Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudowa na Iveco
Autor Wiadomość
smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-04-04, 21:13   

Rysiu78 napisał/a:
choć na dziś chyba wybrałbym chińskie, z pilotem i za pół ceny mojego.
ja rozważałem MPK i Heki - zdecydowałem sie na Heki z racji prostoty i trafienia w dobrej cenie oraz na rzeźbę wentylatora - nie przekonuje mnie ori Turbowent i podobne wynalazki
Rysiu78 napisał/a:
podłączone pod regulator 20A AZO Digital:
jak podłaczysz i ogarniesz wdzięczny byłbym za kilka słów opinii o tym MPPT AZO - alternatywnie planuje AZO 30A tyle że ciągle przekładają wprowadzenie go na rynek - firma dość mnie przekonuje z przetwornic ale nie mam opinii o ich MPPT

Postaw piwo autorowi tego posta

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Iveco
Piwa: 2/5
Wysłany: 2020-04-05, 09:12   

Rysiu78 napisał/a:
podłączone pod regulator 20A AZO Digital:
jak podłaczysz i ogarniesz wdzięczny byłbym za kilka słów opinii o tym MPPT AZO - alternatywnie planuje AZO 30A tyle że ciągle przekładają wprowadzenie go na rynek - firma dość mnie przekonuje z przetwornic ale nie mam opinii o ich MPPT[/quote]

Relacja z budowy jest trochę opóźniona, stąd już dziś mogę polecić ten regulator.
Zadzwoń i zapytaj, może mają te 30A na stanie tylko pod inną marką, u mnie własnie było tak jak u Ciebie, non stop przekładali datę sprzedaży (czekali na przesyłkę z Chin) aż w końcu wysłali to co pokazałem na zdjęciach. Działa od ponad roku. Obecnie widzę wydłużoną gwarancję do 36mcy, czyli raczej mało awaryjny sprzęt. Jedyna wada jak dla mnie to brak oddzielnej, mniejszej jednostki sterującej, czegoś na wzór MT-50 jak ma to miejsce u Tracera.

P.S. Zapomniałem podać wagę auta przed zabudową, niestety to będzie waga "z pamięci" bo nie zapisałem, ale na 99% było to 2750 kg bez kierowcy, ze zbiornikiem paliwa wypełnionym w połowie, z narzędziami, dużą gaśnicą (pewnie z 30kg tego wszystkiego będzie). Zobaczymy co będzie dalej ;)

P.S. 2 Ważyłem Iveco poprzedniej generacji i ważyło +/- tyle samo, czyli 2750 kg, tylko tam było to z pustym zbiornikiem, bez narzędzi za to z kierowcą (80 kg) ;)

sienek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak
Piwa: 3/1
Wysłany: 2020-04-06, 01:44   

Ja tez buduje na takim Iveco :) Spora roznica w masie jest miedzy 2.3 a 3.0.
Walczymy o kazdy kilogram :) (i centymetr nad glowa :) )
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=39300

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-04-13, 20:52   

sienek napisał/a:
Ja tez buduje na takim Iveco :) Spora roznica w masie jest miedzy 2.3 a 3.0.
Walczymy o kazdy kilogram :) (i centymetr nad glowa :) )

W Ducato, między tymi silnikami było około 100-120 kg różnicy w tej samej wersji nadwozia. Ile Twój waży ?
Ja swojego ostro odchudziłem ale o tym za jakiś czas ;) Na razie po etapie odchudzania nabiera tylko na wadze... pewnie dobiję do około 3000 bez załogi.

sienek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak
Piwa: 3/1
Wysłany: 2020-04-13, 21:04   

Zobacz mój wątek na pierwszej stronie są wagi. Niecałe 2.5T zatankowany bez zalogi.

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-04-13, 21:26   

Dogrzewam się już z postojowego, ale akumulator 100Ah jakiś taki słabawy. Potem się okaże, że wytrzymał u mnie tylko rok. Także jak zaczyna brakować mocy - ładuję go prostownikiem (wtedy kiedy nie pracuję). Ogrzewanie chodzi 24h - dosycha pianka, dosycha lakier na płycie... robimy też przymiarkę gdzie będzie stał prysznic. Ciasny ale własny. Do obecnej chwili go nie wykończyłem, czasem jak widzę ile różnych rzeczy nam się przewala po aucie to zastanawiam się czy tam aby szafy nie zrobić jakiejś :D

Kolega który pomagał mi na tym etapie budowy był świeżo po zakupie spawarki i uczył się spawać aluminium. Zespawał mi m.in. "stojak pod akumulatory" - miejsca jest na 4x100/120Ah, cel był jeździć z dwoma, a zimą dokładać 3ci jak będzie potrzeba, na razie skończyło się na przeróbce tego miejsca pod 1x180Ah.

Pierwsze instalacje elektryczne - duża przetwornica Volt, pełny sinus, 2000W. G***o warta, nie polecam! Kiedyś zmienię na inną, ale to jak już wykończę auto na błysk.

Na zdjęciu widać dwa aku, ale podłączony jest tylko jeden. Drugi robił tylko "do przymiarki"
Ostatnio zmieniony przez Rysiu78 2021-02-28, 12:17, w całości zmieniany 3 razy  

Robold 
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Piwa: 18/18
Wysłany: 2020-05-09, 16:57   

Rysiu78 napisał/a:
Kolejne dni to montaż 4 kolejnych elastycznych paneli, do tego Tracer 40A, podłączenie pod instalację samochodu

Montujesz Tracera,a co z regulatorem AZO - nie sprawdził się, czy tylko brak 40 Amperowych?

Rysiu78 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-05-10, 19:34   

Robold napisał/a:
Rysiu78 napisał/a:
Kolejne dni to montaż 4 kolejnych elastycznych paneli, do tego Tracer 40A, podłączenie pod instalację samochodu

Montujesz Tracera,a co z regulatorem AZO - nie sprawdził się, czy tylko brak 40 Amperowych?

Będą dwa, choć pewnie sam AZO (niestety ma tylko 20A) by to pociągnął ;)

Odpowiedz do tematu