|
|
|
Porządny kemping w gaju oliwnym z zatoczkami...... |
| Autor |
Wiadomość |
@ndrew
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2011-08-07, 17:47 Porządny kemping w gaju oliwnym z zatoczkami......
|
|
|
Witam.
Znacie jakieś kempingi ładnie położone tj.gaj oliwny,jakieś ładne,ustronne plaże w zatoczkach skalistych......okolice raczej bardziej w dół..Split,Zadar,Makarska...... |
|
|
|
 |
yeti33
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD nadb. Axxor
Nazwa załogi: Jacki
|
Wysłany: 2011-08-08, 22:42 Kamping Sirena
|
|
|
| Byliśmy na początku czerwca na kampie Sirena w Lokvie Rogoznicy. Wprawdzie oliwek zbytnio nie było, ale zatoczki na terenie kampu przesympatyczne. Nie wiem jak teraz ale w czerwcu było tam baaardzo spokojnie. |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-08-10, 21:50
|
|
|
Jeśli szukasz spokojnego kempingu , z kawałkiem ładnej plaży na południu wybrzeża chorwackiego, i jeśli chcesz słyszeć codziennie od przemiłego właściciela - " nie ma problema?". I gdybyś przypadkiem szukał w okolicy małych wysepek i zatoczek z wodą przejrzystą na kilkanaście metrów i gotów byłbyś zatrzymać się w dającym cień gaju oliwnym (choć moje panie w pierwszej chwili z niedowierzaniem stwierdziły, że chyba nie będziemy stać w tych krzakach ?) , to pojedź na wyspę Korcula do Priżby. Idealnie jest mieć coś co pływa po wodzie.
P1010054.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 199 raz(y) 197,62 KB |
P1010055.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 190 raz(y) 204,44 KB |
P1000944.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 199 raz(y) 131,05 KB |
P1010056.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 196 raz(y) 234,16 KB |
|
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2011-08-11, 05:01
|
|
|
Agostini, w zeszłym roku byliśmy na Korculi i po dwóch dniach na Kalac wróciliśmy na półwysep. w materiałach reklamowych z cro znaleźliśmy jeszcze tylko camp Mindel...
masz jakieś namiary na ten camping Ravno w Prizba, czy łatwo trafić? czy moje auto też tam wjedzie? jaka jest plaża? |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

|
Wysłany: 2011-08-11, 18:58
|
|
|
Ja trafiłem tam dość przypadkowo. Rzeczywiście , nie ma go w informatorach. Szukając fajnego miejsca na Korculi wcześniej wbiłem się jakąś drogą wzdłuż wybrzeża , która coraz bardziej się zwężała, aż skończyło się dwukilometrowym cofaniem w celu zawrócenia.
Jest to niewielki przydomowy kemping z większością miejsc dla namiotów. Znaleźć nie byłoby Ci go trudno, gdyż nie ma tam innego. Położony jest przy drodze na plażę po wschodniej stronie półwyspu. Jeśli chodzi o wjazd dużego samochodu to może być problem . Z tyłu, za domem jest, z osobnym wjazdem duży (niestety nieosłonięty ) plac, który też jest do dyspozycji gości.
Plaża, bez tłoku, bez zgiełku, a pod nogami małe okrągłe kamyki. W wodzie, przy brzegu trochę większe.
P1010052.JPG Plaża w Priżbie |
 |
| Plik ściągnięto 177 raz(y) 242,34 KB |
P1010009.JPG Tu już jest przynajmniej 1,5 m głębokości |
 |
| Plik ściągnięto 174 raz(y) 201,24 KB |
|
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
@ndrew
początkujący forumowicz

|
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1357 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-03-11, 13:39
|
|
|
| @ndrew, bardzo fajniasta relacjia dzieki |
|
|
|
 |
Robert66
trochę już popisał
Twój sprzęt: LMC Explorer Liberty
Nazwa załogi: R&E
|
Wysłany: 2012-03-12, 22:28 prizba
|
|
|
Agostini,
próbowałem znależć to miejsce w GM (jest zacne! ) ,mam problem niestety z prawidłową alokacją , czy 7,5 m tam wjedzie ??, gdybyś miał wswpółrzędne byłoby super,
pozdr. |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2012-03-13, 09:06
|
|
|
Ja w 2010 roku spędziłem w chorwacji wczasy na wyspach KRK Mali Losnij .Niedaleko Osor jest autocamping Lopari .Ciche spokojne miejsce .Mozna stac nad samym morzem lub w cieniu drzew na jakiejs polance.Jest wszystko na miejscu.Czyli markiet ,restauracja i super zaplecza socjalne. Dobre miejsca dla wyprowadzania psów jak ktos ma.Namiary
N 44,40,54. E 14,40,54..Po niżej wrzucam pare fotek z tego autocampingu.
SDC10001.jpg Autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6511 raz(y) 83,21 KB |
SDC10010.jpg Autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6511 raz(y) 108,19 KB |
SDC10019-1.jpg Autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6511 raz(y) 84,56 KB |
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2012-03-13, 10:05
|
|
|
Na wyspe Cres można sie dostac z wyspy KRK .Jest prom na trasie Merag - Valbinska ,Nie kosztuje drogo a czas przepłynięcia to góra pół godziny.Lub mozna z Istri na Cres to trasa Porozina -Brestowa .Korzystałem z jednego i drugiego .Dojazd do miejscowosci Osor i tam po mostku jest przejazd na wyspe Malij Losinj.Osor to mała miejscowosć pełna artystów .Piękne knajpki z piwem ,jedzeniem i lodami.Byłem na prawde tam zadowolony z pobytu gdyż w pobliżu jest pare ładnych miejscowosci do zwiedzenia .autocamp w sumie nie drogi .Płaciłem za trzy osoby 28 euro no i pies
SDC10080-1.jpg autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6481 raz(y) 106,5 KB |
SDC10173.jpg autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6481 raz(y) 66,06 KB |
SDC10166.jpg autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6481 raz(y) 57,29 KB |
SDC10015.jpg atrakcji nie brakuje |
 |
| Plik ściągnięto 6481 raz(y) 105,28 KB |
SDC10046.jpg autocamp Lopari |
 |
| Plik ściągnięto 6481 raz(y) 99,13 KB |
SDC10025-1.jpg Osor |
 |
| Plik ściągnięto 6481 raz(y) 50,42 KB |
|
|
 |
Agostini
weteran

|
Wysłany: 2012-03-13, 15:22 Re: prizba
|
|
|
| Robert66 napisał/a: | Agostini,
próbowałem znależć to miejsce w GM (jest zacne! ) ,mam problem niestety z prawidłową alokacją , czy 7,5 m tam wjedzie ??, gdybyś miał wswpółrzędne byłoby super,
pozdr. |
W Google Mapy przejrzałem okolice i zaznaczyłem [N 42.905708, E 16.796054], więc zielona strzałka pokazuje punkt, w którym znajduje się opisywane przeze mnie miejsce.
Trudność z wjazdem dla dużego samochodu polega na tym, że na przylegającej drodze nie ma pobocza (na zdjęciu poniżej widać to dokładniej) i skręt wykonuje się z kołem toczącym się po skraju drogi. Ja mam 6,1 m i bez pomocy drugiej osoby też byłoby trudno manewrować.
Za domem jest większy plac i można wjechać tam nawet z przyczepą, ale postój będzie odbywał się w palącym słońcu, za to są warunki do rozłożenia się szerzej, np. z markizą.
Tak jak wcześniej wspomniałem jest to mały przydomowy kemping jakich wiele jest w Dalmacji. Nie ma tu basenu, kortu, placu zabaw, itp. atrakcji, które są bardzo przydatne gdy ma się ze sobą małe dzieci.
Jest za to wszystko co bedzie niezbędne nam i naszemu kamperkowi.
Woda w morzu ma przejrzystość na 15 m w dół. Miałem echosondę więc głębokość mogłem kontrolować dokładnie i dopiero na 17 metrach dno stawało się nierozpoznawalne. Nie spotkałem osobiście do tej pory w Chorwacji tak czystej wody. Są skaliste zatoczki i wyspy do których wytrwali mogą pokusić się o dopłynięcie wpław. W pobliżu znaleźć można „lwią skałkę” z której wypoczywający skaczą sobie do wody.
Za pobyt, (kamper +3 os) płaciłem tam w lipcu 2010 r. - 140,-, w Dubrowniku - 240,- , a na Istrii w Umagu - 330,- kun.
Pojawia się dużo opinii, ze Chorwacja staje się coraz bardziej zkomercjonizowana i droga, dlatego to miejsce wydaje się ciągle jeszcze odmienne od reszty.
Gdyby nie to, że póki co, chciałbym poznawać nowe kraje, to chcąc prawdziwie odpocząć pojechałbym w najbliższe wakacje prawdopodobnie właśnie tam.
P1010050.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 172 raz(y) 247,92 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Robert66
trochę już popisał
Twój sprzęt: LMC Explorer Liberty
Nazwa załogi: R&E
|
Wysłany: 2012-03-13, 19:17 prizba
|
|
|
Agostini, Artanek,
dzieki za rady i szerokie wsparcie merytoryczne ,
też mam w planie w tym roku Włochy trochę kontynent, Sardynia ew. inne wyspy
lecz na HR wracam zawsze z sentymentem (byłem tam na pierwszej wyprawie camperem
4 lata temu - i właściwie nie ma lata abym nie odwiedził tego przyjaznego kraju - choć rzeczywiście poziom cen zaczyna doskwierać ...
Artanek, prześledziłem Twoją relacjęz 2010r. z wyprawy do HR b. dokładnie , w tamtych okolicach jeszcze nie byłem ,więc moze będzie okazja ..
w tym roku nabyłem sprzęt do pływania (ponton YAM), więc bedzie mam nadzieje zobaczyć
trochę od strony wody,
Agostini , jak oceniasz hondę (w kontekście długości pontonu i mocy silnika)?
jakie sa Twoje wrażenia i ocena właściwości na wodzie ?
Pozdr |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

|
Wysłany: 2012-03-14, 11:51
|
|
|
| Robert66 napisał/a: | w tym roku nabyłem sprzęt do pływania (ponton YAM), więc bedzie mam nadzieje zobaczyć
trochę od strony wody,
Agostini , jak oceniasz hondę (w kontekście długości pontonu i mocy silnika)?
jakie sa Twoje wrażenia i ocena właściwości na wodzie ?
|
Napisz mi o jakich parametrach nabyłeś sprzęt i co konkretnie Cię interesuje.
Chętnie odpowiem Ci na pytania, ale myślę, że raczej na pw, bo to temat "porzadny kemping..." |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|