasu na "rozbijanie obozowiska". Rozłożenie namiotu i całego ekwipunku zajmuje nam przeciętnie koło 1-1,5h (ja buduję "gniazdko" a żona w tym czasie "gotuje"). Zwinięcie i spakowanie wszystkiego to już czas dochodzący nawet do 2-2,5h. Generalnie strata czasu na rozbijanie i zwijanie przy częstych zmianach kempingów zmobilizowała mnie właśnie do pomyślenia nad czymś bardziej praktycznym i pojemnym. Nie chcę natomiast tracić możliwości wjazdu i parkingu w dowolne miejsce tam gdzie osobówka. I dlatego wydaje mi się rozwiązanie w postaci pojazdu np typu VW T4 Multivan Westfalia byłoby dla mnie idealne.

Mr.Mclaren 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia
Piwa: 6/2
Wysłany: 2014-01-22, 07:46   

Przestrzeń "mieszkalną" w normalnym T4 (2405mm) będziesz miał o jakieś 37cm krótszą niż w T3 (2780mm).
Może warto wziąć to pod uwagę :)

T4.

T3.

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2014-01-22, 10:55   

maszakow napisał/a:
Bajaga napisał/a:

Coś kolego podejrzane te wymiary... która generacja? rocznik 1996-2005 ma 195cm. Zewnętrzna szer 205cm.

217cm to wysokość wewnętrzna ofkors a nie szerokość. A generacja aktualna od 2006r. Chodziło mi o możliwość swobodnego stania dla osoby o wzroście 208, bo łóżko to już sobie można zrobić wymiaru dowolnego :)

Bajaga&Instruktori

Bajaga 
Kombatant

Wysłany: 2014-01-22, 11:05   

VW napisał/a:

I dlatego wydaje mi się rozwiązanie w postaci pojazdu np typu VW T4 Multivan Westfalia byłoby dla mnie idealne.

To już nie pierwszy raz gdy ktoś o coś pyta na forum mimo, że już pytając zna odpowiedź :lol: Po prostu kolego kupuj tego Multivana i już, jeździć, cieszyć się :) Tutaj nikt ci nie powie, że małe jest piękne i że brak wc i prysznica to malina :wyszczerzony: Ale oczywiście jeździ po świecie masa Multivanow i mają sie dobrze.

ps. W kontekście dzieci to własne czyste wc i łazienka są rzeczami wg mnie Niezbędnymi, a wiem co mówię 8-) Ja mogę korzystać z wc gdziekolwiek (choć to średnia czasem przyjemność) albo i w lasku ale dla maluchów wolę gdy mają własną czystą lazieneczke.

Bajaga&Instruktori

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2014-01-22, 11:14   

VW, jak podoba ci się Westfalia, to obejrzyj jeszcze Dehlery - mnie urzekają rozwiązaniami.

Odpowiedz do tematu