Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Włochy w lipcu '20
Autor Wiadomość
@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/205
Wysłany: 2020-08-04, 14:41   

less11 napisał/a:
Dla rozważających Sardynię przypominam o rejestracji pobytu w apce na min 48 h przed wjazdem, a sprawdzają to przed wejściem na prom

Możesz przybliżyć o co chodzi z tą rejestracją w apce, bo nie doczytałem się w tym wątku? :roll:

SZMUN 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: L3H3 offroad
Piwa: 1/7
Wysłany: 2020-08-04, 20:30   

My jesteśmy właśnie we Florencji :szeroki_usmiech Pozdrawiamy

bogdan333 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-04, 21:24   

https://quifinanza.it/wp-content/uploads/sites/5/2020/06/modulo-sardegna.pdf

wersja papierowa drukujesz wypełniasz ,na Sardyni nikt tego nie sprawdza.
Postaw piwo autorowi tego posta

less11 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-04, 22:27   

bogdan333 napisał/a:
https://quifinanza.it/wp-content/uploads/sites/5/2020/06/modulo-sardegna.pdf

wersja papierowa drukujesz wypełniasz ,na Sardyni nikt tego nie sprawdza.

Tego rzeczywiście nie ale nam sprawdzali przed promem apkę i wygenerowany nią kod QR. Nazywa sie to Sargegna Sikura. Sczegóły niżeSardynia Apka [/u]

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/205
Wysłany: 2020-08-04, 23:45   

Dzięki za info. :ok

Pytam na wszelki wypadek, bo chcemy wyruszyć na południe ok. września. Planujemy Francję lub Włochy. Sardynia też wchodzi w grę. Czekamy na rozwój sytuacji... :spoko

mmf 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: HYMER CAMP 57
Nazwa załogi: M13
Piwa: 2/13
Wysłany: 2020-08-05, 07:04   

less11 napisał/a:
A ja byłem na Sardynii od 20 do 31 lipca. Spokój i pustawo, prawie w ogóle nie było zagranicznych turystów. Z tego co wiem od miejscowych to w ogóle sezon słaby - mało odwiedzających. Dla rozważających Sardynię przypominam o rejestracji pobytu w apce na min 48 h przed wjazdem, a sprawdzają to przed wejściem na prom

Witam,
prom mieliście wcześniej zarezerwowany czy tak z marszu kupiony bilet? cenowo za kamperka dużo to wychodzi?
Pozdrawiam

d600 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs Trend
Piwa: 2/1
Wysłany: 2020-08-05, 09:38   

less11 napisał/a:
A ja byłem na Sardynii od 20 do 31 lipca. Spokój i pustawo, prawie w ogóle nie było zagranicznych turystów. Z tego co wiem od miejscowych to w ogóle sezon słaby - mało odwiedzających. Dla rozważających Sardynię przypominam o rejestracji pobytu w apce na min 48 h przed wjazdem, a sprawdzają to przed wejściem na prom

Dopiero co wrocielm z Sardynii po prawie 3 tygodniach i pierwsze slysze od Ciebie o jakiejś aplikacji . Nie wiem skad sie promowales , ale w Golfo Aranci nic takiego nie sprawdzali . Jedynie mierzyli temperature po przypłynieciu na Sardynie .

bogdan333 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-05, 10:05   

Wypływałem z Genui 1 lipca w porcie przy kontroli dokumentów zażądali tego oświadczenia w wersji papierowej lub elektronicznej dostałem do wypełnienia to oświadczenie. Na Sardynii nikt tego nie sprawdzał.

less11 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-06, 17:44   

Daty mojego pobytu podałem wyżej. Płynąłem z Livorno do Golfo Aranchi i przed wejściem na prom kazali pokazać kod QR z apki. Dotyczyło to zarówno mnie jak i żony. Dzieci dopisywało się do któregoś z rodziców. Nie wiem co było jakbym tego nie miał, ale miałem.

Prom rezerwowałem na ok 2 dni przed wypłynięciem, więc nie sądzę aby były problemy we wrześniu. Cena za ponad 7 metrowego kampera, 2 dorosłych i 1 dziecko około 350 euro tam i powrót łącznie. To za rejsy w dzień bo nocne są droższe. Długości faktycznie nie mierzą, a kolega za kampera poniżej 7 m płacił około 50 euro mniej

less11 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-06, 17:48   

LINK
O konieczności rejestracji piszą też na stronie polskiego MSZ

Niewierny 
trochę już popisał

Twój sprzęt: FORD TRANSIT HOBBY
Nazwa załogi: Agnieszka i Jarek
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-09, 18:20   

Witam
Jak wcześniej pisałem jesteśmy we Włoszech. Aktualnie jesteśmy w Pompejach na kempingu Zeus. Kemping żadna rewelacja, jedyna zaleta, że jest też przy wejściu do wykopalisk. We Włoszech jak narazie nie mamy żadnych problemów ze względu na obostrzenia. Dotychczas zwiedziliśmy Florencję oraz Monte Cassino i nie mieliśmy żadnych kłopotów. Zwłaszcza zwiedzenie Monte Cassino było przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Dopiero po wejściu na szczyt góry gdzie jest usytuowany obelisk upamiętniający poległych żołnierzy 3 Dywizji Strzelców Karpackich można w pełni docenić ich wysiłek. Dodatkowo sam widok obelisku oraz niesamowity widok z góry na miasto Cassino w pełni zrekomsempowały nam trud wejścia na górę. Również zwiedzenie klasztoru Monte Cassino oraz muzeum które jest zlokalizowane zaraz przy wejściu na cmentarz Polskich Żołnierzy 2 korpusu pozostanie na długo w naszej pamięci. Warto na dłużej zatrzymać sie w tym muzeum gdzie pracownica (Polka) świetnie opowiada całą historię tej formacji oraz jej szlak bojowy. Z naszych obserwacji i doświadczeń wynika,że Włosi dużo bardziej przestrzegają zaleceń niz nasi rodacy w kraju. Jutro planujemy zwiedzić ruiny Pompei i ruszyć w dalszą drogę.

Wyświetl szczegóły
Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2020-08-11, 07:48   

Nad Gardą południową, na polach kampingowych 30% obłożenia weekendy dobija może do 50%, w Pradze wręcz pusto, :spoko

Wyświetl szczegóły
KateAlex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen Dethleffs
Nazwa załogi: Alex Team Poland
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2020-08-12, 00:26   

Darek Szczecin napisał/a:
Nad Gardą południową, na polach kampingowych 30% obłożenia weekendy dobija może do 50%, w Pradze wręcz pusto, :spoko

Darek Szczecin, wielkie dzięki za cenne informacje :ok
Po 4 tzw. ,,technicznych” wyjazdach w ostatnim miesiącu po PL, planujemy wyruszyć do słonecznej Italii. Będzie to nasz pierwszy, zagraniczny wyjazd naszym kamperem. Jeśli nic się nie zmieni ruszamy z PL 20.08 i kierujemy się nad Gardę. Tam chcemy pobyć ok. 3 dni i ruszyć dalej do Genui, a stamtąd rozważamy dwie opcje: 1. popłynąć promem na Sardynię lub 2. zjechać w dół wzdłuż wybrzeża, zwiedzić okoliczne miasteczka, dojechać do Pizy i obrać kierunek Toskania. Mamy na to 14 dni.
Wszelkie podpowiedzi i wskazówki dla nas są mile widziane :szeroki_usmiech
Pozdr :spoko
K&A

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 113/163
Wysłany: 2020-08-12, 09:21   

Garda polecam camping San Benedetto w Peschiera del Garda, markety blisko na nogach, piekarnia i pizza 100 i 50 m od bramy, cena 50 euro za 3 osoby, czysto,
Jak śmigniecie w stronę wybrzeża liguryjskiego, polecam Camping Smeraldo w Moneglia, jedyny taki camping na którym jak się dobrze wybijesz to spod markizy na bańkę do wody wskoczysz :szeroki_usmiech , mikro plaża dla dzieci też jest, zamki można tylko z kamyków układać, taki urok tego wybrzeża, ale przejrzystość wody rujnuje zmysły :spoko

KateAlex 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Citroen Dethleffs
Nazwa załogi: Alex Team Poland
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2020-08-12, 21:14   

Darku, bardzo Ci dziękuję za te informacje, przejrzeliśmy te kempingi i jak najbardziej jesteśmy ZA :ok tym bardziej, że widzieliśmy fotkę Twojej miejscówki na kempingu Smeraldo, którą wstawiłeś w jednej z relacji :shock: , jest superrrr :szeroki_usmiech
Ze względu na to, że mamy 2 tygodnie odpuścimy tym razem Sardynię i pozostaniemy na lądzie. Zaczniemy od Gardy a później przemieścimy się na camping Smeraldo i pozwiedzamy część riwiery liguryjskiej :lol:
Później zjeżdżając w dół zahaczymy o Pizę i ruszymy w kierunku Florencji. Ot i taki nasz cały plan :diabelski_usmiech
Jak się już naumiem to wrzucę jakieś fotki 
Jeszcze raz dziękuję :spoko
Pozdr. Kate

Odpowiedz do tematu