|
|
|
Po co wozić koło zapasowe ? Mamy Asistance !!!!!! |
| Autor |
Wiadomość |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-12-27, 20:07
|
|
|
do podniesienia wozka z kolem zapasowym w ducato 2 uzywam podnosnika hydraulika,po prostu podkladam pod wozek po wlozeniu kola i tym podnosze w gore az zaskocza te zapadki i wtedy zakrecam ta siedemnastka od gory.
A klucz z Juli nie daje rady,mam ten mocniejszy i ni huhu.W osobowkach sobie radzi.Ale stelaz gornego lozka mam na profilach kwadratowych 30x30 wiec w razie co to rura prawie dwumetrowa jest |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-12-27, 21:08
|
|
|
| tom-cio napisał/a: | | do podniesienia wozka z kolem zapasowym w ducato 2 uzywam podnosnika hydraulika,..........: |
W kamperach innych niż blaszak w życiu byś tego nie zrobił . Przed dwoma laty przy świecącym słońcu ; w cieple i na suchym miejscu przed garażem zainteresowałem się tym wynalazkiem
Nie ma możliwości bez kładzenia się na plecach i wczołgania się pod samochód ruszyć śrub tego kosza zapasowego koła !!!
Nie chciałbym sobie wyobrażać przy tym wynalazku wymiany koła w śnieżycy czy na zabłoconej drodze
Dobrze ,że w kamperze mam garaż i mam gdzie schować koło zapasowe
20150304_122847.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 36 raz(y) 205,93 KB |
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-12-27, 23:12
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | Dobrze ,że w kamperze mam garaż i mam gdzie schować koło zapasowe |
Skołuj sobie jeszcze pokrowiec choćby foliowy, bo brudne koło po wymianie potrafi cały bagażnik uświnić. |
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 222/170 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2015-12-27, 23:15
|
|
|
| koder napisał/a: | | MILUŚ napisał/a: | | Dobrze ,że w kamperze mam garaż i mam gdzie schować koło zapasowe |
Skołuj sobie jeszcze pokrowiec choćby foliowy, bo brudne koło po wymianie potrafi cały bagażnik uświnić. |
Cenna uwaga Mam już folię od oponiarza |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2015-12-28, 10:22
|
|
|
| Można też nasmarować smarem miedziowym śruby przed przykręceniem kół, przykręcić z odpowiednim momentem i nie mieć absolutnie żadnych problemów z odkręceniem. U mnie się to sprawdza. Śruby się nie odkręcają. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-12-28, 11:28
|
|
|
Zapomniałem napisać o smarze miedziowym. Wszystkie śruby mam nim przesmarowane. Koła jak pisałem dokręcone tyle Nm ile fabryka podała.
Każdy może tak zrobić przed wyjazdem i nie mieć problemów. Jeśli później są, znaczy, że się zaniedbało. O piwie się pomyślało, ale o zapasie nie. |
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|