|
|
|
Bagażnik rowerowy - nietypowo |
| Autor |
Wiadomość |
davidek102
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: X250
|
Wysłany: 2018-03-21, 19:50
|
|
|
Czołem Panie i Panowie.
Jako, że na "wczasy" zabrałem migomat, to będę niebawem budował bagażnik, ale nie na rowery, a na skuter, który oczywiście mam na miejscu.
Chciałbym zapytać osoby budujące już takie konstrukcje, o rodzaj użytej stali i wytrzymałość po czasie.
Oczywiście konstrukcja na zawiasie i z kołem podporowym, a pomysły mam takie:
Dwa ceowniki leżące równolegle, połączone zawiasem, z czego jeden na stałe przykręcony do mocowania haka(4x12mm śruby utwardzane 12.00), a na drugim ceowniku zamontowane: szyna, oraz uchwyt na moją motorynkę.
Chcę użyć ceowników, ze względu na wagę i wytrzymałość.
jeśli chodzi o szerokość to myślałem o 10cm, a co do grubości to dopiero będę liczył wytrzymałość i nacisk, ale też nie chciałbym zrobić stu kilogramowego kolosa.
Waga skutera 130kg
Bardzo proszę o zabranie głosu osoby, które jeżdżą ze skuterami i o podpowiedź dla świeżaka.
Trochę zdjęć widziałem, ale jeszcze nie wymyśliłem co z utrzymaniem go w pionie.
Motocykle zawsze spinam pasami, dociągając do prawej i lewej strony, niezależnie- czy tutaj to również zda egzamin?
Nie mogę zgubić mojego szerszenia, bo dopiero co wyremontowany, i wypicowany, a i drzwi również nie chciałbym poobijać lusterkiem.
Pozdrawiam
 |
| |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2018-03-21, 20:22
|
|
|
| Mój waży 150 kg i wożę go i jest ok. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
rosomak
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 1,9 Heku 530
Nazwa załogi: ROSOMAK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2013 Piwa: 33/25 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2018-03-21, 20:40
|
|
|
....mam nadzieje, ze zrobisz ten bagażnik nie z tego ceownika co pokazałeś na zdjęciu....
Powodzenia. |
_________________ always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2018-03-21, 20:45
|
|
|
| rosomak napisał/a: | mam nadzieje, ze zrobisz ten bagażnik nie z tego ceownika co pokazałeś na zdjęciu....
Powodzenia. |
Tez tak myslę . Ja opieram konstrukcje Na aluminium .Stal też tam jest ale licz też kilogramy. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2018-03-21, 21:50
|
|
|
| davidek102 napisał/a: | [...]Oczywiście konstrukcja na zawiasie i z kołem podporowym, a pomysły mam takie:
Dwa ceowniki leżące równolegle, połączone zawiasem, z czego jeden na stałe przykręcony do mocowania haka(4x12mm śruby utwardzane 12.00), a na drugim ceowniku zamontowane: szyna, oraz uchwyt na moją motorynkę.
Chcę użyć ceowników, ze względu na wagę i wytrzymałość.[...] |
Po pierwsze: Czołem! :)
Po drugie: (jak już wyżej zauważono) zademonstrowany ceownik ma być zastosowany ze względu na wagę czyli zależy ci na masie? Jak największej?
Co do wytrzymałości, to też nie do końca masz rację - szukaj profila zamkniętego (kwadrat, prostokąt) ale nie ceownika!
Jeżeli już się uprzesz na ceownik (czasem względy technologiczne), to szukaj ceownika zimnogiętego o wysokim profilu, a nie hutniczego. A jak już hutniczego, to niechaj będzie w wersji lekkiej chociaż. :)
A i tak wyjdzie ci straszne kowadło. :)
Bo rozumiem, że interesuje cię taka konstrukcja, jaką pokazano kilka postów wcześniej na samochodzie z Belgii? To skopiuj ją do końca czyli wraz z rodzajem użytego materiału. OIDP to właśnie profil kwadratowy był. |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2018-03-21, 22:31
|
|
|
witam
Narysuj co chcesz zrobić. W zeszłym roku robiłem bagażnik do mojej hondy ( 110kg ) , generalnie się sprawdził. Najazdy kupione gotowe na allegro - aluminium chyba koło 190PLN komplet 2x2m. Rama stalowa przekrój prostokątny 40x40mm |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2018-03-21, 22:35
|
|
|
kilka fotek
20170724_182756.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 26 raz(y) 114,18 KB |
|
_________________ P&E |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2018-03-21, 22:36
|
|
|
z motorkiem
20170724_184109.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 25 raz(y) 98,08 KB |
|
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2018-03-21, 22:37
|
|
|
i bez
20170724_182242.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 24 raz(y) 85,43 KB |
|
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2018-03-21, 22:39
|
|
|
| pomagał w projekcie Motocarrier z Rumii ( Trójmiasto ), fajna współpraca, ma duże doświadczenie z bagażnikami do motorów. |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2018-03-21, 22:44
|
|
|
jednak 290 PLN za dwie nie 190 jak pisałem
RAMPA ALUMINIOWA O NOŚNOŚCI 200 KG (1 SZTUKA)
OPIS:
Rampa o udźwigu 200kg. Bardzo solidna i łatwa w użyciu. Idealna do do załadunku motocykli, skuterów i innych jednośladów.
WŁAŚCIWOŚCI:
- Lekka, solidna i stabilna
- Powierzchnia antypoślizgowa
- Idealna do codziennego użytku
- Super jakość
SKŁAD ZESTAWU:
1x najazd z aluminium
DANE TECHNICZNE:
Wymiary: 210cm x 16,5cm x 5cm (Dł/Szer/Gł)
Ładowność: 200kg
Długość: około 200cm
Szerokość najazdu: 13,5 cm
Materiał: Aluminium
Waga: 3,8kg |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
davidek102
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: X250
|
Wysłany: 2018-03-23, 18:22
|
|
|
| rosomak napisał/a: | ....mam nadzieje, ze zrobisz ten bagażnik nie z tego ceownika co pokazałeś na zdjęciu....
Powodzenia. |
Hej.
Oczywiście, że nie. Chciałem po prostu dorzucić grafikę do pytania.
Jeśli chodzi o profile i ceowniki, to właśnie miałem na myśli ten hutniczy ceownik(z takimi miałem do czynienia), a profile te najpopularniejsze o ściance 2mm wydawały mi się niewystarczająco wytrzymałe. Oczywiście mogę kupić 3mm i większe ale doświadczenie z dostawcami stali we Włoszech nauczyło mnie, że przeważnie nie ma dużego wyboru, i lepiej zaprojektować w najpopularniejszym rozmiarze.
Natomiast dzisiaj były pierwsze pomiary i tak jak myślałem zaraz po napisaniu posta, że te 20cm z dwóch ceowników to będzie jednak za mało, więc muszę to inaczej wymyślić-jednocześnie nie budując zbyt wysuniętej dźwigni, by nie obciążać niepotrzebnie haka.
Oczywiście chciałbym aluminium i nawet miałbym czym to wykonać, ale mam zbyt małe doświadczenie z tym stopem i nie będę ryzykował czyjegoś życia na drodze.
Jeśli mój pomysł się sprawdzi, to oddam do firmy i wykonają mi aluminiową kopię.
Wrzucam fotkę, żeby się komuś chciało przeczytać to, co wyżej napisałem.
Pozdrawiam i dziękuję za odzew.
 |
|
|
|
 |
MG
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-03-23, 21:46
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie . Od pewnego czasu obserwuję forum ( nie tylko to) . Jestem ślusarzem z ponad 20 letnią praktyką . Zazwyczaj staram się być biernym we wszelakich dyskusjach dotyczących radosnej twórczości domorosłych spawaczy . Czasami jednak nie wytrzymuję . Jeżeli spawamy bagażniki migiem to używamy drutu konstrukcyjnego , mieszanki jako gazu osłonowego i rur ( kątowniki , ceowniki , teowniki stosujemy przy budowie mostów i to też nie zawsze ) . Budując bagażnik spawajcie , unikając wyginania które powoduje rozciąganie i osłabianie materiału . Do tego odskosy , zastrzały a alu tylko na rynienki . Budujcie ,twórzcie , pytajcie i wyciągajcie konstruktywne wnioski . |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2018-03-23, 21:50
|
|
|
A dla czego alu tylko na rynienki oryginał cały jest z aluminium |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|