Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bak
Autor Wiadomość
eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/156
Wysłany: 2016-02-29, 08:20   

Zapomniałem jeszcze o jednym (nie wiem jaki masz silnik).
W silnikach 3,0 po 2011 zastosowano już wtryskiwacze piezoelektryczne które po zapowietrzeniu (brak paliwa) wymagają demontażu i odpowietrzenia na stanowisku. Na stanowisku które maja tylko zakłady zajmujące się układami wtryskowymi. :-P
To kolejny kwiatek w “nowych nowościach”

klaudynka
zaawansowany

Twój sprzęt: ford transit carado
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2016-02-29, 08:26   

Rav napisał/a:
To co słyszysz to klasyczna pompka paliwowa. Nie ma takiego patentu jak automatyczna pompka odpowietrzająca.
Pewnie Masz racje tę informację mam od mechanika ale jesli to takie proste to czemu inne marki tego nie stosują? W kwestii paliw to biododatki nie mają nic wspólnego z pienieniem paliwa. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2016-02-29, 09:51   

Rav napisał/a:

A co do pienienia się paliwa - im więcej dodatków bio tym gorzej.

Hmm. Może to też być przyczyna? Zwykle tankuję na sieciówkach Auchan, Tesco, Neste, eMila. Rekordowa piana była na drogiej stacji Orlenu.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-02-29, 10:03   

Staram się tankować prawie zawsze na Shellu . Nigdy nic się nie pieniło przy dieslu. Czasem biorę to bio, czy jak to sie nazywa, z powodu ,że stanowiska inne są zajęte.

Czasem przy benzynie odbija mi tylko w amerykańcu , ale to problem delikatnego czujnika i g...nego odpowietrzenia.

Mandus 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 295
Piwa: 14/4
Wysłany: 2016-02-29, 10:32   

U mnie problemem nie jest pienienie, bo ostatnio aż przelałem po kilku odbiciach.
Pompe wymontowałem z mojego poprzedniego oryginalnego baku i jeśli mam taką samą pompę, a pewnie tak, to przekłamań nie będzie :-/
Mało tego - obejrzałem ten bak 60L i jestem zdziwiony, bo nie ma żadnych przegród wewnatrz i innych sztucznych ograniczeń - a z zewnątrz jest na bank taki sam jak 90L. Pozostaje mi jeszcze empirycznie sprawdzić pojemność tego oryginalnego baku 60L, i raczej będzie, że ma 90L - tylko jak fabryka zrobiła to, że fabrycznie wchodzi 60L? :)
Jaja- wychodzi na to, że do 90L fabrycznie wchodziło 60L a teraz do 120L wchodzi 90L. Gdzie makarony zgubiły te 30L? Zagadka dla Sherloka Holmsa.

Wiem, że już marudzę, ale temat jest ciekawy i reasumując - nigdzie w Fiacie (przynajmniej w Polsce) nikt nie słyszał o baku 60L, nie ma takiej opcji - jest tylko 90L lub powiększony 125L... i ten 60L to jest ten 90L, tylko że wchodzi 60L :haha:

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-02-29, 10:47   

Mandus napisał/a:
nikt nie słyszał o baku 60L,

Koledze w nówce RollerTeam ze wzgl na DMC zamontowali 60 l.

Może to kwestia wlewu/ odpowietrzenia i robienia " bańki - martwej przestrzeni" , byś nie dolał więcej .
Wystarczy głębiej puścić rure wlewu
Kszałt taki sam a wchodzi mniej.

Może ??? Tak zrobimy z większej , typowej 90tki mniejsza .

Sensu w tym nie widzę , ale kto powiedział ,że w kamperach wszystko jest z sensem :mrgreen:

Wyświetl szczegóły
jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2016-02-29, 18:13   

Cytat:
Bronek napisał/a:
Może to kwestia wlewu/ odpowietrzenia i robienia " bańki - martwej przestrzeni" , byś nie dolał więcej .
i wystarczy zrobić odpowiednie odpowietrzenie .W sumie prosta sprawa. W pokrywie wywiercić otwór ,zamontować maszynkę skręcaną od dętki ,naciągnąć wężyk paliwa i wyprowadzić wyżej niż wlew paliwa. :spoko

GENAS 
zaawansowany

Twój sprzęt: FIAT DUCATO ''JOINT''
Nazwa załogi: Basia-Genek
Otrzymał 23 piw(a)
Wysłany: 2016-02-29, 19:08   

kolego jeśli wymieniłeś zbiornik z 90 na 125 to komputer będzie przekłamywał i w rzeczywistości masz większą rezerwę na jakieś 300km mam taką samą sytuację w moim fiacie, zwróć uwagę na kształt zbiornika jest on dołem poserzony o te 35litrów przez co staje się większa rezerwa.

Mandus 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2016-03-02, 19:41   

No to wychodzi, że jest jeszcze inaczej :)

Ano - w dokumentacji miałem bak 60L, ale dziś go sprawdziłem (leży mi pod wiatą) i wlałem do niego... 93L - razem z pompą etc. Wg sprzedawcy (dealera RT) - problem jemu znany - powinienem fabrycznie mieć 60L a miałem 90L, bo to te same baki, tylko różnią się jakimś wypełnieniem w środku, które dodają do standardowego zbiornika ograniczając z 90L na 60L. Przez pomyłkę lub z powodu oszczędności - mój kamper nic w baku takiego nie miał. Dlatego właśnie byłem pewien, że to ten sam zbiornik. Natomiast elektronikę mam jakby na 60L (zasięg, wskazanie). Więc wychodzi na to, że na nowym obecnie zbiorniku 125L na rezerwie zrobię około 450km - tak też miał wspomniany sprzedawca, bo też kiedyś robił taką zamianę zbiornika. Więc muszę go wyjeździć do zera i wtedy już będę pewien na 100%. Wniosek z tego taki, że nie zawsze jak mamy mieć 60L to tyle mamy, tylko możemy mieć 90L.

Podobno nic się nie dzieję, jak braknie paliwa - Ducato bardzo wdzięcznie się samo odpowietrza, tylko trzeba kilka razy samym zapłonem pobawić się, żeby poma dobrze paliwo pociągnęła. Pewnie niedługo sprawdzę to napiszę....

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 205/165
Wysłany: 2016-03-02, 19:59   

Mandus napisał/a:
..................

Podobno nic się nie dzieję, jak braknie paliwa - Ducato bardzo wdzięcznie się samo odpowietrza, tylko trzeba kilka razy samym zapłonem pobawić się, żeby poma dobrze paliwo pociągnęła. Pewnie niedługo sprawdzę to napiszę....

Przed rokiem zdarzyło mi się "wyjeździć do sucha" paliwo w baku . Powodem był uszkodzony wskaźnik paliwa . Mam 2,8 JTD i po nalaniu paliwa ; pompa paliwa nabiła ciśnienie i.........od pierwszego "kopa" zapalił :mrgreen:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2016-03-02, 21:01   

Zobacz który wężyk podaje za pompą paliwowa do filtra i ściągnij go , połącz go z jakimś wężykiem za pomocą rurki i do karnista go
Włączasz stacyjkę i czekasz aż w baku będzie pusto
Lejesz 5 l czy 10 l i jedziesz na CPN
Przy tankowaniu zwracasz uwagę ile wlałeś paliwa i ile pokazuje na wskaźniku w aucie
No i układ nie masz zapowietrzony.
Myślę że ten sposób będzie OK

vwyogi 
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
Piwa: 17/13
Wysłany: 2016-03-02, 21:47   

Mandus napisał/a:
No to wychodzi, że jest jeszcze inaczej :)

Ano - w dokumentacji miałem bak 60L, ale dziś go sprawdziłem (leży mi pod wiatą)...

A masz może zdjęcie swojego starego i tego powiększonego? Jak je rozróżnić jak sa na aucie?
Jest na nim jakiś numer części lub oznaczenie pozwalające jednoznacznie odróżnić 60 litrowy zbiornik od tego 120l ?

Mandus 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2016-03-02, 22:16   

To tak na szybko:

Standardowy zbiornik 90L, który z jakimś wewnętrznym wypełnieniem pomniejszają sztucznie na 60L, ale z zewnątrz jest taki sam:
http://allegro.pl/zbiorni...5081487757.html
http://allegro.pl/zbiorni...5773153543.html
http://allegro.pl/zbiorni...5965944525.html

Powiększony zbiornik paliwa 125L:
http://allegro.pl/zbiorni...5981336073.html
http://allegro.pl/ducato-...28.html#thumb/1

Są numery części wytłoczone, ale jest ich cała masa - nie każdy numer byłem w stanie w internecie znaleźć jako część fiatowską. Obecny nowy zbiornik znalazłem jako IVECO 125L, więc jestem na bank pewny że wiem co mam, do tego obejmy dokupywałem w Fiacie do niego też do 125L - i jest jak fabryka. A na starym oryginalnym miałem naklejkę a nie wytłoczenie - i na naklejce było m.in. 60L i tamtego nr nie zidentyfikowałem, nie znalazłem. Tzn, wytłoczenie też było, ale teżgo nie zidentyfikowałem. Były 2 nr części :) Ale de facto okazało się, że jest 90L - po prostu nie dali sobie nic do wewnątrz tylko naklejkę przywalili :shock: W końcu 90L jest w produkcji tańszy od 60L :bigok

Rav 
weteran

Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Piwa: 145/22
Wysłany: 2016-03-02, 22:22   

andi at napisał/a:
Zobacz który wężyk podaje za pompą paliwowa do filtra i ściągnij go , połącz go z jakimś wężykiem za pomocą rurki i do karnista go
Włączasz stacyjkę i czekasz aż w baku będzie pusto
Lejesz 5 l czy 10 l i jedziesz na CPN
Przy tankowaniu zwracasz uwagę ile wlałeś paliwa i ile pokazuje na wskaźniku w aucie
No i układ nie masz zapowietrzony.
Myślę że ten sposób będzie OK

Dobry koncept. Jedyny mankament (nie ma rozwiązań idealnych) to:
1. Fakt, że za 1 załączeniem stacyjki pompka ruszy na kilkanaście sekund i się wyłączy (nie będzie działać ciągle). W związku z tym, aby spompować 10 litrów, to trzeba będzie uruchomić pompkę zapłonem kilkadziesiąt razy (pozbywałem się tak kiedyś sparafinowanej mrozem ropy. Około 40 litrów ściągałem ok. godziny - myślałem, że pompkę i aku zajeżdzę).
2. Po iluś uruchomieniach może się pojawić "check" - jeśli układ wykryje, że nie osiąga ciśnienia.

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/156
Wysłany: 2016-03-02, 22:45   

Zęby się pozbyć paliwa w Duc. 06- wystarczy odkryć otwór rewizyjny między siedzeniami. odkręcić poziomowskaz i wężykiem po staremu. Można oczywiście pompką np.na wiertarce :)

Odpowiedz do tematu