|
|
Wskaźnik temperatury oszukuje? |
Autor |
Wiadomość |
SlawasCVCG
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp 46
|
Wysłany: 2011-07-03, 22:34 Wskaźnik temperatury oszukuje?
|
|
|
Witam !!!
Czy ktoś spotkał się z problemem wzrostu temperatury na wskaźniku temp. do niemalże 120 stopni a płyn chłodniczy faktycznie nie osiąga takiej temperatury ?
Na początku czerwca wybrałem się na pierwszy krótki wypad camperkiem i po paru kilometrach okazało się że temperatura osiągneła ok. 120 C. Na postoju okazało się że żaden z wentylatorów nie załączył się a pracujący na biegu jałowym silnik zaczął wracać do temp. ok 90 C. Po mimo spięcia na krótko jednego wentylatora na obciążeniu temperatura dalej osiągała 120 ale płyn się wcale nie "gotował". Dojechałem na miejsce ok. 20 km a płynu wcale nie ubyło. Po powrocie auto trafiło do mechanika jego diagnoza "może pompa wodna jest już zużyta a i czujniki temperatury spróbować można wymienić". Po wymianie pompy wodnej na nową objaw bez zmian temperatura wzrasta. No to wymiana czujników bo się wentylatory nie załączają i dalej tak samo no to auto trafiło do elektyka. Po majstrował i z temperaturą prawie ok (bo przy zapaleniu świateł lub kierunków lekko wychyla się wskazówka temperatury) i założył dodatkowy przełącznik że można załączyć wentylator ręcznie w kabinie. Test auta na trasie 50 kilometrowej wszystko gra.
No i w ostatni czwartek postanowiłem "przewietrzyć" Hymerka i pojechałem nim do pracy 18 km dojechałem na miejsce wszystko ok. ale w drodze powrotnej objaw wrócił 120 C.
Nadmienie że chłodnica i wszystkie węże są nowe, silnik to 1,9D i poruszam się z prędkością tak 70-75 km/h a wycieków płynu brak. Może ktoś miał podobny problem ? |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-07-03, 22:40
|
|
|
a może to termostat |
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-07-03, 23:13
|
|
|
sprawdz mase/lub ja dołóż/ czujnika temperatury , to najczęstsza przyczyna wariacji wskaznika temperatury w silnikach 1.9
wez kabel...i przyłoz go do masy, a drugi koniec do czujnika temp. możesz go nawet ''dolutować'' do niego |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|