Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc w zakupie Hymera
Autor Wiadomość
sebacze 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: bezdomny :-)
Nazwa załogi: Seba i Ada
Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-12, 13:33   Proszę o pomoc w zakupie Hymera

Witam serdecznie. Z tego względu że dopiero chce rozpocząć przygode z carawaningiem jestem całkowitym laikiem. Mam zamiar zakupić hymerka na bazie mercedesa do 80r.
Np. cos takiego
http://otomoto.pl/mercede...c-T2359809.html

lub

http://suchen.mobile.de/f...de&pageNumber=7

Moze ktoś z furomowiczów oglądał tego z allegro i moze cos wiecej na jego temat powiedzieć??
Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2011-07-12, 16:44   

Witaj.
Pierwszy jest w stanie do roboty ale ma ta zaletę że jest na bazie Mercedesa kaczki mój np na 308 i cześci w bród i na pewno DMC to 3200kg. Drugi jest na bazie ciężarówki 508 waży dobrze ponad 4T tak że prawo jazdy C ViaTOLL i parę innych utrudnień. Ja bym polecał Ci 1.
Może ktoś z Hanysów mógłby podskoczyć i obejrzeć. Ta zabudowa jest niezwykle trwała bo ma stalowy szkielet. Wart jest tych pieniędzy aczkolwiek na foto widzę parę braków. Np mocowania lusterek, tylnych lamp, trochę wnętrza. Nie wiem skąd jesteś więc trudno Ci poradzić na co zwrócić uwagę.

sebacze 
początkujący forumowicz

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-12, 17:02   

Dzieki!
No to już jestem madrzejszy. Musze szukać czegoś lżejszego :wyszczerzony:
Gadałem z gościem i sporo jest do roboty w środku nie ma materacy i ogólnie kosmetyka.
Tak na marginesie czy kupując starego kampera musze wymieniać materace czy sa jakies pralnie takich rzeczy??
Jestem z Pomorskiego

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/160
Wysłany: 2011-07-12, 18:03   

airgaston napisał/a:
....................
Może ktoś z Hanysów mógłby podskoczyć i obejrzeć................

Kędzierzyn leży na Opolszczyźnie ............ a Hanysy mieszkają na Ślunsku

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2011-07-12, 19:03   

Oj Milus ,Milus ! Górny Slunsk składa sie z dużej częsci Opolszczyzny .Kędzierzyn zawsze do niego należał .Stolicą Górnego ŚLUNSKA nawet było Opole .To politycy rozbili Górny Ślunsk i wyszło z tego gów...no .

airgaston 
weteran

Wysłany: 2011-07-14, 09:27   

Miluś moje korzenie są z Zawiercia :diabelski_usmiech

airgaston 
weteran

Wysłany: 2011-07-14, 09:43   

A co do materacy, ja tam nie lubie spać w cudzym łóżku. Mozna wyprac obicie, ale jak nie materacy to lepiej. Robisz je sam.
Z własnego doswiadczenia powiem Ci ze lepiej kupić za niewielkie pieniądze solidne auto i doprowadzić je do świetności, niż kupić za spore niby bez wkładu finansowego i potem wpakować równieź sporą kasę. Ja mając Ducato o 10 lat młodsze wolę Hymera dużo starszego.
Z Pomorza do Kędzierzyna masz sporo kilometrów. Sam pewnie się nie wybierzesz. Gdyby jednak ktoś obejżał z bliska.....służe pomoca gdzie zajrzeć i co pomacac. Ludwika poznałem na wylot :szeroki_usmiech
Ten Hymer ma specyficzną konstrukcje scian. Są zawsze miekkie od srodka. Na zewnątrz jest blacha alu potem szkielet z profilu 2 x 2 cm między tym jest styropian a od wewnatrz to pokryte jest wykładzina PCV cienką jak cerata. I dla tego jest to miekkie. Ale za to lekkie i solidne.
Cena pierwszego Hymera jak za material do poprawek w miarę atrakcyjna. Ale powrót do domu w tym stanie to laweta. Puste auto tego modelu waży 2550kg i ma 650cm a więc dodatkowe koszty.....

sebacze 
początkujący forumowicz

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-14, 12:59   

Tak ale jadąc do hotelu też spimy w łóżku w którym przed nami spalo nie wiadomo ile osób. A to jest auto zabytkowe i wydaje mi sie że oryginalność ma duże znaczenie. Jest też taki na allegro ale zastanawia mnie ta wgniotka w lewym górnym rogu na górze z tyłu. Czy nie bedzie to miało wpływu na szczeslność konstrukcji ??

http://otomoto.pl/mercede...l-T2370601.html

airgaston 
weteran

Wysłany: 2011-07-14, 14:15   

Ma znaczenie. I dlatego jak są braki to jest duzo tańszy. Ten któremu się teraz przyglądasz wydaje się być ok a i jest napewno bardziej kompletny od poprzedniego. Masz na allegro jeszcze innego http://moto.allegro.pl/me...1702753260.html ale ten jest 540 mniejszy i ma inny układ wnętrza.
P.S. Wgniotki widoczne na zdjęciach są poza ramą. Tam jest tylko blacha alu i styropian. Niegroźne i łatwe do wyprostowania.

sebacze 
początkujący forumowicz

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-14, 14:43   

Interesuje mnie tylko ta dłuzsza wersja. Raczej bede szukał na niemieckich stronach bo są w niższych cenach co prawda zawsze można sie targować. dla mnie przygoda z carawaningiem dopiero sie zaczyna i za taka wgniotke nawet nie wiem jak sie zabrać. :roll:

airgaston 
weteran

Wysłany: 2011-07-14, 21:41   

Tak jak ja :diabelski_usmiech . Zdemontować od środka tapicerke, wywalic stary styropian, oczyścić troszkę rdzawy nalot(przeciez po 30 latach ma prawo go troszke być) pomalować nową farba szkielet, ew puknąć gumowym młoteczkiem blachę od środka(dziękuję Roger za pomoc :kwiatki: )pozachwycać się solidnościa wykonania :wyszczerzony: wmontować styrodur, założyć starą tapicerkę i cieszyć się kolejne 30lat. Co do modelu słuszny wybór. Mnie tez podobał się model S650 od kilku lat i marzenia sie czasem spełniają :drive: :brawo:

sebacze 
początkujący forumowicz

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-14, 23:56   

Tak ale na takie akcje to trzeba mieć czas a ja niestety go nie mam. Buduje dom i to poświęca mi caly wolny czas. musze kupić coś co wytrzyma z 4 latka bez takich remontów. Mam jescze pytanko czy Hymer 2 jest też z stalowym stelarzem???
Ps. Chcialem na początku hanomaga lub 206 mercedesa. póżniej chciałem kupić lt 28. ale najbardziej za mna przemawia właśnie hymer S650. Wiem że marzenia sie spełniają. :wyszczerzony: wierze w to bardzo :szeroki_usmiech

sebacze 
początkujący forumowicz

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-22, 14:48   

airgaston powiedz mi jeżeli chodzi o tego

http://otomoto.pl/mercede...c-T2359809.html

To gdzie dostane do niego lusterka bo facet mówi że lampy ma. Uszkodzona jest też stacyjka ale z tym raczej nie bedzie problemu. Chyba sie na niego skuszę bo podobno jest zdrowy i facet zapewnia że wszystko działa.[/b]

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2011-07-22, 16:53   

Mam ten sam model, tylko rok młodszy. Jeżeli masz jakieś pytania, również pomogę.

Lusterka w razie "W" można spróbować dorobić z rurki stalowej 3/8". Widzę, że nie ma poduszek i stolika, ale to nie powinien być duży problem, można łatwo dorobić. Jeżeli przebieg jest wiarygodny, mechanika też nie powinna być zużyta, o ile był w miarę zadbany. Nasz ma taki sam przebieg i jest to najpewniejsze mechanicznie auto w całej rodzinie!

Dowiedz się, czy działa ogrzewanie i bojler i czy brodzik nie jest popękany - jest nietypowy i praktycznie niedostępny jako część zamienna.

sebacze, widzę, że jesteś ze Swarzewa. Szkoda, że przez ponad tydzień nie czytałem forum; parę dni temu wracałem z rodzinką z Półwyspu Helskiego, gdzie nasze pudełko spędziło wakacje. Miałbyś okazję oglądnąć z bliska :(
Dla rodzinki 2+3 wnętrze ma naprawdę praktyczny układ.

sebacze 
początkujący forumowicz

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 2011-07-22, 17:20   

Kurcze szkoda mogłem nawet was przenocować. Dziś rozmawiałem z gosciem i mówił że ogrzewanie było zmieniane na nowsze i działa, zapewnia też że cała reszta działa oprócz stacyjki bo było do niego włamanie. Ta cena wydaje mi sie bardzo atrakcyjna bo za 9 tyś by go oddał. I mówi że można śmiało wracać nim na kołach po wykupieniu ubezpieczenia. ale te lusterka to musiałbym mieć

Odpowiedz do tematu