|
|
|
Odizolowanie dachu nad podsufitka Ducato 2 blaszak |
| Autor |
Wiadomość |
gudmar
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 2,8 idTD
|
Wysłany: 2011-04-20, 23:08 Odizolowanie dachu nad podsufitka Ducato 2 blaszak
|
|
|
Witam,
mam pytanie czy może ktoś wie czym odizolować dach nad podsufitka? W ciepłe dni blacha na dachu od środka jest aż gorąca. Będę robił nową podsufitkę i mama tam ok 3 cm wolnego miejsca na jakąś mate, wełnę mineralna lub coś podobnego. Co radzicie aby trochę mniej się wnętrze nagrzewało lub mniej spierniczało ciepło w zimie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2011-04-20, 23:12
|
|
|
Porządne auta mają polistyren ekstrudowany. Twardy, sztywny, lekki i lambda=0.034. tylko drogo 1szt 125cmx60cm gr 3cm 15zł |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
szuwarek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Poessl 2 WIN
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Łódź/Włodzimierzów
|
Wysłany: 2011-04-21, 12:20
|
|
|
| Podłączę się do tematu, bo mam podobny problem. W schowku nad kabiną kierowcy była izolująca podsufitka składająca się z gąbki pokrytej od wierzchu czarną cieniutką matą. Jednak gąbka w wielu miejscach się rozsypała a mata zaczęła brudzić. Resztki tego co zostało wywaliłem, ale teraz mam problem z czego zrobić nową izolację. Jest to mała powierzchnia bo maksymalne wymiary to 150 x 75 cm plus dwa boki 60 x 30 cm. Będę wdzięczny za udzielone rady, bo np. tapicerzy samochodowi proponowali mi materiały nie do przyjęcia. |
_________________ szuwarek
doświadczony podróżnik i żeglarz |
|
|
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
|
Wysłany: 2011-04-21, 18:00
|
|
|
| airgaston, za taka płytę płaciłem 6 zł/szt. w zakładzie produkującym reklamy. |
|
|
|
 |
zenek513
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-04-21, 20:45
|
|
|
marcylrex,
gdzie to kupowałeś |
|
|
|
 |
gudmar
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 2,8 idTD
|
Wysłany: 2011-04-21, 21:04
|
|
|
| airgaston napisał/a: | Porządne auta mają polistyren ekstrudowany. Twardy, sztywny, lekki i lambda=0.034. tylko drogo 1szt 125cmx60cm gr 3cm 15zł |
Jeżeli chodzi o materiały to nie ma problemu bo prowadzę firmę budowlaną. Własnie myślałem nad styrodurem, ale bałem się piszczenia o blachę. Czym to zamocować, aby nie odkleiło się? Styropian ekstrudowany cechuje się bardzo śliską powierzchnią. Może Jakimś silikonem szklarskim? W sumie bardziej byłem za wełną mineralna, taką jaka jest w matach do wygłuszenia wnętrza samochodu. Wełna ma jeden duży plus. Daje się swobodnie kształtować na łukach. Styropian niestety już nie, co daje nam mostki termiczne. Może ktoś znalazł coś z bardziej elastycznych materiałów?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcylrex
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 1,9 td
|
Wysłany: 2011-04-21, 22:25
|
|
|
zenek513, w zakładzie produkującym reklamy. Pewnie w Twojej okolicy coś takiego jest. Nie wiem skąd jesteś, bo do Chełma po jedną płytkę nie przyjedziesz, choć może
gudmar, na łukach można tez ułożyć należy poprzecinać i po przyklejeniu wypełnić szczeliny pianka poliuretanową. Płyty można przykleić na piankę lub klej montażowy, np. UNI-FIX Den Bravena. |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2011-04-21, 22:27
|
|
|
| Widzisz wełna w samochodzie ma jedną wielką wadę. Auto drży i po pewnym czasie wełna zbije sie bankowo. Polistyren możesz kleić klejami polimerowymi np fix all Soudal-a |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|