Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek 3000 zł
Autor Wiadomość
wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2009-04-21, 15:34   

W artykułach raz mówi się o podatku zastępującym akcyzę przy zakupie nowego lub używanego sprowadzanego z zagranicy, a innym razem o corocznym podatku. Ja już zgłupiałem i na razie chyba nikt do końca nie wie, jaki to ma być sposób na wyciąganie kasy z kieszeni kierowców. :gwm

Nasze kamperki
Postaw piwo autorowi tego posta

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2009-04-21, 16:04   

wbobowski napisał/a:
Ja już zgłupiałem i na razie chyba nikt do końca nie wie, jaki to ma być sposób na wyciąganie kasy z kieszeni kierowców. :gwm

Tysiąc fotoradarów więcej, mandat za przekroczenie szybkości o 1 km/h i coroczna opłata ekologiczna. Hura ! Nareszcie rząd dbający o swoich obywateli :haha: :haha: :haha:

PS
jeśli do kampera z 1991 r wstawię silnik z 2005 r to chyba będzie spełniał normy emisji spalin ? Przecież to silnik wydziela spaliny, a nie nadwozie ?

mpotok 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat dukato burstner
Nazwa załogi: Małgosia
Wysłany: 2009-04-22, 07:19   Podatek 3000

Myślę że ministerstwo zwyczajnie testuje, a ma do pomocy opłacanych dziennikarzy przez producentów samochodów ile da się wydoić z najbiedniejszych kierowców.
Ekologia to dziś słowo wytrych, wczoraj w TVN biznes sławny profesor tłumaczył że tzw efekt cieplarniany jest okresem cyklicznym i nie ma nic wspólnego z samochodami itd.
Jest to tylko raj dla darmozjadów ekologów i przykrywka dla podatkoździorców.
i jak nie będziemy się bronić jak np górnicy to nas wykończą, i będziemy opłacać powiększającą się w trybie geometrycznym armię urzędników.

Marian

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 103/8
Wysłany: 2009-04-22, 10:30   

mpotok napisał/a:
Myślę że ministerstwo zwyczajnie testuje, a ma do pomocy opłacanych dziennikarzy przez producentów samochodów ile da się wydoić z najbiedniejszych kierowców.

Dochodzi do tego jeszcze zwyczajna buta i arogancja ministerialnych urzędników, którym wydaje się, że mają prawo instrumentami administracyjnymi zmuszać ludzi do kupowania nowych samochodów. To jest myślenie z jakiejś innej epoki, ludzie kupują nowe samochody kiedy ich po prostu na to stać! Z wyjątkiem hobbystów nikt nie jeździ 15 letnim autem dla przyjemności albo żeby zrobić na złość środowisku. Jeśli jakaś władza uważa inaczej to niech się wyprowadzi na Księżyc. Sprawy by nie było, gdyby przeciętny samochód kosztował u nas cca półroczną pensję jak na Zachodzie, ale niestety tak nie jest.

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2009-04-22, 10:57   

Kazik II napisał/a:
Jeśli jakaś władza uważa inaczej to niech się wyprowadzi na Księżyc.

Powołajmy komitet budowy rakiety Ziemia - Księżyc, tylko w jedną stronę. Musi być spora, żeby się cały rząd zmieścił, chociaż oni już się od ziemi oderwali. :gwm :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic :gwm

duch_gdansk 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chevrolet Camaro
Wysłany: 2009-04-24, 06:37   

Na wielu forach jest dym o ten podatek, podstawa to pisać protesty a nie marudziuć. Ja nawet Babci wytłumaczyłem o co chodzi tym pseudo ekologom, jak zwykle biednemu wiatr w oczy. Pie..... pseudo eko z syfem dookoła, gdzie segregacja śmieci, kary za zanieczyszczanie wody? Znowu chcą sięgnąć do kieszeni kierowców bo to najłatwiej. Już lecę kupować jakiegoś plastikowego badziewiaka z silnikiem 1,0 i z ratą na pół mojej pensji. W RPA prędzej auta zarejestruję :zastrzelic :diabelski_usmiech

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2009-04-24, 11:28   

Więc niech kazdy zaprotestuje tutaj http://www.starszeauta.pl/

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2009-04-24, 11:55   

kimtop napisał/a:
Więc niech kazdy zaprotestuje tutaj http://www.starszeauta.pl/

Ja to już zrobiłem. Tekst poszerzyłem i podałem w shoutbox. :wyszczerzony:

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1363
Wysłany: 2009-05-14, 20:46   

Dzis znalazlem cos takiego w internecie

Podatek ekologiczny - będzie, nie będzie?
2009 - 05 - 08 | 12:24
źródło: mojeauto.pl
W.T.
Choć w mediach pojawiło się już szereg spekulacji na temat podatku ekologicznego, który miałby zastąpić obowiązującą dziś akcyzę, to wciąż nie ma jeszcze ostatecznej decyzji w tej kwestii.
- Minister Finansów, a tym bardziej rząd, nie podjęli decyzji o zastąpieniu podatku akcyzowego nowym rozwiązaniem - można było usłyszeć na wczorajszym posiedzeniu Sejmu, kiedy to Jacek Kapica, podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów, odpowiadał na pytania posłów w sprawie wprowadzenia podatku ekologicznego.

Nie oznacza to jednak, iż resort finansów nie prowadzi żadnych prac nad nowym podatkiem, jednak żaden pomysł nie zyskał jeszcze statusu projektu, który byłby skierowany na ścieżkę legislacyjną.

- Ministerstwo Finansów prowadzi jedynie analizy związane z założeniami do zmiany systemu opodatkowania samochodów, kwoty podatku, jakimi byliby obciążeni posiadacze samochodów, nie są dzisiaj znane i ostateczne - podkreślił Jacek Kapica. - Stąd też informacje prasowe wskazujące, iż posiadacze najstarszych pojazdów będą obciążeni podatkiem w wysokości 3 tys. zł mają charakter spekulacji medialnych i należy je zdementować.

Ponadto dodał, że choć w prawie wspólnotowym brak dziś harmonizacji przepisów w tej kwestii, to jednak Komisja Europejska optuje za zastępowaniem takich podatków jak polska akcyza podatkiem pobieranym corocznie z uwzględnieniem jego ekologicznego charakteru. Większość "starych" państw unijnych już stosuje podobne rozwiązania, a niektóre kraje, które niedawno wstąpiły do UE, również rozważa wprowadzenie analogicznych podatków.

Podczas swojego wystąpienia Jacek Kapica ponadto poinformował, że w resorcie gospodarki trwają obecnie prace dotyczące wypracowania szczegółowych propozycji wprowadzenia proekologicznego pakietu rozwiązań, który miałby wspierać popyt na nowsze samochody a ograniczyłby import starych aut wycofanych np. z eksploatacji w państwach zachodnich. - Jednym z elementów będących przedmiotem prac zespołu jest również zastąpienie akcyzy nowym rodzajem podatku uzależnionym od emisji spalin - dodał na zakończenie.

Tadeusz
Byle do przodu

Jarosław69 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: LMC Finish 640
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-12-03, 23:49   

Witam.
Jak sytuacja wygląda pod koniec roku?
Jest juz jakaś jasność czy też wieczna ciemność jak to bywa w polandowie? :idea

Sławuta 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Pracuje nad tym
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-04-19, 19:15   

Podobno ostatnio piechocińskiemu (nomen omen) zlecono szybkie prace nad tym rozbojem... coś wiadomo więcej?

Odpowiedz do tematu