Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Porządny kemping w gaju oliwnym z zatoczkami......
Autor Wiadomość
@ndrew 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
  Wysłany: 2011-08-07, 17:47   Porządny kemping w gaju oliwnym z zatoczkami......

Witam.
Znacie jakieś kempingi ładnie położone tj.gaj oliwny,jakieś ładne,ustronne plaże w zatoczkach skalistych......okolice raczej bardziej w dół..Split,Zadar,Makarska......
Postaw piwo autorowi tego posta

yeti33 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD nadb. Axxor
Nazwa załogi: Jacki
Wysłany: 2011-08-08, 22:42   Kamping Sirena

Byliśmy na początku czerwca na kampie Sirena w Lokvie Rogoznicy. Wprawdzie oliwek zbytnio nie było, ale zatoczki na terenie kampu przesympatyczne. Nie wiem jak teraz ale w czerwcu było tam baaardzo spokojnie.

Agostini 
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Piwa: 245/114
Wysłany: 2011-08-10, 21:50   

Jeśli szukasz spokojnego kempingu , z kawałkiem ładnej plaży na południu wybrzeża chorwackiego, i jeśli chcesz słyszeć codziennie od przemiłego właściciela - " nie ma problema?". I gdybyś przypadkiem szukał w okolicy małych wysepek i zatoczek z wodą przejrzystą na kilkanaście metrów i gotów byłbyś zatrzymać się w dającym cień gaju oliwnym (choć moje panie w pierwszej chwili z niedowierzaniem stwierdziły, że chyba nie będziemy stać w tych krzakach ?) , to pojedź na wyspę Korcula do Priżby. Idealnie jest mieć coś co pływa po wodzie.

P1010054.JPG
Plik ściągnięto 199 raz(y) 197,62 KB

P1010055.JPG
Plik ściągnięto 190 raz(y) 204,44 KB

P1000944.JPG
Plik ściągnięto 199 raz(y) 131,05 KB

P1010056.JPG
Plik ściągnięto 196 raz(y) 234,16 KB

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2011-08-11, 05:01   

Agostini, w zeszłym roku byliśmy na Korculi i po dwóch dniach na Kalac wróciliśmy na półwysep. w materiałach reklamowych z cro znaleźliśmy jeszcze tylko camp Mindel...

masz jakieś namiary na ten camping Ravno w Prizba, czy łatwo trafić? czy moje auto też tam wjedzie? jaka jest plaża?

Agostini 
weteran

Wysłany: 2011-08-11, 18:58   

Ja trafiłem tam dość przypadkowo. Rzeczywiście , nie ma go w informatorach. Szukając fajnego miejsca na Korculi wcześniej wbiłem się jakąś drogą wzdłuż wybrzeża , która coraz bardziej się zwężała, aż skończyło się dwukilometrowym cofaniem w celu zawrócenia.

Jest to niewielki przydomowy kemping z większością miejsc dla namiotów. Znaleźć nie byłoby Ci go trudno, gdyż nie ma tam innego. Położony jest przy drodze na plażę po wschodniej stronie półwyspu. Jeśli chodzi o wjazd dużego samochodu to może być problem . Z tyłu, za domem jest, z osobnym wjazdem duży (niestety nieosłonięty ) plac, który też jest do dyspozycji gości.
Plaża, bez tłoku, bez zgiełku, a pod nogami małe okrągłe kamyki. W wodzie, przy brzegu trochę większe.

P1010052.JPG
Plaża w Priżbie
Plik ściągnięto 177 raz(y) 242,34 KB

P1010009.JPG
Tu już jest przynajmniej 1,5 m głębokości
Plik ściągnięto 174 raz(y) 201,24 KB

Wyświetl szczegóły
@ndrew 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2012-03-11, 13:12   

http://www.youtube.com/watch?v=8k_FVIr2k_4

Materiał z campingu Solaris (polecam w 100 %) koło Sibenika, trochę w samym Sibeniku i wodospady KRK.

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 280/1357
Wysłany: 2012-03-11, 13:39   

@ndrew, bardzo fajniasta relacjia dzieki

Tadeusz
Byle do przodu

Robert66 
trochę już popisał

Twój sprzęt: LMC Explorer Liberty
Nazwa załogi: R&E
Wysłany: 2012-03-12, 22:28   prizba

Agostini,
próbowałem znależć to miejsce w GM (jest zacne! ) ,mam problem niestety z prawidłową alokacją , czy 7,5 m tam wjedzie ??, gdybyś miał wswpółrzędne byłoby super,
pozdr.

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2012-03-13, 09:06   

Ja w 2010 roku spędziłem w chorwacji wczasy na wyspach KRK Mali Losnij .Niedaleko Osor jest autocamping Lopari .Ciche spokojne miejsce .Mozna stac nad samym morzem lub w cieniu drzew na jakiejs polance.Jest wszystko na miejscu.Czyli markiet ,restauracja i super zaplecza socjalne. Dobre miejsca dla wyprowadzania psów jak ktos ma.Namiary
N 44,40,54. E 14,40,54..Po niżej wrzucam pare fotek z tego autocampingu.

SDC10001.jpg
Autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6511 raz(y) 83,21 KB

SDC10010.jpg
Autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6511 raz(y) 108,19 KB

SDC10019-1.jpg
Autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6511 raz(y) 84,56 KB

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2012-03-13, 10:05   

Na wyspe Cres można sie dostac z wyspy KRK .Jest prom na trasie Merag - Valbinska ,Nie kosztuje drogo a czas przepłynięcia to góra pół godziny.Lub mozna z Istri na Cres to trasa Porozina -Brestowa .Korzystałem z jednego i drugiego .Dojazd do miejscowosci Osor i tam po mostku jest przejazd na wyspe Malij Losinj.Osor to mała miejscowosć pełna artystów .Piękne knajpki z piwem ,jedzeniem i lodami.Byłem na prawde tam zadowolony z pobytu gdyż w pobliżu jest pare ładnych miejscowosci do zwiedzenia .autocamp w sumie nie drogi .Płaciłem za trzy osoby 28 euro no i pies

SDC10080-1.jpg
autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6481 raz(y) 106,5 KB

SDC10173.jpg
autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6481 raz(y) 66,06 KB

SDC10166.jpg
autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6481 raz(y) 57,29 KB

SDC10015.jpg
atrakcji nie brakuje
Plik ściągnięto 6481 raz(y) 105,28 KB

SDC10046.jpg
autocamp Lopari
Plik ściągnięto 6481 raz(y) 99,13 KB

SDC10025-1.jpg
Osor
Plik ściągnięto 6481 raz(y) 50,42 KB

Agostini 
weteran

Wysłany: 2012-03-13, 15:22   Re: prizba

Robert66 napisał/a:
Agostini,
próbowałem znależć to miejsce w GM (jest zacne! ) ,mam problem niestety z prawidłową alokacją , czy 7,5 m tam wjedzie ??, gdybyś miał wswpółrzędne byłoby super,
pozdr.

W Google Mapy przejrzałem okolice i zaznaczyłem [N 42.905708, E 16.796054], więc zielona strzałka pokazuje punkt, w którym znajduje się opisywane przeze mnie miejsce.
Trudność z wjazdem dla dużego samochodu polega na tym, że na przylegającej drodze nie ma pobocza (na zdjęciu poniżej widać to dokładniej) i skręt wykonuje się z kołem toczącym się po skraju drogi. Ja mam 6,1 m i bez pomocy drugiej osoby też byłoby trudno manewrować.
Za domem jest większy plac i można wjechać tam nawet z przyczepą, ale postój będzie odbywał się w palącym słońcu, za to są warunki do rozłożenia się szerzej, np. z markizą.

Tak jak wcześniej wspomniałem jest to mały przydomowy kemping jakich wiele jest w Dalmacji. Nie ma tu basenu, kortu, placu zabaw, itp. atrakcji, które są bardzo przydatne gdy ma się ze sobą małe dzieci.
Jest za to wszystko co bedzie niezbędne nam i naszemu kamperkowi.
Woda w morzu ma przejrzystość na 15 m w dół. Miałem echosondę więc głębokość mogłem kontrolować dokładnie i dopiero na 17 metrach dno stawało się nierozpoznawalne. Nie spotkałem osobiście do tej pory w Chorwacji tak czystej wody. Są skaliste zatoczki i wyspy do których wytrwali mogą pokusić się o dopłynięcie wpław. W pobliżu znaleźć można „lwią skałkę” z której wypoczywający skaczą sobie do wody.
Za pobyt, (kamper +3 os) płaciłem tam w lipcu 2010 r. - 140,-, w Dubrowniku - 240,- , a na Istrii w Umagu - 330,- kun.
Pojawia się dużo opinii, ze Chorwacja staje się coraz bardziej zkomercjonizowana i droga, dlatego to miejsce wydaje się ciągle jeszcze odmienne od reszty.
Gdyby nie to, że póki co, chciałbym poznawać nowe kraje, to chcąc prawdziwie odpocząć pojechałbym w najbliższe wakacje prawdopodobnie właśnie tam.

P1010050.JPG
Plik ściągnięto 172 raz(y) 247,92 KB

Robert66 
trochę już popisał

Twój sprzęt: LMC Explorer Liberty
Nazwa załogi: R&E
Wysłany: 2012-03-13, 19:17   prizba

Agostini, Artanek,

dzieki za rady i szerokie wsparcie merytoryczne ,

też mam w planie w tym roku Włochy trochę kontynent, Sardynia ew. inne wyspy
lecz na HR wracam zawsze z sentymentem (byłem tam na pierwszej wyprawie camperem
4 lata temu - i właściwie nie ma lata abym nie odwiedził tego przyjaznego kraju - choć rzeczywiście poziom cen zaczyna doskwierać ...
Artanek, prześledziłem Twoją relacjęz 2010r. z wyprawy do HR b. dokładnie , w tamtych okolicach jeszcze nie byłem ,więc moze będzie okazja ..

w tym roku nabyłem sprzęt do pływania (ponton YAM), więc bedzie mam nadzieje zobaczyć
trochę od strony wody,

Agostini , jak oceniasz hondę (w kontekście długości pontonu i mocy silnika)?
jakie sa Twoje wrażenia i ocena właściwości na wodzie ?

Pozdr

Agostini 
weteran

Wysłany: 2012-03-14, 11:51   

Robert66 napisał/a:
w tym roku nabyłem sprzęt do pływania (ponton YAM), więc bedzie mam nadzieje zobaczyć
trochę od strony wody,

Agostini , jak oceniasz hondę (w kontekście długości pontonu i mocy silnika)?
jakie sa Twoje wrażenia i ocena właściwości na wodzie ?

Napisz mi o jakich parametrach nabyłeś sprzęt i co konkretnie Cię interesuje.
Chętnie odpowiem Ci na pytania, ale myślę, że raczej na pw, bo to temat "porzadny kemping..."

Odpowiedz do tematu