Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto i dlaczego chce(chciałby) Dorosłego Kampera ?
Autor Wiadomość
wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
  Wysłany: 2008-01-18, 08:56   Kto i dlaczego chce(chciałby) Dorosłego Kampera ?

Fundamentalne pytanie przy zakupie:

Czy kupić najtaniej i dokładać czy wydając ostatni grosz liczyć na trafiony zakup nowszego sprzętu?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-01-18, 09:28   

Trudne pytanie.
Odpowiedzi może być wiele i to odpowiedzi zależnych między innymi od stażu kamperowego.
Miałem kamperka jak wiecie robionego, ale to nie zmienia faktu że podwozie dosyć starej generacji, Ducato 1992 i przyczepa dwa trzy lata młodsza. Teraz mam auto fabryczne. I powiedział bym tak. W podwoziu jest przepaść pokoleniowa. Inne silniki, elektronika, ergonomia. To nowe jest ładne, wygodne, ale czy trwalsze? jaki będzie za 15 lat?. Trudniejsza eksploatacja, common-rail w silniku, nie wlejesz paliwa na byle jakiej stacji. Nie pojedziesz na przegląd będzie Ci przypominał, że nie dbasz. Trafi się usterka, nawet drobna, siadasz i kamperujesz aż przyjedzie serwis. Wcale mniej nie pali. Stary palił 10+ ten pali 10+ Jest zaleta, nawet na końcu świata, serwis przyjedzie i naprawi. Ale to tak jak ze starym i nowym samochodem. Kamper to dla mnie ta reszta, właśnie ta przyczepa którą jedynie pozbawiono ciągnika. I z tym, moim zdaniem jest gorzej. Wszędzie rządzą księgowi. Konstrukcja 80% kamperów jest taka sama jak 20 lat temu. Nawet materiały takie same. Postęp techniczny dotyczy duperelek, zawiasków, klameczek i innych drobiazgów. Ogrzewanie takie samo, kibelek, ciepła woda, okna, siedzenia, wszystko to samo. A zrobione bez jakiegoś takiego wkładu intelektualnego. Różne kamperki tej samej klasy różnią się tylko kalkomanią nalepioną na nadwozie, bo robione są często w jednym zakładzie. Jakieś nie wykorzystane przestrzenie, mało fajnych rozwiązań. Tak jak by zrobione z jednakowych klocków Lego. Te stare rzeczywiście miały duszę. A nowe - po prostu "nowe" ale jakieś takie "zimne".
Ogromna dyskusja może tu być o innych, mniej technicznych aspektach wyboru.

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2008-01-18, 09:55   

A może to jest tak że porównujesz jabłka z gruszkami?

Tzn. Nowy kamperek z niższej półki jest podobny do starych kamperków z wyższej półki (bo tej niższej <ekonomicznej> nie było wtedy)

STRUSIE 
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer - bus
Nazwa załogi: andrzej
Piwa: 25/21
Wysłany: 2008-01-18, 10:24   

Witam i mam pytanie . Jak jest z chałasem podczas jazdy - w tym nowym i w tamtym starym.
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-01-18, 10:29   

Pewnie trochę tak.
Ale bardziej mi chodzi o to, że 10-15 lat przy podwoziu, to dosyć duża różnica. Natomiast w części kamperowej takiej rewolucji nie ma. Wygląda jak by kampery osiągnęły "doskonałość" już dawno.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-01-18, 10:31   

andrzej napisał/a:
Witam i mam pytanie . Jak jest z chałasem podczas jazdy - w tym nowym i w tamtym starym.

Jest bardzo inaczej. Odgłosy z zabudowy, wiatru i drogi są podobne, ale nie słychać tak bardzo silnika.

wmaker 
stary wyga

Wysłany: 2008-01-18, 10:50   

...jabłka z gruszkami

Nie stram się porównywać, dyskusja ma ujawnić motywy wyborów aby Ci którzy przed nimi stoją mieli łatwiej :szeroki_usmiech

w kontekście pierwszych tematów w tym dziale (odbudowy) udostępniamy wiedzę (tam techniczną :idea: tu może docelowo ekonomiczną :?: ) potrzebną do podjęcia decyzji.

STRUSIE 
zaawansowany

Wysłany: 2008-01-18, 10:57   

Dzięki . Dla mnie brak chałasu ( na pewno nie tylko dla mnie ) w samochodzie podczas jazdy to komfort , a chałas -wiadomo , męczy. W moim samochodzie kępingowym wykonałem wygłuszenie wg. pomysłu opisanego przez jednego z naszych kolegów . Trzeba było zdjąć deskę rozdzielczą , oczywiście i kierownicę . Specjalną matą wykleiłem przegrodę od silnika. Efekt jest dobry - polecam .
;-) Jeżeli nie widać różnicy , to po co przepłacać ;-)

wmaker 
stary wyga

Wysłany: 2008-01-18, 11:08   

Chałas jest wg. mnie najpoważniejszą niedogodością DK (już sprawnego), wygłuszanie jeszcze przedemną i chciałbym to zrobić jak najlepiej :!:

Andrzej masz może jakieś zdjęcia z wygłuszania :bigok , i do czego mógłbyś porównać efekt końcowy :?:

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-01-18, 11:08   

Cytat:
;-) Jeżeli nie widać różnicy , to po co przepłacać ;-)

Nie no oprócz spraw związanych z komfortem "fizycznym" jest jeszcze komfort "psychiczny". Jakaś tam niezawodność nowszego auta, wiedza "techniczna" użytkownika, trochę próżność :haha:
Pewnie nawet jest różnica pomiędzy "Oldem" użytkowym, a pieczołowicie odrestaurowanym samochodowym zabytkiem.

STRUSIE 
zaawansowany

Wysłany: 2008-01-18, 11:15   

Chętnie opiszę szerzej moje doświadczenia z wygłszania . Teraz wychodzę do doktorów , zrobię to po powrocie :-(

wmaker 
stary wyga

Wysłany: 2008-01-18, 11:18   

janusz napisał/a:
jest jeszcze komfort "psychiczny".

Nikt nie chce wyjechać na wypoczynek z duszą na ramieniu :aniolek , dlatego warunek konieczny użytkowania Olda jest b.dobre jego przygotowanie...
....jak coś chcesz żeby było zrobione dobrze, zrób to sam. :box

Czy można wszystko zrobić samemu? (czy technika OldCampów jest na tyle prosta?)

jarymi 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit MK2 1980r. (po reanimacji)
Nazwa załogi: Jagoda, Ryszard
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2008-01-18, 14:41   

"Przejechałem" już tochę samochodów ( normalnych-nie campów) starych i nowych. Komfort jazdy w nowych jest napewno dużo wyższy. ale niestety najmniej awarii miałem w autach starszych bez turbo, incoolerów, komputerów, abs-ów i innych wynalazków, a jak już miałem awarię, to albo sam ją byłem w stanie usunąć, albo usunięta została w bardzo niespecjalistycznym zakładzie. Np. kilka lat temu niby poważna usterka ( rozsypanie się łożyska na półośce) została usunięta właściwie już nocą w niedużej wiosce w warsztacie POM-u, a nawet okazało się, że łożysko pasuje od kopaczki do ziemniaków :haha: z ta różnicą, że było tylko jednostronnie zamknięte.

Napewno podstawową trudnością z OldCamperami ( tymi pow. 25 lat ) jest sprawa z dostępnością części.
Ale jaka to frajda z ich poszukiwaniem , ilu ludzi sie przy tym poznaje, ile dodatkowej wiedzy można uzyskac. Jako ciekawostkę mogę podać , że nowe nadkola do mojego forda zostały znalezione w Finlandii :) - bedzie co wnukom opowiadac
i "OldCamperTeam - Klub Dorosłego Kampera"

wmaker 
stary wyga

Wysłany: 2008-01-21, 08:33   

jarymi napisał/a:
Napewno podstawową trudnością z OldCamperami ( tymi pow. 25 lat ) jest sprawa z dostępnością części

Czści są dużym problemem dlatego przy wyborze OldCampera trzeba to wziąść pod uwagę. Sądzę że podwozia Mercedesa ułatwiają sprawę części. Nie kupiłbym Old`a na innym podwoziu (mam sentyment i najlepiej je znam tak jak Ty Fordy). Jaka jest dostępność części wg marek? proponuję taką kolejność (1. najbardziej dostępne)

podwozie i silnik:
1.Mercedes
2.Fiat
3.Ford
4.citroen
5.peugot

jarymi 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit MK2 1980r. (po reanimacji)
Nazwa załogi: Jagoda, Ryszard
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2008-01-21, 11:12   

wmaker napisał/a:
Jaka jest dostępność części wg marek? proponuję taką kolejność (1. najbardziej dostępne)

podwozie i silnik:
1.Mercedes
2.Fiat
3.Ford
4.citroen
5.peugot

:rip święte słowa
i "OldCamperTeam - Klub Dorosłego Kampera"

Odpowiedz do tematu