Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sika - produkty
Autor Wiadomość
yannoo 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
Piwa: 10/1
Wysłany: 2011-06-03, 07:52   Sika - produkty

Witam,
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć "łopatologicznie" czym się różni Sikaflex 221 od Sika-Lastomeru (butyl)? Do czego stosować jedno - do czego drugie?
Pozdrowienia

"Podróże kształcą - ale wykształconych..."
Postaw piwo autorowi tego posta

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2343
Wysłany: 2011-06-03, 09:25   

yannoo napisał/a:
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć "łopatologicznie" czym się różni Sikaflex 221 od Sika-Lastomeru (butyl)? Do czego stosować jedno - do czego drugie?

Witaj yannoo.

Używałem tych klejów i mas uszczelniających często przy pracach szkutniczych i starałem się poznać ich właściwości, aby stosować we właściwy sposób i we właściwych miejscach.

Może najpierw ogólnie:

Mówimy o materiałach polimerowych posiadających zdolność do odwracalnej zmiany kształtu pod działaniem zewnętrznych sił.

Niektóre polimery charakteryzują się zdolnościami do odkształceń elastycznych. Są to elastomery. Do elastomerów należy np. guma.
Elastyczność elastomerów należy rozumieć inaczej niż elastyczność zwykłego kleju polimerowego.
Elastyczność polimeru pozwala np. ugiąć powierzchnię paznokciem i ona wróci do swego kształtu. Jest to cecha pożądana przy klejeniu i uszczelnianiu np. osprzętu na pokładzie jachtu.
Elastyczność elastomerów wynika z ich właściwości wiązań łańcuchów cząsteczkowych, które można prostować, ale one nie zrywają się i nie odkształcają trwale, a po ustaniu sił rozciągających - wracają do stanu pierwotnego. Tak zachowuje się guma, będąca elastomerem, ale również inne tworzywa sztuczne z rodziny polimerów.

Mówiąc krótko: elastomer posiada zdolność zmiany w szerokim zakresie swoich wymiarów w momencie gdy jest poddawany naprężeniom rozciągającym, ścinającym lub ściskającym oraz następnie powrót do poprzednich wymiarów

A teraz o różnicach między Sikaflexem 221 a Sika-Lastomerem, czyli butylem.

Sikaflex- 221 jest odpowiednim materiałem do wykonywania elastycznych, wytrzymałych i silnie przylegających uszczelnień. Materiałami, które w sposób skuteczny i trwały można uszczelnić i łączyć ze sobą w różnych konfiguracjach są: stal zwykła, aluminium, metale kolorowe, drewno, materiały ceramiczne, szkło, tworzywa sztuczne.

Jest zatem polimerem, który w warunkach wilgoci nabiera w maleńkim zakresie cech elastomeru.

Natomiast BUTYL oparty jest o termoplastyczny kauczuk syntetyczny i posiada właściwości elastomeru zbliżone do gumy, zatem o zdolności silnego odkształcania i powrotu do stanu pierwotnego.

Jest to szczeliwo jednoskładnikowe do produkcji szyb zespolonych, o bardzo niskim współczynniku dyfuzji pary wodnej i dobrej przyczepności do szkła i ramki dystansowej.

Nie wiem, czy udało mi się to jasno przedstawić. Jeśli nie to...sorry. :)

Wyświetl szczegóły
yannoo 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-03, 10:42   

Uff, Tadeuszu... Wykład uniwersytecki, nieco skrótowo stoi na ulotkach informacyjnych. Mnie tym czasem chodzi o praktyczne zastosowanie przy kamperze. Np. Sikaflex - mocowanie kratek wentylacyjnych (?) a SikaLastomer - okien dachowych (?) Czym np. "zaprawić" śruby wkręcane w dach (relingi, markizy)? itp. itd. Będę wdzięczny, a myślę, że i innym się przydadzą takie wiadomości. Pozdrowienia

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2011-06-03, 13:31   

Rozumiem teraz w czym rzecz. :szeroki_usmiech

To upraszcza sprawę i wybór jest oczywisty. Do wszystkiego co ma być uszczelnione, ale i dobrze sklejone radzę użyć Sikaflexu 221.
To co ma być idealnie i trwale uszczelnione, ale sklejenie nie jest najistotniejsze bo złączenie jest mechaniczne, należy wypełnić butylem.

W każdym przypadku radzę matowić powierzchnie bardzo drobnym papierem ściernym i przemywać acetonem.

Najważniejsze: pokryć primerem za pomocą pędzla i nakładać kleje i uszczelniacze na wyschnięty primer.
Jeśli primera nie stosujemy, oddzielanie od powierzchni klejonych musi nastąpić po jakimś czasie.
Mówię o tym, bo kleje polimerowe sprzedaje się bez primerów, tzn. nie są one dodawane do tuby obligatoryjnie. Trzeba o nich pamiętać i kupować oddzielnie.

Wyświetl szczegóły
yannoo 
zaawansowany

Wysłany: 2011-06-03, 14:47   

Piękne dzięki - o to chodziło!
Pozdr.

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2011-06-03, 21:01   

czyli jeśli kleje butylem to rozszczelni się? po jakim czasie?

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2011-06-03, 21:20   

EwaMarek napisał/a:
czyli jeśli kleje butylem to rozszczelni się? po jakim czasie?

Marku, to nie jest tak, że się rozklei. Jeśli wykonałeś wszystkie czynności dokładnie to butyl również doskonale przylega, szczególnie do szkła.
Ze względu na swe doskonałe własności wysokiej elastyczności jest jednak przede wszystkim znakomitym uszczelniaczem. :spoko

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2011-06-04, 19:39   

dziękuje za informacje

ponieważ miałem złe doświadczenie z sikafleksem przeszedłem na butyl i temu podobne

wiem że nie jest klejem, ale jakoś bardziej do mnie przemawiała konsystencja kleista i nie wysychająca bo lepiej uszczelnia, warunek, że element jest przykręcony

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2011-06-04, 20:08   

a czym wkleic okno dachowe mam okno otwierane i chciałbym je wymienic na takie z wentylatorem czego użyc do uszczelnienia połączenia

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2011-06-04, 20:15   

Irek napisał/a:
chciałbym je wymienic na takie z wentylatorem czego użyc do uszczelnienia połączenia

Butylu.
Jeśli użyjesz go zgodnie z wyżej podanymi zasadami i wykorzystasz jego elastyczność to będziesz zadowolony.
Koniecznie pamiętaj aby przykręcając okno na butyl, nie dokręcać mocno. Zostaw pewną grubość butylu i daj mu wyschnąć. Gdy stanie się już gumowaty w konsystencji, wtedy dopiero dokręć troszkę mocniej. Lepszego uszczelnienia nie ma. :spoko

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 207/165
Wysłany: 2011-06-04, 20:52   

Tadeusz napisał/a:
Irek napisał/a:
chciałbym je wymienic na takie z wentylatorem czego użyc do uszczelnienia połączenia

Butylu.
.............. Lepszego uszczelnienia nie ma. :spoko

Rozumiem ,że butyl jest najlepszy............. ale co ma zrobić ktoś kto w tym celu co Irek nabył Sikaflex 221 ? :chytry Nie piszcie tylko......... że kupić butyl :evil:

Jak mam to zasmarować by trzymało ?

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2011-06-04, 22:42   

MILUŚ napisał/a:
Rozumiem ,że butyl jest najlepszy............. ale co ma zrobić ktoś kto w tym celu co Irek nabył Sikaflex 221 ? :chytry Nie piszcie tylko......... że kupić butyl :evil:

Jak mam to zasmarować by trzymało ?

Oj Miluś, nie dokładnie czytasz.

Przecież Sikaflex 221 jest klejem polimerowym elastycznym i doskonale nadającym się na uszczelnienie. Trzeba tylko umiejętnie przygotować powierzchnie klejone z użyciem primera. Dokładnie opisałem jak to zrobić.
Omawiając cechy polimerów i elastomerów wskazywałem tylko na różnice w elastyczności, co pozwoli dokonać świadomego wyboru do różnych zastosowań.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-06-04, 23:25   

Miluś - może użyć Sikaflexa. na dobrze odtłuszczonej powierzchni przyklei i będzie trzymało, jak użyje primera będzie trzymało baardzo długo.
Ja u siebie niedawno uszczelniałem szyberdaszek. Mase butylowa pod spodem zostawiłem, natomiast tam gdzie jej było mało oraz po zewnętrznej - dałem klej polimerowy. bez primera bo nie wiedziałem że są do tych klejów aktywatory - ale po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu acetonem, więc mam nadzieję że wytrzyma.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 207/165
Wysłany: 2011-06-05, 12:20   

maszakow napisał/a:
Miluś - może użyć Sikaflexa. na dobrze odtłuszczonej powierzchni przyklei i będzie trzymało, jak użyje primera będzie trzymało baardzo długo.
Ja u siebie niedawno uszczelniałem szyberdaszek. ................

Nie śmiać się rebiata.............. :lol:

Ale mam jeszcze jedno pytanko......... obaj z Tadeuszem używacie nazwy PRIMER ............. czy to jest środek do odtłuszczania powierzchni przed klejeniem ? Pytam dla tego ,że coś takiego dostałem razem z poprzednim okienkiem dachowym :bajer
Nota bene od właściciela zakładu montującego .......... szyby samochodowe :lol:

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2011-06-05, 13:06   

MILUŚ napisał/a:
Ale mam jeszcze jedno pytanko......... obaj z Tadeuszem używacie nazwy PRIMER ............. czy to jest środek do odtłuszczania powierzchni przed klejeniem ? Pytam dla tego ,że coś takiego dostałem razem z poprzednim okienkiem dachowym :bajer
Nota bene od właściciela zakładu montującego .......... szyby samochodowe :lol:

Drogi Milusiu :wyszczerzony: , wyżej masz dokładnie napisane co to jest primer.
Oj! Nadal nie śledzisz tematu od początku. :-P

Powtarzam:
a. przygotowanie powierzchni - bardzo drobny (800-1200) papier ścierny, następnie przemycie acetonem;
b. oklejenie taśmą papierową określając nią granice klejenia i zabezpieczając przed rozmazywaniem kleju ( względy estetyczne);
c. nałożenie za pomocą pędzelka primera (jest to aktywator powodujący silne przyleganie kleju do powierzchni klejonej;
d. nałożenie kleju i dociśnięcie powierzchni klejonych z wyczuciem, aby pozostawić pewną grubość kleju dla wykorzystania jego właściwości elastycznych;
e. wykończyć tzw. fugi za pomocą palca maczanego w wodzie ( gumowe rękawiczki cienkie lub nawet gołym paluszkiem).

Jeśli element uszczelniany jest nie tylko przyklejony ale jeszcze dociskany np wkrętami, to nie dociskamy mocno czekając aż wyschnie i dopiero wtedy dokręcamy wkręty. Wykorzystamy wtedy maksymalnie elastyczność materiału do uszczelnienia.

Ufff!

Mam nadzieję, że ująłem to wyczerpująco. :ok

Dlatego dostałeś to od właściciela wklejającego szyby samochodowe, bo bez primera ani szyb szklanych, ani z plexiglasu kleić nie należy. Klej po prostu szybko puści. :spoko

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu