|
|
|
Filozofia kamperingu |
| Autor |
Wiadomość |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2014-06-25, 09:26
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | | Warto jednak pamiętać, że kamper to tylko samochód z wygodnym domkiem za plecami i nic więcej. |
No właśnie, wydaje mi się, że kamper to tylko większy komfort w porównaniu np. z namiotem i motocyklem czy osobówką jako środkiem transportu.
Istotą takiej wędrownej formy spędzania wakacji/urlopów czy weekendowych wypadów za miasto jest chęć zwiedzania świata i spędzania czasu "na łonie przyrody" na własną rękę, bez obowiązkowego harmonogramu, pilota czy rezydenta z biura podróży.
Są tacy którzy zwiedzają świat samochodem osobowym lub motocyklem (bez namiotu) i nocują na kampingach w wynajętych domkach albo w pensjonatach, hotelach czy pokojach bed&breakfast.
Można również zwiedzać świat latając samolotami i wynajmując samochód dający swobodę zwiedzania i wyboru noclegu.
Tak więc campering to jeden ze "sposobów na życie" podobny trochę do włóczenia się jachtami kabinowymi po różnych akwenach (morzach, oceanach i jeziorach).
A to czy jeździmy "na dziko" czy preferujemy postoje na kampingach to raczej kwestia indywidualna, zależna i od zasobności portfela i od upodobań i poczucia bezpieczeństwa.
Ja osobiście zaczynałem swoje wędrówki od rowerów i namiotu, później był samochód osobowy i namiot (czasem zabieraliśmy składany kajak lub ponton), przez wiele lat żeglowałem po Mazurach jachtem kabinowym, a przechodząc na emeryturę zakupiłem kampera i wędruję po Polsce i Europie na tyle, na ile czas i zdrowie pozwala.
Niekiedy staję na dziko, ale preferuję kampingi bo to i bezpieczniej i można spotkać ciekawych ludzi o podobnych zainteresowaniach, no i można skorzystać z sanitariatów bo prawdziwa kąpiel w kamperze jest raczej problematyczna.
Ale moim zdaniem nie jest istotne czym podróżujemy, ale to że taki sposób zwiedzania i podróżowania nam odpowiada.
Mam znajomych, którzy korzystają tylko ze zorganizowanych wyjazdów i nie wyobrażają sobie spędzania czasu w kamperze, bo byłoby to dla nich zbyt męczące, wolą być wożeni pociągami, autokarami czy samolotami, nocować w hotelach i być prowadzeni przez przewodników.
Natomiast dla mnie właśnie taki zorganizowany sposób podróżowania jest męczący, dlatego tam gdzie można jadę kamperem, a tam gdzie kamperem nie dojadę wynajmuję pokój i samochód i zwiedzam okolice na własną rękę.
A z tą filozofią to rzeczywiście nie należy przesadzać.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-06-25, 10:14
|
|
|
Jedna formę zwiedzania deprecjonuję.
Hoteliska i baseny z opaska all.
Wiele innych form przerabiałem. Ważne, się ruszamy, zwiedzamy, jesteśmy aktywni fizycznie przez wiele godzin dziennie, a nie karkówka, browar, palma, obrabianie dooopy znajomym bliższym i dalszym, etc.
To jest morderstwo swojego organizmu. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-06-25, 10:31
|
|
|
Zawsze lubiłem zapaszek kampingów z lat 70/80-tych.
Grzebanie jak w we własnym domu/ogrodzie /samochodzie/motocyklu . Usprawnianie/psucie.
KAMPER to zapewnia.
Atmosfera przygody....
Ale kibelek , kuchnia , piwniczka, łóżeczko za plecami gdy mijają kilometry - bezcenne .
Ja tam domator jestem . Czyli jak ślimak z własnym lokum na plecach . I git.
Po co mam zwiedzać ???? spocić się można i przeziębić.
Mam internet i satelitę, nie pada na łeb . Wyjdę pod markizę pooddycham tamtejszym powietrzem i starczy.... .
Kamper idealny na zakupy z żoną !!!!!!
Siedzisz sobie jak truteń w ulu , jesteś z nią całym sercem, mentalnie.
Oglądasz np meczyk popijasz kawkę . mruczysz z aprobata jak Ona jak Pszczółka znosi kolejne torby do bagażnika .
Popije zrobi siusiu i wylatuje na żer . Ty przeciągniesz się w fotelu , zmienisz kanał .
Jesteś idealnym mężem ...... chodzisz nawet z żoną na zakupy !!!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|