|
|
|
Zimowe doświadczenia |
| Autor |
Wiadomość |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 594/324 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2018-03-06, 13:33
|
|
|
| Bazyli napisał/a: | | gryz3k napisał/a: | | Jeździmy zimą co roku na narty i nie uważam tego za specjalny wyczyn. |
Pod warunkiem że masz duże dzieci; przy posiadaniu 2,5 latka na pokładzie sytuacja się zmienia. Wiesz mi. Dajmy na to pacjent z partyzanta postanowi przewietrzyć budkę i jest problem. |
No widzisz różnica między dzieckiem małym a dużym jest taka, że duże kiedyś było małe i jego rodzicom takie problemy są znane. Moje dziecko ma obecnie 9 lat. Pierwszy raz byliśmy na nartach kamperem gdy miała 2,5 roku. Wtedy też zaczęła jeździć na nartach. Potem jeździliśmy prawie co roku. Nie zdarzyło się wietrzenie bo... 2,5 latek jest zawsze pod opieką dorosłego.
Mnie osobiście bawią takie narzekania, że z dziećmi się nie da bo moje dziecko do 5 urodzin było na 4 kontynentach i miało za sobą np zwiedzanie Wietnamu na .... motocyklu. Wierz mi. Chcieć to móc. |
|
|
|
 |
Bazyli
Kombatant +125 punktów do życia po odpaleniu kampera

Twój sprzęt: T.E.C. Rotec 680G automat 196 KM
Nazwa załogi: Bartek/Magda/Kasia/Filip
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Mar 2011 Piwa: 195/186 Skąd: Lublin->BOTANIK
|
Wysłany: 2018-03-06, 14:18
|
|
|
Wożeniem po Wietnamie 5 latka na motocyklu.... co ja tam wiem..... |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 572/437 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2018-03-06, 14:22
|
|
|
[quote="Bazyli"] | gryz3k napisał/a: | | Dajmy na to pacjent z partyzanta postanowi przewietrzyć budkę i jest problem. |
Nie rozumiem. Możesz po polsku? |
|
|
|
 |
Tomasz
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Buerstner Nexxo T740
|
Wysłany: 2018-03-06, 14:32
|
|
|
Prześledziłem niejedną taką forumową dyskusję,czy da się kamperować w zimie.W miniony weekend postanowiłem sam to sprawdzić.Relacja tutaj:https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=29792
Reasumując-było świetnie.Temperatura zewnętrzna -15st.W kamperze +22,gorąca woda w prysznicu,działajacy kibelek,nic nie zamarzło,a stałem na parkingu pod wyciągiem bez 230V.Namawiam do kamperowania cały rok! |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2018-03-06, 14:34
|
|
|
| Bazyli napisał/a: | Wożeniem po Wietnamie 5 latka na motocyklu.... co ja tam wiem..... |
Różne są podejścia. Znam takich co do 18 roku życia wożą dziecko do szkoły dwie przecznice. Dziecko to człowiek. Tyle, że mały. Podróżowanie z dzieckiem, tak jak jeżdżenie kamperem zimą, jest nieco trudniejsze.
Co do motocykla i Wietnamu to ... tam wszystkie dzieci jeżdżą motocyklem. Jest to podstawowy środek transportu. Tam nikt nie widzi w tym nic nadzwyczajnego. Czy moje dziecko jest w czymkolwiek lepsze lub gorsze od tamtych? Tak to widzę. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2018-03-06, 14:43
|
|
|
| Tomasz napisał/a: | Prześledziłem niejedną taką forumową dyskusję,czy da się kamperować w zimie.W miniony weekend postanowiłem sam to sprawdzić.Relacja tutaj:https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=29792
Reasumując-było świetnie.Temperatura zewnętrzna -15st.W kamperze +22,gorąca woda w prysznicu,działajacy kibelek,nic nie zamarzło,a stałem na parkingu pod wyciągiem bez 230V.Namawiam do kamperowania cały rok! |
Zgadza się. Potrzebna chęć, myślenie i podstawowe wiadomości z fizyki. Np, że woda zamarza poniżej zera więc: Czysta musi być ogrzewana czyli 0 Farelek i oszczędności na gazie. Większość kamperów jet tak zbudowana, że rurki i zbiornik są ogrzewane z instalacji. Szara to otwarty zbiornik lub dodatki w postaci soli /instalacja jest plastikowa więc no problem/ lub np koncentratu płynu do spryskiwacza. Zimą na solar raczej nie liczymy więc albo co jakiś czas odpalamy silnik /u mnie zaczyna ładować dopiero po przegazowaniu/ lub zewnętrzne źródło prądu. Sieć lub generator.
Jeżeli kamperowanie zimą zaciąży w trakcie wyjazdu to traktujemy kamper jak samochód i idziemy do hotelu. W razie awarii prądu lub gazu tak samo. |
| |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2018-03-06, 16:02
|
|
|
Przyznam się że też miałem chęć pojechać na narty kamperem ,tylko po co? Zeby udowodnić sobie że dam radę. Pojechałem osobówką a i tak miałem kłopot ,bo paliwo zamarzło. Jakby do tego zamarzła woda ,popsuło sie ogrzewanie to może bym umarł. A tak pojeździłem w komforcie ciepła choć i tak kolanko do ortopedy.
Latem, rozumiem przewage kampera nad hotelami, ale tydzień na nartach to i w pensjonacie da się wytrzymać.
A kamperek w ciepełku. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2018-03-06, 16:08
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | ,tylko po co? |
Po to samo co i latem. Bo wyjeżdżasz kiedy chcesz, przyjeżdżasz kiedy chcesz, nie musisz nic rezerwować, stoisz pod samym stokiem, możesz jeździć codziennie gdzie indziej, spotykasz innych kamperowców itp, itd. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2018-03-06, 16:13
|
|
|
| Tomasz napisał/a: | | bez 230V.Namawiam do kamperowania cały rok! |
Też namawiam do całorocznego kamperowania, bo to nic strasznego. Za mną już 4 zimy i każdej zimy było na minusie. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 362/24 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2018-03-06, 17:25
|
|
|
miałem wyjechać na weekend kamerem, ale stwierdziłem, że za zimno (woda), przesunąłem więc weekend na niedziele i poniedziałek, ale jak w niedzielę rano chciałem sprawdzić jak wygląda w zbiorniku wody, to wierzchnia zakrętka nie ruszyła - zamarzła, więc zrezygnowałem.
dzisiaj otworzyłem, tam jedna bryła, ale mam nadzieję, że na sobotę odmarznie.
woda z bojlera i baterii spuszczona.
zdarzało mi się już wyjeżdżać na weekend przy niższych temperaturach, rekord -23, ale bez wody, co prawda tam gdzie jadę jest i kuchnia i natryski, ale z wiekiem staję cię bardziej wygodny, może leniwy.
dzisiaj wyjeżdżam co weekend przy temperaturze do -8 w nocy, co w moim rejonie jest przeważnie najniższą temperaturą, ale ten ostatni tydzień był sporo zimniejszy. |
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2018-03-06, 18:01
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | Po to samo co i latem. Bo wyjeżdżasz kiedy chcesz, przyjeżdżasz kiedy chcesz, nie musisz nic rezerwować, stoisz pod samym stokiem, możesz jeździć codziennie gdzie indziej, spotykasz innych kamperowców itp, itd.
| I tak trzymać . w tym roku był mój pierwszy raz zimowy ,ale nie ostatni. Mam nadzieję, że stanie się to moją tradycją. Spotkałem 3 kampery , była 1 przyczepa i dała radę na mrozie . Ala największy wyczyn to facet ze Ślaska który postanowił sprawdzić swój śpiwór i spał w osobówce. Śpiwór się sprawdził , ale kości pewnie bolały Przy dzisiejszym upale umyłem auto z soli. |
|
|
|
 |
atonre
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen c25 burstner
|
Wysłany: 2018-03-06, 22:41
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | Przyznam się że też miałem chęć pojechać na narty kamperem ,tylko po co? Zeby udowodnić sobie że dam radę. Pojechałem osobówką a i tak miałem kłopot ,bo paliwo zamarzło. Jakby do tego zamarzła woda ,popsuło sie ogrzewanie to może bym umarł. A tak pojeździłem w komforcie ciepła choć i tak kolanko do ortopedy.
Latem, rozumiem przewage kampera nad hotelami, ale tydzień na nartach to i w pensjonacie da się wytrzymać.
A kamperek w ciepełku. |
My co rok, kamperem na narty a po co? Bo po pierwsze nie jest tendencyjnie a po drugie do wyciągu nawet 30m to nie wyczyn tylko fajna zabawa a dzieciaki uwielbiają |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2018-03-07, 10:37
|
|
|
Ja w małym Cichym z pensjonu zjeżdżam prosto do bramek a z trasy pod same drzwi.Pod góre w butach narciarskich umarłbym na zawał. |
|
|
|
 |
atonre
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen c25 burstner
|
Wysłany: 2018-03-07, 11:00
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | Ja w małym Cichym z pensjonu zjeżdżam prosto do bramek a z trasy pod same drzwi.Pod góre w butach narciarskich umarłbym na zawał. |
w Rzeczce też tak mieliśmy, zresztą w Harachovie też niemniej gdy nie ma ograniczeń lokalowych i można tak w zasadzie pod każdym wyciągiem to się zabawa zaczyna na nowo |
|
|
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2018-03-07, 13:12
|
|
|
Jeżeli ktoś uważa, że wyjazd zimowy kamperem większość z nas traktuje jako możliwość sprawdzenia się w ekstremalnych warunkach, taki trochę survival czy też chęć zaoszczędzenia paru złotych na hotelowym pokoju ... to jego sprawa - ale prawda jest gdzieś po środku.
Natomiast nikt mi po takim wyjeździe nie odbierze tych chwil spędzonych z rodziną w kamperze i na stoku, tych rozmów , śmiechu, poczucia samodzielności i współpracowania w trudnych warunkach, nabierania doświadczenia oraz tego, że jesteśmy trochę inni ale wcale nie gorsi
Był to nasz kolejny wyjazd , ale jak każdy wcześniejszy - był inny od poprzedniego
Mam nadzieję, że kolejny też nas czymś zaskoczy |
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|