|
Gorący komin |
| Autor |
Wiadomość |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2014-03-10, 19:53 Gorący komin
|
|
|
| Chciałem zapytać czy ktoś izolował komin to znaczy rurę z wylotem spalin, która biegnie przez szafę. W szafie jest najwyższa temperatura i wszystkie przedmioty czy też ubrania cały czas odsuwam od tej rury. Czy można to czymś zaizolować, tym bardziej, że nie wiem czy taka rura jest całkowicie szczelna, szczególnie na górze jak wchodzi w dach. Myślę, że taki problem ma większość bo to jest mój drugi kamper i w tamtym też tak było. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-03-10, 20:06
|
|
|
| wełna kominkowa...z aluminiowym ekranem....a w pracy dopytam jeszcze czym izolują rury z pieców SMT. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-03-10, 23:10
|
|
|
| Nie. Ciuchy lepiej schną:-) a serio to nigdy nie osiagnela temepratury niebezpecznej. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
marcin traker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
|
Wysłany: 2014-03-14, 19:58
|
|
|
ja też używam szafę za suszarkę i jest ok w kampie i w hobbystce po za tym jest to dodatkowe wspomaganie pieca w zimne dni i pomaga szybciej i efektywniej ogrzać wnętrze
ja bym tego nie izolował |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2014-03-14, 22:04
|
|
|
Nie ma potrzeby izolowania tej rury jako, że jej izolacja jest wystarczająco bezpieczna. Koledzy słusznie prawią o pożytku płynącym z dodatkowego ciepła w szafie.
Jest inny problem z rurą wydechową 0na lubi się przegrząć tuż przy samym piecu z wypaleniem dziury włącznie. Jest to miejsce, które warto czasami obejrzeć i na wszelki wypadek dodatkowo izolować materiałem niepalnym ( wata izolacyjna ) w otulinie metalowej. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2014-03-15, 08:33
|
|
|
| W piecku Truma zastosowano rozwiązanie rura w rurze. Papierowa rura jest osłoną dla właściwej rury metalowej którą uchodzą spaliny. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
lukas220
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Rapido V56
|
Wysłany: 2014-03-19, 03:00
|
|
|
| kaimar napisał/a: | | W piecku Truma zastosowano rozwiązanie rura w rurze. Papierowa rura jest osłoną dla właściwej rury metalowej którą uchodzą spaliny. |
według mnie kocioł Trumy działa jako urządzenie gazowe typu "C", czyli z wydzieloną komorą spalania. Dlatego komin działa w systemie powietrzno-spalinowym. Wewnętrzna przewód działa jako spalinowy-jednocześnie ogrzewa zew. komorę przez którą pobierane jest powietrze do spalania Lepiej będzie jeśli przewód nie będzie dotykał przedmiotów łatwopalnych. Ja bym jednak go nie ocieplał. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-03-19, 10:20
|
|
|
No wlaśnie .
Czyli piec jest z zamkniętą komora spalania ??
? Inaczej było w przyczepie - stare Trumy brały powietrze od spodu z zewnątrz.
Właśnie szukałem dolotu do Trumy Combi 4 bo po zamontowaniu klimatyzacji ( monobloku) szkuam powietrza dla niego . |
|
|
|
 |
lukas220
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Rapido V56
|
Wysłany: 2014-03-19, 13:38
|
|
|
| U mnie na pokładzie Truma Combi 4. Powietrze pobiera przez przewód osiowy-zewnętrzny komina. Niech mnie ktoś utwierdzi w tym przekonaniu... bo nie widzę innej możliwości. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-03-19, 16:09
|
|
|
Po pierwsze , jeśli tak, to komin jest bezpieczny nie przegrzeje się .
Po drugie .nie zabiera tlenu itp z kabiny
A po 3.To mam kłopot bo muszę szukać dalej powietrza dla klimatyzacji |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2014-03-19, 16:39
|
|
|
| lukas220 napisał/a: | | według mnie kocioł Trumy działa jako urządzenie gazowe typu "C", czyli z wydzieloną komorą spalania. |
Akurat w kamperze Załoga G jest zamontowany piecyk Truma S z otwartą komorą spalania. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|