|
|
Koszty budowy |
Autor |
Wiadomość |
Paszczak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit Custom
|
Wysłany: 2020-08-28, 01:53
|
|
|
Akurat toaleta to slaby przykład. Turystyczna z płytą montażową jest o wiele tańsza.
Nawet taka "na wypasie" z elektryczną spłuczką.
To czego nie znajdziesz w zestawieniach kosztów to wszelkie duperele, czyli kolejne wycieczki do takiego czy innego marketu po drobiazgi. A to wbrew pozorom potrafi pochłonąć sporo. Szczególnie jeśli nie masz nic na start: narzędzi, wkrętów, klejów, wierteł takich czy innych.. ogólnie pierdół.
Dużo też zależy od podejścia: czy chcesz zrobić tylko daną rzecz żeby jakoś działała czy stwierdzisz... a kupie do tego maszynę/narzędzie X bo kiedyś się jeszcze do czegoś przyda |
_________________ Kakaryka |
|
|
|
 |
Neno
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-08-28, 09:38
|
|
|
jawi13 napisał/a: | Cyryl napisał/a: | musisz zadać sobie pytanie: czy chcę jeździć kamperem, czy go robić?
są osoby, które budują kampera dwa lata jeżdżą parę miesięcy, sprzedają i robią kolejnego od nowa. dla nich widocznie większą frajdą jest robienie niż jeżdżenie, ale każdy ma wolną wolę. | I z tym się zgadzam w 100%.Padają tutaj sumy 75 tyś, 85 tyś. za bazę i wyposażenie.Pytam się po co? |
Bo chcą.
Bo mogą.
Gdyby wszyscy myśleli tak jak Ty - świat byłby nudny, nijaki. Nie bierz tego do siebie, nie jest to osobista wycieczka do Twojej osoby i Twojego sposobu budowy czy wydawania pieniędzy.
A tak za wspomniane wyżej 75/85 czy nawet 100 tyś. ktoś zbuduje sobie coś o czym marzył, i będzie miał z tego satysfakcję.
Jedni jedzą chleb z marketu, inni z osiedlowego sklepu, jeszcze inni z najsłynniejszej piekarni w regionie a kilka osób sama sobie ten chlebek wypieka pomimo, że bochenek sumując koszty wychodzi najdrożej, pochłania najwięcej czasu....
Są też tacy co chleba nie jedzą |
_________________ https://www.youtube.com/c...idC1vPGRfkTj4GA
https://www.facebook.com/PERYPETIE-323246362400502
https://www.instagram.com/_perypetie/
http://www.przezswiat.eu/blog |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2020-08-28, 11:41
|
|
|
jawi13 napisał/a: | Cyryl napisał/a: | musisz zadać sobie pytanie: czy chcę jeździć kamperem, czy go robić?
są osoby, które budują kampera dwa lata jeżdżą parę miesięcy, sprzedają i robią kolejnego od nowa. dla nich widocznie większą frajdą jest robienie niż jeżdżenie, ale każdy ma wolną wolę. | I z tym się zgadzam w 100%.Padają tutaj sumy 75 tyś, 85 tyś. za bazę i wyposażenie.Pytam się po co?.Ja jak bym miał tyle wydać to za taką furę pieniędzy lub nie wiele drożej można kupić już coś co nadaję się do użytkowania od razu.Dwa przykłady które wpadły mi w oko https://www.otomoto.pl/of...html#4c38948eac https://allegrolokalnie.pl/oferta/kamper-rimor-primero-350-ford-transit-2008?fbclid=IwAR0pKBrxIzDXWg5COuOw1z32cokcHTnflf0nDcQUOPsbWJjRdSUJdVGQ86g Przynajmniej widzimy co kupujemy,zabudowa jest profesjonalna,nie ma kłopotu z odsprzedażą.Chyba że dla niektórych samo budowanie jest większą frajdą niż kamperowanie to wtedy,można budować samemu. |
pewnie dla tego samego, że kamper nie samolot/hotel/szwedzki stół |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
necvip
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,3 campervan
|
Wysłany: 2020-08-28, 11:56
|
|
|
Neno wyżej trafił idealnie w punkt - wszyscy którzy samodzielnie skończyli swoją budowę czują niebywałą satysfakcję ze swojego dzieła. Obojętnie czy to jest jakieś arcydzieło wykonania czy też jakaś prosta zabudowa. Tego nie da się kupić za żadne pieniądze.
Ale ważnym też argumentem do własnej zabudowy w kwocie takiej jaką chce przeznaczyć autor tego tematu jest to, iż będzie ona całkowicie NOWA.
Panele, regulator mppt, akumulatory, przetwornica, lodówka, fotele, sracz, prysznic, zlew, umywalka , bojler, webasto, telewizor, kuchenka, zbiornik na wodę, lodówka no i łóżko oraz meble... całkowicie dziewicze- to naprawdę trudno porównywać do jakiegoś wypierdziałego kampera fabrycznego za około 60tys gdzie środek wygląda jak skansen rodem z PRL.
Porównywać to można dwa takie same samochody, czyli kupujemy jakąś tam bazę i wtedy mamy wybór:
- dajemy to komuś kto się w tym specjalizuje , kasuje od 60 tys za zabudowę
- budujemy sami za okolo 30tys - mamy to samo co wyżej ale połowę w kieszeni. |
|
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2020-08-28, 12:27
|
|
|
ludzie!!
żyjcie swoim życiem i dajcie żyć innym
co chwilę widzę tutaj jakieś wątpiwości "a po co to, a na co, a nie lepiej ..."
dział forum "budujemy kampera" to co ludzie mają robić, jak nie budować
więc albo zamknąć ten dział, albo ...
na PW ludzie do mnie piszą (i nie mówię tylko tutaj, ale i na FB), że jak masz 80 tys. to dołóż 40 i będziesz miał kampera za 120k
no bo przecież oczywiste, że jak masz 80 to i na pewno masz 120k
a jak mówię, że jednak zostaję przy 80k to albo wrzucają linki z 12 letnim busem L3H2, z biednym wyposażeniem, albo jeszcze starsze kampery (podobnie jak kolega kilka postów wyżej)
dla mnie budowa ma sens taki, że będę miał w miarę świeżą bazę, atrakcyjnie wyglądającą
z nowymi sprzętami i zabudową
jak się sparzę, nie spodoba mi się, stracę kasę? o jezus, żebym tylko takie problemy miał
mnie też np. nie przekonuje kamper na bazie kontenera, ale po prostu nie chodzę po tych tematach, a tym bardziej nie wchodzę tam, żeby pisac ludziom, że "a może by lepiej kupić alkowe" |
|
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-08-28, 15:25
|
|
|
Zabudowa h3l4 na niezłych materiałach, z pełnym wyposażeniem zamknęła się u mnie kwotą 40tyś. To koszty materiałów. Baza z ogarnięciem kosztowała kolejne 30tyś. |
|
|
|
 |
Id_ea
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Knaus Traveler
|
Wysłany: 2020-08-28, 15:58
|
|
|
Paszczak napisał/a: | Akurat toaleta to slaby przykład. Turystyczna z płytą montażową jest o wiele tańsza.
|
Cześć
a mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie tego szukać? chętnie zamieniłbym swój przenośny kibel na coś wygodniejszego bo z mojego ciężko mi się podnosić, za niski |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-08-28, 16:37
|
|
|
Tomek84 napisał/a: | ....co chwilę widzę tutaj jakieś wątpiwości "a po co to, a na co, a nie lepiej ..." |
Masz rację, ale czasem człowiek w swoim zacietrzewieniu nie bierze pod uwagę innych rozwiązań.
Kiedyś zapragnołem mieć idealnie wypoziomowany kamper kupiłem poziomicę sferyczną, ale była tania i okazało się do niczego.
Szukałem lepszej, ale zastanawiałem się gdzie ją umieścić.
I jeden kolega wskazał mi, że mam poziomicę w telefonie i mogę położyć go w każdym miejscu, a już przeglądałem fora budowlane o poziomicach. |
Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2020-08-28, 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2020-08-28, 17:16
|
|
|
Id_ea napisał/a: | Paszczak napisał/a: | Akurat toaleta to slaby przykład. Turystyczna z płytą montażową jest o wiele tańsza.
|
Cześć
a mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie tego szukać? chętnie zamieniłbym swój przenośny kibel na coś wygodniejszego bo z mojego ciężko mi się podnosić, za niski |
Porta Potti 565 |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-08-28, 17:29 Re: Koszty budowy
|
|
|
Ja jestem przed budową, wstępny kosztorys na same komponenty to 38-40tys., a na pewno coś pominąłem lub niedoszacowałem. W związku z tym że sam nie mam zdolności budowlanych dojdzie do tego robocizna, no i baza. Budżet na wszystko - chciałbym się zmieścić w 120tys. Wiele osób popuka się w głowę po co mi to, przecież za takie pieniądze kupię coś gotowego. Prawda jest taka że gotowego mam teraz, a takiego jaki chcę jeszcze nie wyprodukowali. Porównywanie do używanych za te same pieniądze też moim zdaniem jest nie na miejscu, bo po budowie indywidualnej mam nową zabudowę, a w używanym kamperze używaną Całość bardziej trzeba porównywać do używanego kampera z tego samego rocznika, z taką samą bazą. I tu mój projekt wygrywa wszystkim: mam nową zabudowę, zrobioną taj jak chcę, z takimi kolorami jakie żona chce , baza jest taka jaką wybrałem, cena też jest niższa. Same plusy. |
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2020-08-28, 18:12 Re: Koszty budowy
|
|
|
Zbynek napisał/a: | Ja jestem przed budową, wstępny kosztorys na same komponenty to 38-40tys., a na pewno coś pominąłem lub niedoszacowałem. W związku z tym że sam nie mam zdolności budowlanych dojdzie do tego robocizna, no i baza. Budżet na wszystko - chciałbym się zmieścić w 120tys. Wiele osób popuka się w głowę po co mi to, przecież za takie pieniądze kupię coś gotowego. Prawda jest taka że gotowego mam teraz, a takiego jaki chcę jeszcze nie wyprodukowali. Porównywanie do używanych za te same pieniądze też moim zdaniem jest nie na miejscu, bo po budowie indywidualnej mam nową zabudowę, a w używanym kamperze używaną Całość bardziej trzeba porównywać do używanego kampera z tego samego rocznika, z taką samą bazą. I tu mój projekt wygrywa wszystkim: mam nową zabudowę, zrobioną taj jak chcę, z takimi kolorami jakie żona chce , baza jest taka jaką wybrałem, cena też jest niższa. Same plusy. |
Podziel się kosztorysem jeśli możesz, ja idę raczej na żywioł bez większego planowania |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-08-28, 18:13
|
|
|
Jak ktoś ma jakie takie zdolności manualne, ma czym i ma gdzie, to nie ma co dywagować, budować bez względu na koszty. Budowa kampera od zera to jest olbrzymia dawka nauki, a nauka kosztuje . Wiedzy nabytej nikt nie odbierze, poznaje się materiałówkę, co z czym i jak.To czego można nauczyć się podczas konwersji wykorzysta się potem w życiu nie raz. Ja w 2016 roku, a dokładnie w drugiej połowie pytałem tu na forum jak używa się prawidłowo kibelka kamperowego, (zasuwa, woda, płyny, kolejność) . A teraz rozpoczynam konwersję czwartego auta . Do kampervanów robionych przez duże firmy to też należy ostrożnie podchodzić, w tych z którymi miałem kontakt na próżno szukać jakości, materiały liche, rozwiązania do bani, izolacja szczątkowa, są to auta robione dla maksymalnego zysku, mające dobrze prezentować się na targach. Można a nawet trzeba czasami korzystać podczas konwersji z dedykowanych rozwiązań takich jak zbiorniki pasujące idealne w profile, moskitiery, itp, w zależności od przeznaczonego budżetu.
PS. uczę się obsługi frezarki do drewna CNC, poszukuję piły formatowej z podcinakiem w dobrej cenie |
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-08-31, 01:02 Re: Koszty budowy
|
|
|
adamgorz napisał/a: | Nie znalazłem takiego tematu. Czasem niektórzy podają widełki, ale wiadomo że to wszystko jest ciężkie do określenia... |
Tak jest ciężkie - bo żeby liczyć koszty to najpierw trzeba określić czego one dotyczą
We wszystkich postach Kolegów jest po trosze racji, jednak nie ma odpowiedzi na pytanie i być jej nie może dopóki nie określi się co chcemy mieć w zabudowie, z czego to wykonamy, czy wykonamy z nowych gratów czy używek, czy będziemy robić sami czy zlecać jakieś kawałki itp itd.
Proste przykładziki pierwsze 2 jakie mi sie nasunęły mojego podwórka - 2 okna SP7 Dometica za nówki dałbym ok 4 tysie, za 2 używki w naprawdę w dobrym stanie dałem 1200, jeśli kupie dedykowany zbiornik szarówki do Ducato 2 dam 700zł, jeśli zlecę wyspawanie dam 350 jeśli zrobię jak mi radził wlodo będzie to max 100 - tych przykładów mozna by jeszcze duzo wymienić
I jak tu liczyć ? Pany najpierw założenia a dopiero później liczenie ponieważ przy braku założeń jest to wróżenie z fusów a nie liczenie |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-08-31, 09:38 Re: Koszty budowy
|
|
|
Tomek84 napisał/a: | Zbynek napisał/a: | Ja jestem przed budową, wstępny kosztorys na same komponenty to 38-40tys., a na pewno coś pominąłem lub niedoszacowałem. W związku z tym że sam nie mam zdolności budowlanych dojdzie do tego robocizna, no i baza. Budżet na wszystko - chciałbym się zmieścić w 120tys. Wiele osób popuka się w głowę po co mi to, przecież za takie pieniądze kupię coś gotowego. Prawda jest taka że gotowego mam teraz, a takiego jaki chcę jeszcze nie wyprodukowali. Porównywanie do używanych za te same pieniądze też moim zdaniem jest nie na miejscu, bo po budowie indywidualnej mam nową zabudowę, a w używanym kamperze używaną Całość bardziej trzeba porównywać do używanego kampera z tego samego rocznika, z taką samą bazą. I tu mój projekt wygrywa wszystkim: mam nową zabudowę, zrobioną taj jak chcę, z takimi kolorami jakie żona chce , baza jest taka jaką wybrałem, cena też jest niższa. Same plusy. |
Podziel się kosztorysem jeśli możesz, ja idę raczej na żywioł bez większego planowania |
Poniżej moja kalkulacja, część z tej listy już mam. Ceny rzeczy które już kupiłem są zaktualizowane, te, których jeszcze nie mam sprawdzone w necie.
Producent Model Cena
Markiza Omnistor 1700
Wysuwany schodek Thule Slide-out 400 750
Osłony szyb bocznych Remis Remifront 1200
Osłona szyby przedniej Remis Remifront 1200
Moskitiera drzwi boczne Dometic Flytec FT200 1250
Ogrzewanie+ciepła woda Webasto Aliexpress 2000
Zbiornik wody czystej 800
Zbiornik wody szarej 650
Lodówka 230V+przetwornica 1500
Kuchenka+piekarnik 1800
Zlew 200
Kran kuchnia i łazienka 2szt 200
Okno dachowe przód Dometic Midi Heki 70x50 900
Okno dachowe tył Fiamma Turbo Vent 40 40x40 825
Okno drzwi suwane Dometic Seitz S7 750x450 1050
Maskownica drzwi bocznych 400
Okno łazienka+wentylator 28x28 500
Okno stół za kierowcą Dometic Seitz S7 750x450 1050
Okno drzwi tylne x2 Dometic Seitz S7 500x300 1200
Maskownice drzwi tylnych Klaja 400
Okno boczne kuchnia Dometic Seitz S7 750x450 800
Toaleta Dometic 976 500
Zlew łazienka 200
Akumulator zabudowy 1700
Instalacja gazowa 400
Elektryka 2000
Solary+przetwornica 2000
Ocieplenie 2600
Materiał na meble 5000
Okucia szuflady, szafki 2000
Fotele 2000
Cyrix – separator akumulatorów 200
38975 |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-08-31, 09:55
|
|
|
, bardzo, oszczędnie masz zrobioną kalkulację, nabywał właśnie graty na konwersję i ceny okien identycznych wychodzą mi prawie x2 , markiza cena x2, roletki remis moskitiera cena OK, . Do listy dopisz sobie pompę wody, magistralę wodną ( wodę zrób jak raven22, na akcesoriach pneumatycznych działa)
Maskownice drzwi, podeślij co to bo wykończenie tych elementów to mordęga |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|