|
brak viatoll... |
| Autor |
Wiadomość |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2013-06-13, 14:27
|
|
|
| HarryLey4x4 napisał/a: | zastanawiam się nad jedną sprawą, czy można np. wykupić viatolla do auta z DMC 3500 , jak np. przewidujesz ,że a nóż widelec przekroczysz DMC. . Co prawda jedno z przepisów wyklucza drugie, ale oni korzystają z takiej właśnie pętli przypadku. |
Można. Tak mam.
Dotyczy sytuacji, kiedy podwieszę przyczepę.
Twoje rozumowanie, że wsadziłeś zgrzewkę wody mineralnej za dużo i jest kicha, nie działa.
+ taki, że nie stoję na bramce z ręcznym poborem opłat. |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2013-06-13, 15:54
|
|
|
| Fux napisał/a: | | HarryLey4x4 napisał/a: | zastanawiam się nad jedną sprawą, czy można np. wykupić viatolla do auta z DMC 3500 , jak np. przewidujesz ,że a nóż widelec przekroczysz DMC. . Co prawda jedno z przepisów wyklucza drugie, ale oni korzystają z takiej właśnie pętli przypadku. |
Można. Tak mam.
Dotyczy sytuacji, kiedy podwieszę przyczepę.
Twoje rozumowanie, że wsadziłeś zgrzewkę wody mineralnej za dużo i jest kicha, nie działa.
+ taki, że nie stoję na bramce z ręcznym poborem opłat. |
Jedyny problem taki, że raz na rok TRZEBA z takiego viatolla skorzystać. Jeśli nie korzystasz przez rok, masz go w ciągu kolejnych trzech miesięcy zwrócić. Jeśli tego nie zrobisz, kaucja 120zl przepada
Fajowsko...? |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-06-13, 17:33
|
|
|
| szadok napisał/a: | Jedyny problem taki, że raz na rok TRZEBA z takiego viatolla skorzystać. Jeśli nie korzystasz przez rok, masz go w ciągu kolejnych trzech miesięcy zwrócić. Jeśli tego nie zrobisz, kaucja 120zl przepada
Fajowsko...? |
Miesiąc temu zwróciłem box ,który miałem prawie dwa lata i ani razu nie był użyty.
120 zł.kaucji wpłynęło na konto bez problemu. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
YAN
weteran

Twój sprzęt: Trafic 2,0 115 dci 2007
|
Wysłany: 2013-06-13, 17:50
|
|
|
| szadok napisał/a: | Jedyny problem taki, że raz na rok TRZEBA z takiego viatolla skorzystać. Jeśli nie korzystasz przez rok, masz go w ciągu kolejnych trzech miesięcy zwrócić. Jeśli tego nie zrobisz, kaucja 120zl przepada
Fajowsko...? |
Bzdury |
_________________ Yan
Mam swój mały świat hen za morzem smutków, za górami marzeń tam.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11537 |
|
|
|
 |
EBRP670
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC na DUCATO 92r.
Nazwa załogi: ELA i JUREK
|
Wysłany: 2013-06-13, 18:25
|
|
|
| Dlaczego?Wytłumacz! |
_________________ "Pewna śmierć,nie godzina" |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
Wysłany: 2013-06-13, 20:13
|
|
|
| EBRP670 napisał/a: | | Dlaczego?Wytłumacz! |
Jesli to było do mnie to mnie zwrócono. |
_________________ Yan
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2013-06-13, 22:00
|
|
|
JJJB, przeczytaj § 10 punkt 5 dokumentu pt "Ogólne warunki korzystania z konta w trybie przedpłaconym w sprawie potwierdzenia warunków korzystania z dróg płatnych oraz w sprawie warunków i zasad udostępnienia viaBOX" które dostałeś razem z Viaboxem.
Paragraf ten brzmiał (o tym za chwilę)
| Cytat: | | "Nieużywane viaBOX powinno być zwrócone Spółce w ciągu jednego roku i 3 miesięcy od daty ostatniego użycia (przejazdu Drogą Płatną). W przypadku nie używania viaBOX przez okres roku od daty ostatniego zarejestrowanego przejazdu informacja taka zostaje przetworzona przez system Spółki oraz następuje automatyczna rejestracja viaBOX w elektronicznej bazie obserwacyjnej Spółki, o czym Użytkownik zostaje poinformowany. Nie zwrócenie nieużywanego viaBOX przez okres 1 roku i 3 miesięcy od daty ostatniego zarejestrowania przejazdu z użyciem viaBOX powoduje automatyczne wyrejestrowanie z systemu Spółki. Kaucja w tym przypadku nie podlega zwrotowi.” |
Teraz trochę lepsze wiadomości: na stronie viatolla jest news o usunięciu tego właśnie punktu z regulaminu. O tej zmianie regulaminu nie wiedziałem pisząc poprzedniego posta. Dlatego zmuszony jestem odszczekać swoje poprzednie twierdzenia o konieczności corocznego używania viaboxa lub jego zwrotu. |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-06-13, 22:09
|
|
|
ostanio jadąc do Pragi wpadłem lekko w panikę i nabyłem viatolla. DMC w dowodzie 3.5t a na wadze 3.76t. po powrocie spotkałem się z kolegą z ITD . sprawdził po raz kolejny przepisy i nic się nie zmienia. w dowodzie do 3.5t viatolla nie trzeba mimo że na wadze 4tony. pacjent do ukarania za przeładowanie i basta. nie ma opcji , żeby ukarali za brak viatolla. |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
YAN
weteran

|
Wysłany: 2013-06-14, 07:36
|
|
|
| tadek27 napisał/a: | | spotkałem się z kolegą z ITD |
To zasiegnij info. czy karzą tylko jak zatrzymaja osobiście czy moga karać na podstawie zdjęć z bramek bo nie które są wyposażone w takowe. Zauważyłem że z tych kamer obserują samochody i korugują to z rejestracją elektroniczną a pózniej dwie bramki dalej za kamerą ustawiają się i zatrzymują. Tak jest nagminnie jak kończy się S-8 a zaczyna A-2 w Konotopie. |
_________________ Yan
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2013-06-16, 23:03
|
|
|
Nabyłem ten wynalazek. viatoll.
Na stacji BP. Małpole.
Po wyjściu dogoniła mnie kasjerka wręczając woreczek chroniący przed nabijaniem opłat.
Ja podjechałem osobówką , by go kupić do kampera z przyczepą.
To był najbliższy punkt dystrybucji od Wyszkowa, ale między bramkami.
To oznacza, że każdy wyjazd trzeba dokładnie przemyśleć pod względem przeładowania i każdej doczepki - przyczepki.
|
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 539/112 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2013-06-17, 00:03
|
|
|
I po doładowania jeździć rowerem.... Pojechałem SPECJALNIE 20 km od domu aby nabić Via. Okazało się że w miejscu gdzie kupiłem urządzenie już nie ma dystrybucji ani możliwości uzupełnienia konta. Pytam więc babeczki gdzie się udać, a ona mi na to że do Zgorzelca. Najszybciej będzie autostradą.
Koniec końców okazało się że można nabić konto grosikami w konkurencyjnej sieci paliwowej 5 km od rzeczonej stacji. Informacja w erze informatyzacji....
W Austrii jest to zrobione logiczniej - dzierżawiąc Go-Boxa spowiadam się ze wszystkich danych zarówno pojazdu jak i swoich. Wracając z Włoch wyczerpałem cały limit eurasków na jednym przejeździe i urządzonko zaczęło pipkać po trzykroć. Zjechałem więc na pierwszą stację i pytam ile mam na koncie? Gościu mi na to że 15 Euro, ale na minusie.... Wyzerowałem debet, dobiłem jeszcze za parę euro i pojechałem dalej. U nas za taki debet miałbym zapłacić.... no było tego chyba z 15 bramek, więc kary wyjdzie tyle co pracownik z wyższym wykształceniem zarabia w półtora roku ?????
Adaś, może i jestem polakiem i może mam kombinatorstwo w krwi i pocie, ale może ukradziono mi portfel i telefon, a może zwyczajnie zabrakło mi kasy i staram się dociągnąć do domu na resztkach paliwa. Może zlikwidowali punkt doładowania Viatola z którego korzystałem ostatnio, a może nie usłyszałem wielokrotnego pipkania bo mijał mnie radiowóz na sygnale... Kara za niedoładowanie środków na czas przy włączonym i sprawnym urządzeniu jest zdecydowanie niesprawiedliwie wysoka. Niech by była stawka razy dwa za gapiostwo czy też brak kasy w portfelu, ale nie półtora pensji za bramkę!!!! Jeżeli ktoś chce walić takie kary to powinien zapewnić możliwość uniknięcia tejże kary dla wszystkich którzy chcą uczciwie postępować - przykładowo przy każdej bramce powinien być czytnik kart VIA i choćby czytnik umożliwiający uzupełnienie środków kartą PayPass!
Odnośnie karty - jest teoretycznie możliwość podpisania umowy na obciążąnie karty Visa kosztami przejazdów na bieżąco. Gdy poprosiłem o to panienkę w punkcie kasowym zrobiła tak wielkie oczęta że aż żałowałem że nie mam przy sobie aparatu....
Sama idea wielokrotnego opodatkowania jest dla mnie irytująca, ale autostrada A2 w okolicach Poznania z absurdalnie wysokimi stawkami oraż przebiegająca równolegle do niej droga 92 najeżona bramkami VIA to już szczyt. Żadnej alternatywy? |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/86 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2013-06-17, 09:26
|
|
|
Moim zdaniem te przepisy są zrobione z myślą o przedsiębiorcach, a nie konsumentach (użytkownikach prywatnych). W związku z tym, może należało by zainteresować sprawą UOKiK? To jeden z urzędów, które w Polsce faktycznie działają - żeby wręcz nie powiedzieć, że są nadgorliwi.
E-myto jest już pod lupą UOKiK, ale nie w kontekście naruszania interesu konsumenckiego, a konkurencyjności. |
|
 |
matro
weteran musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Piwa: 71/110 Skąd: Trzcianka/Piła/Wlkp
|
Wysłany: 2013-06-17, 09:58
|
|
|
" Jest nowy projekt ustawy, wprowadzający bramki na chodnikach. W zależności od atrakcyjności ścieżki (np. trotuary w centrum Wawy) wprowadzi się opłaty dla pieszych. Średnio ma to być 10 gr. za każde rozpoczęte 100 kroków. Od początku jednak planowane jest wprowadzenie ułatwień w sposobie opłacania. Nowe, miniaturowe urządzenia podobne do używanych przez pojazdy w systemie ViaToll mają być wielkości zegarka. Umieszczane na czole (wraz z latarką typu czołówka) pozwolą na połączenie opłat z abonamentem za oglądanie reklam na bilbordach."
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2013-06-17, 12:32
|
|
|
| sys napisał/a: | pozwolą na połączenie opłat z abonamentem za oglądanie reklam na bilbordach."
|
Wszystko możliwe
W TV już tak jest. |
|
|
|
 |
tadek
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
|
Wysłany: 2013-09-25, 21:58
|
|
|
Coś się dzieje i okazuje się, że w tym kraju można spotkać urzędników myślących logicznie. Oby nie był to głos wołającego na puszczy ( o co mocno się obawiam ).
http://www.brpo.gov.pl/si...LL_19062013.pdf |
_________________ Jem polskie jabłka i piję grecką metaxę do popołudniowej kawy. |
|
|
|
 |
|
|