|
|
|
Ducato 2 - Model 230 - 1997 - 1,9 TD |
| Autor |
Wiadomość |
tycek [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-11, 09:23 Ducato 2 - Model 230 - 1997 - 1,9 TD
|
|
|
Witam Panowie i Panie
Kupilem powyzej opisanego Dukacza i chcac sie zmierzyc z wyzwaniem jakie dostarczylo mi jazda nowszym sprzetem niz poprzednio wybralem sie na wycieczke.
Zrobilem 800 Km jadac po autobanach z szybkoscia 110 - 120 km bo tyle jedzie maxymalnie i po obliczeniach dostalem szoku.....zechlal mi ponad 17 L /100 km....
Jest to mozliwe ??? ja rozumiem : opor powietrza,max szybkosc,wysokosc campera.......ale az 17 L ????
Czy to prawda,ze ona maja blokade do 120 KM.....bo za nic nie przekracza tej szybkosci - nawet z gorki....
Dalej,jadac bardzo wolno i wchodzac w zakrety,skrzypi i stuka cos w tylnym zawieszeniu ( w momencie przechylu campera) stuka tez kiedy przejezdzam przez te gorki na jezdni ograniczajace szybkosc - mowa tu o szybkosci 10-20 km/Godzine.
Wydaje mi sie,ze to gdzies przy zamocowaniach resorow...ale nie wiem.
Prosil bym o jakies sugestie.
Tycek |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-07-11, 10:57
|
|
|
Jak chcesz aby mniej palił to jeździj max 80km/h powinno być ko 10 litrów. Jak to jest alkowa to masz dodatkowy (ogromny) opór powietrza. Kamperem się nie ściga tylko się wypoczywa i podróżuje majestatycznie.
Odnośnie skrzypienia i stukania to może być wiele przyczyn, mogła puścić jakaś guma w zawieszeniu , mocowanie itp. Stacja diagnostyczna powinni znaleźć a najlepiej jakiś warsztat od naprawy zawieszeń-podwozi. Jak masz poduszki z tyłu to napompuj (sprawdź ciśnienie ok 3-4 atm powinno być) może przejdzie. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 244/616 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2011-07-11, 11:08
|
|
|
| Jest to mozliwe szczegolnie jazeli alkowa. Zmniejsz szybkosc 90-95 i spalanie spadnie do 11-12l. Blokady pow. 120km/godz nie ma,poprostu brakuje mocy. Tylne zawieszenie trzeba dobrze objrzec , może to tulejki amorkow. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2011-07-11, 21:54
|
|
|
O ... Kaszub... brzmi lepiej niż "ziom".
Z tego co pamiętam 1,9TD to 90KM. to niewiele jak na tak obciążone auto. To że rozbujałeś się do 120 to IMHO cud że nie odleciałeś albo alkowy nie zgubiłeś... Ducato miały rewelacyjny niski współczynnik Cx - ale tylko w wersji blaszanej, a ty masz potwornie dużego garba nad głową, i kwadratową budę wystającą poza obrys kabiny.
sondy lambda to ty nie masz ale jednak sugerowałbym sprawdzenie wtrysków czy nie leją (chociaż pewnie gdyby lały to byś widział, że z tyłu nic nie widzisz przez swój dym z rury).
Stuki - pewnie poduszki jak koledzy sugerują albo odbijacze w zawieszeniu, dobite lub nieistniejące. taki kawał twardej gumy... Znam ten ból, wkurza przy jeździe z obciążeniem. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
tachowp
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD '89 Dethleffs
Nazwa załogi: Halinka i Włodek
|
Wysłany: 2011-07-12, 08:24
|
|
|
Witam ! Też mam motor 1,9 TD '89 rok , "klekocik" jak go nazywam ale nadwozie bez alkowy i to daje przy szybkościach rzędu 80-90 km/h spalanie ok. 7 l. Dla moich potrzeb w zupełności wystarcza . Trochą więcej zmian biegów bo ten silnik lubi wyższe obroty. Dojdziesz do wprawy i będzie palił mniej. Jeśli chodzi o "stuki" obejrz dokładnie układ wydechowy bo ja omc nie rozbierałem kuchni z lodówką. Powodzenia |
_________________ Moje rodzinne miasto w którym się .... gubię ..czasami!
6,8 l/km, 70-80 km/h.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|