Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile kosztuje zbudowanie kampera?
Autor Wiadomość
toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-07-16, 20:16   

Włos rozdzielony, skleić się nie da. :hide:
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta

jarek73 
weteran

Piwa: 72/95
Wysłany: 2015-07-16, 20:19   

Koder rozumiem twoje intencję, że temat jest taki ile naprawdę kosztuje zbudowanie campera i dla tego wydzielasz kolejny off topić.
To nic nie da bo poziom zbudowanych samodzielnie kamperów jest bardzo różny dla tego różnica w cenie spora.
Bo filozofia budowniczych też jest różna jeden liczy swoją pracę ,drugi nie i każdemu można przyznać rację bo jeden to lubi a drugi nie
Bo nie wypada powiedzieć że zapłaciłem tyle bo na frajera wyjdę i nie umiem zaoszczędzić.
Więc ja postaram się odpowiedzieć bez zciemniania ile mnie kosztował camper.
- roleta 4500 płn
- bagażnik 1000 płn
- antena 3500 płn
- klimatyzacja 6500 płn
- poduszki zawieszenia 1500 płn
- telewizory, uchwyty 2000 płn
- kamera cofania 1000 płn
- obracany fotel , obszyte foteli, podłokietniki 2500 płn
- czipowalem 1200 pl
- dodatkowe oświetlenie 1000 płn
- wymiana okien na nie chalasujace 1000 płn
- co zapomniałem parę złotych na pewno
razem
Ok. 25000
Bazy nie liczę bo mi żona na urodziny kupiła

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-07-16, 20:27   

Jarek73 - i to jest bardzo konkretna informacja. Jakbyś miał do tego ochotę dorzucić fotkę lub dwie, jak wygląda wynik, to już by każdy myślący o konwersji mógł sobie odpowiedzieć: oho, na takie coś się mogę rzucić. Ewentualnie "oj, za tyle to efekt kiepski", albo z drugiej strony "ło, luksusy, to za połowę tego zrobię coś co mi wystarczy".

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-07-16, 20:41   

Zbudowanie, ale jakiego? Dla 2 czy 4 osób, na bazie 15 letniego czy 2-3 letniego blaszaka? Z 1 czy 3 panelami? Z aku 100Ah czy 300Ah np. żelowe? Ze sklejki lekkiej czy płyty wiórowej? Z oknami używanymi czy nówkami? Ile okien? Z klimą na zabudowie czy nie? Z lodówką 45 litrów czy 150litrów? Przetwornica do laptopa 150W za 60zł czy jakaś konkretna? Kibelek z Lidla za 200zł czy porcelana? Kabina prysznicowa, czy prysznic solarny za 20 zł? Materace szyte na zamówienie, czy z allegro? Skóra czy zwykła tkanina?

Ludzie, tego się nie da określić.
Każdy może wymieniać, ale i tak każdemu wyjdzie co innego.
Ostatnio spotkaliśmy kampera z blachami UK, posiedzieliśmy 2 dni, popiliśmy, gadając oni widzieli naszego, a ja ich i co? W tamtym deska z tyłu na tym materac domowy, pod spodem walizki, a na ścianie na wprost (lewa, bo drzwi odsuwane z prawej), decha na której była przykręcona kuchenka. "Kuchnia" większa niż u nas. :-P
Pod spodem butla i w skrzynkach pewnie żarcie inne pierdoły i z boku słynny kibelek za 50E przenośny, więc kamper. :mrgreen:
No i mieli okno dachowe, a ja wtedy nie miałem. Na upały mieli chłodniej. Tu mnie przebili. haha.
Ale zero izolacji, w dzień mieli piekarnik w środku. Koszt zakładam... 1000 zł ale... już 5-ty miesiąc jeżdżą po Europie. I to się liczy. Im wystarczył, teraz zwiedzają.
Cena zależy tylko i wyłącznie od tego co chcemy w kamperze mieć i jakiej jakości. Dodatkowo zależy od tego czy potrafimy sami zrobić, czy część zlecimy komuś, wtedy oni sobie doliczą swoje stawki i już będzie inaczej niż u poprzednika.
Budowa domka ze złomka
Ostatnio zmieniony przez toscaner 2015-07-16, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-07-16, 20:43   

Ależ to własnie dlatego proszę o te fotki, bo one bardzo szybko mówią, czego za daną inwestycję można się spodziewać.

jarek73 
weteran

Wysłany: 2015-07-16, 20:54   

koder napisał/a:
Jarek73 - i to jest bardzo konkretna informacja. Jakbyś miał do tego ochotę dorzucić fotkę lub dwie, jak wygląda wynik, to już by każdy myślący o konwersji mógł sobie odpowiedzieć: oho, na takie coś się mogę rzucić. Ewentualnie "oj, za tyle to efekt kiepski", albo z drugiej strony "ło, luksusy, to za połowę tego zrobię coś co mi wystarczy".

Koder bardzo chętnie zdjęcia wrzucę tylko przy swoim kompie nie jestem ,ale w temacie nordcapp czy warto ?
i camper dla 5 osobowej rodziny są zdjęcia Weinsberg 700 dg w necie tez sporo tego.

jarek73 
weteran

Wysłany: 2015-07-16, 21:10   

Zdjęcia wrzucę ale mój to nie blaszak tylko budżetowa alkowa Weinsberg 700 DG i zobaczcie ile jeszcze trzeba wrzucić żeby jako tako to funkcjonowalo
G

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2015-07-17, 00:24   

Witam
Nie miałem pisać ale cóż ...
Wkładam kij w mrowisko , ale nie jestem hipokrytą ...
Po ostatnim remoncie mojego kamperka który kosztował małe co nieco i później w momencie sprzedaży ktoś tutaj na forum / można prześledzić posty i będzie wiadomo kto / zarzucił mi że cena za moje maleństwo jest z kosmosu / może nie dosłownie ale coś podobnego /
Że za te pieniądze to umrze wraz ze mną ,że wie jak dużo zrobiłem, ale muszę się liczyć z tym że to co włożyłem nie zostanie mi zwrócone.
Ze za połowę mniejszą kasę jest masa podobnych kamperków w stanie podobnym do mojego
I tutaj się absolutnie zgadzam . Ale jest słowo klucz...PODOBNYCH w PODOBNYM STANIE
Nie ma takiego jak mój i nie będzie , tak jak nie będzie drugiego takiego samego jak ten którego robię w chwili obecnej . Będą lub są PODOBNE....
Ale ile jest rzeczy zupełnie innych od sprzętu , materiału ,po wykończenie .
No i oczywiście jedno z podstawowych pytań . Jak siebie szanujemy w tym co robimy przez pryzmat wynagrodzenia za to co robimy
...na ile oceniamy swoją pracę przy budowie , rozbudowie , remoncie.
Generalnie wcale jej nie oceniamy .
Nie myślimy ile czasu , cennego czasu poświęcamy na pracę a w wielu przypadkach na twórcze myślenie / to za myśl techniczną najwięcej się płaci / to na deskach powstają projekty warte góry złota.
A w naszym przypadku ????
Tracimy czas który moglibyśmy poświęcić najbliższym / tego nigdy za wiele / a on jest w tym momencie bezcennym
Godzina pracy w autoryzowanym serwisie w zależności od marki kształtuje się w granicach od 80-250 zł r/h
Ile kosztuje godzina pracy , pracy twórczej ?
Dlaczego koszty budowy w specjalistycznym warsztacie są tak wysokie ????
Dlaczego my nie liczymy podobnie swojego wysiłku???
Bo to dla nas, dla rodziny...a w przypadku sprzedaży????? Ma to być spisane na straty? Z jakiej racji???
Nie będę pisał ile mnie wyniesie moje auto / myślę , wiem że nie jestem sam który zachowa to dla siebie , na tym forum znam przynajmniej jedną osobę która zrobiła ten błąd i więcej myślę go nie popełni /
Dlaczego???
Dlatego że w momencie sprzedaży każdy , no może nie każdy ale większość zacznie liczyć ile to gość przycina na swoim kamperku. Ile będzie do przodu / ale nie liczy patrz wyżej, bo to nie jego czas , nie jego rodziny to co mu tam ..../
E nie na kamperku , na blaszaku przerobionym w garażu, domowym sposobem, po godzinach z materiałów kupionych na wyprzedaży , używanych , starych Z płyty wiórowej nie ze sklejki kamperowej
Nie fachowiec , złota rączka tylko , a może po prostu cwaniak
Cwaniak który chce wcisnąć swoje wypociny za horrendalnie wysoką kasę porządnym ludziom.
Niestety takie jest podejście większości .
Dlatego też ,mając na uwadze swój spokój w momencie sprzedaży, powstrzymam się od udzielania tego typu informacji na forum.
Pozdrawiam Wszystkich tych którzy zrobili lub robią coś z niczego lub z małego czegoś
Dla Was wielki szacun za całokształt
A reszcie do przemyślenia w momencie liczenia
:spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu