|
Józek kamper Mikla |
| Autor |
Wiadomość |
miklo75
zaawansowany
Twój sprzęt: Tabbert na MB
|
Wysłany: 2015-10-21, 19:17
|
|
|
Jeden lubi triumphy drugi syrenki.
Co do czasu spędzonego, to zacytuję majstra który ostatnio dorabiał hak do Józka:
"Lepiej budować kampera niż w pokrzywy patrzeć"
Nie żebym się chwalił ale mam kilka różnych starych aut i innych pojazdów, na pewno za tą kasę miałbym fajne nowe autko (no może prawie nowe) ale ja po prostu nie chcę.
Zobaczymy jak to się skończy, może masz rację |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 70/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-10-21, 20:04
|
|
|
| A ja tam wierzę w Mikla. Sam dłubie swojego kampiórka od paru lat i na całe nieszczęście kupiłem kolejnego do zabudowy. Ale to nie jest tak jak myśli mój przedmówca, po prostu niektórzy lubią dłubać (jeśli chodzi o posiadaczy starych aut to twierdzę że nawet 98 % z nich i żadna odbudowa autka w naszym kraju nie ma uzasadnienia ekonomicznego :-) ) i nie jest to tak, że siedzę tylko i dłubię tego starego grata, cała ta robota nie przeszkadza mi w zwiedzaniu świata i poznawaniu ludzi, a także pisania na tym forum. Pozdrawiam i trzymam kciuki. |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-10-22, 08:33
|
|
|
| Cytat: | | Co z tymi poprzecznie ustawianymi fotelami pasażerów? Można czy nie? |
Ma ktoś wiedzę jak to jest faktycznie ? |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2015-10-22, 10:43
|
|
|
| Nie jestem diagnostą ale po ostatniej rozmowie (będę zwiększał ilość miejsc w swoim samochodzie) uzyskałem informacje w okręgowej stacji: siedzenia nie mogą być bokiem do kierunku jazdy, mogą być tyłem, przestrzeń z siedzeniami musi być przeszklona, mocowania muszą wykorzystywać oryginalne punkty mocowania w podłodze. Tyle wiem ale fajnie jakby wypowiedział się któryś z kolegów pracujących na stacji kontroli pojazdów (OSKP??) |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
lrjasiek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-10-22, 15:09
|
|
|
Donat ..nie jestem diagnostą ale mam jedną sugestię zajrzyj do ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia tekst jednolity opublikowany w Dz.U.2015.305 /gdybyś potrzebował prześlę Ci cały ten akt prawny na maila / .Znajdziemy tam przepis zawarty w paragraf 8 /definiujący wyposażenie kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób.
Siedzeń dotyczą ust.2 i 2a w następującym brzmieniu:
2) siedzenia powinny być przymocowane do nadwozia, również gdy są przesuwane, w sposób uniemożliwiający niezamierzone zmiany ich położenia;
2a) siedzenia nie mogą być skierowane bokiem do kierunku jazdy. Za siedzenia skierowane bokiem do kierunku jazdy uważa się takie, których pionowa środkowa płaszczyzna wzdłużna tworzy kąt nie mniejszy niż 10° z pionową środkową płaszczyzną wzdłużną pojazdu. Przepis nie dotyczy pojazdu zarejestrowanego przed dniem 20 października 2007 r., pojazdu pogotowia ratunkowego, motoroweru, motocykla, pojazdu czterokołowego oraz samochodu ciężarowego, ciągnika samochodowego, samochodu specjalnego o dopuszczalnej masie całkowitej większej niż 3,5 t, autobusu z miejscami dla pasażerów stojących, a także zarejestrowanego po raz pierwszy do dnia 20 października 2010 r. autobusu o dopuszczalnej masie całkowitej większej niż 10 t, w którym siedzenia skierowane bokiem do kierunku jazdy są skupione w tyle pojazdu w celu utworzenia zintegrowanej kanapy o najwyżej 10 miejscach siedzących; |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-10-23, 16:15
|
|
|
Dzięki Donat
Co do siedzeń to już coś mamy. Wiemy jaki akt prawny to reguluje i wiemy że w nowych nie można.
Nie mam teraz za bardzo czasu sprawdzić ale muszę zobaczyć co oznacza, że pojazd był zarejestrowany. Mianowicie odnosi się to rejestracji w kraju czy za granicą.
Może ktoś wie?
Irjasiek piwko leci oczywiście |
|
|
|
 |
lrjasiek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-10-23, 16:52
|
|
|
Miklo ...chodzi o rejestrację na terenie Polski ...co do tego nie mam wątpliwości. Wolną chwilą pokopię w literaturze i może znajdę jakiś komentarz lub orzecznictwo do tego rozporządzenia .Pozdrówki |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-10-25, 21:45
|
|
|
| Skoro mój był zarejestrowany w Niemczech w 1983 czy 4 to dlaczego nie mógłbym go zarejestrować w Polsce? Ciekawe, pomimo, że jesteś pewien też to sprawdzę. |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-10-30, 15:55
|
|
|
Irjasiek chyba masz rzeczywiście rację. Ustaliłem, że jeżeli samochód był zarejestrowany za granicą na złóżmy 6 osób i ławki były bokiem - nie ma problemu zarejestrować tak w PL.
Natomiast tak jak ja chcę zrobić, czyli mam w briefie 4 os i chcę po raz pierwszy zarejestrować w PL na 6 z ławkami bokiem to od 2007r. nie wolno.
Ciekawe co przemawia o zakazie ustawiania bokiem? Bezpieczeństwo?
Ma ktoś może pomysł jak zaprojektować środek dla 6 osób by ławki pasażerów były w zgodzie z przepisami tj. przodem lub tyłem do kierunku jazdy? Stawiam flachę |
| Ostatnio zmieniony przez miklo75 2015-10-30, 21:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2015-10-30, 16:10
|
|
|
| Jedyne sensowne rozwiązanie (według mnie) to dwa siedzenia z przodu (kierowcy i pasażera), dwa kolejne w drugim rzędzie za stolikiem, i dwa kolejne na końcu nadwozia powstające ze składanego tylnego łóżka umieszczonego w poprzek autka. (coś jak wersalka w domu) W czasie jazdy siedzisko z oparciem, na postoju łóżko dla dwóch osób. Ja tworzę coś takiego w "kampiórku2" z tym, że na 8 osób. |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-10-30, 16:17
|
|
|
Donat jak byś mógł narysować albo wkleić fotkę z podpatrzonego.
Wstawiam fotkę ze stanu z przedwczoraj.
rama tył cała (Medium).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 44 raz(y) 129,56 KB |
|
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2015-10-30, 17:10
|
|
|
Stan podobny jak u mnie cztery lata temu w "kampiórku1" :-)
Nie mam pod ręką żadnego schematu ani zdjęć ale wyobraź sobie wersalkę (tylko że z pasami) postawioną w poprzek swojego nadwozia na samym końcu zabudowy :-) ( a pod tą wersalką wielgachny garaż) Bardziej obrazowo tego opisać nie umiem :-) |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-10-30, 21:10
|
|
|
Właśnie chcę z tyłu duży i wysoki garaż nad nim wzdłuż (mam szerokości 216cm) podwójne łóżko. Nawet gdyby dało się zrobić tam dwójkę siedzącą to byłaby chyba zbyt wysoko.
Może w drugim rzędzie zrobić 2 wąskie ławki i jakieś wąskie przejście, które w czasie jazdy by rozkładać (zasuwać) dając więcej miejsca do siedzenia a na noc do spania?
Ewentualnie w drugim rzędzie trójka z dokładaną, składaną (tak jak w t4 caraveli) jedynką? |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2015-10-30, 21:53
|
|
|
| Możesz zrobić w tym tylnym łóżku składane dwa fotele np. tylne z renaulta espace, które po złożeniu oparć będą spodem łóżka pod materac. Zamontować je tak, że w pozycji złożonej będą na równym poziomie z reszta łóżka, zajmie to troszkę "garażu" ale coś za coś. I nie będzie wtedy za wysoko. Jak znajdę jakieś zdjęcie to wkleję żebyś zobaczył o czym mówię. Z tego co pamiętam takie rozwiązanie widziałem gdzieś na Naszym forum ale teraz już nie wiem u kogo. Może budowniczy się odezwie? |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
|
Wysłany: 2015-11-05, 19:19